Modelism - RHC Forum: Proiectat Cablaj - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Proiectat Cablaj

#1 Useril este offline   Speedy007 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 155
  • Inregistrat: 14-July 03

Postat 21 January 2004 - 08:21 PM

Salutare tuturor! Stiu ca pe acest forum sunt cativa electronisti care stiu foarte bine sa lucreze in Eagle si alte programe de proiectat cabaje. Abia mi-am luat si eu Eagle-ul dar nu stiu de loc cu ce se mananca, asa ca am nevoie de ajutorul unui electronist sa imi faca si mie un cablaj in Eagle. Cablajul este de la un emitator stereo fm 88-108Mhz, iar schema electrica este atasata mai jos. Poate sa ma ajute cineva?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: FM_Stereo.gif

0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 21 January 2004 - 11:47 PM

Pot incerca eu in limita timpului liber disponibil. In principiu incepi cu un fisier nou, si anume cu schema. Deschizi un fisier.SCH si incepi sa scoti din libraria de piese ce gasesti pe acolo. La inceput e chin mare sa gasesti componentele dar pe parcurs se rezolva: o sa renunti la a le mai cauta si platesti sa-ti faca altcineva cablajul. Daca totusi te incapatânezi, dupa ce aduci componantele dorite pe pagina incepi sa faci legaturile intre picioruse, dupa schema initiala. Important este sa alegi componentele cu distantele corecte intre pini. In rest nika. Eagle nu face simulare, asa ca valorile si numele sunt fix acelasi lucru ca mai devreme. Deschizi fereastra BOARD si asezi componentele pe suprafata disponibila (depinde de varianta de Eagle pe care o ai) asa cum doresti. Nu aseaza componentele singur. Apoi treci la rutare dupa ce faci niste setari de parametri pe acolo. Mai mânaresti ce nu-ti place facut automat si tiparesti pe o foaie A4, in cerneala apoi copiezi la un copiator, sau direct pe o imprimanta laser. Important e sa ai toner pe foaie. Intorci foaia cu tonerul pe placuta cu cupru, faci 30 secunde antrenament la calcat (ai grija ca poti zgâria talpa fierului de calcat). Apropo, asa m-am facut cu fier de calcat calitatea I, ca a trebuit sa-i cumpar nevestei unul nou si cel zgâriat e tocmai bun la cablaje.
Apoi mergi la apa si nu dezlipesti foaia in mod normal ca la folia PnP ci o jupuiesti prin frecare cu un burete putin mai aspru, sau cu degetul, sub jetul de apa (sau lânga, dar fin si cu atentie). Faza cu degetul e totdeauna complicata, o sa te convingi... Dupa ce se curata hârtia ramâne tonerul lipit de cupru. Treci la corodare apoi gaurire. Pe parcurs sau la sfârsit te ocupi si de margini.
Si dupa ce faci de 2-3 ori faza asta si vezi ca merge de fiecare data, tipareste help-ul si citeste-l bine de tot. Numai asa o sa procedezi corect.
Ca lucru bun de facut, sa lasi gaurile pe centrul pad-urilor, ca dupa corodare vor constitui "gauri de centrare" pentru adevaratele gauri ce vor fi date cu burghiul. Sau si mai bine treci pe SMD-uri si scapi de gauri. Hai pa!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 January 2004 - 01:09 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 22 January 2004 - 12:40 AM

Si tii placuta vertical in clorura ferica....parerea mea.
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 22 January 2004 - 01:17 AM

Sau cum apuci, dar nu cu cuprul in jos ca risti sa zgârii tonerul in timpul agitarii. Adica vertical (cum n-am tinut-o eu niciodata) sau orizontal dar cu agitare din când in când. Presupun ca si pe verticala tot e buna putina agitare.

Eu nu-s electronist. E drept ca am o tona de componente, ca-mi place sa le adun, dar când fac un montaj merg si cumpar de la magazin piese noi. Si nici cu Eagle nu stiu sa umblu cum trebuie dar fac tot ce vreau cu el. E OK pentru mine.

PS. Vezi ca uneori mai gasesti cablaje facute la preturi derizorii. Eu am luat cu 5.000-10.000 lei bucata pentru amplificatoare.
Si inca un sfat. Daca nu-i musai, nu folosi sticlotextolit. Dai gaurile mai greu, n-o sa poti asuti burghiele decât sub lupa, prelucrezi mecanic mai greu... Sau mai direct spus, nu-ti face probleme ca nu folosesti sticlotextolit placat ci doar textolit sau chiar si mai rau, ca nu moare nimeni. La aplicatiile curente merge aproape orice.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 January 2004 - 01:26 AM

0

#5 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 22 January 2004 - 01:44 AM

Si daca pui si un agitator cu bule de aer, macar ca unul din ala de acvariu, merge si mai bine
0

#6 Useril este offline   Speedy007 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 January 2004 - 03:53 PM

Baieti, cred ca v-ati agitat cam mult. De la partea cu imprimatu` in jos stiu sa fac fara probleme. Eu am probleme cu Eagle tocmai pentru ca are o librarie prea mare si ma pierd in ea. De aceea te rog Bitex, in limita timpului tau liber disponibil, sa incerci sa-mi faci si mie cablajul. Multumesc! Si raman dastor cu o berica :) :)
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 22 January 2004 - 06:39 PM

Si eu care credeam ca vrei cablajul anul asta. Vorbeste cu Marinaru, poate te lasa sa treci in fata ca si el asteapta de aproape un an... Iti dai seama ca daca am cumparat cablajul din talcioc nu merita sa pierd timpul sa-l fac, pentru banii aia. Vad ce pot face. Fara promisiuni. Daca renunt la idee te anunt. Bea tu berea si fa-mi o vizita la scoala sa te invat ce pot despre Eagle. Cam tot ce stiu. Nu-i greu. Mai vorbim. Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 January 2004 - 06:41 PM

0

#8 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 January 2004 - 11:56 PM

@ Bitex. Te rog sa ne spui cum pregatesti tu suprafata cablajului pentru transferul tonerului de pe hartie pe el. Ce alambicat a iesit :lol:
Preferabil ar fi cu indiferenta :D
0

#9 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 January 2004 - 01:28 AM

La mine e simplu, ca imi place operatia.
1. Aleg materialul care imi convine. Natura suportului, grosimea lui si daca pot si grosimea stratului de cupru (mai rar!).
Nu folosesc sticlotextolit decât daca trebuie. Prefer ceva mai usor de prelucrat. Si mai e si faptul ca suprafata cuprului este denivelata datorita suportului pe care este lipita folia. La presare, cuprul este ondulat fin, mai degraba texturat. Si sunt doua variante. Ori slefuire serioasa pâna la indepartarea denivelarilor, ori folosire la montaje cu trasee groase, unde tonerul nu risca sa se desprinda usor.
2. Pregatesc placuta ca dimensiune dar nu cea finala. Las putin adaos, câtiva mm. Important e sa tesesc muchiile.
3. Slefuiesc cu hârtie abraziva foarte fina (de la 320-400 in sus) si numai cât este necesar.
4. Uneori lustruiesc cu un disc de pâsla, dar nu-i musai.
5. Maresc rugozitatea aproape ca inainte de lustruire (de aceea ziceam ca lustruitul nu-i necesar) cu "tix" de spalat vase. Deci TIX-ul clasic, pulberea aceea abraziva care se gasea usor la orice magazin. E mai mult o matuire si o degresare. De la punctul 3 in sus nu mai ating suprafata cu mâna. Sterg apa cu ceva fara urme de grasime (servetel de masa sau ce gasesc foarte curat) si cam atât. Am eu o idee fixa ca o suprafata foarte lucioasa nu ajuta la aderarea tonerului. Poate gresesc. Dar nici prea aspra nu vreau sa fie ca risc o coroziune imperfecta a conturului.
6. Suprapun foaia cu toner peste placuta si o centrez cât mai bine, intorc totul cu foaia in sus, asez pe o suprafata plana, acopar totul cu inca o coala A4 pe care o pot tine cu mâna pentru a impiedica alunecarile laterale in timpul calcatului.
7. Calc normal, cu temperatura obisnuita pentru stofa. Dupa câteva secunde pot indeparta foaia A4 si calc direct pe foaia cu toner. Am grija sa acopar toata zona.
8. Când inca este fierbinte trec la curatare. Incep cu umezirea foii cu apa calda sau cu abur si apoi chiar cu jet. Incerc sa nu las foaia sa se onduleze si o presez cu degetul pe placa cu cupru. In functie de foaia cu toner (normala sau cretata) frec foaia pâna ajung la toner (ca nu am alta posibilitate s-o dezlipesc) sau la cea cretata o umezesc si sub jet se dezlipeste singura.
9. Aduc placuta la dimensiunile finale.
10. Gauresc pad-urile (in functie de bavuri slefuiesc sau nu) si apoi lustruiesc.
11. Spal totul cu orice dar bine (dupa lustruire ramâne mizerie intre trase).
12. Trec la lipit componentele.
Asa fac daca am tot ce-mi trebuie la mine. Daca n-am toate sculele fac doar ce pot din ce am scris mai sus.
Am sa revin cu detalii daca imi mai amintesc. Dar in principiu asa fac. Nu zic ca-i corect, dar nu stiu altfel.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 January 2004 - 01:29 AM

0

#10 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 January 2004 - 05:50 AM

Multumim frumos. Dar de unde iau Tix ? Inca nu am facut niciodata cablaje cu asa ceva. Iti spun ce a iesit. Cat de subtiri iti ies traseele ?
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 January 2004 - 09:28 PM

Cred ca mai exista praf de curatat de acelasi tip, cu alt nume. Intra usor 2 trasee printre picioruse desi la cum sunt cablajele faute n-am avut nevoie decât de 1. Sub 0,3-0,5mm nu stiu daca are rost sa cobori. Si reduci cât se poate diametrul pad-ului. Daca n-ai nimic impotriva foloseste in loc de octogon, forma rotunda pentru pad-uri. Lipitura va fi mai frumoasa si se depune mai putin cositor. Cablajul gol pare mai frumos cu octogon, dar cu lipiturile facute sigur este mai frumos cu disc.
Atunci proba: tipareste laser ceva, orice. Text, desen, orice. Intoarce foaia pe masa, pe un lemn, pe o tabla, pe ce vrei tu, cu tonerul in jos si calca cu fierul de calcat. Tonerul va ramâne si pe suportul rigid. Ideea e sa reusesti sa transferi tot tonerul pe suport si/sau sa poti dezlipi foaia de acolo fara sa dezlipesti si tonerul. Incearca toate tipurile de hârtie disponibila. Personal am incercat si pe folia de protectie de la allways si a mers perfect. Pacat ca nu exista "pampersi" mai mari... Am auzit pe net ca mai merge cu tot felul de folii de hârtie dar nu este mai usor. Merge si cu hârtie lucioasa de ambalaj, dar aluneca pe placa, de pe calc nu se dezlipeste foarte bine, etc. Nu are rost sa incerci pe foi din care nu poti face rost. Mai merge o mânareala la cuptorul imprimantei sa se deconecteze sau sa se incalzeasca mai putin, dar iti trebuie o imprimanta doar pentru asta, ca nu e convenabil sa tot ametesti imprimanta. Sau depinde.
0

#12 Useril este offline   Speedy007 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 23 January 2004 - 10:20 PM

Bitex, am incercat sa ma joc putin prin Eagle si am reusit cat de cat sa fac un cablaj. Te rog mult, daca tot zici ca nu prea ai timp sa il faci tu macar perfectioneaza ce am facut eu... NU sunt prea sigur de ceea ce am facut dar nu poti spune ca nici macar nu am incercat... :D

Fisiere atasate

0

#13 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2004 - 12:28 AM

Multumesc. Am sa incerc sa gasesc o imprimanta laser buna ( sa nu aiba cilindru cu seleniu dus) dar mai veche sa nu ma doara inima ca umblu in ea. Prima proba o fac sambata sau duminica pe hartie cretata.
0

#14 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2004 - 12:34 AM

O imprimanta foarte buna (HP laserjet 4Plus) gasesti cam la 2,5 milioane in stare buna. Presupun... Si nu mai umbla in ea, ca nu e nevoie. Asa ziceam si eu, ca imi iau una special pentru cablaje si umblu in ea. N-am mai facut-o si merge asa bine ca am aruncat toate celelalte imprimante.

Arata bine cablajul. Daca ai respectat schema si esti sigur ca procuri piesele pentru care ai ales distantele intre pini e OK. Mai poti aranja câte ceva pe acolo dar arata bine. Nu prea sunt aliniate si vad rezistente si orizontale (pe placa) si pe verticale. Ori asa, ori asa. Daca le pui verticale presupun ca vrei economie de spatiu si atunci pune pe verticala totul dar grupeaza mai mult ca se poate. Marcheaza gaurile pentru suruburile de fixare si incadreaza totul intr-un chenar. Te ajuta la slefuit ca ai laturile perfecte gata trasetepe cablaj. Alimentarea de la ce o faci? Asta era pe ocolite. Pe direct: are o forma aproape patrata. Daca alimentarea e de la baterii pozitioneaza totul astfel incât sa ai gabarit minim. Unde va fi pozitionat montajul fata de baterii? In lateral, deasupra, in prelungirea lor? Nu-mi raspunde, dar sper ca te-ai gândit la tot, ca doar esti profesionist. Nu mai vorbesc ca poate te-ai gândit si la o carcasa cu tot ce mai trebuie acolo? Eventual poti include microfonul si bateriile pe aceeasi placuta? Mai scrie si ceva text acolo, macar alimentarea, microfonul, antena, fie ca simboluri fie ca initiale. Ajuta mai târziu. Eventual anul, numele etc. Daca am timp mâine incerc sa aranjez cum mi-ar conveni mie sa arate. Dar faci cum vrei tu!!!
De ce oare toata lumea poate face ceva si eu parca nu mai am timp? Daca tot zici ca esti din Bucuresti poate imi faci o vizita la job? Daca nu-ti este greu. Ne cunoastem si mai stam la bârfa...
Hai pa!

Daca hârtia cretata e aceea mai selecta, pe care se scriau proiectele pe vremea parintilor nostri e perfect. Eu n-am mai vazut de foarte mult timp in comert si nici pe la firmele de pe net. Poate n-am cautat cum trebuie. E perfecta!! La umezeala lasa urme de pulbere alba? Tonerul nu se prinde foarte bine de ea tocmai din cauza asta si tot din cauza asta se si desprinde repede. Aluneca foaia uda asa bine de pe placuta de zici ca n-a fost niciodata lipita acolo. Dar udata bine.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 January 2004 - 12:42 AM

0

#15 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2004 - 05:57 AM

@ Bitex. Am facut aproape cum ai spus. Diferentele au fost ca nu am avut smirghel foarte fin si nu am gasit nici tix.
Am luat o placuta cat mai curata si am frecat-o cu un fel de Cif si cu buretele de vase cu partea abraziva pana am obosit. Credeam ca merge...Dar cand am inceput sa curat hartia a mai ramas cate un pic de hatie. Nu stiam ce sa fac. Sa las asa si sa sper ca clorura isi face treaba sau sa insist. Sfasiat de cele doua tendinte am continuat sa frec cu degetul si a inceput sa se desprinda tonerul. Maine caut hartie cretata. Merge si cu ceva hartie lipita pe toner ?
0

#16 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2004 - 06:03 AM

Sau hartia mea a fost prea buna ? Sa incerc cu ceva mai ordinar ? Cum sa bag in copiator altceva de cat formatul lui ? (gen pampers) Daca inteleg ar merge cu hartie de ziar dar fara scris pe ea. De unde sa iau ? Credeam ca am dat lovitura si am scapat de fotorezist, UV...Inca mai cred. Mai fac incercari si-ti spun ce si cum.
0

#17 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 03 February 2004 - 11:45 AM

Merge si cu ceva urme de hârtie pe toner. Cauta totusi hârtie cretata sau mai bine cu hârtie de ziar, daca gasesti o portiune curata. Intreaba orice babuta pe strada de unde cumpara tix si o sa-ti spuna. Chiar si ieri am vazut prin piata, cu acelasi nume. N-am folosit altceva niciodata. Mai baga probe. Hârtia mica o poti lipi cu ceva pe o foaie A4 in zona de tiparire (banda adeziva-scotch?-dar ai grija sa nu ajunga pe tamburul fotosensibil ca ai pe urma de muncit la imprimanta...).

PS imi cer scuze pentru cine a apucat sa citeasca inainte de modificare!
Am scris in loc de "banda adeziva", "... abraziva". Faina ideea!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 February 2004 - 01:00 PM

0

#18 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2004 - 04:56 PM

@Bitex. M-ai facut sa rad. Si-ti multumesc pentru asta. Te rog sa te uiti unde stau. Ce babute pe strada ? Nu merge nimeni pe jos. Ce tix ? Singura chestie un pic abraziva dar un pic de tot este un fel de Cif dupa cum ti-am scris. Ma agit atat deoarece nu mai am alta posibilitate sa fac cablaje. Totul a ramas acasa. Apropos. Stii ca nu am gasit pile la magazinele de specialitate ? Aparate cu banda, cu disc....ce vrei dar nici o pila.
0

#19 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 03 February 2004 - 06:01 PM

Pe bune ca am uitat. Nu ca nu stiam. Ziceam si eu in general... Daca as fi in locul tau, as face comanda pe net pentru PCB gata facut si nici n-as atinge placuta, clorura etc. Ca in 1-2 zile se asigura si livrarea la domiciliu. Si pretul este accesibil, ca sunt tentat s-o fac si eu uneori... Acolo cred ca poti procura mai usor folie speciala PNP, desi metoda foto este mai sexi... Putin bronz de la UV, bai de fotorezist la incheieturi si alte alea lumesti. Cauta o hârtie de pe care crezi ca se poate dezlipi usor tonerul. Ori sa aiba structura foarte slaba, s-o poti distruge prin spalare. Sunt si plicuri cu hârtie pentru etichete, de diferite dimensiuni. Lipesti ce ai de lipit si pastrezi suportul ala lucios. Stii etichetele care se pun pe dischete. De cele mai multe ori folosesti eticheta si arunci folia aia subtire si lucioasa pe o parte. Aia e buna, dar cu fierul nu foarte incins, ca aluneca pe placa. Sau mai exista tot pe la raionul de "gospodine" hârtie pentru legat borcanele la gura (ce ti-am facut!!!!), buna de folosit. Sau ceva care ai senzatia ca-i unsuros pe o parte (butter paper). Te descurci tu. Destul de bine merge si cu hârtie normala de copiator.
Nici la noi nu se prea gasesc pile la magazin. Cel mai des se folosesc in medicina, administratie, invatamânt (imi pare rau ca le-am amestecat asa tare si nu le-am trecut pe toate)...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 February 2004 - 06:03 PM

0

#20 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 February 2004 - 01:36 AM

Multumesc frumos. Am gasit Ajax. Cred ca este bun. Am obtinut ceva rezultate. Hartia s-a luat in cele din urma. Dar chiar deasupra tonerului a ramas ceva...ca un clei. Nu stiu cum sa-l descriu. Am crezut ca n-o sa-l bage in seama clorura. Dar de fiecare data este pe dos. Nu a corodat sub el. A trebuit sa zgarai intre traseele apropiate. Este functional dar vroiam ceva mai frumos. Despre cealalta metoda. O voi aplica cand o sa-mi cumpar casa. Deocamdata nu am loc. Am aplicat-o in tara. Despre cele facute de altii...Asa cumpar toata masina si gata. Glumesc deoarece clubul finante-banci este, sper ca numai deocamdata, in renovare.
Tot cautand hartie cretata ( de care nu a auzit nimeni ) am gasit o hartie produsa de Xerox care cica transfera 100% ce ai tiparit cu cerneala pe sticla, panza...Daca nu ar fi fost 5 coli A4 15 CAD as fi luat sa fac o proba cu toner. Cred ca nu transfera doar cerneala ci pune si o folie transparenta deasupra. Altfel cum sta cerneala ? Si atunci nu-i buna.
0

#21 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 04 February 2004 - 02:04 AM

Nu-i buna aia pentru imprimat poze pe tricouri sau pe alte materiale...
Transfera si cerneala si fondul, deci nu separa traseul de altceva. Se izoleaza totul. Iti spun sigur, ca am dat eu banii astia pentru un asemenea pachet cu 5 folii, tot pentru transfer termic. Am facut multe probe pâna sa ajung la ideea ca cel mai bine merge cu hârtie normala de scris, pentru toner (copiator sau imprimanta, cea de 80g/mp).

Ce grosime minima ai traseele la care nu reusesti? Nu stiu ce ramâne deasupra. N-am patit asa ceva. Hârtia de aici e hârtie normala, ieftina, fara alte straturi...
0

#22 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 February 2004 - 02:15 AM

Eu am facut copii la copiatoare din oras ( stii ca sunt cu autoservire ?). Nu stiu ce hartie au inauntru. Cred ca-i buna. Nu se curata cu apa de cat foarte greu. Ramane..ca un lac, clei ...nu stiu. Sa fie lipiciul de la toner care intra in hartie ? Daca incerc, incet si cu grija sa il iau se ia si tonerul. Problemele sunt la treseele apropiate. Ramane " lacul" intre ele si nu este corodat Cu. A trebuit sa racai. Mai caut hartie. Sper sa ma lase sa pun hartia mea in copiator. Cand o sa pot o sa-mi cumpar o imprimanta laser sa fac probe cu ce vreau eu.
Asa ma gandeam si eu. De aceea nici nu am cumparat. Multumesc.
0

#23 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 February 2004 - 05:16 AM

Stii ce idee mi-a venit ?
Ce-ar fi sa dizolvam hartia cu ceva. soda caustica, acid clorhidric ? Soda caustica n-am si nici n-am vazut dar in loc de acid clorhidric ma duc sa fac o proba cu detartran. Iti spun ce si cum.
0

#24 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 04 February 2004 - 03:47 PM

Veste buna pentru initiatorul topicului ... ca discutia a deviat putin :)

http://www.boomspeaker.go.ro/radio/TX%20MP...or%20BA1404.htm

este si cablaj in Corel Draw

Imi cer scuze daca s-a mai dat solutia, n-am citit decit prima pagina din discutii...
0

#25 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 04 February 2004 - 04:01 PM

Se poate si asa ?, la 4 Feb 2004, 02:15, a spus:

Ramane..ca un lac, clei ...nu stiu. Sa fie lipiciul de la toner care intra in hartie

...este ulei siliconic!...Cred ca vorbesti de copiator color!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#26 Useril este offline   Herr 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 277
  • Inregistrat: 17-July 03

Postat 04 February 2004 - 06:38 PM

Citeaza

Introducere
Folia de transfer PnP este un nou mijloc, necunoscut pina acum, care face posibila realizarea de cablaje imprimate. Cu ajutorul acestei tehnologii de putem realiza rapid si curat cablaje imprimate prototip sau amatoricesti. Evident, aceste cablaje nu pot concura calitativ cu cele realizate de firmele dedicate, insa in multe cazuri nici nu este nevoie de o inalta calitate.
Principiul de functionare
Se bazaeaza pe principiul de functionare a imprimantei laser. In imprimanta laser exista un tambur fotosensibil din seleniu pe care raza laser "deseneaza" urma de imprimare. Acest tambur se impregneaza apoi cu toner-ul, care se lipeste numai de zonele desenate (electrizate) anterior de raza laser. Tamburul, rotindu-se, transpune tonerul pe hirtie, toner care este apoi presat la cald, topit, realizeaza astfel fixarea urmei de imprimare, fiind deci gata o hirtie imprimata. Acelasi principiu de functionare il au si copiatoarele xerox, doar ca aici urma imprimarii se realizeaza pe tambur nu cu laser ci cu ajutorul unui spot de lumina dat de un bec cu incandescenta.
In cazul foliei PnP, datorita structurii ei chimice superficiale, tonerul de pe tamburul de seleniu se transpune pe folie, se fixeaza acolo dar nu definitiv. In momentul cind punem folia pe cablajul curatat deja, putem transpune tonerul de pe folie pe cablaj cu ajutorul unui calcator incins. Acest toner transpus pe cablaj reprezinta de fapt zona ce va rezista la corodare. Dupa indepartarea atenta a foliei placuta poate fi imediat pusa in baia de corodare formata din clorura ferica sau acid clorhidric. Din principiul de functionare rezulta ca traseele pot fi transpuse pe folia PnP folosind doar imprimanta laser sau xerocopiatorul.
     Modul de folosire
1. A se curata cablajul cu ajutorul unui praf de curatat sau cu o hirtie abraziva fina. Se poate curata si cu o cufundare de 30 secunde intr-o baie de corodare. Astfel suprafata va fi pregatita pentru transferul desenului.
2. Folia PnP poate fi folosita doar cu xerocopiatoare sau imprimante laser ce folosesc hirtie normala de xerox. Pentru desenarea traseelor se poate folosi orice program CAD care are posibilitatea sa imprime pe o imprimanta laser. Cablajele aparute in publicatii sau cele imprimate cu alte tipuri de imprimante decit cele laser, pot fi copiate pe folia PnP cu ajutorul unui xerocopiator. Imprimanta sau xerocopiatorul trebuie reglate pe contrastul maxim, dar astfel incit pe zonele ce trebuie sa se corodeze sa nu fie depuneri de toner.
3. Desenul cablajului trebuie astfel realizat incit traseele (deci partile ce nu se vor coroda) sa fie desenate cu negru. Deci spunem ca desenul este in pozitiv. Desenul cablajului ce il vedem pe folia PnP iesita din imprimanta trebuie sa arate ca si cum am vedea traseele (prin transparenta) dinspre partea cu piese. Deci oglindit. Imprimarea sau xerocopierea se va face pe partea mai lucioasa a foliei PnP (nu pe partea din spate pe care are inscriptii).
4. Folia se dispune in imprimanta sau in xerocopiator exact ca si foile normale. Se recomanda punerea doar a unei singure folii in imprimanta.
5. Desenul ce apare pe folie trebuie decupat, lasind o bordura de cca 3 cm. Luam calcatorul de haine si il incingem la o temperatura (de pornire) ce corespunde ptr. nylon. Temperatura calcatorului trebuie aleasa experimental, ea depinzind si de tipul tonerului.
6. Plasam folia PnP (cu fata desenata in jos) pe placuta curatata, pe fata cu cupru. Deci desenul sa atinga cuprul. Acest ansamblu il plasam pe o placa de bachelita sau orice alt termoizolator. Cu calcatorul incins apasam peste folie, incepind la mijlocul ei, pina se lipeste si venim progresiv spre margini. Acest proces poate sa dureze cca 45...100 secunde, depinzind si de marimea placii.
7. Desenul traseelor va transpare si se va vedea la un moment dat si pe spatele foliei. Verificam daca traseele se vad peste tot si ne asiguram astfel daca am dat peste tot cu calcatorul.
8. Dupa racire indepartam incet folia de pe cablaj, incepind de la un colt. Eventualele greseli pot fi reparate cu vopsea.
9. Placuta astfel pregatita poate fi pusa in baia de corodare formata din clorura ferica sau acid clorhidric cu amoniac, care trebuie pregatita conform prescriptiilor producatorului. Dupa corodare se indeparteaza tonerul cu praful de curatat sau hirtia abraziva.
     Observatii bazate pe experienta
Nu e sigur ca va va reusi din prima! Trebuie un pic de practica pentru a obtine un rezultat bun.
Aceasta tehnologie permite (desigur cu un pic de experienta) sa realizam o trecere printre pinii unui circuit integrat obisnuit.
Calcatorul prea cald poate sa arda sau sa innegreasca folia.
Datorita faptului ca talpa calcatoarelor este usor concava, ele trebuie miscate si plasate pe tot timpul termofixarii. Astfel se realizeaza contactul mecanic si termic.
Este recomandat a se lasa pe colturile sau marginile desenului traseelor niste marcaje sau trasee fictive (care se vor sterge ulterior). In timpul termofixarii aderenta acestora poate fi analizata prin ridicarea coltului foliei. Daca s-a transpus pe cablaj e OK. Daca nu atunci mai dam cu calcatorul.
Sa folosim doar atita folie cit este necesar. Imprimam o data desenul pe o foaie de hirtie. Decupam o folie de marime convenabila si o lipim pe hirtie, deasupra desenului, cu o eticheta termorezistenta folosita la imprimantele laser. Apoi mai imprimam inca o data desenul, pe aceeasi foaie de hirtie.
Rezultate bune se pot obtine doar cu imprimante sau xerocopiatoare care au stare tehnica buna, sint bine reglate si au un bun contrast

http://www.micromedia.home.ro/

Sper ca nu se va considera ca fac reclama ...
1001 00 0011 0010 1011 10 0100 11 1001
0

#27 Useril este offline   Speedy007 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 February 2004 - 12:02 AM

Multumesc foarte mult pentru cablaj, dar apare o problema: care sa-l folosesc pentru ca am mai facut o versiune a cablajului meu, adica asta... :huh:

Fisiere atasate

0

#28 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 February 2004 - 07:35 PM

Te rog sa ma scuzi daca ma bag si eu in seama. De ce nu pui toate componentele culcat ? Ti-ar incape pe aceeasi suprafata de cablaj si ar arata mai profi....parerea mea. In plus sigur este mai rezistent la socuri, vibratii...
0

#29 Useril este offline   Speedy007 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 February 2004 - 12:11 AM

Orice sfat este binevenit. M-am mai uitat pe cablaj dar nu imi dau seama cum sa asez piesele culcat in asa fel incat sa incapa pe aceeasi suprafata cum spui tu. Eu vreau sa fac cablajul single - side. Ai putea sa-l aranjezi putin astfel incat sa fie cum spui tu? Piese culcate, aceeasi suprafata...
0

#30 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 February 2004 - 05:29 PM

Cu cea mai mare placere.Imediat ce am putin timp.
0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

8 useri citesc topicul
0 membri, 8 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro