Un cardan mai mic in fata o sa-ti aduca mai multe necazuri. Eu banuiesc ca tu vrei sa tragi greutatea cat mai mare catre puntea fata, implicit si CG, ceea ce, cel putin in teorie s-ar traduce in performanta in catarare.
Revers:
a) what comes up must go down - poate ca te va ajuta la urcare, insa cu siguranta va fi un MARE handicap la ... coborare. As da aici exemplul subsemnatului, care la Cluj, cu SCX10, am crezut ca fac ceva daca las spatele liber. Am facut pe dracu, abia am urcat o panta, iar la coborare, m-am rostogolit. Deci...nu e prea OK. Mai mult, un exemplu din viata de zi cu zi: Patrolul meu are tractiune implicita pe spate. Vreau sa zic ca urc numai cu tractiune spate ce cu SF tractiune fata o fac cu greutate.
:angry2: cardanul mai scurt (indiferent ca e pe fata sau pe spate) duce la niste unghiuri "cardanice" (nu stiu termenii tehnici). Priveste imaginea urmatoare:
https://lh6.googleusercontent.com/-A7WqhI2Ob_Q/TpXiCmG2InI/AAAAAAAAH40/da2yAuwv-lY/s960/untitled.JPG
Cu negru este pozitia standard, cu rosu este cam ceea ce ai vrea tu. Desi pentru cardanul din spate, este OK unghiul, adica un maxim de forta din cutia de transfer este transmis catre grupul spate, lucrurile stau altfel pentru grupul fata - culoarea rosu. Cardanul mai scurt implica unghiul de iesire din CT mai mare, la fel si unghiul de intrare in grupul fata. Forta transmisa la iesire din cutia de transfer se pierde pentru ca acele cruci cardanice cu cat creste unghiul cu atat se misca mai greu, in plus, daca fortezi, poti sa si rupi cardanul (been there, did that).
c) trecand peste pct a), punctul B) are consecinte si asupra razei de virare (esentiala in crawling din cauza dif. blocate permanent). Ca sa "dregi" unghiurile alea de care pomeneam la B), singura solutie este sa "apleci" puntea fata "inainte", astfel schimbandu-se "caster-angle" - nu stiu denumirea in RO a termenului. Automat, cresti raza de virare si in locuri stramte esti nevoit sa dai inapoi, iar asta intr-o competitie inseamna puncte de penalizare.
Sper ca ai inteles ce zis mai sus, mai clar de atat nu ma pot exprima.
PS. Completare la pct c) - ca sa "dregi" de fapt unghiul de intrare in grupul fata in mod semnificativ, cel de iesire din CT se modifica atat de putin incat poate fi neglijat.
Aceasta postare a fost editata de Daemonus Modelus: 12 October 2011 - 09:01 PM