Modelism - RHC Forum: Rachete cu apa - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Rachete cu apa EXCLUSIV

#1 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 158
  • Inregistrat: 25-August 07

Postat 28 September 2008 - 07:56 PM

dupa cum a sugerat si bitex ar trebui sa se faca diferentierea dintre cele 2 tipuri de rachete. asa ca pentru inceput pun niste poze de la niste lansari si-om vedea cum se extinde discutia.

Imagine atasata: ianinte_de_decolare.JPG

Imagine atasata: decolarea.JPG

Imagine atasata: ridicare.JPG
"Ne diferentiaza nu ceea ce suntem, ci ceea ce facem"
m.
0

#2 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 September 2008 - 07:58 PM

altele, la aceiasi "racheta"

Imagine atasata: zbor.JPG

Imagine atasata: esec.JPG

Imagine atasata: aterizare.JPG
m.
0

#3 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 September 2008 - 05:34 PM

haideti mai, nici-o parere? :blink:
m.
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 30 September 2008 - 05:48 PM

Salutare!
Bucurie mare la mine ca am vazut pozele, o dovada ca ai facut ceva. Lasam pe alta data parerile. Poate ar trebui sa povestesti cum faci efectiv lansarea, cum determini momentul cu pricina. Asta n-am priceput din ce am vazut pana acum. Poate trebuia sa si citesc.
De ce a plecat atat de inclinat? Banuiesc raspunsul, dar astept ceva de la tine.
Nu poti micsora "ajutajul"?
Cum ai realizat presiunea din interior?
Pentru ca banuiesc ca ai studiat problema (macar pe net), care-i raportul optim intre cantitatea de apa si aer? Concret, la varianta cu bidoanele lipite.
Felicitari pentru munca!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#5 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 September 2008 - 06:28 PM

contrar a ceea ce se crede (recunosc ca si eu credeam la fel) nu exista un raport fix aer:apa. depinde de marimea rachetei si-a duzei, in primul rand.
duza este incadrata de 2 "piloni" de lemn, cei 2 piloni sunt gauriti si prin ei trece o siguranta care tine fixa duza cat timp eu o "incarc". presiunea din interior se obtine fie cu un compresor (nu am avut bani de-asta), fie cu o pompa cu manometru.
ajutajul e cam greu de modificat: iti trebuie duza facuta (mie mi le-a facut tata in combinat ca altfel ramaneam la "papusi") special cu diam. care il vrei tu. in cazul meu modificarea ajutajului/duzei cere automat modiicarea piesei in care intra duza ca sa fie etansa (la americani nu e asa fiindca ei au alternative).
intr-adevar racheta (a2a si nu numai) a plecat stramb. acesta e motivul si ptr care nu am pus video (au luat-o toate stramb). nu am avut din ce sa le fac aripi si nici con si pana sa fac rost de bani sa cupar balsa, etc mai dureaza.
Imagine atasata: rhc.JPG

racheta din poza are aripi dar le-am trasat una dupa alta si au iesit 3 aripi cu 3 masuri diferite, erau si din traforaj. aceiasi soarta:stramb.

ms de felicitari. :blink:

Aceasta postare a fost editata de bestia: 30 September 2008 - 06:36 PM

m.
0

#6 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 30 September 2008 - 06:41 PM

Sunt mai greu de convins legat de raportul apa-aer. Cred ca raportul ala exista si depinde de diametrul ajutajului, volumul disponibil in "motor", presiunea de lucru. Asta ai zis si tu si stiu ca e mai simplu cu ceva tabele, nomograme.
Am intrebat concret, la modelul facut de tine, din cele doua bidoane lipite. Mergi pe jumate-jumate, mai multa apa, mai mult aer?
Nu-ti face probleme de traiectorie, n-am intrebat sa te necajesc. Dar parca am observat ca nu ai avut nici un fel de ghidaje pentru acea rampa. Poate m-am inselat. Presupun ca ar fi sarit mai drept cu o rampa buna. Se rezolva pe parcurs.
Poti masura cam ce presiune ajungi sa ai in motor? Macar aproximativ.
Am priceput ca lansarea o faci prin scoaterea acelei sigurante. Asta e sistemul consacrat sau e doar o varianta mai simpla?
Cam ce diametru are ajutajul la ce ai facut acolo?
Multam fain pentru raspunsuri!
Spor la treaba in continuare!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 September 2008 - 06:55 PM

0

#7 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 September 2008 - 07:04 PM

merg pe 1:3 apa:aer, de obicei.
am avut 90psi in alea 2. nu avea rost sa pun ghidajul (practic sunt 3 tije care se infing in pamant asa incat sa atinga f. putin racheta) daca nu aveam aripi, tot stramb se duceau. :blink:
cam toate sistemele functioneaza la fel, dar mie mi-a trebuit sa-l fac asa datorita duzei, nu prea am avut de ales si vad ca e f. bine asa.
duza are 10mm, multi recomanda 9mm, dar eu cam rotunjesc totul.

referitor la raport aer:apa fiecare pune cum vrea. eu am mers pe ochi acolo fiindca am fost fara masina si nu am mai putut sa luam unele piese. am vorbit cu cineva si mi-a zis ceea ce ai enumerat si tu, dar imi vine greu sa respect toate "regulile", iar softurile recomandate de respetivul au o marja de eroare mare. dupa cum vezi in una dintre poze se vede ca se termina apa colorata si iese un "puf" de aer: acolo mai trebuia apa, dar la fata locului nu ai cum sa vezi detaliile astea.
abia astept sa dea geru si in galati si sa bag apa calda in ele; atunci sa vezi spectacol :D

stai calm nu m-ai necajit deloc... :D
m.
0

#8 Useril este offline   Paco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 06-August 08

Postat 03 October 2008 - 08:58 AM

Felicitari !

Sunt si eu foarte curios de aceste motoare cu apa.

Cum se rezolva problema stabilitatii la acest tip de rachete? In rachetomodelismul clasic sunt doua puncte importante pe fiecare racheta: Centrul de greutate(CG) si Centrul de presiune(CP) al modelului. Legea stabilitati ne spune ca CG trebuie sa fie mai sus decat CP cu cel putin un calibru(diametrul rachetomodelului).

La rachetele cu apa vad doua probleme importante :
1. cantitatea mare de apa va fi situata jos deci CG e foarte jos la decolare
2. diametrul relativ mare care ingreuneaza obtinerea stabilitatii

Pe de alta parte CG va urca foarte rapid dupa decolare prin golirea rezervorului.

Concluzie : eu cred ca in acest caz, pentru a nu ingreuna inutil racheta cu lest de echilibrare in varf, se poate decola cu un model care nu respecta legea stabilitatii de mai sus, insa e nevoie de o rampa suficient de lunga pentru ca modelul sa fie stabil la parasirea rampei. Deci lungimea rampei trebuie calculata in functie de viteza de golire a rezervorului care depinde si ea de diametrul ajutajului si presiunea initiala.

Exista softuri pentru simulare de zbor la rachetele cu apa ?
0

#9 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 01:12 PM

da, sunt softuri, dar au o f. mare subiectivitate si lasa loc la multe interpretari. fata de celelalte rachete, cele cu apa sunt f. sensibile cam la orice: se resimte pana si frecarea cu o sina de ghidaj, de aceea problema stabilitatii e una dintre cele mai spinoase: trebuie aripi (nu am mai avut bani de balsa) si varf in forma de arc de bolta.
nu se prea tine cont de situarea cg la decolare fiindca se calculeaza in conditiile rachetei goale: inaltimea se atinge de cele mai multe ori din inertie.
dupa un simulator "motorul" meu ar fi avut 30-40 Ns.
diametru mare inseamna putere mai mare. si noi suntem impartiti in 2 tabere: cei ce prefera rachetele lungi si subtiri si cei ce fac una de 1,5 m cu diam. de 10 cm. fiecare cu parerile lui, eu inca nu m-am hotarat. :rolleyes:

p.s. se mentine regula generala cp-cg, dar nu conteaza cu cat cg e mai sus de cp, ci e vital doar sa fie mai sus. :huh:
m.
0

#10 Useril este offline   Paco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 06-August 08

Postat 03 October 2008 - 02:05 PM

Deci ramane valabila metoda "Trial and error" si in acest domeniu ! :-)

Daca merge nu schimbi nimic,
daca nu merge mai incerci sau te inspiri.

Asa voi face si eu !
0

#11 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 02:08 PM

te bagi in domeniu? :rolleyes:
m.
0

#12 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 03 October 2008 - 05:05 PM

Dar rachete cu aburi a incercat careva? Sunt mai simple si desigur mai periculoase, dar cred ca poate fi usor controlate presiunile a.i. sa fie la fel de (ne)sigure ca si cele cu combustibil.
doua exemple: http://de.youtube.co...h?v=457DSAxuwBY http://de.youtube.co...h?v=QNLYWn1HSRM

Clip cu dragstere propulsate de rachete cu aburi: http://de.youtube.co...h?v=CDDI5h8JQE0
0

#13 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 05:22 PM

nu cred ca sunt mai simple... :(
m.
0

#14 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 03 October 2008 - 05:30 PM

Vezi postareactotth, la Oct 3 2008, 06:05 PM, a spus:

Dar rachete cu aburi a incercat careva?

De mult timp ma roade sa obtin presiunea direct in motorul cu lichid, in urma arderii unui combustibil solid, evident izolat in alta carcasa. Nu stiu cum sunt astea cu abur ca n-am studiat problema, dar abur s-ar obtine si la ce ma gandesc eu. Ma mai gandeam chiar la un lichid usor ivolatil, chiar inflamabil. Raspunsul exact ar fi ca n-am incercat dar e pe lista...
0

#15 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 05:34 PM

din cate stiu eu se introduce apa intr-o racheta de aluminiu si se "fierbe" pana creste presiunea destul de mult. la evacuare datorita diferentei de presiune, apa se transforma in abur.
m.
0

#16 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 05:55 PM

In butelie e apa supra incalzita ( de ex la 180 de grade presiunea aburilor e de 10 atm). Rachetele precum cele ce propulseaza masini au probabil peste 300 grade si in jur de 100 atm.

La evacuare o parte (10-20%) din apa fierbinte se transforma in vapori - e un amestec de vapori si apa ("aburi" daca vrei) cu viteza jetului ce poate depasi 1000m/sec.
Normal ca-i necesar un rezervor metalic (pentru presiuni relativ mici merg si tuburile de spray din otel).

Daca apa este incalzita electric se poate doza foarte precis cantitatea de caldura a.i. sa nu se atinga temperaturi si presiuni periculoase.
Ar fi util si un sistem de declansare care sa fie actionat cand presiunea depaseste o anumita valoare - ca o supapa de siguranta care sa lanseze racheta.
0

#17 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 06:11 PM

PS nu subestimati pericolul unei astfel de chestii - vedeti cum mythbusters testeaza un boiler de 120l : http://de.youtube.co...h?v=pu3FwgIHsQA Sariti la min 7:00 daca n-aveti rabdare - boileru trece prin tavan si zboara 150m in sus.
0

#18 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 October 2008 - 06:15 PM

mah bagi la idei... :(
m.
0

#19 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 October 2008 - 02:58 PM

Vezi postareactotth, la Oct 3 2008, 07:11 PM, a spus:

PS nu subestimati pericolul unei astfel de chestii - vedeti cum mythbusters testeaza un boiler de 120l : http://de.youtube.co...h?v=pu3FwgIHsQA Sariti la min 7:00 daca n-aveti rabdare - boileru trece prin tavan si zboara 150m in sus.

sa-mi stea in gat am vazut: peste 6000 :rolleyes: cai-putere doar cu apa => o racheta nasa are 24000 cu h2 si o2.

http://www.rocketbel....com/steam.html
m.
0

#20 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 09 October 2008 - 03:09 PM

Vezi postareabestia, la Oct 9 2008, 03:58 PM, a spus:

sa-mi stea in gat am vazut: peste 6000 :rolleyes: cai-putere doar cu apa => o racheta nasa are 24000 cu h2 si o2.

http://www.rocketbel....com/steam.html

astia cu apa au asa "Burn Time 5 seconds"
Nasa are minute bune...
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#21 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 October 2008 - 03:11 PM

stiu, da ziceam asa ca idee. :rolleyes:
m.
0

#22 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 October 2008 - 08:07 PM

poze noi:

aripi detasabile din policarbonat de 6mm, prinse cu suruburi de 6mm si 10mm, amandoua M3.
Imagine atasata: removable_fins_asamble_I.jpg
Imagine atasata: removable_fins_asamble_II.jpg
m.
0

#23 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 October 2008 - 08:11 PM

nu stiu cum ii ziceti voi dar eu sunt obisnuit cu "nose cone". sau "botul rachetei"
Imagine atasata: nose_cone_I.jpg
Imagine atasata: nose_cone_II.jpg
Imagine atasata: nose_cone_III.jpg

aripi si "bot" pe o racheta model
Imagine atasata: fins__nose_cone_on_rocket_II.jpg

alta
Imagine atasata: fins_nose_cone_on_rocket_I.jpg

poze facute cu telefonu', scz de claritate... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
m.
0

#24 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 17 October 2008 - 09:01 PM

Vezi postareabestia, la Oct 17 2008, 09:11 PM, a spus:

nu stiu cum ii ziceti voi dar eu sunt obisnuit cu "nose cone". sau "botul rachetei"
Atasament nose_cone_I.jpg
Atasament nose_cone_II.jpg
Atasament nose_cone_III.jpg

Atasament fins__no...ocket_II.jpg

alta
Atasament fins_nos...rocket_I.jpg

poze facute cu telefonu', scz de claritate... :)

daca nu cumva ai de gand sa lansezi racheta aia la viteze peste mach 0,5 eu zic ca stabilizatoarlee alea merg prinse cu CA si apoi "intarite" cu niste epoxy. suruburile alea is overkill, si foarte grele, nu are rost. plus ca stabilizatoarele is imense si arata ca niste lopeti... da-le o forma mai frumoasa si fa-le "anvergura" mai mica.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#25 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 October 2008 - 09:14 PM

ai dreptate dar policarbonatul ala se taie f. greu dupa cum vrei. aripile alea or sa vina montate pe o racheta de 1,5 m. eu zic ca sunt suficiente. suruburile is f. mici si nu cred ca am exagerat tinand cont ca nu am parasuta :)
dupa un calculator destept :) cica o sa aiba in jur de 150km/h cam la 100psi. acu depinde de inaltime ca de-aia am preferat policarbonat si nu balsa ca parasuta nu e gata. :) sper sa reziste si astea =))
m.
0

#26 Useril este offline   streetfight2 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 25-October 08

Postat 25 October 2008 - 04:48 PM

Salut. Nu ma pricep absolut deloc la rachete dar pentru la fizica, a zis facem niste experimente ceva. Eu si un coleg ne-am intalnit si am facut pe o placa de lemn un cadru asa, adica cu 2 piloni, totu e as spune OK in aceasta privinta. Problema e la racheta . Am luat 2 sticle, le-am taiat,asa, etc, etc. si le-am lipit cu un scotch pentru tevi si cu banda izolier. Am facut gaura la un dop si i-am bagat cu "carcasa" de la un pix, se potrivea destul de bine. Am luat pompa, am bagat manerul ala de pix si hai la pompat. Surpriza! cum ne asteptam, lipeala dintre sticle sa zic asa, nu era etansa. Aerul iesea bine-mersi. Ne-am chinuit ceva timp cu problema asta dar nimic. Aerul tot iesea, mai mult si pe la dopul gaurit. Imi puteti spune mie ce sa fac? Cu ce sa le lipesc? Cu prenadez? Chiar nu am idee.

PS: Am postat aici pentru ca eu zic ca racheta trebuie sa fie cu Aer si Apa. El zice ca nu, sa facem numai cu aer, dar eu nu cred ca e posibil. Cum ar trebui sa facem?
Am vazut ca la imaginea cu acea racheta la dop vine o teava. Explicati-mi si mie ce sa fac, daca pun si apa pe un capat, ca apa sa nu cada in pompa.
0

#27 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 October 2008 - 05:06 PM

tinere ai o mare problema in privinta asta: cand lucrezi cu rachete cu apa nu prea iti permiti sa faci improvizatii, totul trebuie sa se potriveasca bine.
daca nu ai de gand sa mergi mai departe si te rezumi doar la un mic experiment , iti recomand sa dai o gaura mica (6-7 mm diam.) intr-un dop si sa fortezi inauntru o vala cauciucata de bicicleta ( sau de ce vrei tu da asta se prelucreaza mai usor). bagi aer cat vrei tu apoi tragi de valva aia (cu mana ;) ) pana cand iese. ai sa te uzi putin, da merita efortul. colegul tau are putina dreptate, pe la 60 psi, doar aerul iti duce racheta 10m. dar nu are rost, iti recomand sa bagi aer:apa in raport 3:1.

dupa cum am mai spus: nu fa compromisuri, da un ban si fa ceva ca lumea; eventual daca ai noroc si ai rude care au acces la un strung, poate faci rost de o duza fiindca se lucreaza mai usor. ti-ar trebui una de 7mm. acu nu prea am timp, da' maine iti pun niste poze cu alea mele (duzele adica).
ideea cu scoshiu e mai mult decat... ;)
daca nu poti face rost de un adeziv industrial (gen sikaflex 221 - de care folosesc eu), vezi pe la magazinele de profil ceva care sa-ti foloseasca gen silicon sau moment fix (nu am incercat nici de unu, nici de altu, ca am avut altceva).

mai multe maine...

Aceasta postare a fost editata de bestia: 25 October 2008 - 05:06 PM

m.
0

#28 Useril este offline   streetfight2 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 25-October 08

Postat 25 October 2008 - 06:24 PM

Vezi postareabestia, la Oct 25 2008, 06:06 PM, a spus:

tinere ai o mare problema in privinta asta: cand lucrezi cu rachete cu apa nu prea iti permiti sa faci improvizatii, totul trebuie sa se potriveasca bine.
daca nu ai de gand sa mergi mai departe si te rezumi doar la un mic experiment , iti recomand sa dai o gaura mica (6-7 mm diam.) intr-un dop si sa fortezi inauntru o vala cauciucata de bicicleta ( sau de ce vrei tu da asta se prelucreaza mai usor). bagi aer cat vrei tu apoi tragi de valva aia (cu mana ;) ) pana cand iese. ai sa te uzi putin, da merita efortul. colegul tau are putina dreptate, pe la 60 psi, doar aerul iti duce racheta 10m. dar nu are rost, iti recomand sa bagi aer:apa in raport 3:1.

dupa cum am mai spus: nu fa compromisuri, da un ban si fa ceva ca lumea; eventual daca ai noroc si ai rude care au acces la un strung, poate faci rost de o duza fiindca se lucreaza mai usor. ti-ar trebui una de 7mm. acu nu prea am timp, da' maine iti pun niste poze cu alea mele (duzele adica).
ideea cu scoshiu e mai mult decat... ;)
daca nu poti face rost de un adeziv industrial (gen sikaflex 221 - de care folosesc eu), vezi pe la magazinele de profil ceva care sa-ti foloseasca gen silicon sau moment fix (nu am incercat nici de unu, nici de altu, ca am avut altceva).

mai multe maine...

mersi de raspuns. dupa cum am zis, cu scotch nu s-a etansat bine si aerul iesea pe acolo. asta am si facut am dat o gaura cu un cui incalzit prin dop. " cand lucrezi cu rachete cu apa nu prea iti permiti sa faci improvizatii". zi-mi ce imi trebuie si fac eu rost sa se potriveasca perfect si am facut. moment fix cred ca am.

dupa cum am mai spus: nu fa compromisuri, da un ban si fa ceva ca lumea

da-mi o mica lista cu ce imi trebuie si eu fac.

in privinta cu chestia cu apa intrebarea mea e : cum fac? ca nu vreau sa imi umplu pompa cu apa. prin valva de la bicicleta banuiesc ca nu curge apa, in cel mai rau caz vine iese aerul.
0

#29 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 October 2008 - 12:57 PM

as putea sa-ti recomand sa cauti pe internet, dar nu are sens sa pierzi timp degeaba. drept urmare iti las urmatoarele linkuri:

http://ourworld.compuserve.com/homepages/p...Rocketindex.htm - e un site pilot pe care ti-l recomand daca ai de gand sa te rezumi doar la un experiment

http://users.bigpond...aterrocket.html - un sistem simplu de lansare

http://home.people.n...mmand/index.htm - si site-ul de pro, pe bazele caruia ma sprijin si eu.

ar fi bine daca ai lua cate ceva din fiecare si sa faci ceea ce te intereseaza.
lista ti-as da, dar nu prea am cu ce fiindca tot ce am facut si fac e (sa zic asa...) original. am sa fac poze la lansator si la restul pieselor si am sa le pun pe forum; in functie de posibilitatile tale ai sa te orientezi. pana atunci iti recomand sa te ocupi de lansator fiindca e cel mai greu de facut.

numai bine si revin cu poze.

p.s. : era sa uit: la mine chestia sta cam la fel ca la toata lumea => unde am loc bag o valva antiretur. chiar daca nu e nevoie, nu se stie; astfel incat, eu, in tot sistemu' de lansare am in total cam 5 valve antiretur. totusi daca bagi aer valvele raman deschise pe la 60-70 psi asa ca astea ar fi cam de prisos; drept urmare am bagat 7m de tub acrilic transparent asa ca desi apa vine spre pompa nu are timp sa ajunga in ea. desi, ai sa vezi pe site-uri, tubul asta iti trebuie mai mult pentru a nu fi langa racheta cand pleaca => avantajele se subinteleg.
m.
0

#30 Useril este offline   bestia 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 October 2008 - 02:00 PM

dupa cum am promis: poze.

tub acrilic Imagine atasata: tub_acrilic.jpg