Aveti idee care e cea mai buna solutie pentru a scoate 12 v din 14.8? Am niste pack-uri de Li-ION (de camera video) care scot 14.8v dar asi vrea sa le folosesc in locul unor baterii cu Pb pentru un navomodel de nadit, iar ESC-ul cica nu acepta decat 12 v pe input
Asta e esc-ul (de pe ebay)
http://i263.photobucket.com/albums/ii128/photojpg/Parts/H420.jpg
Pagina 1 din 1
Circuit 14.8v -> 12v cu eficienta buna
Postat 25 June 2009 - 03:15 AM
Salut.
Treaba nu e chiar asa de simpla cum pare deoarece scaderea asta de tensiune trebuie sa duca curentul cerut de motor. Discutam de minim 10A practic; ESCul duce maxim 50A. Inca o problema este ca tensiunea maxima a pacului este in realitate 4*4.2=16.8V. Cred ca beleaua nu e atat la motor cat la BEC, care se va incalzi ca la balamuc.
Posibile solutii:
1)Sursa in comutatie coboratoare (buck sau step down). Are randament mare de conversie, dar este complicata, mai ales la curenti asa mari.
2) 3-4 diode de curent mare, mai mare decat curentul tras de motor, in serie cu pacul de camera video. Solutia e relativ simpla, dar se pierde putere pe diode.
3)Desfaci pacul de camera si din 4S il faci 3S. Tensiunea maxima ar ajunge la 12.6V. Conform specificatiei, ESCul tine la maxim 10 celule NiMH. Cum o celula NiMH proaspat incarcata poate sa ajunga la 1.5V, insemna ca poti sa te duci pana la 1.5*10=15V cu alimentarea.
Si in finalul apoteotic, s-ar putea sa constati ca nu merge. Pacul de camera video are rezistenta interna mare si nu poate da curentul cerut de motorul barcii. Eu am incercat cu diverse pacuri LiIon si rezultatele au fost slabe. Singura modalitate prin care am putut sa folosesc celule LiIon a fost conectand cate doua in paralel si ansamblul paralel in serie. Rezulta un pac 2S2P a carui tensiune maxima este de 8.4V si ai scapat si de problema tensiunii prea mari, iar rezistenta interna e acceptabila.
Cirip
Treaba nu e chiar asa de simpla cum pare deoarece scaderea asta de tensiune trebuie sa duca curentul cerut de motor. Discutam de minim 10A practic; ESCul duce maxim 50A. Inca o problema este ca tensiunea maxima a pacului este in realitate 4*4.2=16.8V. Cred ca beleaua nu e atat la motor cat la BEC, care se va incalzi ca la balamuc.
Posibile solutii:
1)Sursa in comutatie coboratoare (buck sau step down). Are randament mare de conversie, dar este complicata, mai ales la curenti asa mari.
2) 3-4 diode de curent mare, mai mare decat curentul tras de motor, in serie cu pacul de camera video. Solutia e relativ simpla, dar se pierde putere pe diode.
3)Desfaci pacul de camera si din 4S il faci 3S. Tensiunea maxima ar ajunge la 12.6V. Conform specificatiei, ESCul tine la maxim 10 celule NiMH. Cum o celula NiMH proaspat incarcata poate sa ajunga la 1.5V, insemna ca poti sa te duci pana la 1.5*10=15V cu alimentarea.
Si in finalul apoteotic, s-ar putea sa constati ca nu merge. Pacul de camera video are rezistenta interna mare si nu poate da curentul cerut de motorul barcii. Eu am incercat cu diverse pacuri LiIon si rezultatele au fost slabe. Singura modalitate prin care am putut sa folosesc celule LiIon a fost conectand cate doua in paralel si ansamblul paralel in serie. Rezulta un pac 2S2P a carui tensiune maxima este de 8.4V si ai scapat si de problema tensiunii prea mari, iar rezistenta interna e acceptabila.
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 25 June 2009 - 03:17 AM
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 25 June 2009 - 09:15 AM
Si eu m-am jucat cu celule de laptop , mi-am facut un acumulator de 5200mah 3s2p care poate sa-mi duca planorul ... cam la limita adica e cald cand il dau jos (dar nu frige) .Planorul este un bimotor greoi si are nevoie cam de 5-10A ca sa stea in aer
E bun ca a fost gratis si acum il folosesc din greu pt teste in casa ca sa nu scot de la rece acumulatorii de zbor .
E bun ca a fost gratis si acum il folosesc din greu pt teste in casa ca sa nu scot de la rece acumulatorii de zbor .
HK500GT ,EZGlider twin ,Mini Tricopter
Postat 25 June 2009 - 12:06 PM
Merci, m-am linistit :rolleyes: Nu pot sa desfac pack-urile, sunt capsulate si cu protectie la descarcare si stric orzul pe gaste. Singura chestie pe care o pot face cred e sa incerc sa pun pack-ul direct dar risc si esc si motorul, cred (o sa fie un 755 robbe brush)
Arata acest topic
Pagina 1 din 1