Surse de comutatie se pot lega in paralel?
Postat 10 June 2009 - 06:13 PM
Ar functiona aplicatia?
Postat 10 June 2009 - 06:40 PM
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Postat 10 June 2009 - 08:05 PM
Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 10 June 2009 - 08:07 PM
Postat 10 June 2009 - 08:07 PM
Sau e la fel de ieftin sa construiesti un variator exact cu caracteristicile dorite de tine si sa-l alimentezi cu ce trebuie.
Eu am legat surse in comutatie si serie si paralel si au functionat. Dar si cand am fost neatent, am ars. Erau surse fara protectie serioasa, chinezarii ieftine din calculatoare. Am tot primit sfaturi sa evit joaca cu sursele in comutatie, ca nu e totul atat de simplu la legarea lor. Pentru teste poti incerca orice, dar daca vrei functionare corecta, asteapta sfaturi de la cineva care stie ce-i aia sursa in comutatie. Eu zic ca ar trebui sa mearga...
Telefon: 0721 385365
Postat 10 June 2009 - 08:46 PM
liviu_vladut, la Jun 10 2009, 09:05 PM, a spus:
Sincer nu am cautat la Vitacom/Telezimex , dar nu stiu daca gasesc transformatoare de amperajul minim pe care-l necesita motorul.Daca sint sanse de asa ceva dau o fuga maine pana la Vitacom, dar m-am tot uitat pe magazine online de electronice si nu am gasit transformatoare utile in cazul meu, in schimb am vazut surse in comutatie si de acolo mi-a venit ideea, in lipsa de altceva mai bun.Am mai cerut o oferta la http://www.petra-toroid.ro/ si am picat pe jos cand mi-au zis ca imi fac un traf de 60 de V/2 A, cu 5 iesiri de tensiuni diferite cu doar 550 roni.
Dimmerul propus de tine asigura amperajul necesar la scaderea tensiunii sa zicem cu 50, 75 % ?Am nevoie de amperaj sanatos pentru a avea cuplu bun la turatii mici.
Aceasta postare a fost editata de alin 105: 10 June 2009 - 08:47 PM
Postat 10 June 2009 - 08:52 PM
bitex, la Jun 10 2009, 09:07 PM, a spus:
Sau e la fel de ieftin sa construiesti un variator exact cu caracteristicile dorite de tine si sa-l alimentezi cu ce trebuie.
Eu am legat surse in comutatie si serie si paralel si au functionat. Dar si cand am fost neatent, am ars. Erau surse fara protectie serioasa, chinezarii ieftine din calculatoare. Am tot primit sfaturi sa evit joaca cu sursele in comutatie, ca nu e totul atat de simplu la legarea lor. Pentru teste poti incerca orice, dar daca vrei functionare corecta, asteapta sfaturi de la cineva care stie ce-i aia sursa in comutatie. Eu zic ca ar trebui sa mearga...
Nu am gasit nicaieri transformator de 60 de V si minim 2-3 A (asa mi-a fost recomandat ochiometric)
Traf, traf , dar de unde?Si in aceeasi ordine de idei, pot lega transformatoare in serie pentru a obtine tensiune mai mare?Scuzati intrebarea idioata, nu ma pricep la electronica dar daca leg in serie 4 transformatoare identice de 15 V si 2 A, obtin 60V si 2 amperi? Scuzati incultura crasa si limbajul de lemn.
Aceasta postare a fost editata de alin 105: 10 June 2009 - 09:00 PM
Postat 10 June 2009 - 08:58 PM
Aceasta postare a fost editata de alin 105: 10 June 2009 - 08:59 PM
Postat 10 June 2009 - 09:26 PM
Am vazut mai tarziu:4 transformatoare? de ce? Sunt foarte populare cele care au 2x12v in secundar. Daca iei capetele vei avea 24v. Nu ai nevoie decat de doua din astea. Si ai deja 4 turatii daca folosesti prizele obtinute. Nu stiu daca ai nevoie de mai multe.
Petra e firma serioasa si de incredere. Nu face caricaturi de transformatoare, dar in regim de unicate se poate sa iese niste preturi mari.
Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 10 June 2009 - 09:37 PM
Postat 10 June 2009 - 09:33 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 10 June 2009 - 11:59 PM
charlie, la Jun 10 2009, 11:18 PM, a spus:
electric, si inca unu` banal...
Postat 11 June 2009 - 12:20 AM
insotita de o punte redresoare, evident
Postat 11 June 2009 - 11:43 AM
Postat 11 June 2009 - 01:01 PM
Cu ochi de necunoscator vad in poza un traf cu 1 iesire.Daca are doua iesiri,lamureste-ma ca sa pricep si eu ce si cum.Ca sa insumez tensiunea, sau pe aproape as avea nevoie de 4 transformatoare care insemna 142 de lei-mi se pare scump si in orice caz peste pretul autotransformatorului care ar avea largi utilizari in atelierul meu.Astept feed-back.
In legatura cu autotransformatorul de ce nu-ti place?Inafara de reglajul tensinii unde clar ca daca nu esti atent motorasul pleaca dintre noi spre alte taramuri...E mai ieftin, putere cat china, reglabil din start, aplicatii multiple in atelier....Ce insemna ca nu are separare galvanica?Cu curentatul evident ca totul ar fi superizolat -nu vad unde ar fi pericolul.
Postat 11 June 2009 - 01:12 PM
[attachment=53206:TRANSFOR...ETEA_201.jpg] traf 2x33V -3A ,60 ron
[attachment=53207:AUTOTRAF_202.jpg] autotransormator 0-250V ,200w ,123ron.
Daca sint bune amanunte pe MI.
Aceasta postare a fost editata de manolo: 11 June 2009 - 01:17 PM
Tel. 0744915775
Postat 11 June 2009 - 01:14 PM
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 11 June 2009 - 01:16 PM
Postat 11 June 2009 - 04:00 PM
Acum ca rezolvare directa la problema colegului Alin 105 ( daca ar fi problema mea eu asa as face ) : Caut un transformator a carei tensiune in secundar este de 40 - 45 V ( aceasta tensiune prin redresare si filtrare cu condensator se multiplica cu 1,41 ) si a carei putere aparenta este de cel putin 100VA ( optim ar fi un 160 VA ).Iau o punte redresoare de 25 - 30 A si un condensator de filtraj de 2500 de microfarazi , daca bugetul o permite chiar 4000 .Mai departe asi bate campii si campiile internetului cautand o schema de " dc speed motor controller ". Scema aleasa e musai sa stie sa pastreze turatia motorului constanta la variatia sarcinii . Sigur veti gasi astfel de scheme , pe vremea cand bateam campii si campiile ( de care vorbeam ) cautand scheme de comanda pentru motoare pas cu pas am gasit si astfel de minunatii . Adevarul e ca nu am nici o astfel de schema , nici o adresa spre astfel de scheme .Avand schema dorita , voi face targuielile necesare si o voi pune in practica .
Legat de solutii deja uzinate nu cunosc , varianta cu variatoare de lumina nu o agreez din start . La stujire cred eu (nu sunt strungar e posibil sa ma insel ) sarcina de aschiere nu este constanta nici in decursul aschierii unui strat si cu atat mai mult pe tot parcursul strujirii unei piese . De aici eu vad necesitatea ca regulatorul de turatie sa poata pastra turatia constanta la sarcina variabila , nu o valoare batuta in cuie , dar cat de cat constanta ( in limita bunului simt ) Sincer nu agreez o postura in care , la fiecare reglaj al adancimii de aschiere , sa stau cu mana si pe regulatorul de turatie .Ca ar putea merge si asa nu zic nu , dar cred ca trebuie sa fii si un picut chinez pentru asa ceva .
Colegu Dan_Mitea va rog sa nu va simtiti ofensat in vreun fel de inceputul postului meu , nu va reprosez nimic ( Doamne fereste ) . Am vrut doar sa pastrez tonul celor scrise de dv.
Postat 11 June 2009 - 04:24 PM
Postat 11 June 2009 - 04:34 PM
Postat 11 June 2009 - 05:19 PM
Iar impamantarea poate sau nu sa functioneze bine. Cu siguranta insa impamantarea nu poate suplini absenta separarii galvanice.
Postat 11 June 2009 - 05:29 PM
Cumpara o bormasina de 220V care are variator in tragaci, cu o inginerie cu un surub si o piulita faci un "apasator" pe tragaci care ramane apasat atat cati invarti surubul, respectiv motorul va sta la turatie constanta. Mai ai si inversare de sens ...si nu te costa prea mult. Cred ca ar rezolva problema ta cu brio si scapi si de stresul inventarii unei surse care sa nu faca poc cand ti-e lumea mai draga.
Aceasta postare a fost editata de OldMann: 11 June 2009 - 05:30 PM
Postat 11 June 2009 - 06:26 PM
Pentru siguranta putem fi alenti cum alimentam autotransformatorul. Sunt sigur ca se specifica clar unde trebuie sa fie faza si nulul.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 11 June 2009 - 06:28 PM
Postat 11 June 2009 - 06:38 PM
Alimentatoarele de telefoane mobile au transformatoare separatoare, fii fara grija, dar mici. Gandeste-te ce ar insemna in timp ce il incarci sa pui telefonul pe calculatorul metalic, sau sa bagi castile in ureche sa asculti la radio.
Sigur, sunt o mie de feluri de a alimenta si varia viteza unui motor. Fiecare cu avantaje si dezavantaje. Partea rea e ca Alin pare sa nu se priceapa de loc.
Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 11 June 2009 - 06:43 PM
Postat 11 June 2009 - 07:27 PM
liviu_vladut, la Jun 11 2009, 07:38 PM, a spus:
Alimentatoarele de telefoane mobile au transformatoare separatoare, fii fara grija, dar mici. Gandeste-te ce ar insemna in timp ce il incarci sa pui telefonul pe calculatorul metalic, sau sa bagi castile in ureche sa asculti la radio.
Sigur, sunt o mie de feluri de a alimenta si varia viteza unui motor. Fiecare cu avantaje si dezavantaje. Partea rea e ca Alin pare sa nu se priceapa de loc.
Te-as invita la mine in atelier sa vezi cam ce am (defapt nu asta ar fi relevant)si mai ales ce am facut cu forte proprii.Nu stiu de ce prezinti foarte misterios autotransformatorul ala, dezvaluind pe rand posibile efecte cauzatoare de tragedii .Cum e folosit la modul obisnuit?Pana ieri nu stiam nimic de el dar ma indoiesc ca nu vine insotit de o fisa tehnica de montaj, instructiuni de exploatare si de protectie a muncii.Daca ar fi un dispozitiv asa de periculos si imprevizibil ma indoiesc ca ar exista macar pe piata.Acuma dupa ce am umplut topicul despre periculosul autotransformator, sa nu-mi spui ca toata problema o reprezinta de fapt o amarata de legare a fazei pe faza si a nulului pe nul.Sint stechere si prize speciale cu trei sau cu patru fise, neinversabile, la care nici un copil nu poate gresi conectarea.
Postat 11 June 2009 - 08:15 PM
O sa mearga motorul alimentat de la autotransformator atat timp cat nu-i depasesti tensiunea nominala. Comanda de la Adelaida unul, ca tot ai pus ochii pe el, pune-i la iesire o punte redresoare de minim 10 amperi si din ea alimenteaza motorul. Merge si fara condensator. Riscurile ti le asumi. Nu te baza pe vreun manual, sunt chinezisme fara sau cu documentatie tehnica precara. Succes!
Postat 12 June 2009 - 01:32 AM
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa si scuze pentru insistenta.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 12 June 2009 - 01:35 AM
Postat 12 June 2009 - 11:24 AM
Sunt sigur ca daca e sa cauti gasesti si aparate periculoase, dar ce incercam sa demonstram? Cu scuzele de rigoare eu ma retrag din dezbatere.