Salut baieti,
Nu exista nici o indoiala ca nava prezentata acolo este pontonul "Stefan cel Mare". Mai exista o poza unicat si nu foarte bine pastrata, ce prezinta acelasi ponton (corpul navei, fara casa zbaturilor) la Cernavoda. Toate, in colectia Craciunoiu.
Insa este prima data cand vad si eu imaginea asta color despre care vorbiti si trebuie sa recunosc ca Mugur are perfecta dreptate: nava aceea seamana suspect de bine cu "Stefan cel Mare" iar faptul ca poarta pavilionul tarist nu e un impediment, avand in vedere ca toate navele romanesti au fost cedate Rusiei in anul 1877.... Singurul lucru ce e diferit la nava prezentata fata de yachtul regal este prezenta acelei redute in mijlocul navei. E posibil sa fie o reduta realizata temporar, din scandura si cu saci de nisip, servind drept protectie zonelor sensibile ale unei nave care de fapt nu era pentru scop militar, ci doar cu rol de protocol.
Din fericire, desi nu avem nici o imagine de epoca a navei respective, avem planurile originale, iar imaginea asta ar putea sa ne ajute sa stim cum arata de fapt nava in realitate.
Mai exista doar inca trei reprezentari cunoscute ale acestei nave, si ambele sunt destul de aproximative
1) O reprezentare mai degraba naiva care prezinta in prim plan niste ofiteri in uniforme de epoca, iar in planul doi o nava cu inscrisul "Stefan cel Mare". A fost prezentata de domnul Craciunoiu in "Corabii strabune".
si
2) Doua desene ale acuarelistului Preziosi, prezentate in cartea "Preziosi in Romania" autor dr. Adrian-Silvan Ionescu
(vezi:
http://www.librariabucuresti.com/Carti-Pre...Romania-105.htm )
Intr-una din imagini se poate vedea iachtul regal pe Dunare, privit de undeva din departare. Cealalta imagine este privita de pe punte spre schela de coborare de pe nava si prezinta schematic un detaliu al zonei de acces, asteptand coborarea Domnitorului Carol intr-o vizita protocolara.
Foarte interesant!