Pagina 1 din 1
Prelucrarea Inoxului
Postat 30 September 2008 - 01:06 AM
E foarte vaga notiunea de inox, dar banuiesc la ce te referi. Sunt materiale inoxidabile de toate felurile, cu proprietati mult diferite, care se prelucreaza diferit.
Daca e sa ne referim la ce se prelucreaza cel mai des, e asa cum a zis celuster. E un material moale si "câltos", se obtin aschii lungi. Se prelucreaza frumos cu scule bine ascutite, din otel rapid. Preferabil cu racire si turatii ceva mai mici. De regula se aschiaza foarte usor cu sculele cu unghiuri potrivite. Se taie greu cu piatra abraziva, se polizeaza greu, se lustruieste, se sudeaza, deci se poate. Rezultatul e de cele mai multe ori impresionant.
Ramane intrebarea, la ce fel de prelucrari te referi, sau ce te-ar interesa? Ca pe langa aschiere mai sunt multe posibile... In general e un material dificil si nu foarte ieftin. Mai degraba e pretentios ca prelucrare nu ca pret, ca e anormal sa-l vopsesti. Orice imperfectiune la prelucrare se observa. Pana la urma se aduna cele doua si rezulta ca e bun de pus doar acolo unde trebuie. Se mai poarta acoperirea materialelor ieftine sau usor de prelucrat, cum ar fi cromarea.
Daca e sa ne referim la ce se prelucreaza cel mai des, e asa cum a zis celuster. E un material moale si "câltos", se obtin aschii lungi. Se prelucreaza frumos cu scule bine ascutite, din otel rapid. Preferabil cu racire si turatii ceva mai mici. De regula se aschiaza foarte usor cu sculele cu unghiuri potrivite. Se taie greu cu piatra abraziva, se polizeaza greu, se lustruieste, se sudeaza, deci se poate. Rezultatul e de cele mai multe ori impresionant.
Ramane intrebarea, la ce fel de prelucrari te referi, sau ce te-ar interesa? Ca pe langa aschiere mai sunt multe posibile... In general e un material dificil si nu foarte ieftin. Mai degraba e pretentios ca prelucrare nu ca pret, ca e anormal sa-l vopsesti. Orice imperfectiune la prelucrare se observa. Pana la urma se aduna cele doua si rezulta ca e bun de pus doar acolo unde trebuie. Se mai poarta acoperirea materialelor ieftine sau usor de prelucrat, cum ar fi cromarea.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 September 2008 - 01:08 AM
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
Telefon: 0721 385365
Postat 30 September 2008 - 03:11 AM
As mai adauga si faptul ca suruburile si piulitele din inox o data stranse au obiceiul sa nu se mai desfaca. Ori folosesti piulite cu filetul cadmiat ori vaselina speciala. Te rog sa ma crezi ca am taiat multe suruburi nereusind sa le desfac.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 30 September 2008 - 03:12 AM
Postat 30 September 2008 - 08:05 AM
Bagarea deshtului e la gaurire si filetare (e bine cu ulei de brosa), nu la aschiere pe masina. Materialele aliate cu crom au caracteristica de ecruisare destul de ridicata, astfel incat, cu cat il chinui mai tare in prelucrare, cu atat devine mai indaradnic. O alta problema ar fi rectificarea materialului, pe masinile care au platou magnetic. Exista si aliaje inox feritice care permit asta.
Mai bine detaliza ce ai avea nevoie sa faci, sfaturile pot fi mai concrete.
Mai bine detaliza ce ai avea nevoie sa faci, sfaturile pot fi mai concrete.
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 30 September 2008 - 08:06 AM
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
Cu rabdare si ciocan.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1