Modelism - RHC Forum: Clampmetru de curent continuu - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Clampmetru de curent continuu pareri

#1 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3574
  • Inregistrat: 04-February 08

Postat 19 February 2009 - 09:20 PM

Deschid acest subiect referitor la clampmetrul de curent continuu din doua motive:
1.Il consider foarte comod,util, uneori chiar indispensabil pt modelism.
2. Parerile referitoare la posibilitatile lui in domeniul modelismului sunt foarte diferite, uneori aprinse si contradictorii:
http://www.rhc.ro/fo...showtopic=21334
http://www.rhc.ro/fo...showtopic=21320
Astept pareri pro si contra clampmetru raportat la clasicul ampermetru, vazute prin prisma modelistului.
0

#2 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 20 February 2009 - 12:11 AM

Merge si cu prisma de electronist, numai ca nuantele difera.

Eu totusi prefer banalul aparat de masura prin orice prisma m-as uita.
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#3 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 11:28 AM

Pai vino si tu cu ceva argumente, nu doar atat. Sau pur si simplu iti place sa tai si sa lipesti la fire sau mufe? :rolleyes:

Multi sunt reticenti fata de precizia de masurare la curenti mici, desi rezolutia celor mai multe este de 0.01A pe domeniul de 40 A si 0.1 pe domeniul 400A. Deasemenea se mai incrimineaza si faptul ca masuratorile ar fi afectate de interferentele de RF.

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 20 February 2009 - 11:35 AM

0

#4 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 20 February 2009 - 11:47 AM

Cu aparatul de masura mi se pare mai simplu, ca poti face masurare a rezistentei pe tot ce este in circuit ( de exemplu, verific rezistenta firului, a intrerupatorului -daca exista unul- si a tot ce mai exista), ca sa imi dau seama cat mai bine cu ce valoare influenteaza celelalte componente si sa pot calcula cu oarecare precizie consumul piesei care ma intereseaza.

La clampmetru, il pui si masori cat consuma tot montajul si atat. Are precizie, dar asupra ansamblului, nu asupra a ceea ce vrei sa masori.

La valori mari de masurat nu e tare deranjant, ca nu conteaza asa de mult plus sau minus un A, dar la valori mici, unde si prima parte dupa virgula conteaza, se cunoaste.

Despre interferentele RF, in general un semnal puternic in zona de masura perturba cam orice aparat, fara "cusca de protectie" (nici cu o cusca nu sunt sigur ca ajuta, avand 2 antene in afara sa -sondele, clampele). Acela e si inscrisul pe orice piesa electronica : "Accepts any interference received, even if it may cause undesired function" (nu mai tin minte pe de rost, dar in mare asa este) - pe romaneste : Accepta orice interferenta, chiar daca poate cauza functionarea defectuoasa a aparatului.

Aceasta postare a fost editata de protheus: 20 February 2009 - 11:53 AM

"Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 20 February 2009 - 11:51 AM

...si tu ii crezi? :rolleyes:
...clampmetru e influenttat si de undele radio, si de campul magnetic al pamantului, si de radiatiile solare ,ba chiar si de gaurile din stratul de ozon si postul de radio kishinau gherilla fm ;hai sa fim seriosi, in final precizia de 0,001A nu are nici o relevanta in modelismul aplicat prin zona asta folclorica si as ramane mirat daca ar fi afectat prin alte parti ale universului atat timp cat 99 % fac sportul asta dupa ureche!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#6 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 07:26 PM

Uite, azi de curiozitate, am pus ghearele pe un Fluke sa vad ce si cum. Din pacate, aparatul nu imi apartine nici acum nici in viitor, dat fiind pretul enorm. Am masurat curentul unui cooler de procesor. Clampmetrul mi-a masurat pe ``auto``(range) 0.16A iar pe ``manual``( range) 0.16, uneori sarind la 0.17. Am pus si un ampermetru (tot profesional) si am obtinut 0.16. Pana aici=minunat! Marea mea curiozitate insa, nu a fost asta. Eram curios daca exista posibilitatea de a face masuratori eronate. Practic am miscat conductorul in toate pozitiile din interiorul clestilor clampmetrului, pana la extreme; ba mai mult, l-am pus si inclinat fata de planul clestilor (deci nu perpendicular si pe centru cum era corect) si, minune: valorile obtinute au fost intre 0.15 si 0.17A.
Mobilul in regim de ``emisie`` il influenteaza cu maxim 0.05A!!! ORICUM, pe scala mica, dupa ce ii dai ``zero`` si eliberezi butonul de calibrare, cu clestii inchisi si fara conductor de masurat, tot ``miroase`` un 0.01...0.03A din eter :rolleyes: ceea ce este insignifiant. De mentionat ca prin zona erau multe PC-uri, monitoare, multe corpuri de iluminat si alti consumatori puternici. Pe scara hight, nu mai ``vede`` nimic din afara. Apoi am masurat curentul la un bec. Am obtinut 1.88A. Nu mai misca indiferent de ce ii faci! Pe ampermetru, exact 1.88A!
Scula de scula nenea Fluke asta! Si chiar asa, sa fim seriosi, cine baga in seama in modelism erori de 0.01A, cand doar in aero, uneori mai folosesti sub 10A? E super comod sa nu mai desfaci fire, sa lipesti-dezlipesti si sa masori direct orice fara contact direct. Beleaua este pretul. Poate se va gasi ceva bun si mai ieftin.... Cautam, cautam, ca mi s-a pus pata pe el sa scap de improvizatii si lipituri. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 20 February 2009 - 07:33 PM

0

#7 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 20 February 2009 - 07:33 PM

Mai este o solutie....aproape profesionala. Am uitat....sclerozia....cum se cheama dar iti povestesc. Este un integrat traductor de curent. Are un orificiu prin care introduci cablul. Si iti da o tensiune proportionala cu acel curent. Cred ca este solutia cea mai corecta in regim de amator.
0

#8 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 07:36 PM

Dane, ai scris bine sau ai mancat o litera??? :) Aha, deci si tu ma pui sa desfac fire sau sa tai mufe ca sa pot baga firul prin ..... chestia aia de ai zis, ca mie nu-mi place cum suna! :rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 20 February 2009 - 07:37 PM

0

#9 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 20 February 2009 - 07:39 PM

Nu neaparat. Il poti pune pe unul din firele de la motor. Acolo ai conector independent pe fiecare fir. Curentul obtinut il multiplici cu trei. Zic si eu.
0

#10 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 07:51 PM

dan_mitea, la Feb 20 2009, 07:39 PM, a spus:

Nu neaparat. Il poti pune pe unul din firele de la motor. Acolo ai conector independent pe fiecare fir. Curentul obtinut il multiplici cu trei. Zic si eu.

?????????? Nu masoara decat DC sau AC sinusoidal, eu asa stiu. E chiar contraindicat.
0

#11 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1596
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 20 February 2009 - 08:48 PM

Se cheama LEM. Dar e nepractic acolo. Cel mai bun e un clampmetru DC cu true rms sau un multimetru de modelism pana la 100A. La ala nu lipesti mufe, de o parte bagi accu, de cealalta patre regulatorul. Sunt la Padrino sau Lindi.

Bafta!
Costel

L.E. - Multimetru

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 20 February 2009 - 08:57 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#12 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 09:55 PM

Cine este electronist si se pricepe, ce parere are despre firma TENMARS? Sunt profi sau jucarii?

http://www.tenmars.c.../bin/home.phtml
0

#13 Useril este offline   caius71 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 22-February 07

Postat 20 February 2009 - 10:29 PM

Sunt de aceeasi factura cu UNI-T,MASTECH etc.(in niciun caz profesionale cum ar fi FLUKE,Tektronix etc.)
0

#14 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 123
  • Inregistrat: 20-November 06

Postat 20 February 2009 - 10:33 PM

AG-74-HESS, la Feb 20 2009, 07:51 PM, a spus:

?????????? Nu masoara decat DC sau AC sinusoidal, eu asa stiu. E chiar contraindicat.

masoara orice forma de unda. bineinteles, cu conditia sa nu depasesti o valoare instantanee maxima si o viteza de variatie maxima. un traductor similar are si un clampmetru, numai ca acesta din urma are un circuit magnetic din doua parti. ca sa masori cu el curenti nesinusoidali, iti mai trebuie un integrat care sa calculeze valoarea efectiva (acel "true rms").
deci, cum spunea si pavcostel, mai bine folosesti un clampmetru care stie direct asa ceva.

ovi
0

#15 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 10:36 PM

AG-74-HESS, la Feb 20 2009, 09:55 PM, a spus:

Cine este electronist si se pricepe, ce parere are despre firma TENMARS? Sunt profi sau jucarii?

http://www.tenmars.c.../bin/home.phtml

n-am auzit niciodata de ei. prin urmare, m-as feri de asa ceva. ca si de voltcraft sau alte chestii ieftine, de altfel.

ovi
0

#16 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 10:47 PM

ovi_m, la Feb 20 2009, 10:36 PM, a spus:

n-am auzit niciodata de ei. prin urmare, m-as feri de asa ceva. ca si de voltcraft sau alte chestii ieftine, de altfel.

ovi

Dar de GRAUPNER ce parere ai? Are si la botosani, 400Ron.

https://www.btowstore.com/epages/Store3_Sho...0Amp%20Clamp%22

http://www.modelbouwbloemendaal.nl/E_frame...-E_art_1684.php

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 20 February 2009 - 10:58 PM

0

#17 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 10:57 PM

AG-74-HESS, la Feb 20 2009, 10:47 PM, a spus:

cand mi-am dat cu parerea privitor la calitatea anumitor produse, am fost cam critic. evident, si cele mai ieftine sunt "bunicele" pentru uz amatoricesc, cum ar fi in modelism. eu le-am privit sub aspectul utilizarii profesionale, in industrie.
din aceeasi categorie cred ca face parte si un graupner. graupner produce (probabil) numai articole de modelism. clampmetrul ala l-as cumpara probabil pentru home use. deci nu pentru ceva pretentios.
pot sa spun ca la lucru mi-am rugat moartea cateodata cand am folosit scule ieftine.

ovi
0

#18 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 11:06 PM

Pt utilizare in modelism ma refeream la clampmetru. Oricum, asa este, Graupner face parte din cele ``bunicele`` cum bine ai spus tu. Si modelismul este ceva amatoricesc, iar ai dreptarte. In schimb, acel cleste Graupner, si nu numai,chiar daca are pe el eticheta ``Graupner``, iar pe tot internetul apare ca fiind ``Graupner amp clamp``, el este 100% un TENMARS, modelul TM13 E !!!

Iar un Fluke costa cat 3 modele RTF :ph34r:

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 20 February 2009 - 11:09 PM

0

#19 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 February 2009 - 11:08 PM

Citeaza

la lucru mi-am rugat moartea cateodata cand am folosit scule ieftine.

Oricare scule... Poti sa o mai spui odata...

Bafta!
Costel

P.S. - Dragut parca avea clampmetrul acela de la wabo. Stiu ca-l folosea si ere relativ multumit. Cat?
El sa spuna!
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#20 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 12:54 AM

AG-74-HESS, la Feb 20 2009, 11:06 PM, a spus:

Iar un Fluke costa cat 3 modele RTF :)

da, si eu sunt relativ multumit de un clampmetru de 3 ori mai ieftin decat un fluke. in schimb, de un fluke sunt multumit de-a dreptul. dar recunosc: pe banii mei, accept sa fiu doar relativ multumit ;)

ovi
0

#21 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 01:02 AM

pavcostel, la Feb 20 2009, 11:08 PM, a spus:

Oricare scule... Poti sa o mai spui odata...

Bafta!
Costel

probabil uitandu-te la un clampmetru te-ai gandi sa masori curentul prin te miri ce, dar ma refeream la genul de scule despre care se discuta aici. si am avut de-a face si cu din alea bune, si cu din alea proaste. e ca si cu fotografiile: pana si una facuta cu un telefon mobil ti se poate parea acceptabila.

cu stima,

ovi
0

#22 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 21 February 2009 - 08:55 AM

Vad ca majoritatea se concentreaza pe latura gadget-easca a acestui device, cat de bine s-ar simti sa il aiba pe birou, punand astfel carul inaintea boilor si nu pe analizarea la rece a problemei: am un curent de masurat, de ce asa si nu altfel...
Am un panseu - eseu pe tema asta, un pic roman fluviu, la care am scris mai mult de un LP ;) acum doua seri, in timp ce ascultam Pink Floyd :), dar acum sincer imi e teama sa il postez ca precis ies ironii.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#23 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 10:10 AM

renatoa, la Feb 21 2009, 08:55 AM, a spus:

Vad ca majoritatea se concentreaza pe latura gadget-easca a acestui device, cat de bine s-ar simti sa il aiba pe birou, punand astfel carul inaintea boilor si nu pe analizarea la rece a problemei: am un curent de masurat, de ce asa si nu altfel...
Am un panseu - eseu pe tema asta, un pic roman fluviu, la care am scris mai mult de un LP :) acum doua seri, in timp ce ascultam Pink Floyd :), dar acum sincer imi e teama sa il postez ca precis ies ironii.

Gresesti; chiar imi trebuie. Si nu cred ca da nimeni atatia bani ca sa se uite la el, altfel mai bine dai banii aia si cumperi o scula Proxon de exemplu. Am f multe motoare, acumulatori si ESC-uri. Cand te apuci sa mai faci combinatii trebuie sa vezi neaparat curentul in diferite situatii. Daca lucrezi de cateva ori cu clampmetrul, iti dai seama cat de comod si util este. Ti se va parea apoi o bazaconie sa mai lucrezi cu ampermetrul. Fluke (de la job) cu care am lucrat e lux, dar scump rau..... Deasemenea, ampermetrul meu nu poate mai sus de 20A. Mi s-a luat de sunturi si matze, asta e toata treaba. Tu daca ai deja un ampermetru destept e OK, dar eu trebuie sa rezolv problema asta, si ca tot trebuie sa cumpar ca nu am, voi alege clampmetrul in defavoarea ampermetrului. Ramane de vazut care va fi (in functie de pret/calitate). Azi, maine voi mai sapa sa ma documentez iar luni/marti voi cumpara. Va tin la curent ce si cum.
PS: Si mie imi place Pink Floyd, dar mai mult Saga ;)

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 21 February 2009 - 10:11 AM

0

#24 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 21 February 2009 - 10:14 AM

salut
Stie careva prin ce metoda determina clampmetru de curent continuu, curentul prin conductor ?
Nu am avut ocazia sa studiez unu , am acasa numai pentru curent alternativ.
0

#25 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 11:51 AM

Sir_Vaska, la Feb 21 2009, 10:14 AM, a spus:

salut
Stie careva prin ce metoda determina clampmetru de curent continuu, curentul prin conductor ?
Nu am avut ocazia sa studiez unu , am acasa numai pentru curent alternativ.

Are un circuit magnetic prevazut cu un senzor Hall.
0

#26 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 07:23 PM

Tot cu senzor Hall masoara, dar depinde cat stie true rms, pana la 20kHz,100kHz, etc.DC simplu nu e o problema.BTW, Fluke face toti banii. Dar ca sa ti-l permiti, e altceva. Sunt si alte variante acceptabile. Arc-Brasov vinde de la revolutie scule bune.

Nu inteleg, device-ul de l-am pus in link chiar NU SATISFACE pe nimeni? E exclusiv de modelism, practic si destul de precis. Pentru modelism, 100A/70A continuu. Sau trebuie sa inteleg ca se doreste ceva neaparat tip Clampmetru, ca sa aiba si alte utilizari?

Bafta!
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#27 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 07:45 PM

Costel, perceptia mea este ca tocmai aia nu place, ca e doar de modelism.
Nu ai vazut ca in toate, aici lumea vrea sa dea banii odata pe ceva si sa folosesca ceva-ul si ca vibrator, daca se poate... specializarea pe un domeniu ingust nu are succes.
Pana la discutia asta, pentru mine clamp-metrul nu exista in modelism, acum vad ca Graupner au, dar ceva rebranduit, la fel si cu statiile, m-am mai linistit.
In alte parti daca intrebi de masurat curenti de motoare si capacitati de acumulatori in modelism, lumea iti arata un singur lucru: WattsUp... nu va ganditi la reglama cu Budweisser, smecherilor :D ci la asta:

http://www.rc-cars-planes.com/

Eram chitit sa imi iau si eu unul, dar mi-a iesit in cale varianta chinezeasca, si mai modesta, dar de 5-10 ori mai ieftin! Dar ideea e aceasi ca la ce ai aratat tu si la WattsUp.

La faza cu "am mii de acumulatori cu diversi conectori"... singurul lucru care il pot spune este ca trebuia sa simti nevoia de unificare a conectorilor in casa cu mult inaintea aparitiei acestei probleme.

Plus ca in practica iti trebuie sa masori si curent si tensiune simultan, varianta cu clampa cere si al doilea aparat de masura pentru tensiune...

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 21 February 2009 - 07:51 PM

0

#28 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 19-September 08

Postat 21 February 2009 - 08:54 PM

Ce-ti mai place sa-I dai "search" lui gogu' si dupa aia sa postezi ca si cum ai sti exact dar "exact" despre ce-I vorba.....
0

#29 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 February 2009 - 09:16 PM

Exact, te prinzi repede :D Du-te si ia un Budai, fac eu cinste !
0

#30 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 19-September 08

Postat 21 February 2009 - 10:22 PM

renatoa, la Feb 21 2009, 09:16 PM, a spus:

Exact, te prinzi repede :rolleyes: Du-te si ia un Budai, fac eu cinste !

Ha, ha! Asta-i buna, am s-o retin.
Vroiam sa zic, ce esti dom'le de meserie, surfer pe net ? Atatea link-uri si referiri la www n-am vazut in viata mea. Cate ore stai in fata calculatorului, 30 din 24 ?!

Toate cele bune,
Gabi
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu