pccdtk, la Mar 30 2009, 11:16 PM, a spus:
Scuze !!! Acum mi-am vazut greseala . Am gandit KFm2 si am scris 1. As incerca aripa fara diedru din 2 motive :
- am mai construit o aripa KFm2 cu 1,5 inch diedru si obtineam chiar pentru o cursa minima a eleroanelor efect advers.
- m-am complicat constructiv facand aripa cu diedru ( si m-a costat si 12 gr.in plus )
a) diedrul de 1,5" este destul de mare pentru eleroane si daca este la 33" anvergura este imens.
Sa fii atent : la KfM incidenta este 0 sau mai bine zis intradosul este paralel cu stabilizatorul ampenajului orizontal.
Daca ai unghi de incidenta mai mare la aripa, la bracare eleron nu este posibil sa fi pierdut portanta pe semiaripa respectiva ?
eu mai am in rezerva un acrobat de balsa cu aripa jos si care pentru stabilitate are o piesa de imbinare speciala la lojeroane si da un diedru de 2 grade. pentru inceputurile in acrobatie cand mai trebuie sa ti se mai ierte din greseli :D
b)Efectul advers nu este doar din cauza diedrului. ci in special a diferentei de rezistenta la inaintare cand eleronul este in jos fata de pozitia in care este in sus.
Din aceasta cauza virajele se fac coordonat cu directia.
Si un tonou inseamna toate suprafetele de comanda in succesiune si nu doar eleroanele ca sa fie in axa si nu in spirala.
La MiniMag daca am setat cursa diferita sus fata de jos pot sa fac viraje fara directie insa bine inteles este afectata viteza de raspuns pe axa longitudinala.
Numai bine