Am terminat un nou DLG, insa de data asta nu mai e constructie clasica, si nici nu mai e 100% conceptie proprie.
Aripa e cu profil Edge, cu 4 segmente/semiaripa, taiata manual cu fir incins din polistiren de 3 cm. Sabloanele din placaj de 1.5 mm, taiate cu traforajul (cu laserul am avut niste experiente neplacute cand am incercat sa tai placaj, poate exista mai bun, dar cei la care am taiat eu nu puteau)
Am acoperit aripa cu fibra de 50 g/mp. Fibrele sunt puse la 45 de grade, nu in lungimea/latimea aripii (pentru cei care nu stiu; da rigiditate impotriva torsiunii) Lonjeroanele sunt din platbanda de carbon, de 0.3mm, 1 cm latime.
In zona eleroanelor este dublura tot cu fibra de sticla, tot la 45 de grade. In fata lonjeronului in schimb, am dublat cu fibra de 35, pusa pe lungime (tesatura e mai deasa pe o directie). Am folosit rasina epoxidica. Invelisurile, puse pe placi de PVC de 0.3 mm (dat cu ceara ca sa nu adere). Pompa de vid manuala (pentru vidat haine). Rezultatul este bunicel.
Benzile negre puse in diagonala sunt din carbon (trase din carbon tow). Au rol de rigidizare. Metoda se numeste Disser.
Discutia despre Edge este pe rcgroups:
http://www.rcgroups....d.php?t=1139965
Fuselajul este din fibra de sticla si carbon (botul) si obisnuita teava de undita (tronsonul 3 carbon). La incastrare lipirea este ranforsata cu carbon si fibra.
Botul este facut prin metoda Lost Foam (se formeaza un pozitiv din polistiren, se acopera cu fibra, apoi se dizolva polistirenul cu ceva - de exemplu acetona, dar ultima oara am constatat ca acetona nu mai e ce a fost anul trecut :rolleyes:
Ampenajul orizontal este basculant (se misca tot). Comanda este tip pull-string return. Asta inseamna ca servoul doar trage ampenajul (in sus). In jos se duce singur datorita unui arc (din coarda de otel de 0.6 mm). E o metoda foarte simpla si usoara. Firul trebuie sa fie foarte putin elastic. E fir textil de pescuit.
Ampenajul vertical este fix (nu exista directie, ci doar deriva).
Am fost la zbor cu el, zboara mult mai bine decat precedentele (care erau cu constructie clasica). Aripa se simte mai rigida, si nu are decat 5 grame in plus decat ultima din balsa. E putin mai vitezist, dar sta bine de tot in termica (am prins cateva azi). Isi pastreaza foarte bine energia.
Concluzia ar fi ca se poate face un planor din fibra, in casa, fara scule de mai multe sute de euro (pompe de vid electrice). Sunt sigur ca o pompa de vid electrica ar da niste rezultate ceva mai bune, si o sa-mi cumpa la un moment prielnic, dar nu poate fi diferenta de la cer la pamant.
Poze:
P1070116_1.JPG (110.96K)
Number of downloads: 150