Cel mai important corp de infanterie erau “Cei 10 000 de nemuritoriâ€.
Dupa Herodot, acestia formau un corp de infanterie grea care aveau efectivul constant. Daca cineva era ranit, bolnav sau mort era imediat inlocuit. Aveau acces cei mai buni soldati care erau persi sau mezi. Echipamentul lor consta din: scuturi usoare facute din impletituri de nuiele si piele, o sulita scurta cu cap de fier si contragreutate la celalat capat din argint (ofiterii din aur), arcuri mici puternice cu sageti puse intr-o tolba. La brau purtau pumnale sau sabii scurte (akinake). Pe cap purtau asa-zisa “tiaraâ€, un fel de gluga-batic care putea fi trasa peste ochii in cazul unei furtuni de nisip. Erau imbracati cu o tunica brodata ( colorata adeseori in albastru, rosu, galben sau alb) cu maneci, iar pe sub ea, o armura ca solzii de peste. Purtau pantaloni, si acestia colorati.
Erau insotiti de care cu femei si servitori precum si rezervele de mancare, care era diferita fata de cea a restului armatei.
Scuturile lor faceau fata sagetilor dar nu erau foarte bune impotriva sulitelor aruncate cu putere. In schimb sagetile trase de ei nu perforau armura si scuturile de metal, cum a fost in cazul grecilor care aveau scuturi de metal (hoplon).
Infanteria persana nu era protejata de nici un coif (se pare ca asirienii erau singurii care purtau coif) fiind vulnerabila astfel la loviturile in zona capului.
Echipamentul nemuritorilor se regaseste in mare parte si in cazul infanteriei persane.
Descrierea Nemuritorilor nu este pomenita decat la Herodot si de aceea exista suspiciunea ca acesta ar fi confundat termenul Anûšiya (companioni) cu Anauša (nemuritori) si de fapt, nemuritorii ar fi garda regala. Astfel si textele in latina si greaca, care îi mentioneaza, ar fi preluat termenul tot de la Herodot si ar vorbi de fapt despre garda regala. Probabil acest lucru explica si faptul ca am gasit in alte scrieri ca Nemuritorii erau un corp de cavalerie de elita. Alte surse sustin ca din cei 10 000 erau selectati 1000 care formau garda regala.
Nemuritorii au 4 pozitii in kit-ul de fata, trei in picioare si una in genunchi. Fiecare are un scut si sulita care se monteaza separat. Sulita la cel de jos nu incape fest in orifiul lasat de producator, mai ramane spatiu liber. Acest lucru m-a ajutat sa o montez mai ridicata decat ar fi fost normal, la nivelul omului care este calare (asa cum se va vedea din diorama care va fi postata in cateva zile).
Aceasta postare a fost editata de Olaf The Viking: 11 May 2004 - 01:46 PM