Modelism - RHC Forum: Aripa ZAGI - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 32 Pagini +
  • « Prima
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Aripa ZAGI Cateva intrebari

#241 Useril este offline   Julius 

• ex. Iulianv
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 158
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 26 May 2004 - 05:51 PM

La 0 cum trebuie sa fie elevoanele? In continuarea partii de jos sau de sus a aripii?

Fisiere atasate

0

#242 Useril este offline   Tomcat 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 26 May 2004 - 06:50 PM

Asa ca si idee:merge facuta o aripa fara mixer?Sa pui eleroanele separat(cu cablu bowden) si profundor separat.Sau exista riscul sa faci ceva de genul B-2 care devine incontrolabil fara fly by wire.Statia nu are mixer incorporat si nu mai vreau sa iau si un mixer extern acum.
0

#243 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 26 May 2004 - 07:32 PM

Julius, la 26 May 2004, 17:51, a spus:

La 0 cum trebuie sa fie elevoanele? In continuarea partii de jos sau de sus a aripii?

In general "in continuarea partii de jos a aripii..." dar difera de la caz la caz. Pentru inceput regleaza astfel si da-i drumul. Daca ridica botul atunci mai reduci unghiul. Totodata acest lucru poate sugera si faptul ca este usor de bot

@ Tomcat

Aripa simpla fara mixer din pacate nu se poate...Daca totusi ai rabdarea sa incerci, poti construi un model cu 4 eleroane si 2,3 sau 4 servouri dupa preferinte. Cauta undeva prin subiecte o poza trimisa de Wabo cu monstrul acela de 1,8 metrii care are 4 eleroane ( elevoane).
0

#244 Useril este offline   Tomcat 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 121

Postat 27 May 2004 - 09:42 PM

Pai cam asa ceva vreau.Nu chiar atat de mare.Si cele doua de la capat sa fie eleroanele(trase de cabluri bowden ingropate in polistien sa nu stric forma profilului) si ultimele 2 sa fi profundoare.Scuze daca insist aiurea...

As pune cate un servo pe fiecare din suprafetele mentioneate.Cam la ce pot sa ma astept daca nu merge?Vrie,lipsa de control pe o anumita axa de miscare,....?

Aceasta postare a fost editata de Tomcat: 27 May 2004 - 09:52 PM

0

#245 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 May 2004 - 12:11 AM

In primul rand sa fi atent la centrul de greutate....nu ma intreba unde este ca e greu de calculat. Nu uita ca ai 4 servouri si eleroane cam scurte....ar fi bine sa te pastrezi cat mai late ca sa ai suprafata de comanda suficienta pentru a te scoate din situatii neplacute. Nu stiu cum se va comporta fiindca nu am incercat astfel de aripa niciodata. Va trebui sa te descurci singur. Oricum, prima data incearca sa planezi si sa observi ce se intampla.

Succes in cotinuare si sa ne tzii la curent.... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_19.gif
0

#246 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 28 May 2004 - 12:39 AM

daca aripa este subtire centrul de greutate se poate calcula geometric...

daca nu e subtire atunci se poate calcula prin modelare numerica.. te pot ajuta daca doresti desi... mai exista o metoda:)

agatzi aripa de un coltz si pictezi pe ea directia sub care atarna un fir de plumb... apoi agatzi aripa de alt coltz si la fel pictezi directia firului cu plumb... intersectia celor doua linii este centrul de greutate!http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif

MIG-29
0

#247 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 May 2004 - 08:12 AM

Mersi pentru solutia de calcul al CG...citisem defapt pe undeva odata demult dar in febra evenimentelor si a lipsei de timp, ajung sa o determin la "feeling". Oricum, testul final se vede la primul zbor. Calculele sunt precise dar eu fiind om practic as prefera sa am la indemana un cantar si un banc de probe pentru motor cu dinamometru si ampermetru pentru a alege combinatia corecta intre motorizare, elice si suprafata portanta. Sunt convins ca as putea scoate randament si mai mare din aripile mele dar...nu merg la competitii cu ele....nemai vorbind despre studiul profilelor. Oricum, recomand tuturor care vor sa inceapa sa-si construiasca ceva, sa-si ia o coala de polistiren, o brishca si dati-i bataie ca merita !
0

#248 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 28 May 2004 - 08:20 AM

MIG-29, la 28 May 2004, 01:39, a spus:

agatzi aripa de un coltz si pictezi pe ea directia sub care atarna un fir de plumb... apoi agatzi aripa de alt coltz si la fel pictezi directia firului cu plumb... intersectia celor doua linii este centrul de greutate!http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif
MIG-29

Si la ce e buna determinarea centrului de masa dupa metoda ta?...intrebarea era unde TREBUIE sa pice centrul de greutate, nu unde se afla deja!!!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 28 May 2004 - 08:22 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#249 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 28 May 2004 - 08:55 AM

" In primul rand sa fi atent la centrul de greutate....nu ma intreba unde este ca e greu de calculat. "

eu intelesesem din fraza de mai sus ca e problema unde se afla deja centrul de greutate.

MIG-29

P.S.: stabilitatea aerodinamica a aripilor a fost rezolvata din cate stiu si exista conditii pentru diverse regimuri de zbor (la aeromodele e clar subsonic) si pentru diverse numere reynolds... de fiecare data centrul de greutate se calculeaza in raport cu centrul de presiune... apoi se modifica unghiul de incidenta si se recalculeaza totul (centrul de presiune deplansandu-se)... exista metode clare si precise.. am sa caut si daca gasesc le "arunc" aici.

la rachetomodel de exemplu se centreaza static prin pozitionarea centrului de greutate la o distanta de un diametru inaintea centrului de presiune.
0

#250 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6866
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 02 June 2004 - 02:28 PM

@ zozo
invata-ma si pe mine cum sa tai cu brishca din foaia de polistiren....
ca mie nu-mi iese nimik
:D
tu cum faci ? (reushesti?)
flying is my life...
0

#251 Useril este offline   Silfax 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1450
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 02 June 2004 - 07:32 PM

Hai ca daca tot mi-am aruncat un ochi pe subiect, sa impartasesc din experienta modelarii polistirenului extrudat...
Nu stiu daca cel de 25g/m2 este bun si la aero, dar eu il modelam pt. "papuci zburatori" la navo si iesea super!
Deci se ia una bucata coala de polistiren, se decupeaza forma dorita, apoi cu un cutit cu lama lata si ascutita (am incercat cu un cutter si nu a mers k lumea...) se prelucreaza forma modo grosso, apoi se apeleaza la un polizor (atentie sa nu fie de turatie mare) sau de ce nu, pt. cei cu mana sigura merge si la un polizor unghiular manual cu turatie reglabila si se contureaza forma finala. In ultima instanta pt. retusuri se apeleaza la smirghel de 80,100,120 granulatie, depinde de finetea detaliului dorit. Sugerez ca in prealabil sa exersati pe bucatele mai mici faza cu polizorul... eu am facut-o abia dupa ce am "muscat" zdravan din material :D!

Succese!
...audaces fortuna iuvat...
0

#252 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 June 2004 - 07:54 PM

SILVIU66, la 2 Jun 2004, 14:28, a spus:

@ zozo
invata-ma si pe mine cum sa tai cu brishca din foaia de polistiren....

In principiu Silfax a si raspuns la intrebarea pusa de tine. Bineinteles ca pentru a modela o aripa ar fi de mare folos un fir de nichelina incins dar se poate modela si cu briceagul, polizorul, smirghelul si cu multa multa rabdare. Am avut undeva un link unde am vazut cum se construieste astfel un model bimotor. Daca dau de ea am sa v-o postez sa vedeti de ce sunt in stare..doua maini dibace...
0

#253 Useril este offline   Padre 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 521
  • Inregistrat: 07-November 03

Postat 03 June 2004 - 06:51 AM

Zozo, stii ca la RR am spionat aripa ta cu doua motoare. Spune-mi, te rog, ce motoare, ce acumulator si ce servouri folosesti pe ea. Imi dau seama ca desi am facut fotografii si masuratori, nu am pus suficiente intrebari.
0

#254 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2004 - 08:03 AM

Spionu, spionu... :D

Sal'Padre! Ma bucur sa te vad pe-aici...Pai, motorizarea am facut cu 2 x speed400, ambele cu regulatoarele prorii de tip Rondo400...Este o solutie fulger dar fiabila. Puteam sa folosesc si un singur regulator mai "tzapan" dar in acel moment nu am dispus de unul free. Acumulatorul...este un NiCd la 1900+ ( cica ) cu 7 elementi, caci incarcatorul meu nu duce mai mult de la 12V...Servourile sunt micro pentru a mai reduce din greutate dar la asa motorizare se poate pune si standard fara probleme, dealtfel am folosit si la un singur motor de 400 servouri standard...

Shapoi, sa ne faci si niste poz(n)e sa-ti vedem jucaria!
0

#255 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 03 June 2004 - 10:18 AM

dati-mi voie sa cred ca solutia data de silfax, daca functioneaza la barci, va va aduce ceva dificultati la aripi, unde se stie ca profilul trebuie sa fie simetric (stanga cu dreapta!); altfel, aripa va trage intr-o parte si o sa trimati de va saturati... e ingrozitor de mult de munca, totusi si se va strica ceva material...
tot solutia cu nichelina e cea mai potrivita, dar acolo sunt niste spiluri pe care va va lua mult timp sa le descoperiti, din pacate.
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#256 Useril este offline   Silfax 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2004 - 04:31 PM

Zozo, ai o poza cu aripa ta fermecata? Nu de alta dar cele spuse mai sus, mi-au trezit interesul. Daca o ai deja postata pe site, da-mi un link pls. !

Baftodelo-delo!

P.S. Bogo, am dat solutia asta cu polizatul si la un tip de la Bc. care face planoare, ce-i drept nu mi-a spus daca i-a iesit profilul, dar stiu ca nici nu m-a injurat... so maybe it works :D! Si apoi, chestiile de finetze le faci cu un glasspapier... doar sa ai 2 maini stangi sa nu-ti iasa!
0

#257 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 June 2004 - 07:27 PM

Silfax, la 3 Jun 2004, 16:31, a spus:

Zozo, ai o poza cu aripa ta fermecata? Nu de alta dar cele spuse mai sus, mi-au trezit interesul. Daca o ai deja postata pe site, da-mi un link pls. !

Cauta la "Jurnalul de zbor" in luna "Martie 2004" pagina 5. Acolo gasesti doua modele iar daca mai sapi le vei gasi si pe restul.

Succes!

PS- Bogo este cumva BogdanStancu..? Ce-o sa se mai bucure.... :D
0

#258 Useril este offline   old-boy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 887
  • Inregistrat: 13-June 03

Postat 03 June 2004 - 09:41 PM

pt silfax cred ca ai vrut sa spui 25 Kg/m3, parerea mea este scump si greu, eu am folosit la aripi de 10 si 15 kg/m3, cel mai bun mi s-a parut cel de 15.
pt silviu66
o aripa se taie cel mai usor cu un dispozitiv de genul celui din foto. Tehnologia este urmatoarea:
- se executa din placaj un profil cu baza aripi si unul cu capatul de aripa
- se taie din polistiren conturul a 1/2 din aripa
- se fixeaza cele 2 profile
- se taie cu dispozitivul profilul aripii ( este nevoie de 2 persoane pt a-l taia )
- se repeta operatiunea pentru cealalta 1/2 aripa
- se slefuieste putin asperitatile ramase de la taiere
- se terce la constructia aripi ( batiu motor , decupaj servo. acumlator, recepto. etc)
- se decoreaz
- se centreaza
- se zboara
- se rupe
- se ia de la capat
daca vrei mai multe detalii scriem pe mail

Fisiere atasate

• Fisier atasat  Disp.jpg (14.38K)
    Number of downloads: 191

Tot mai bine pe picioare cand te sprijini pe pamant
0

#259 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 03 June 2004 - 11:13 PM

Oldys te contrazic un pic:
_daca faci profilele din placaj iese un caca pt ca firul de nicheline arde lemnul si acolo se intepeneste si strici materialul. Recomand sticlotextolitul sau ebonita sau melamina.
-recomand www.compufoil.com pentru scos profile la imprimanta.
pentru cei interesati o sa dau toate fineturile de taiere ca sa nu stricati materialul aiurea.
PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#260 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 04 June 2004 - 08:38 AM

Mi-a placut ustensila cu firul de nikelina.
M-i s-a acrit de taiat zeci de nervuri plapande.
asa ca urmeaza intrebarile:

-firul de nichelina asa lung de unde il iei?
-ce diametru tr sa aiba?
-care e lungimea totala a firului de nichelina?
-la ce il alimentezi?
-cu ce viteza taie polistirenul?
-de unde iau polistiren de 15 (o locatie sigura evetual si pret, dar nu din gunoi)
-odata facute cele doua jumatati cum le inbin? cu scoch? sau altfel?
-aripa din polistiren o invelesc cumva in balsa sau ceva mai "comod" (material plstic)

Poate sunt cam penibile intrebarile dar sper sa lamuresc tehnologia asta odata pt todeauna
0

#261 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6866
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 04 June 2004 - 01:35 PM

bune intrebari asteptam raspunsuri!!
flying is my life...
0

#262 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 04 June 2004 - 02:21 PM

Pot sa iti raspund la cateva dintre intrebari
-cu ce viteza taie polistirenul?
Cu viteza mainii tale
-de unde iau polistiren de 15 (o locatie sigura evetual si pret, dar nu din gunoi)
Polistirenu e din ala de la Metro pentru izolatii . Nu stiu pretul dar dai si tu un ochi si vezi .
-odata facute cele doua jumatati cum le inbin? cu scoch? sau altfel?
Io le-am bagat 3 bete de frigarui lipite cu adeziv poliuretanic monocomponent (Bizon timberglue sau cam asa ceva ) intre ele tot cu lipici d'asta .
-aripa din polistiren o invelesc cumva in balsa sau ceva mai "comod" (material plstic)
Daca invelesti aripa cu balsa o sa iasa prea grea . Toata lumea cu mici exceptii baga scotch ordinar. Se intareste maxim . Exceptiile sunt cativa care au invelit aripa cu monocot dar e prea scump.

pese :
Daca vii la zbor o sa vezi cel putin una si iti dai seama imediat cum sta treaba .

Aceasta postare a fost editata de ZOD: 04 June 2004 - 02:22 PM

DT
0

#263 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2004 - 11:54 PM

Mersi de raspunsuri
Mi-au placut ca au fost la obiect
Astept raspunsuri la restul http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

Pana dau proiectul de diploma nu o sa pot sa asist la nici un zbor :)
dar mai am o intrebare, foarte importanta pentru mine:

-Servomecanismele cum le prind rigid de aripa? ca in shuruburi nu cred ca merg prinse?

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 04 June 2004 - 11:54 PM

0

#264 Useril este offline   IlPadrino 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1437
  • Inregistrat: 17-January 04

Postat 05 June 2004 - 12:16 AM

firu de nichelina dintr-un radiator de incalzit incaperi tip ELECROMURES, sau similar
tocmai lucrez la proiect, iar cu privire la tehnologie DomProfesor zice bine shi sper sa se confeseze pe de a'ntregul
servoul se lipeste cu banda dublu adeziva tesa - iz za best (scuze de propaganda) dar e verificata treaba
in rest niscaiva pricepere shi restu' se va vedea pe camp
If You don't have enough time, than sleep faster
0728.26.93.19
0

#265 Useril este offline   Silfax 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 June 2004 - 12:06 PM

Asa e cum zice oldy... 15kg/m3 are dreptate, sorry de egzprimare, dar intre 15 si 20 kg/m3 este o diferenta: la 15 kg/m3 polistirenul este expandat, iar de la 20 kg/m3 gasesti extrudat... acum depinde de ce rezistenta ai nevoie deoarece: polistirenul extrudat are o structura celulara comprimata (extrudata) si este mult mai rezistent, iar pus cap la cap cu cata banda pui la cel expandat ca sa-l ramforsezi...poate iesi de fapt la aceeasi greutate a profilului; zic si eu asa, poate fac doar conversatie, inca nu am incercat o aripa din el, dar incepe sa ma incite subjectul!

P.S.

Citeaza

Zozo: PS- Bogo este cumva BogdanStancu..? Ce-o sa se mai bucure....
, da, la el ma refeream... de ce? Este sensibil la apelativul acesta? Daca da, atunci ai dreptate Zozo,.... :wacko:!
0

#266 Useril este offline   old-boy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 06 June 2004 - 09:28 PM

La un magazin care vinde izolatii pentru constructii am gasit polistiren expandat ( nu extrudat ) cu densitatea de 20 Kg/m3 vedetzi poza o coala de 100x50x4 cm costa 56 000 lei se comporta foarte bine la taiat si slefuit

Fisiere atasate

• Fisier atasat  Pic17.jpg (75.54K)
    Number of downloads: 151

0

#267 Useril este offline   old-boy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 06 June 2004 - 09:34 PM

Pt dom"profesor eu folosesc la taiere profile din placaj de fag de 4 mm, poate am nimerit bine combinatzia grosime + tensiune la firul de nichelina pentru ca nu s-a intamplat sa ard profilul. mai jos ai un profil dupa cateva taieri nu se observa nici urma de arsura , sincer as vrea sa tai atatea aripi cu un profil pana am sa-l ard ( dunga neagra de pe profil este o urma de creion )

Fisiere atasate

• Fisier atasat  Pic18.jpg (51.78K)
    Number of downloads: 150

0

#268 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 June 2004 - 11:53 AM

Multumesc mult pt informatiile pretioase
Fain, gata cu taiatul nervurilor!
Cum termin noua radiocomada ii fac si un aeromodel pe masura.
Spor la treaba si sanatate maxima
0

#269 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 June 2004 - 12:06 PM

MrSpace, la 7 Jun 2004, 11:53, a spus:

Cum termin noua radiocomada ii fac si un aeromodel pe masura.

Vezi ca suntem cam sensibili la radiocomenzile home made....in special cei din jurul tau vor sari in sus de bucurie.. :D

Dealtfel sper ca raspunsurile date la subiectul cu taiatul aripilor au fost destul de precise. Eu folosesc deasemenea metoda clasica cu 4 maini iar sabloanele le-am facut din tabla subtire. Servomecanismele nici macar nu le fixez ci pur si simplu le acopar cu o bucata de scotch....

Succes!
0

#270 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 June 2004 - 12:14 PM

Din partea mea puteti fi cat de ssensibili doriti la telecomenzi HOME MADE, chiar va rog. Am postat-o pe ultima si din cate am vazut nu au sarit multi iar cei ce sarise s-au bosumflat cand au vazut shema.
Oricum nu e imposibil tr doar experientza, si daca nu incerci, nu o sa ai niciodata experientza.
Cat despre detaliile de executie ale aripii, am mari dubii ca nu o sa incerc si metode personale, asa sa stric materialul, sau poate nu, ca tot e "eftin"
SO DO IT!!!
0

Arata acest topic

• 32 Pagini +
  • « Prima
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou