Modelism - RHC Forum: mosor - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

mosor pentru tras planoare

#1 Useril este offline   Enigma 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 142
  • Inregistrat: 05-February 04

Postat 24 February 2004 - 10:40 AM

As dori sa fac un mosor ca sa tractez planoare,am cautat planuri pe net dar nimic..Daca are cineva asa ceva atunci va rog puneti-l aici sau daca nu trimiteti-l prin mail.
Multumesc anticipat. :lol:
Over the hills and far away,
he swears he will return one day.
Far from the mountains and the seas,
back in her arms again he'll be.
Over the hills and far away.
0

#2 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1643
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 24 February 2004 - 01:06 PM

pai nu ai nevoie de planuri. ai nevoie doar de un motor de demaror auto sau chiar ceva din seria speed 700-1000 daca ai planor mai usor, cu un tambur, o garda si un variator de turatie.
Optional se poate monta si un scripete ca sa tragi cablul in ,,V'' adica sa ai mosorul langa tine si scripetele la distanta.

Big

Aceasta postare a fost editata de Big: 24 February 2004 - 01:21 PM

FROGS CAN FLY!
0

#3 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 24 February 2004 - 04:17 PM

Enigmaticule,

Ia si vezi o schema de mosor pionieresc cu motoras 700, ca nu degeaba elucubra Big! Duce planorase pana la fun kil jumate (via Grig, sencs)

http://digilander.li...ide/verric.html

Daca vrei mai profi apoi iti tre un demaror de camion (cel putin de autoturism), baterii de masina, sasiu sudat, mosor ca lumea...

Dar cel mai important si mai scump si mai greu de gasit este firul (cablul) de remorcaj, care nu tre sa fie prea elastic.

Mai multe tre sa stie obsedatii din BV, ca ei zboara la remorcaj. Sau ar vrea ei!

...Da' si io!!
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#4 Useril este offline   Dragon 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 February 2004 - 09:05 PM

Te rog frumos domnule Valteras nu ne jigni(am glumit),ca noi chiar zburam la mosor,dar numai daca ne lasa vremea.Dupa cate am vazut la meteo vremea o sa se incalzeasca, zapada o sa dispara ,cel putin sper,si o sa ne lase in pace sa zburam.
tot ce zboara se prabuseste.......................... :)
0

#5 Useril este offline   Corsair4FU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1020

Postat 25 February 2004 - 01:56 AM

Salut,

am vazut chiar pe terenul clubului doua mosoare electrice in actiune. Ambele erau " facute " de mina dintr-un demaror de motor auto dar destul de gras. Mosorul avea un diametru de ca 150 mm si o lungime de ca 250 - 300 mm in priza directa. Totul montat pe un suport de otzel, profil 90°. La baza avea niste inele prin care se fixa in pamint cu nishte piroane de ca 300 mm lungime. Sursa de curent era o baterie de 12 V, dar una de camion. Cel mai impozant era intrerupatorul care trebuia actionat cu piciorul de catre pilot. Cablul era de Nylon asemanator celui de pescuit dar cu un diametru de ca 1,5 - 2 mm in forma V trecut peste un scripete la ca 100 - 120 m distanta de mosor. La capatul shnurului era fixata o parashuta mica.
Scripetele era montat pe un trepied pliant, la ca 1 m peste sol, trepiedul ancorat sanatos.

Scula artizanala care functiona excelent. Singura piesa cumparata era shnurul mosorului. Este vorba de o piesa de schimb pentru mosoarle ce pot fi achizitionate in magazinele de modelism. Am vazut mai de mult un mosor in magazin dar cam de multishor. Ash zice ca era de la Graupner si costa ca in jur de 500 ... dar nu mai stiu daca erau Euro sau inca Marci.

CF4U
Mesterica, pe ce pune mina strica.
0

#6 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 25 February 2004 - 08:24 AM

Dragon, la 24 Feb 2004, 21:05, a spus:

Te rog frumos domnule Valteras nu ne jigni...

Domnule Dragon, nu va jignesc! VA INVIDIEZ!! Sincer!

'Reatzi ai dreaku' cu Sanpetru si Ghimbavu vostru care le-ati pus asa departe de Bucuresti!
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#7 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2652

Postat 11 March 2004 - 06:49 AM

Exista o solutie mai buna.
E mult mai ieftin, tine mult mai mult si ridica mai sus. Este firul elastic protejat (imbracat).

Vlad.
0

#8 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 11 March 2004 - 03:29 PM

vlad1, la 11 Mar 2004, 06:49, a spus:

Este firul elastic protejat (imbracat).

Bineinteles! Dar baietii ashtia au planoare de 3,6 metrii...banuiesc ca iti dai seama ce munca de chinez este sa intinzi coarda fro 100 de pasi cu dihania in mana si sa te mai traga si coarda inapoi... :rolleyes:

Eu m-am lasat de sandou anul trecut in vara cand m-am plictisit sa defrishez ciulinii de pe campul de zbor in care mi-se agata coarda si firul de nylon.
0

#9 Useril este offline   Enigma 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 March 2004 - 10:20 PM

Bineinteles ca nu putem zbura chiar tot la mosor ca la unele modele nu rezista aripa.Insa dat fiind faptul ca sunt (cred) vreo doua sandouri in Brasov,trebuie sa mai facem unul.Am avut si elastic dar daca nu e ca cel al lui Dragon,adica ceva mai gros si care nu se duce chiar asa departe,pur si simplu se rupe si dupa aia faci la noduri de te sperii.
0

#10 Useril este offline   Razvi28 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 97

Postat 19 March 2004 - 02:17 AM

sal'tare again!

M-am uitat la linkul lui Valteras ,dar nu e ce vrea Enigma....Cred ca varianta cu demarorul e cea mai buna..si apai un cadru sudat s-o putea face.....
Cu elasticul e nasol....chiar rau de tot....
Am cautat de am behait asa ceva si am gasit intr-un tarziu la o fabrica mare de textile din Brasov,Pantex.Cam greu de acolo sa te duci sa iei marfa,aia distribuie cu tirurile,dar ...se poate.
Problema este ca au un singur tip de elastic care ar putea fi folosit( nu mai stiu daca se numea Lastun sau Albatros,dar il gasiti usor,are cam 6-8 mm diametru).nu poti lua orice lungime,ci doar cele care le au ei gata taiate,total aleator,cum le-a iesit si lor.Mie mi-a convenit una de 37 metri.Problema cea mai mare e ca e f ....rigid.se intinde in 10 pasi de te ia pe sus,dar se contracta la fel de repede...abia daca atinge planorul 20-30 metri.Am incercat sa-l las intains la soare...etc etc...dar degeaba.Deci ,parerea mea,e inutilizabil....
Orice sugestie pt rezolvarea problemei e binevenita!!!!
Incercarile au fost facute cu planoare usoare,mici....cele mari sunt excluse,forta e mult prea mare ,comprimarea la fel...
Dar daca cineva doreste sa faca probe,n-are decat.Eu i-l pun cu placere la dispozitie....

Referitor la maniacii de la Sanpetru,si eu cred ca n-au toti piticii acasa....iti trebe tupeu pt lansarile alea......

Aceasta postare a fost editata de Razvi28: 19 March 2004 - 02:18 AM

Flying is my middle name...
0

#11 Useril este offline   Enigma 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 March 2004 - 12:36 PM

Anyway tot trasul asta cu sandoul la planoare peste 2,5m e destul de periculos..numai cand vezi cum decoleaza..N-as vrea sa ma trezesc cu un planor in cap..tocmai de asta trebuie un sandou bun fara defecte.
0

#12 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 March 2004 - 09:02 AM

Uite,

Eu produc sandouri profesionale. Pentru modelism am doua marimi (A- sub 1Kg, B 1-2KG), amindoua protejate. Daca avionul tau se incadreaza, i-ti pot livra un sandou garantat.
0

#13 Useril este offline   Razvi28 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 97

Postat 28 March 2004 - 10:46 AM

vlad,
lamureste-ne un pic asupra ofertei tale!
tu faci sandou sau mosor?
sandou elastic e una si mosor electric e alta......
Da niste detalii tehnice concrete si poate primesti ceva comenzi.Dupa ceea ce spui tu ,cred ca e vorbade sandou elastic,dar mai bine cer lamuriri.....
Cius!
Flying is my middle name...
0

#14 Useril este offline   Enigma 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 March 2004 - 10:07 PM

Asa ma gandeam si eu.
Insa daca e sandou profesional cum zici atunci chiar ca te faci cu cateva comenzi.
0

#15 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 31 March 2004 - 06:52 AM

1 - eu fac sandouri elastice imbracate (protejate). Acestea sunt similare cu firele elastice de la roata de rezerva (dacia), dar....
- sunt dimensionate exact pentru grupe de greutate
- se intind de 3 ori
- au o camasa mult mai rezistenta la cimp (iarba, scaieti, soare, seva din plante)

Graupner are un sandou similar (de 3 ori mai scump)

2- sandourile mele le gasiti la concurenta in pagina de -produse romanesti - accesorii
3- va rog sa nu ma credeti. Puteti vorbi cu cei care le folosesc. Andrei de la RHC (Bucuresti), are unul (B) pentru aeromodele intre 1000 si 2000g. Vorbiti cu el, iesiti si vedeti.

Pe un sandou A eu am > 600 lansari (toate reusite), fara nici o problema. Cei care au fost la Bistrita (2003) au putut vedea planoarele. Toti am lansat cu acelasi sandou, toti au ridicat mai sus ca orice aeromodel (fie el cu motor), chiar pe ploaie, chiar planoare diferite.
0

#16 Useril este offline   Enigma 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 March 2004 - 09:33 AM

Si eu am fost la Bistrita,am si lansat cu sandoul.
Dar parca sandoul s-a rupt odata sau de doua ori parca... B)
0

#17 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 April 2004 - 08:16 AM

Nu, sandoul nu s-a rupt.

Exemplarul cu care am fost la Bistrita, avea in loc de fir de nylon, un fir de sfoara. Am crezut ca, fiind mai multi, trebuie sa inlocuim firul de nylon cu o sfoara, ca sa-l vada cei cu motor. Sandoul a fost intins toata ziua pe cimp, si nu voiam sa incurcam termisti. S-a dovedit o idee gresita, sfoara nu este omogena, are portiuni in care pur si simplu se desface.

Toate exemplarele comerciale au un fir de nylon care cedeaza la >20 Kg forta, iar sandoul propriu zis (camasa de pe elastic) este garantata la 80 Kg forta.
Ideea e ca daca un besmetic trage cu 20 Kg forta, si mai are ceva in mina (avion) trebuie sa cedeze nylonul, nu sandoul.
0

#18 Useril este offline   Enigma 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 April 2004 - 09:18 PM

Aha ok,pai spune un pret si cum te putem contacta si mai vorbim.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro