Rachete cu apa EXCLUSIV
#4
Postat 30 September 2008 - 05:48 PM
Bucurie mare la mine ca am vazut pozele, o dovada ca ai facut ceva. Lasam pe alta data parerile. Poate ar trebui sa povestesti cum faci efectiv lansarea, cum determini momentul cu pricina. Asta n-am priceput din ce am vazut pana acum. Poate trebuia sa si citesc.
De ce a plecat atat de inclinat? Banuiesc raspunsul, dar astept ceva de la tine.
Nu poti micsora "ajutajul"?
Cum ai realizat presiunea din interior?
Pentru ca banuiesc ca ai studiat problema (macar pe net), care-i raportul optim intre cantitatea de apa si aer? Concret, la varianta cu bidoanele lipite.
Felicitari pentru munca!
Telefon: 0721 385365
#5
Postat 30 September 2008 - 06:28 PM
duza este incadrata de 2 "piloni" de lemn, cei 2 piloni sunt gauriti si prin ei trece o siguranta care tine fixa duza cat timp eu o "incarc". presiunea din interior se obtine fie cu un compresor (nu am avut bani de-asta), fie cu o pompa cu manometru.
ajutajul e cam greu de modificat: iti trebuie duza facuta (mie mi le-a facut tata in combinat ca altfel ramaneam la "papusi") special cu diam. care il vrei tu. in cazul meu modificarea ajutajului/duzei cere automat modiicarea piesei in care intra duza ca sa fie etansa (la americani nu e asa fiindca ei au alternative).
intr-adevar racheta (a2a si nu numai) a plecat stramb. acesta e motivul si ptr care nu am pus video (au luat-o toate stramb). nu am avut din ce sa le fac aripi si nici con si pana sa fac rost de bani sa cupar balsa, etc mai dureaza.
racheta din poza are aripi dar le-am trasat una dupa alta si au iesit 3 aripi cu 3 masuri diferite, erau si din traforaj. aceiasi soarta:stramb.
ms de felicitari. :blink:
Aceasta postare a fost editata de bestia: 30 September 2008 - 06:36 PM
m.
#6
Postat 30 September 2008 - 06:41 PM
Am intrebat concret, la modelul facut de tine, din cele doua bidoane lipite. Mergi pe jumate-jumate, mai multa apa, mai mult aer?
Nu-ti face probleme de traiectorie, n-am intrebat sa te necajesc. Dar parca am observat ca nu ai avut nici un fel de ghidaje pentru acea rampa. Poate m-am inselat. Presupun ca ar fi sarit mai drept cu o rampa buna. Se rezolva pe parcurs.
Poti masura cam ce presiune ajungi sa ai in motor? Macar aproximativ.
Am priceput ca lansarea o faci prin scoaterea acelei sigurante. Asta e sistemul consacrat sau e doar o varianta mai simpla?
Cam ce diametru are ajutajul la ce ai facut acolo?
Multam fain pentru raspunsuri!
Spor la treaba in continuare!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 September 2008 - 06:55 PM
Telefon: 0721 385365
#7
Postat 30 September 2008 - 07:04 PM
am avut 90psi in alea 2. nu avea rost sa pun ghidajul (practic sunt 3 tije care se infing in pamant asa incat sa atinga f. putin racheta) daca nu aveam aripi, tot stramb se duceau. :blink:
cam toate sistemele functioneaza la fel, dar mie mi-a trebuit sa-l fac asa datorita duzei, nu prea am avut de ales si vad ca e f. bine asa.
duza are 10mm, multi recomanda 9mm, dar eu cam rotunjesc totul.
referitor la raport aer:apa fiecare pune cum vrea. eu am mers pe ochi acolo fiindca am fost fara masina si nu am mai putut sa luam unele piese. am vorbit cu cineva si mi-a zis ceea ce ai enumerat si tu, dar imi vine greu sa respect toate "regulile", iar softurile recomandate de respetivul au o marja de eroare mare. dupa cum vezi in una dintre poze se vede ca se termina apa colorata si iese un "puf" de aer: acolo mai trebuia apa, dar la fata locului nu ai cum sa vezi detaliile astea.
abia astept sa dea geru si in galati si sa bag apa calda in ele; atunci sa vezi spectacol :D
stai calm nu m-ai necajit deloc... :D
m.
#8
Postat 03 October 2008 - 08:58 AM
Sunt si eu foarte curios de aceste motoare cu apa.
Cum se rezolva problema stabilitatii la acest tip de rachete? In rachetomodelismul clasic sunt doua puncte importante pe fiecare racheta: Centrul de greutate(CG) si Centrul de presiune(CP) al modelului. Legea stabilitati ne spune ca CG trebuie sa fie mai sus decat CP cu cel putin un calibru(diametrul rachetomodelului).
La rachetele cu apa vad doua probleme importante :
1. cantitatea mare de apa va fi situata jos deci CG e foarte jos la decolare
2. diametrul relativ mare care ingreuneaza obtinerea stabilitatii
Pe de alta parte CG va urca foarte rapid dupa decolare prin golirea rezervorului.
Concluzie : eu cred ca in acest caz, pentru a nu ingreuna inutil racheta cu lest de echilibrare in varf, se poate decola cu un model care nu respecta legea stabilitatii de mai sus, insa e nevoie de o rampa suficient de lunga pentru ca modelul sa fie stabil la parasirea rampei. Deci lungimea rampei trebuie calculata in functie de viteza de golire a rezervorului care depinde si ea de diametrul ajutajului si presiunea initiala.
Exista softuri pentru simulare de zbor la rachetele cu apa ?
#9
Postat 03 October 2008 - 01:12 PM
nu se prea tine cont de situarea cg la decolare fiindca se calculeaza in conditiile rachetei goale: inaltimea se atinge de cele mai multe ori din inertie.
dupa un simulator "motorul" meu ar fi avut 30-40 Ns.
diametru mare inseamna putere mai mare. si noi suntem impartiti in 2 tabere: cei ce prefera rachetele lungi si subtiri si cei ce fac una de 1,5 m cu diam. de 10 cm. fiecare cu parerile lui, eu inca nu m-am hotarat. :rolleyes:
p.s. se mentine regula generala cp-cg, dar nu conteaza cu cat cg e mai sus de cp, ci e vital doar sa fie mai sus. :huh:
m.
#12
Postat 03 October 2008 - 05:05 PM
doua exemple: http://de.youtube.co...h?v=457DSAxuwBY http://de.youtube.co...h?v=QNLYWn1HSRM
Clip cu dragstere propulsate de rachete cu aburi: http://de.youtube.co...h?v=CDDI5h8JQE0
#14
Postat 03 October 2008 - 05:30 PM
ctotth, la Oct 3 2008, 06:05 PM, a spus:
De mult timp ma roade sa obtin presiunea direct in motorul cu lichid, in urma arderii unui combustibil solid, evident izolat in alta carcasa. Nu stiu cum sunt astea cu abur ca n-am studiat problema, dar abur s-ar obtine si la ce ma gandesc eu. Ma mai gandeam chiar la un lichid usor ivolatil, chiar inflamabil. Raspunsul exact ar fi ca n-am incercat dar e pe lista...
Telefon: 0721 385365
#16
Postat 03 October 2008 - 05:55 PM
La evacuare o parte (10-20%) din apa fierbinte se transforma in vapori - e un amestec de vapori si apa ("aburi" daca vrei) cu viteza jetului ce poate depasi 1000m/sec.
Normal ca-i necesar un rezervor metalic (pentru presiuni relativ mici merg si tuburile de spray din otel).
Daca apa este incalzita electric se poate doza foarte precis cantitatea de caldura a.i. sa nu se atinga temperaturi si presiuni periculoase.
Ar fi util si un sistem de declansare care sa fie actionat cand presiunea depaseste o anumita valoare - ca o supapa de siguranta care sa lanseze racheta.
#17
Postat 03 October 2008 - 06:11 PM
#19
Postat 09 October 2008 - 02:58 PM
ctotth, la Oct 3 2008, 07:11 PM, a spus:
sa-mi stea in gat am vazut: peste 6000 :rolleyes: cai-putere doar cu apa => o racheta nasa are 24000 cu h2 si o2.
http://www.rocketbel....com/steam.html
m.
#20
Postat 09 October 2008 - 03:09 PM
bestia, la Oct 9 2008, 03:58 PM, a spus:
http://www.rocketbel....com/steam.html
astia cu apa au asa "Burn Time 5 seconds"
Nasa are minute bune...
#23
Postat 17 October 2008 - 08:11 PM
aripi si "bot" pe o racheta model
aripi si "bot" pe o racheta model
alta
poze facute cu telefonu', scz de claritate... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
m.
#24
Postat 17 October 2008 - 09:01 PM
bestia, la Oct 17 2008, 09:11 PM, a spus:
nose_cone_I.jpg
nose_cone_II.jpg
nose_cone_III.jpg
aripi si "bot" pe o racheta model
fins__no...ocket_II.jpg
aripi si "bot" pe o racheta model
alta
fins_nos...rocket_I.jpg
poze facute cu telefonu', scz de claritate... :)
daca nu cumva ai de gand sa lansezi racheta aia la viteze peste mach 0,5 eu zic ca stabilizatoarlee alea merg prinse cu CA si apoi "intarite" cu niste epoxy. suruburile alea is overkill, si foarte grele, nu are rost. plus ca stabilizatoarele is imense si arata ca niste lopeti... da-le o forma mai frumoasa si fa-le "anvergura" mai mica.
#25
Postat 17 October 2008 - 09:14 PM
dupa un calculator destept :) cica o sa aiba in jur de 150km/h cam la 100psi. acu depinde de inaltime ca de-aia am preferat policarbonat si nu balsa ca parasuta nu e gata. :) sper sa reziste si astea =))
m.
#26
Postat 25 October 2008 - 04:48 PM
PS: Am postat aici pentru ca eu zic ca racheta trebuie sa fie cu Aer si Apa. El zice ca nu, sa facem numai cu aer, dar eu nu cred ca e posibil. Cum ar trebui sa facem?
Am vazut ca la imaginea cu acea racheta la dop vine o teava. Explicati-mi si mie ce sa fac, daca pun si apa pe un capat, ca apa sa nu cada in pompa.
#27
Postat 25 October 2008 - 05:06 PM
daca nu ai de gand sa mergi mai departe si te rezumi doar la un mic experiment , iti recomand sa dai o gaura mica (6-7 mm diam.) intr-un dop si sa fortezi inauntru o vala cauciucata de bicicleta ( sau de ce vrei tu da asta se prelucreaza mai usor). bagi aer cat vrei tu apoi tragi de valva aia (cu mana ;) ) pana cand iese. ai sa te uzi putin, da merita efortul. colegul tau are putina dreptate, pe la 60 psi, doar aerul iti duce racheta 10m. dar nu are rost, iti recomand sa bagi aer:apa in raport 3:1.
dupa cum am mai spus: nu fa compromisuri, da un ban si fa ceva ca lumea; eventual daca ai noroc si ai rude care au acces la un strung, poate faci rost de o duza fiindca se lucreaza mai usor. ti-ar trebui una de 7mm. acu nu prea am timp, da' maine iti pun niste poze cu alea mele (duzele adica).
ideea cu scoshiu e mai mult decat... ;)
daca nu poti face rost de un adeziv industrial (gen sikaflex 221 - de care folosesc eu), vezi pe la magazinele de profil ceva care sa-ti foloseasca gen silicon sau moment fix (nu am incercat nici de unu, nici de altu, ca am avut altceva).
mai multe maine...
Aceasta postare a fost editata de bestia: 25 October 2008 - 05:06 PM
m.
#28
Postat 25 October 2008 - 06:24 PM
bestia, la Oct 25 2008, 06:06 PM, a spus:
daca nu ai de gand sa mergi mai departe si te rezumi doar la un mic experiment , iti recomand sa dai o gaura mica (6-7 mm diam.) intr-un dop si sa fortezi inauntru o vala cauciucata de bicicleta ( sau de ce vrei tu da asta se prelucreaza mai usor). bagi aer cat vrei tu apoi tragi de valva aia (cu mana ;) ) pana cand iese. ai sa te uzi putin, da merita efortul. colegul tau are putina dreptate, pe la 60 psi, doar aerul iti duce racheta 10m. dar nu are rost, iti recomand sa bagi aer:apa in raport 3:1.
dupa cum am mai spus: nu fa compromisuri, da un ban si fa ceva ca lumea; eventual daca ai noroc si ai rude care au acces la un strung, poate faci rost de o duza fiindca se lucreaza mai usor. ti-ar trebui una de 7mm. acu nu prea am timp, da' maine iti pun niste poze cu alea mele (duzele adica).
ideea cu scoshiu e mai mult decat... ;)
daca nu poti face rost de un adeziv industrial (gen sikaflex 221 - de care folosesc eu), vezi pe la magazinele de profil ceva care sa-ti foloseasca gen silicon sau moment fix (nu am incercat nici de unu, nici de altu, ca am avut altceva).
mai multe maine...
mersi de raspuns. dupa cum am zis, cu scotch nu s-a etansat bine si aerul iesea pe acolo. asta am si facut am dat o gaura cu un cui incalzit prin dop. " cand lucrezi cu rachete cu apa nu prea iti permiti sa faci improvizatii". zi-mi ce imi trebuie si fac eu rost sa se potriveasca perfect si am facut. moment fix cred ca am.
dupa cum am mai spus: nu fa compromisuri, da un ban si fa ceva ca lumea
da-mi o mica lista cu ce imi trebuie si eu fac.
in privinta cu chestia cu apa intrebarea mea e : cum fac? ca nu vreau sa imi umplu pompa cu apa. prin valva de la bicicleta banuiesc ca nu curge apa, in cel mai rau caz vine iese aerul.
#29
Postat 26 October 2008 - 12:57 PM
http://ourworld.compuserve.com/homepages/p...Rocketindex.htm - e un site pilot pe care ti-l recomand daca ai de gand sa te rezumi doar la un experiment
http://users.bigpond...aterrocket.html - un sistem simplu de lansare
http://home.people.n...mmand/index.htm - si site-ul de pro, pe bazele caruia ma sprijin si eu.
ar fi bine daca ai lua cate ceva din fiecare si sa faci ceea ce te intereseaza.
lista ti-as da, dar nu prea am cu ce fiindca tot ce am facut si fac e (sa zic asa...) original. am sa fac poze la lansator si la restul pieselor si am sa le pun pe forum; in functie de posibilitatile tale ai sa te orientezi. pana atunci iti recomand sa te ocupi de lansator fiindca e cel mai greu de facut.
numai bine si revin cu poze.
p.s. : era sa uit: la mine chestia sta cam la fel ca la toata lumea => unde am loc bag o valva antiretur. chiar daca nu e nevoie, nu se stie; astfel incat, eu, in tot sistemu' de lansare am in total cam 5 valve antiretur. totusi daca bagi aer valvele raman deschise pe la 60-70 psi asa ca astea ar fi cam de prisos; drept urmare am bagat 7m de tub acrilic transparent asa ca desi apa vine spre pompa nu are timp sa ajunga in ea. desi, ai sa vezi pe site-uri, tubul asta iti trebuie mai mult pentru a nu fi langa racheta cand pleaca => avantajele se subinteleg.
m.