Modelism - RHC Forum: Alimentare motor de curent continuu - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Alimentare motor de curent continuu

#1 Useril este offline   vali308 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 25-April 04

Postat 25 April 2004 - 01:55 AM

Salutare,
am si eu o mica problema, si anume, am luat de la cineva un motor de curent continuu si vreau sa il pun in functiune, faza este ca se alimenteaza la 48 V si nu stiu cum sa ii fac adaptorul, as avea doua variante de la priza (220V) sau de la un calculator (12V). Vreau sa il implementez mai tarziu intr-o aplicatie cu microcontroler.
Daca poate careva sa imi dea niste idei.
Multumesc anticipat.
0

#2 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 649
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 25 April 2004 - 10:09 AM

Simplu...faci comanda la un "meserias" care bobineaza trafuri.Spui ca il vrei la 48 de volti(o sa ti-l faca de 50v)
o punte redresoare si ceva banuti.Ce vrei sa faci cu sursa de la calculator?Scoate dupa cum ai zis 12v si 5v.
Motorul cat de mare este?Cat este de groasa sarma cu care este bobinat?Papa multi amperi? etc...Sunt mai multe chestii de care trebuie sa tii cont dar cred ca te vei descurca! :)

PS: Adaptor te referi la transformator?
0

#3 Useril este offline   vali308 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 25-April 04

Postat 25 April 2004 - 10:17 AM

Da ma refeream la un transformator.
Motorul este cam cat o cana de 250ml, ajunge la 2050 turatii/min,si are nevoie de un amperaj mai mare.
Referitor la sursa de calculator , ma gandeam sa il alimentez de acolo sau de la priza. Chestia e ca vreau sa fac eu transformatorul folosind integrate si alte chestii electronice.
Merci, oricum, pt sugestie.
0

#4 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 995
  • Inregistrat: 13-January 03

Postat 25 April 2004 - 05:02 PM

Eu te sfatuiesc sa-l alimentezi de la priza 220v folosind un transformator ca este mult mai sinplu.
Daca vrei 48v si te alimentezi la sursa iti trebuie un convertor cu care sa faci din curentul continu curent alternativ, sa folosesti un treanformator ridicator de tensiune dupa care vine o punte redresoare care sa trensforme curentul alternativ in curent continu.

Care varianta o alegi? :)
0

#5 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 25 April 2004 - 05:19 PM

- Vezi puterea motorului. Adica cati amperi consuma la 48 V.
-Calculezi transformatorul pentru puterea respectiva si pentru regimul de lucru ( mers continuu sau intermitent). Oricum sectiunea miezului depinde de calitatea lui si de putere. Parca S=P/50 unde 50 este un coeficient ce depinde de material.... Vezi sunt peste tot formulele.
-Alegi puntea redresoare sa-ti reziste la curentul tau.
-Integrate.....daca vrei sa stabilizezi tensiunea. Este mai complicat la puterea ta. Oricum la un motor de cc turatia variaza destul de mult cu sarcina chiar daca ai tensiune constanta.
-Cand eram "mic si tantalut " am facut un stabilizator de turatie (doream o masina de gaurit cu tuatie variabila si constanta cu sarcina ) asa :
-La capatul celalalt alt motorului am antrenat cu o curea un motor de cc de la o jucarie. Acesta imi dadea o tensiune proportionala cu turatia.
-Am facut un alimentator ( ce radiatoare am folosit !!! ) comandat de un operational. Pe intrarea ninversoare ii dadeam o tensiune pe care o reglam de la un potentiometru ce il actionam cu o pedala de la masina de cusut ( i-am scos reostatul original si am folosit un potentiometru cu deplasare liniara actionat cu un fir de pedala ) iar la intrarea inversoare tensiunea , redresata si filtrata dar cu condensator mic sa nu aiba inertie, de la motoras. Cand se marea sarcina tensiunea de la motoras scadea ...intrarea inversoare...deci tensiunea de iesire a integratului si implicit al alimentatorului crestea si turatia ramanea constanta. Nu era nevoie sa stabilizezi tensiunea.
Oricum era ceva mare si greu...acum nu as mai face asa ceva. Se poate si masurand tensiunea ce cade pe un sunt inseriat cu motorul..dar restul ramane. Iar cu triacele, tiristorii nu ma impac. Am alergie la ele.
0

#6 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 28 April 2004 - 10:27 PM

Se poate si asa ?, la 25 Apr 2004, 17:19, a spus:

-Calculezi transformatorul pentru puterea respectiva si pentru regimul de lucru ( mers continuu sau intermitent). Oricum sectiunea miezului depinde de calitatea lui si de putere. Parca S=P/50   unde 50 este un coeficient ce depinde de material.... Vezi sunt peste tot formulele.
-

Puterea se calculeaza cu o formula empirica care este P=S^2 (puterea este egala cu sectiunea miezului la patrat ) , unde puterea se considera in Wati iar Sectiunea in cmp (centimetri patrati). Chestia cu '50' se foloseste la calculul nr. de spire pe Volt , tot cu ajutorul unei formule empirice : nr = 50/S , unde S este sectiunea miezului in cmp.
Pt cei 'silitori ' e mai recomandabila o sursa de calculator (din start are 24 V) care trebuie putin modificata pt 48V. Are in schimb avantajul stabilitatii la curenti mari.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 28 April 2004 - 10:30 PM

0

#7 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 649
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 29 April 2004 - 04:25 PM

Curenti mari....dar amperaj?
0

#8 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 April 2004 - 04:52 PM

E un fel de scurtatura... Deseori "curent" se foloseste in loc de "intensitatea curentului" care se masoara in amperi, care deseori mai este botezat "amperaj"...
E cam acelasi lucru spus in 3 moduri. Sa nu faci asta la scoala cu proful de electrotehnica. E riscant :angry:
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#9 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 April 2004 - 05:38 PM

Multumesc pentru corectare :D
0

#10 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 April 2004 - 05:52 PM

N-am corectat pe nimeni, pur si simplu i-am spus ca intensitatea curentului mai e denumita pe scurt curent si uneori se inlocuieste cu amperaj. Acum, sa vad daca am gresit eu, ca nu-i domeniul in care m-am pregatit, fiind mecanic de meserie.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#11 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 April 2004 - 07:52 PM

Imi cer scuze ca nu am fost clar.
Eu i-am multumit lui Sir_Vaska pentru ca m-a corectat in legatura cu formula. In orice caz eu spusesem "Parca S=P/50 unde ...."
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro