renatoa, la Jan 20 2009, 11:12 PM, a spus:
Am vazut undeva o panglica de tesatura de carbon, cam 5mm latime, aprox 0.25mm grosime, 12.000 filamente, si se vindea 10m la un dolar.
Este asa ceva utilizabil un modelism ca atare, sau e numai materie prima pentru cei care fac tije, tuburi, etc.?
La acest DLG, de exemplu ar fi utila pe undeva ?
La facut "talpile" lonjeronului, de exemplu.
Dragutz, io as fi avut o alta abordare a bordului de atac.
L-as fi facut laminat, din fo 4-5 fashii de balsa de 1mm, lipite cu epoxi pe cantul unui calapod care are deja forma BA in plan, vazut de sus. Insa este munca multa... Evident ca tie, care ai CNC iti este mai la indemana sa-l faci frezat. Atentie insa, la zonele de capete, unde fibra incepe sa "iasa" din BA. Poti ca, dupa profilare, sa saturezi cu CA, zona dinspre interior, unde nu se aseaza folia pe BA. Asta mai rigidizeaza balsa. Este valabil si pt. zone ascutite, gen muchii de BF.
Parerea mea este ca aripa, pt. a avea suficienta stabilitate torsionala, necesita pe undeva un cheson. Daca BA ar fi placat cu balsa 0,8 sau 1mm, pana inspre lonjeron, s-ar fi rigidizat beton. Stiu ca la platforma asta eliptica este greu al naibii sa faci asa ceva.
Poate (MUSAI!) chesonezi lonjeronul, dupa cum zice si Dragos.
La lonjeron, poti merge pe solutia tip Mark Drela de la Bubble Dancer, AVA, etc. si anume, dupa ce faci sandwitch-ul de carbon-balsa-carbon, sa-i dai un "wrapping" cu un fir de kevlar. Asta intareste extrem de mult lonjeronul dpdv incovoiere.
Da, eleronul se rigizeaza dupa infoliere (atentie la torsionari), insa baga-i totusi niste diagonale, mai ales pe la capete. Eleronul, la o lansare energica, este predispus la flutter. Dar, oricum, structura generala (a aripii) te sileste la comportamente mai delicate.
Sunt convins ca stii toate astea, dar ziceam sa mai aduc si io in actualitate problematica...
Ai rezolvat cumva cu crosa de golf?
Bafta si bagati mare!