Oachidori, cred ca te-a derutat putin terminologia, in cazul acesta.
Cand vorbim despre aripa cu doua servouri (fiecare servo actionand cate un eleron), atunci cand eleroanele se bracheaza in
jos, zicem ca ele au functie de
flapsuri, iar atunci cand le bracam in
sus zicem ca au functie de
spoilere.
Totul se realizeaza cu un singur mixer, de obicei denumit (in softul Tx) flaperon.
S-ar putea ca facilitatera "flaperon" sa nu o gasesti explicit ca mixer in meniul Tx, la capitolul "Mixere".
De obicei, o gasesti "mai sus" in meniu, la capitolul "Wing Type" (functie de statie) si probabil asta sa te-o fi derutat un pic.
Imi permit sa-ti sesizez ca in subiectul
Electroplanor Spectra, prin posturile de prin Nov 20 2007, s-a mai discutat cate ceva.
Eu, la Elektro Junior, am setat flaperon, dar fata de alte configuratii (eleron pe intreaga anvergura, de exemplu), aici nu are rezultate spectaculoase.
In sensul
ca ca flaps (in jos), chiar bracat la maximum, zboara bine-mersi, fara tendinte de angajare exagerate, iar ca spoiler (in sus), nu se infunda nemaipomenit.
Totusi, efectele sunt indiscutabile si-ti recomand calduros sa folosesti aceasta facilitate.
Am observat o oarece accentuare ale efectelor flapsului si spoilerului o data cu pozitionarea mai inspre in spate a CG, fata de plan. De fapt comportamentul general a inceput sa-mi placa abia dupa ce am dat CG mai in spate, cred ca aproape 10mm. Chiar si pe spate zbura, oarecum.
Dar, pt. inceput, lasa-l acolo unde este in plan si mai vezi dupa aia. Cele zise mai sus, reprezinta doar o apreciere personala.
Dublez si io propunerea Motzului. Daca te manca-n cur sa-l dezvirginezi pe Maracana (vad ca esti dupe malu' IOR-ului) si ne nimerim intr-un weekend, iti dau si io o mana de ajutor, daca ne lasa vremea.