Corsaire, exista mai multe considerente care zic ca anv. optima pt. o aripa ar fi 1200-1250 mm.
Istorie:
Io aveam niste amici la un club din Dej, mari meseriasi la zbor liber F1A, F1B, F1C, pe vremuri. Toate modelele erau ca lumea facute, statea in valize de placaj (pt. deplasarea la concursuri), cu aripile pe calapoade, tot tacamul...
L-am intrebat pe unul din ei cum isi proiecteaza aeromodele. Care e SECRETUL? Ca io eram mic putzoi.
Mi-a zis asa:
-Intai mergem prin trenuri, autobuze, etc. si masuram spatiile pt. bagaje. Dupa aia, functie de ce am masurat, facem valizele alea mari de placaj, pentru modele. Si abia dupa ce avem valizele, prioectam modelele a.i. sa incapa dreakului in valize, sa putem sa ne trambalam cu ele la concursuri!!
Acu, fara bascalie, cam acelasi approach am practicat si eu. In sensul ca am zis ca nu-mi convine layoutul clasic de zagi si ce cumparasem eu de la ...concurenta. Si cicatelea ia sa mi-o gandesc io singur, de la capat.
Chestia e ca am cazut tot pe acolo! De ce?
1. Dintr-un blank de polistiren expandat (EPS) de dimensiuni standard, ca sa iasa fix doua semiaripi, anvergura iti rezulta de 1200-1250 mm.
2. Ca sa pot sa fac aripa nedemontabila (cele doua semiaripi lipite forever) si s-o pot cara comod in masina, anv tre sa fie cam 1200-1250.
3. Daca vrei motorizare ieftina gen 400 si elice Gunther, anv. tre sa fie cam... 1200-1250.
Dar daca nu ai astfel de constrangeri, poti sa mai intinzi elasticul...
De exemplu, io acum ma muncesc sa fac o aripa cu anv. 2m. O sa aiba un brushless AVEOX F7LMR, elice Graupner GFK 14x9,5 si akku 7x1700 NiCd.
Pt. profile, vizitaza siteul lui Siggi Hartman, www.aerodesign.de
Gasesti recomandari pt. o seama de profile "la moda" pt aripi zburatoare.
Daca iti doresti sa poti face zbor termic la ses, gandeste-te la MH 45, MH 60 sau S 5020. Sunt totusi profile pretentioase, cu grosime relativa mica, zona de bord de fuga (BF) subtire. Si funcioneaza bine la incarcari maricele.
Daca vrei combat, cel mai bun profil e Sipkill, facut special de Sigmund pt. Peter Kienzle (ala de la EPP-Fun). De aici si numele Si P Kill. Se zice ca e mai bun decat Zagi-urile clasice.