ionutz, la Oct 3 2008, 07:39 PM, a spus:
S-ar putea sa gresesc dar nu se prea pune accentul in discutie pe fineturile care se fac la intreaga flota tip allen g30.
ex:-chitul a inceput sa crape pe la margini?
-de ce trebe ax pe rulmenti(si nu semering sau bailagar)?
-nu sunt cote ,la ce sistante se dau gaurile pt.cirma sau tub pupa,ax cuve etc.
Imi cer scuze,nu vreau sa jignesc pe nimeni dar pt. un incepator este greu chiar si cu imaginatia pt un lucru asa de scump in final.
Se sare prin tot topicul de la un stadiu de inceput direct la stadiu de vopsit,probat,etc.
Astazi mi-au venit pisele si incerc sa le gasesc o intrebuintare. :D
Inca o data cu respect,nu vreau sa jignesc pe nimeni(cu riscul de a ma repeta).
Multumesc tuturor.
Legat de fineturi, ai dreptate, este cam greu sa expui aici toate detaliile constructiei (nu este neaparat un forum de "invatat meserie... :rolleyes: "), in mare eu am trecut unele greseli care le-am facut, despre altele am corespondat pe mail sau telefon cu cei interesati, ATIT cit am stiut eu, ca sint la fel de incepatot ca si tine (si cred, la fel si allen cu acest barcaz). Dar de regula, daca ai o problema si o pui pe forum eu zic ca de bine de rau primesti informatii, cu mine asa a fost. I-mi pare rau ca ai alta impresie.
Treaba cu chitul , eu nu am patit-o, ar trebui sa ne spui pas cu pas cum ai prelucrat si tratat suprafata si poate gasim impreuna cu cei experimentati o explicatie.
Ax pe rulmenti este "un lux" , dar un lux care reduce simtitor frecarea respectiv consumul de curent si binenteles uzura - joc - vibratii.
Distantele dupa ochi....ar raspunde unii. Realitatea este ca si mie mi-a fost deosebit de greu (distanat , unghiul axului, etc.). Am citit pe forum ca axul trebuie montat pe cit posibil cit mai orizontal pentru ca jetul de apa sa fie spre spate si sa fie cit mai eficient. Distanta fata de spatele barci (pupa) a elicei (a ansamblului elice cirma de fapt) sa fie cit mai mica (probabil vireaza mai usor..), asta inseamna, cum am vazut eu pe foto expuse si poti vedea si aproxima si tu, cam 1 sau 2 cm fata de cirma si cirma iesita putin de pupa (defapt eu am pus axul cirmei la jumatatea dintre ultimele doua coaste), pentru ca atunci cind este virata la maxim sa aibe loc jetul de apa sa iese :D :D (poti sa o pozitionezi de proba , simulare..., mai in fata si vei vedea ca la virare maxima , cirma atinge marginea canalului de pe mijlocul barcii... :D .
Cred ca ma lungesc prea mult si stirnesc zimbete sau poate nervozitate.
Am sa masor distantele la barcuta mea si le trimit pe mail. Da-mi tu prima data pe mail ce distante exact te intereseaza.
Dar atentie aceste distante la iesire ax, etc, sint functie de lungimea axului, care poate sa difere (eu dau valorile mele!!!).
Stai linistit, nu jignesti pe nimeni, este o stare normala pentru situatiile cind cinstruiesti pentru prima data ceva ce vezi la altii.....si ai prea putine detalii, nu uita ca unii au experienta mare aici (nu este cazul meu) si pentru ei sint firesti si naturale anumite "maruntisuri", dar care pe noi ne exaspereaza efectiv.
Astept mail.
Spor.