Modelism - RHC Forum: tunarul "BISTRITA" 1888 - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

tunarul "BISTRITA" 1888

#91 Useril este offline   frigate 264 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 100
  • Inregistrat: 26-December 08

Postat 16 May 2009 - 06:47 PM

Vezi postareaclaudiu_ne, la May 16 2009, 02:27 PM, a spus:

De ce crezi ca toate acele subiecte au ramas inchise...sau mai bine zis fara concluzii ?

...eu cred ca, noi, cei care comentam si postam am ramas fara "munitie"...ce am avut de zis am zis, pozele ce le-am avut le-am postat...si in functie de ce avem sigur vom mai spune.

Din pacate unii tin materialele doar pentru ei si e pacat asa...

ESO!!!!!!!!!! :mellow:
frigate 264
0

#92 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 14-December 08

Postat 16 May 2009 - 10:32 PM

Vezi postareaclaudiu_ne, la May 16 2009, 03:27 PM, a spus:

De ce crezi ca toate acele subiecte au ramas inchise...sau mai bine zis fara concluzii ?

...eu cred ca, noi, cei care comentam si postam am ramas fara "munitie"...ce am avut de zis am zis, pozele ce le-am avut le-am postat...si in functie de ce avem sigur vom mai spune.

Din pacate unii tin materialele doar pentru ei si e pacat asa...

Cand am spus "concluzie" m-am referit la o propunere de reconstituire diferita fata de ceea ce a aparut pana acum.
Singura postare de reala valoare ii apartine lui Victorian si ma refer la sectiunile cu salupele canoniere.De aici, cu ajutorul catorva fotografii, Victorian poate desena planuri de valoare ale unitatilor respective.
Sunt multe nave romanesti care asteapta sa fie desenate; iata un exemplu: torpiloarele romanesti de la 1888- au fost publicate in MODELISM planurile unor nave similare, dar nu sunt torpiloarele romanesti ( forma pupei este diferita, piesele de artilerie au alta pozitie, etc).
Trecerea de la postari la lucru concret, la planseta, este un pas mare, necesita mult efort, iar rezultatul este mereu pus sub semnul intrebarii.
Ca sa poti posta materiale, acestea trebuie sa-ti apartina...
0

#93 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 03-July 07

Postat 27 May 2009 - 08:22 PM

chiar demult vroiam sa se deschida un topic referitor la acele torpiloare de mare inalta...frumoase nave...si elegante...

PS...De Sborul, Naluca...banui ca e vorba
0

#94 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 27 May 2009 - 10:58 PM

Vezi postareaclaudiu_ne, la May 27 2009, 09:22 PM, a spus:

chiar demult vroiam sa se deschida un topic referitor la acele torpiloare de mare inalta...frumoase nave...si elegante...

PS...De Sborul, Naluca...banui ca e vorba

Salut,

Da, este vorba despre SMEUL, SBORUL si NALUCA, iar eu cred ca traducerea cea mai potrivita ar fi "torpiloare de mare larga"( vezi monirorul rusesc SMERCI, tot de "mare larga" ).Oricum, am impresia ca erau torpiloare de "interceptie".
O combinatie intre planurile originale aparute in MODELISM si propunerea de reconstituire publicata de dl. Craciunoiu in "Corabii strabune" ar duce la realizarea unei reconstituiri foarte aproape de realitate ( de exemplu pupa torpiloarelor romanesti este redata cu fidelitate in "Corabii strabune" ).In plus se poate utiliza si CD-ul "CONSTRUCTION DE NAVIRE" pentru detalii ale dispozitivului de torpila cu scondru.
Acum mai mult de zece ani am construit o macheta a torpilorului NALUCA la scara 1:75.Voi cauta o fotografie pentru postare.
0

#95 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 28 May 2009 - 10:21 PM

Ar fi o excelenta idee sa prezentam intr-un topic separat torpiloarele franceze...de mare larga, sau torpiloare de clasa a 2-a de 35 de metri...din cate am vazut japonezii si rusii (torpiloarele Revel) au mai avut comandate la acelasi santier naval ...si fata de restul navelor aflate in doatarea marinei romane aceste 3 unitati nu au fost niste unicate...ca atare trebuie scotocit...
0

#96 Useril este offline   frigate 264 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 May 2009 - 10:42 PM

Eu va astept!!!! :) sper sa pot pune ceva in practica, ptr. ca din fericire am acest nr. al revistei, cu aceste torpiloare, dar din pacate nu am planurile din cartea "Corabii strabune"...poate cineva face un pustiu de bine si ma ajuta cu ele.Multumesc.

Aceasta postare a fost editata de frigate 264: 28 May 2009 - 10:44 PM

frigate 264
0

#97 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 29 May 2009 - 09:27 PM

Vezi postareafrigate 264, la May 28 2009, 11:42 PM, a spus:

Eu va astept!!!! :lol: sper sa pot pune ceva in practica, ptr. ca din fericire am acest nr. al revistei, cu aceste torpiloare, dar din pacate nu am planurile din cartea "Corabii strabune"...poate cineva face un pustiu de bine si ma ajuta cu ele.Multumesc.

Salut,

Nu ai nevoie de "Corabii strabune".Eu am folosit reconstituirea de acolo pentru ca acum 15 ani erau mult mai putine surse de informare.
In MODELISM nr. 1/1995 apar o serie de fotografii indispensabile in constructia navei, din care remarc una in care este surprinsa manevra de incarcare a unei torpile automobile la bordul torpilorului; aici poti vedea modul de functionare al macaralei dispuse asimetric la bordul torpiloarelor.Din pacate hartia este de slaba calitate, probabil a fost folosita hartie de ziar.
Pupa torpilorului se poate vedea cu claritate in fiotografia postata de Claudiu_ne, unde apare pontonul- cazarma "Stefan cel Mare" ( torpilorul apare in dreapta fotografiei ).

O seara buna!
0

#98 Useril este offline   frigate 264 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 29 May 2009 - 11:52 PM

Vezi postareaMUGUR, la May 29 2009, 09:27 PM, a spus:

Salut,

Nu ai nevoie de "Corabii strabune".Eu am folosit reconstituirea de acolo pentru ca acum 15 ani erau mult mai putine surse de informare.
In MODELISM nr. 1/1995 apar o serie de fotografii indispensabile in constructia navei, din care remarc una in care este surprinsa manevra de incarcare a unei torpile automobile la bordul torpilorului; aici poti vedea modul de functionare al macaralei dispuse asimetric la bordul torpiloarelor.Din pacate hartia este de slaba calitate, probabil a fost folosita hartie de ziar.
Pupa torpilorului se poate vedea cu claritate in fiotografia postata de Claudiu_ne, unde apare pontonul- cazarma "Stefan cel Mare" ( torpilorul apare in dreapta fotografiei ).

O seara buna!

Multumesc mult.
Insa asa cum ai scris calitatea hartiei si implicit a pozelor e f. slaba.
Dar in poza de care zici nu era vorba de Soimul?

Aceasta postare a fost editata de frigate 264: 29 May 2009 - 11:56 PM

frigate 264
0

#99 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 May 2009 - 08:54 AM

[ Dar in poza de care zici nu era vorba de Soimul?
[/quote]

Salut,

Nu este Vorba despre "Soimul"/"Vulturul" ci de unul din torpiloarele de la 1888; atasez un fragment din fotografia respectiva.

O zi buna!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Copy_of_12162699.JPG

0

#100 Useril este offline   Victorian 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 07-October 07

Postat 30 May 2009 - 09:32 AM

Corect Mugur,

Bravo, pupa navei vizibila in poza respectiva este a uneia dintre torpiloarele frantuzesti de la 1888, care au ramas in istoriografia Marinei Romane cu numele de "torpiloarele de tip S" (Smeul, Naluca, Sborul) pentru a le deosebi de "torpiloarele de tip Z" (Zmeul, Naluca, Zborul) niste unitati mult mai "tinere" care au fost in fapt torpiloare autro-ungare primite de Romania pe post de reparatii dupa terminarea primului razboi mondial.

In poza respectiva se vad si "Soimul" si "Vulturul" insa putin mai la stanga, ele sunt cele doua nave prelungi si joase care se afla INTRE pupa torpilorului tip "S" si pontonul "Stefan cel Mare".

Mai precis, imaginea respectiva este singura care prezinta o vedere laterala a celor doua torpiloare cu scondru de la 1882. Nu se vede mare lucru, insa impreuna cu imaginea gasita de mine anterior, ce prezinta unul din ele la Corabia, putem sa ne facem o idee de cum erau. Spre deosebire de propunerea de reconstituire a domnului Craciunoiu, (care este bazata pe un torpilor cu scondru Thornycroft, in timp ce navele au fost construite de Yarrow), in ambele poze se vede clar ca fiecare nava are DOUA cosuri!
0

#101 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 May 2009 - 10:18 AM

Mai precis, imaginea respectiva este singura care prezinta o vedere laterala a celor doua torpiloare cu scondru de la 1882. Nu se vede mare lucru, insa impreuna cu imaginea gasita de mine anterior, ce prezinta unul din ele la Corabia, putem sa ne facem o idee de cum erau. Spre deosebire de propunerea de reconstituire a domnului Craciunoiu, (care este bazata pe un torpilor cu scondru Thornycroft, in timp ce navele au fost construite de Yarrow), in ambele poze se vede clar ca fiecare nava are DOUA cosuri!
[/quote]

Salut Victorian,

Este adevarat, cele doua torpiloare cu scondru au doua cosuri; in colectia d-lui C. Craciunoiu exista o fotografie exceptionala cu cele doua nave in prim-plan, dintr-o laterala perfecta, deci fotografia postata aici nu este singura!
"Corabii strabune" a aparut in 1983; in 26 de ani era firesc, si mai ales de dorit, sa apara noi informatii despre subiect, poate nu atat de radicale ca in cazul "Stefan cel Mare" (1867) insa suficiente pentru a clarifica lucrurile.
Iti dau mai jos un exemplu:
Torpilorul "Naluca" la scara 1:75 realizat de mine acum 15 ani; erorile de vopsire sunt evidente.Atunci, exasperat de lipsa de congruenta intre modul de piturare din text si cel vizibil in fotografii, m-a facut sa transez abrupt aceasta problema si sa aplic culoarea neagra pe intreaga opera vie si suprastructuri.Planul publicat de dl. Craciunoiu este, insa, de o indiscutabila valoare, asa ca acum as proceda la corectia modului de vopsire si doar o schimbare aupra unei trombe de aerisire a carei forma reala am vazut-o abia in 2003 cand a fost publicata "Romanian navy torpedo-boats".
Alaturi este torpilorul "Naluca" la scara 1:75.

O zi buna tuturor!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: t2.JPG
  • Imagine atasata: t1.JPG
  • Imagine atasata: t3.JPG
  • Imagine atasata: t4.JPG
  • Imagine atasata: t5.JPG
  • Imagine atasata: t6.JPG
  • Imagine atasata: t7.JPG

0

#102 Useril este offline   frigate 264 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 May 2009 - 02:04 PM

As avea totusi o nedumerire.De ce "reusesti" totdeauna poze asa de mici si de neclare?
Pe toate forumurile am vazut poze mari, sau acceptabile ca marime, dar toate clare , ptr. a se vedea ce este ecolo si ce vrei sa arati.
Tie teama sa nu fie reconstiuite planurile dupa modelele tale?
Nu as vrea sa o iei ca ceva personal, dar banuiesc ca daca vrei sa postezi, o faci ca sa arati ceva.
Cele bune.

Aceasta postare a fost editata de frigate 264: 30 May 2009 - 02:06 PM

frigate 264
0

#103 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 May 2009 - 06:18 PM

Vezi postareafrigate 264, la May 30 2009, 03:04 PM, a spus:

As avea totusi o nedumerire.De ce "reusesti" totdeauna poze asa de mici si de neclare?
Pe toate forumurile am vazut poze mari, sau acceptabile ca marime, dar toate clare , ptr. a se vedea ce este ecolo si ce vrei sa arati.
Tie teama sa nu fie reconstiuite planurile dupa modelele tale?
Nu as vrea sa o iei ca ceva personal, dar banuiesc ca daca vrei sa postezi, o faci ca sa arati ceva.
Cele bune.

Modelele care apar in fotografiile postate nu mai exista de mult; imaginile de pe topic sunt scanari ale cliseului original de acum 15 ani.Un prieten le-a transferat in format electronic si-l voi ruga sa opteze pentru o rezolutie mai buna.
Chestiunea cu "reconstiuite planurile dupa modelele tale" este o copilarie.Asa cum demonsteaza topicul FULGERUL este dificil sa desenezi un plan dupa o macheta contemporana cu nava reala; sa realizezi un plan dupa machete ale caror desene au fost publicate si se regasesc in liste de planuri ce se pot comanda oricand este o inutilitate.
O zi buna,
0

#104 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 May 2009 - 09:44 PM

OOOOO...de 3 ori am citit ce ati scris voi aici, se pare ca am lipsit de la intrunire...si as vrea sa recuperez.

Sa va zic ce am gasit eu...odata referitor la torpiloarele de tip S, sau de mare larga, sau cum le-am gasit la francezi "torpiloare de mare inalta de 35 de metri", chit ca ele aveau 36, 5 metri, au mai fost comandate in acelasi timp chiar de Japonia si Rusia, japonezii le-au folosit cu succes in razboiul contra Rusiei...am pe undeva un desen al uneia, numai trebuie sa-l caut. Cat despre navele noastre din pozele atasate am observat ca cel putin 2 dintre torpiloare au un singur cos, nu doua, dupa cum arata planurile navelor, aici poate ma lamuriti voi...si dupa cum bine banui ca stiti, unul dintre torpiloare (Smeul) s-a scufundat la gurile dunarii, Stara Stambul in 1916, nu stiti nimic de o incercare de cercetare a epavei???

Cat despre salupele torpiloare, Soimul si Vulturul...se pare ca, cu 1 an inainte Italienii au comandat santiererelor Yarrow, exact acelasi tip de torpiloare de clasa a 2-a, si le-au denumit ca si noi (Soimul si Vulturul) dar in italiana, am gasit si poza unuia.

PS...referitor la poze, dupa cum stiti pe acest forum nu pot fi uploadate fotografii care au o marime mai mare de 500 Kbytes, ca atare e recomandat ca pozele care sunt facute sa fie facute cu un aparat la cea mai mare rezolutie, ca apoi cu un program de editare fotografii (Paint) sa fie micsorate la o rezolute acceptabila...oricum veti vedea ca, calitatea pozelor scade putin, si ramane destul de "mare". Si mai este o optiune care nu e conditionata de marime, si anume uploadarea pozei pe un site (photobucket.com) de exemplu si apoi copierea adresei fotografiei si introducerea (paste) a acesteia in casuta "insert image"...e a 7-a casuta, din randul al 2-lea, din fereastra de scriere mesaje...

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne: 30 May 2009 - 09:55 PM

0

#105 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 31 May 2009 - 08:03 AM

Cat despre navele noastre din pozele atasate am observat ca cel putin 2 dintre torpiloare au un singur cos, nu doua, dupa cum arata planurile navelor, aici poate ma lamuriti voi...

Salut Claudiu,

In perioada de peste 30 de ani cat au fost in serviciu, au suferit o serie de modificari.Este dincolo de orice indoiala faptul ca initial aveau cate doua cosuri ( vezi foto de la pag. 21 din "Romanian navy torpedo-boats"). Exista o fotografie a unui torpilor in timpul manevrelor de la 1901-1902 care apare cu un singur cos, deci la acea data modificarea fusese efectuata.
Cat despre naufragiu, am impresia ca a fost in 1917...

O zi buna!
0

#106 Useril este offline   Victorian 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 May 2009 - 09:22 AM

Salutare baieti, vad ca va "incingeti" cu referire la torpiloarele frantuzesti de mare larga.
A fost o categorie interesanta de nave care au fost exportate intr-adevar in mai multe tari.
Poate aici s-ar potrivi atunci imaginea urmatoare, o carte postala ilustrata gasita de mine pe net:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: torpill1.jpg

0

#107 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 31 May 2009 - 12:31 PM

Salut Victorian,

Foarte inspirata postarea ta cu torpiloarele "Schneider"; unitati de acest tip a avut Bulgaria si ar fi interesant de comparat activitatea torpiloarelor in cele doua marine.
Torpilorul bulgar "Drazki" :

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: tb.jpg

0

#108 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 May 2009 - 12:49 PM

ale noastre, torpiloare cu cele bulgaresti...interesant, oricum batalia de la capul Kaliakra ramane un moment de referinta in istora torpiloarelor...daca nu ma insel in timpul primului razboi balcanic, 1912-1913, o escadra de torpiloare bulgaresti au reusit sa avarieze un crucisator turcesc.

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne: 31 May 2009 - 12:52 PM

0

#109 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 June 2009 - 12:04 AM

De curand am reusit sa achizitionez ultimul exemplar al revistei Modelism, de la chioscul de ziare...si am fost placut surprins cand am vazut niste fotografii, pentru unii pasionati care au in constructie aceste canoniere.

Nu stiu daca aici a fost vorba de colegul Mugur, dar poate ne raspunde el. oricum se pare ca vor mai urma inca 2 poze...sau poate apelul lui victorian referitor la niste poze ale Opanezului va avea efect.
0

#110 Useril este offline   Victorian 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 June 2009 - 09:07 AM

Salut Claudiu,

Interesant... poze cu nave romanesti din secolul al XIX-lea?
De mult astept eu un CD cu poze de nave romanesti... colectia Craciunoiu este cea mai "tare" din punctul asta de vedere..., dar se pare ca domnul Craciunoiu nu se grabeste sa scoata asa ceva.

Mai ai de unde sa iei inca un numar al revistei "Modelism" si pentru mine? Aici in Constanta nu mai apare nicaieri, de cand s-a desfiintat magazinul lor!
0

#111 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 June 2009 - 09:29 PM

Vezi postareaVictorian, la Jun 17 2009, 10:07 AM, a spus:

Salut Claudiu,

Interesant... poze cu nave romanesti din secolul al XIX-lea?
De mult astept eu un CD cu poze de nave romanesti... colectia Craciunoiu este cea mai "tare" din punctul asta de vedere..., dar se pare ca domnul Craciunoiu nu se grabeste sa scoata asa ceva.

Mai ai de unde sa iei inca un numar al revistei "Modelism" si pentru mine? Aici in Constanta nu mai apare nicaieri, de cand s-a desfiintat magazinul lor!

Buna Victorian,

In Deva, am noroc ca exista un chisc Rodipet..si ei sunt unii dintre cei putini care mai primesc revista modelism.

Oricum in revista sunt acele poze care apar si in vechiul numar al revistei...doar ca acum calitatea hartiei e mai buna ca atunci. Din pacate fotografia cu "ornamentul" canonierei e de o rezolutie mai mica si atunci imaginea apare putin "depixelata"...

oricum verifica mailul
0

#112 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 July 2009 - 06:53 PM

COMEMORARI

Anul acesta comemoram doua triste evenimente:

15.11.1979- petrolierul INDEPENDENTA este abordat in Marea Marmara de catre cargoul grecesc EVRIALI; 43 din cei 45 de membrii ai echipajului romanesc si-au gasit sfarsitul in aceasta tragedie.Incendiul a durat 29 de zile.
10.09.1989- pasagerul fluvial MOGOSOAIA a fost abordat de catre convoiul bulgaresc format din impingatorul "Petar Karanicev" si sase barje; bilantul tragediei 207-216 morti.

Dumnezeu sa-i odihneasca!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: petrolierulINDEPENDENTA_1_.jpg
  • Imagine atasata: 288663_lg_1_.jpg
  • Imagine atasata: 1221067546_1_.jpg

0

#113 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2009 - 08:10 PM

Salut tuturor,

Cautand pe internet fotografii cu nave romanesti din perioada anterioara primului razboi mondial, am gasit cateva cu nave de razboi bulgaresti din aceeasi perioada, incluse in albumul fotografic al unui calator, care, spre ghinionul nostru, a trecut spre Istabul pe la Varna in loc sa treaca pe la Constanta.
Avand in vedere faptul ca sunt putine informatii despre trecutul marinei bulgare (cel putin la noi nu s-a scris aproape nimic), le postez mai jos.
Iata adversarii Marinei Regale Romane in al doilea razboi balcanic si in primul razboi mondial:

Crucisatorul "Nadejda"

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: bg01.jpg
  • Imagine atasata: bg02.jpg

0

#114 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2009 - 08:12 PM

Crucisatorul "Nadejda"

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: bg03.jpg

0

#115 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2009 - 08:51 PM

Torpiloarele clasei SCHNEIDER ( "Храбри" , "Шумний","Смели","Строги" , "Дръзки" ,"Летящи"):

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: bg04.jpg
  • Imagine atasata: bg05.jpg
  • Imagine atasata: 001.jpg
  • Imagine atasata: 002.jpg

0

#116 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2009 - 08:57 PM

... si alte unitati pe care nu am reusit sa le identific:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: bg016.jpg
  • Imagine atasata: bg5.jpg

0

#117 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 August 2009 - 09:00 PM

... tot bulgari

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: bg2.jpg
  • Imagine atasata: bg3.jpg

0

#118 Useril este offline   Victorian 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 August 2009 - 11:02 PM

Excelente pozele de nave bulgaresti, merci frumos Mugur!

Crucisatorul "Nadejda" = http://www.wunderwaffe.narod.ru/Magazine/M...3/Ships/113.jpg
Torpiloarele Schneider: = http://www.wunderwaffe.narod.ru/Magazine/M...3/Ships/114.jpg

:lol:
0

#119 Useril este offline   MUGUR 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 08:38 PM

Salut Victorian,

Imaginile postate de tine sunt relevante pentru navele respective; urmarind link-urile am descoperit si cateva caracteristici tehnice ale crucisatorului NADEJDA: deplasament 717t, viteza 17-18nd, armament 2x100 mm, 2x65 mm, 2 tuburi lans-torpile de 380 mm.Bulgarii l-au folosit in principal ca nava-scoala.Oricum, spre marea mea satisfactie, mult sub ELISABETA.
Marea problema in al doilea razboi balcanic au fost torpiloarele bulgaresti care au dus la retragerea navelor romanesti pe Dunare.Sosirea in tara a celor patru contratorpiloare comandate in Italia si a submarinului ar fi rezolvat aceasta situatie!
Am gasit pe eBay o carte excelenta despre istoria marinei militare bulgare, de la inceputuri pana in prezent, bogat ilustrata cu schite al navelor si fotografii, si cel mai important lucru: editie bilingva bg./engl.Din pacate, dupa ce am comandat-o bulgarii au descoperit ca epuizasera stocul, iar cifra care arata numarul de exemplare disponibile era neactualizata!treaba bulgareasca!

O seara buna!

PS: Merci Claudiu pentru indicatiile de reglare a topicului!acum este ok!
0

#120 Useril este offline   claudiu_ne 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 26 August 2009 - 08:45 AM

Buna,

@ Mugur...Am citit si eu posturile resferitoare la navele bulgaresti...si recunosc ca le-am intalnit prin perindarile mele pe diferite site-uri...dar nu stiam ca esti interesat...Oricum putem deschide un topic separat pentru ele...sau putem continua si aici...

PS..."Daca bine mai tin eu minte erai interesat de torpiloarele austriece...din perioada primului razboi mondial, daca da...am ceva interesant"

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne: 26 August 2009 - 08:46 AM

0

Arata acest topic

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

30 useri citesc topicul
0 membri, 30 vizitatori, 0 utilizatori anonimi