Modelism - RHC Forum: generator eolian - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

generator eolian cu motor brushless

#31 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 08 August 2008 - 10:57 AM

In loc de motor brushless ... e mai util motor pas cu pas ... si poate nu mai este necesara rebobinarea.
0

#32 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 09 August 2008 - 08:34 PM

rezistentele nu ar fi o problema, caci pui cate e nevoie in paralel si le alimentezi la tensiune mult mai joasa - a.i. la turatie maxima sa fie alimentate cu 1/2 - 2/3 tensiunea nominala. Ma refer la rezistente care ti le legi tu din spirale de nichelina sau legarea de rezistente/resouri in paralel.

Dar cum am zis, folosirea curentului la incalzire e o aplicatie perdanta pentru eolian - mai degraba faci un lucru util - de ex. sa pompezi apa intr-o gradina/livada sau incarci niste baterii.
Motivul e simplu - Incalzirea cu electricitate de la retea e cea mai scumpa forma de incalzire( comparat cu lemne, gaze, gpl, etc.). Electricitatea furnizata de o eoliana mica este si mai scumpa.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 09 August 2008 - 08:38 PM

0

#33 Useril este offline   mariusc 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 24-March 05

Postat 18 August 2008 - 01:19 PM

Mai am o intrebare referitoare la tipul de elice folosit pentru un asemenea generator: se pot folosi elici "standard de modelism" si daca da care sunt mai eficiente in cazul nostru: cele cu pas mic sau cele cu pas mare?
0

#34 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 18 August 2008 - 05:09 PM

Vezi postareamariusc, la Aug 18 2008, 02:19 PM, a spus:

Mai am o intrebare referitoare la tipul de elice folosit pentru un asemenea generator: se pot folosi elici "standard de modelism" si daca da care sunt mai eficiente in cazul nostru: cele cu pas mic sau cele cu pas mare?

In principiu nu, sau au eficienta mult scazuta fata de o elice de turbina.
La o elice propulsiva extradosul e spre directia de deplasare si unghiul profilului e pozitiv si scade de la radacina spre varf. La turbina intradosul este spre directia de unde vine vantul si unghiul e negativ si creste de la radacina (de ex -15... -25 grade) spre varf (aprox -2... -5 grade) . Altfel spus se inverseaza cu intradosul.

La elici foarte mici probabil conteza mai putin detaliile astea caci si turatia e mult mai mica la turbina (deci reynolds foarte mic) a.i. profilul e probabil ineficient oricum l-ai pune.

cu pasul e o intreaga poveste - in eoliene se vorbeste mai mult de "tip speed ratio" (pe scurt TSR) - raportul dintre viteza vantului si viteza varfului elicii. Pasul e mai mult o relatie geometrica intre coarda profilului si unghiul acestuia, TSR ia in calcul si unghiul intre coarda profilului si viteza aparenta. Dar in general TSR mai mare inseamna pas mai mic si eficienta mai ridicata, dar lucrurile nu-s asa simple, caci ...
Pentru un anume TSR se recomanda o anumita "soliditate" a elicii. Soliditatea la o anumita raza e raportul dintre (coarda_profil * nr_de_pale) / circumferinta. Pentru intreaga elice soliditatea e media, sau raportul dintre "umbra" palelor pe directia vantului si aria intregului cerc spalat de elice. In general elicile rapide ( TSR mare, intre 8 si 11) au soliditate mica (pale subtiri), dar au si diametre relativ mari si sunt mai eficiente.

Eolienele mici tind sa aibe TSR relativ mic (3-4) si soliditate mare (pale groase si/sau multe - de ex http://www.wirefreed...ind_charger.asp - avand rotor de 900mm diametru)
0

#35 Useril este offline   Neacsu_Leonid 

• ex Fantom
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 286
  • Inregistrat: 23-September 06

Postat 28 April 2011 - 08:41 PM

vin si eu cu o cerere dupa ceva timp...cine ma poate ajuta cu un plan sau un link eu am cautat s nu am gasit un amic de-al meu vrea sa faca asa o chestie si ma tot bate la cap de aproape 3 luni...daca ma puteti ajuta ar fi o chestie buna si va multumesc in numele lui....
Teatrul e circ si filmul minciuna.
Stirile tac, mutii vor sa ne spuna,
Ca nimeni n-aude cand orbii vad tot,
Si noi ne-ncalzim punand paie pe foc.
0

#36 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 28 April 2011 - 09:07 PM

Daca nu stii concret ce doresti nu o sa fii ajutat. Nu poate nimeni sa-ti dea mura-n gura :)
It's difficult to make things simple!
0

#37 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 April 2011 - 09:18 PM

O sa caut si link daca nu uit, dar exista si carti publicate pentru ce te intereseaza, chiar cu planuri detaliate pentru cate ceva. Suplimentar, trimite-ti amicul la expozitiile tehnice. Mereu apare cate un producator sau comerciant de ceva interesant. Sunt puncte de plecare... Dar in primul rand e de adormit cu capul pe masa umbland pe paginile web dedicate. Ca sunt multe.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#38 Useril este offline   Neacsu_Leonid 

• ex Fantom
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 April 2011 - 09:28 PM

vrea sa faca ceva de genu asta>http://www.youtube.com/watch?v=ERxqqGyu6OM&feature=related dar la o scara mai mare si niste idei sunt cit se pote de bie venite..
exemplu..din ce se pote face un generator....ce fel de magneti ar trebui? banuiesc ca neodium is cei mai indicati..elicea (cunstructia iei.. noi ne-am gindit sa o facem din fibra de sticla) reductorul.. banuiesc ca trebuie si acumulatori ceva de curent mai mare.. etc

Aceasta postare a fost editata de fantom: 28 April 2011 - 09:29 PM

0

#39 Useril este offline   Neacsu_Leonid 

• ex Fantom
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 April 2011 - 09:33 PM

Vezi postareabitex, la 28 April 2011 - 09:18 PM, a spus:

O sa caut si link daca nu uit, dar exista si carti publicate pentru ce te intereseaza, chiar cu planuri detaliate pentru cate ceva. Suplimentar, trimite-ti amicul la expozitiile tehnice. Mereu apare cate un producator sau comerciant de ceva interesant. Sunt puncte de plecare... Dar in primul rand e de adormit cu capul pe masa umbland pe paginile web dedicate. Ca sunt multe.
Spor la treaba!

am sa mai incerc sa caut cite ceva ..dar cred ca ma indicat ar fi pentru el sa cumpere acel manual

Multumesc mult!!
0

#40 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 April 2011 - 10:28 PM

Nu pot intra pe link. Am cartea in fata, e cum ziceam, are si planuri detaliate. Dar e greu de respectat un plan, litera cu litera. Pana la urma importante sunt ideile, ca asa-i la noi, lucram cu ce avem.
Daca a ajuns la etapa constructiei, sa caute un generator pe undeva, si restul construieste cu ce are. Raman la ideea ca trebuie sa se documenteze bine si netul ar fi o buna sursa.

Poate incercam sa revenim la folosirea motoarelor brushless ca generatoare. Caut acel link, sa vad daca pricep ce zici.
Spor la treaba!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture 001.jpg

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

17 useri citesc topicul
0 membri, 17 vizitatori, 0 utilizatori anonimi