Postat 09 March 2009 - 08:30 AM
Stimati domni,
In ceea ce priveste taxa de inscriere, asa cum s-a specificat in regulament, este impusa pentru ca trebuie sa fim siguri ca participantul depune eforturi sa concureze. Daca nu am impune taxa de participare, ne-am putea trezi cu multi tineri cu un avion de hartie in mana, facut cu o seara inainte, care or sa spuna: "Hai sa imi incerc si eu norocul, ce am de pierdut? Poate castig 10000 Euro!". Acesta este cel mai important motiv pentru care am impus taxa de inscriere.
In ceea ce priveste profitul, precum si calculele d-voastra, consider ca lucrurile nu sunt chiar asa la prima vedere.
Taxa de inscriere de 50 Euro nu este "profitul organizatorului". ARCA trebuie sa trimita echipelor documentele de participare la semnat, emblemele, CD-uri de si materiale informative. Asta presupune taxe postale. Pentru a realiza aceste materiale, persoane din cadrul ARCA se ocupa de asa ceva. Acesti oameni sunt platiti. Organizarea inseamna alti bani. Trebuiesc platiti arbitrii, juriul. Cazarea arbitrilor, a juriului. Pentru popularizarea competitiei pe parcursul anului, organizatorii se vor deplasa la centrele de media. Trebuie realizata si actualizata o pagina de internet. Persoane de la ARCA vorbesc cu tinerii pe forumuri. Deci, pentru a organiza un asemenea concurs, nu inseamna sa dai o suma de bani si gata. Trebuie sa il si "organizezi".
In competitia Google Lunar X Prize, la care participam si noi, taxa de participare este de 10.000$, dar va creste in urmatorii ani pana la 100.000$. Nici chiar in acest caz organizatorii nu scot profit.
In ceea ce priveste "imaginea", de aceasta probabil ca ARCA va beneficia. Cred insa ca este un lucru normal sa faci ceva iesit din cotidian si sa atragi atentia.
Daca se vor inscrie 10000 de participanti, dupa cum ati sugerat, atunci vom avea o problema foarte mare pentru ca nu stiu daca vom putea organiza concursul. Este o observatie pertinenta. La urmatoarea rectificare de regulament, inainte de inceperea concursului, ne vom gandi sa impunem o limitare a numarului de participanti, sau o crestere a taxei de inscriere, de la un anumit numar de participanti, asa cum fac si cei de la Google.
Consider ca banuiala d-voastra conform careia Competitia Zece ar putea fi o "inselatorie" este justificata, intr-o tara in care furtul este sustinut la cel mai inalt nivel. Cu toate astea, fac un apel la intelepciunea d-voastra si va intreb: As putea sa risc numele si reputatia ARCA, obtinuta in 10 ani de mari eforturi, pe plan international si national, inseland niste tineri?" Daca voiam sa fac asta nu mai stateam in Romania sa vad cum se duce totul de rapa. Puteam sa mut echipa in SUA din 2006, dar nu am facut-o.
Deci, sfatul meu este sa veniti la competitie, sa concurati, sa depuneti eforturi, sa lucrati cu parintii vostri, sa redescoperiti valorile familiei in scop educational si in primul rand sa invatati, pentru ca asta nu o sa va faca niciodata destepti...o sa va determine sa aveti principii morale solide. Asta ne lipseste cel mai mult astazi.
Profesorul meu de modelism de la Rm. Valcea, d-l Tarca ne-a spus prin 1995: "Datoria modelismului si a mea nu este de a va invata sa deveniti buni profesionisti, este aceea de a forma oameni."
Cu stima,
Popescu Dumitru
Presedinte ARCA