Modelism - RHC Forum: Plastice - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Plastice

#1 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 05 December 2003 - 08:25 PM

As vrea sa infiintam un nou thread despre prelucrarea si obtinerea materialelor plastice.Ca si puncte de
interes:
-prelucrarea prin injectare
-prelucrarea prin tragere in vid (nu stiu cum ii zice pe romaneste corect cei care stiu sa corecteze)
-materiale plastice compozite

Va suride ideea?
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 05 December 2003 - 08:35 PM

I-am mai spus asta doar lui Marinaru: "Parca suntem frati!" Da' acum ti-o spun si tie! Pare logic ca urmatoarea etapa este construirea unai masini de injectat mase plastice. Am deja adunate câteva din componente. Cunosc si o parte din teoria aferenta domeniului, asa ca o sa stam mult la bârfa si pe tema asta. Azi noapte am facut tutorialul de la SURFCAM. E fainut si simplu. Pentru 2D e chiar moka. Mai am destule de invatat la capitolul CAM. Norocul meu e ca doar trebuie sa adun tot ce stiu, nu s-o iau de la zero. Prefer totusi ceva legat de SolidWorks sau Catia (prefer primul soft ca-i mai "cuminte"). Spor la treaba! Mai vorbim! Plastice sa fie! Am vrut initial sa scriu "Cauciuce sa fie!"

Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 December 2003 - 08:37 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 08:40 PM

Eu am "cochetat" citeva experiente mici cu compozite in rest sint bota.De aia si vreau sa invat. :)
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 December 2003 - 08:56 PM

Stai sa vezi... Acu' termin ziua de munca inceputa azi dimineata la 8. Plec de la facultate ca-i deja târziu dar revin imediat, de acasa. Incepem o noua zi peste 30 minute si urmeaza o noapte lunga. Daca n-o sa mai fie nimeni pe forum o sa fac iar tutoriale de CAM pâna dimineata. Ca la 9 o sa merg in talcioc...
Skyspy, cuvântul "bota" ma duce cu gândul la nordul Moldovei. Ai stat prin Moldova? Eu mi-am petrecut copilaria prin Onesti, acolo unde era CAROM. Acum nu stiu ce mai e pe acolo, dar prelucrau tot ce-i legat de petrol. De voie, de nevoie, am avut tangenta cu plasticele. Si am mai avut o profa de chimie tare tinerica, inalta si supla. Ehe, ce vremuri... Revin cu completari in acelasi mesaj, deci nu incep unul nou decât daca raspund la ceva concret.
Spor la treaba! Mai vorbim!
0

#5 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 09:16 PM

Parca acolo s-a nascut si Nadia Comaneci.Uite ca a ajuns si ea pe forum. :D :) :D
0

#6 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 09:36 PM

Ca si punct de plecare ti-as fi dat un link dar nu stiu cum se face mi-a explicat o data nenea Big dar
Windowsul lui e in engleza si al meu e in germana asa ca nu i-am dat de capat.Ti-l scriu asa pe babeshte:

www.rcgroups.com

Rubrica "search" in dreapta sus.Bagi in el:Theraforming zepron...Let`s kick it up a Notch
Materialul folosit e depron se gaseste la noi la magzinele de mat. de constructii si e ieftin.
0

#7 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 05 December 2003 - 10:24 PM

nici eu nu stiu cum ii spune in romana, dar poti sa-i mai spui tot in engleza vacuumforming
http://www.studiocreations.com/stormtroope.../vacuumforming/
si te duce la o pagine destul de bine explicata despre vacuum forming
Eu personal am incercat sa fac asa ceva, inca nu mi-a reusit, dar mai perseverez, ceea ce folosesc eu este oricum un model de ghips, si incerc sa formez lexan pe el, iar informatiile de pe site-ul mai sus anuntat le-am luat de bune.
0

#8 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 10:27 PM

Dar daca tot venii vorba de materiale plastice, mai degraba m-ar interesa o schita pentru o masina de injectat mase plastice, bineinteles ceva ce se poate face acasa, adica ma rog cu acces la un strung si o freza.
0

#9 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 10:56 PM

Cam asa ceva as vrea si io macar o schita de principiu sa incerci sa adptezi ceva de altundeva. :D :D :)
In ce priveste vacuumformingul am vorbit cu un nene care face modele cu acest procedeu cu un aparat care
a costat cam 100.000€ si care zicea ca punctul critic la VF e in momentul cind tragi placa de plastic pe model
adica dupa incalzire care moment ar trebui sa fie cit mai scurt citeva zecimi de secunda altfel materialul
trece repede din forma maleabila in cea nemaliabila.Si la grosimi mai mari de 2mm mat. trebe incalzit pe ambele parti altfel nu se mai deformeaza.A zis ca mi-o da cu 30.000€ ca el vrea sa-si cumpere alta noua.I-am
zis ca io-s muritor de rind si daca voi inecepe niscaiva experiente o voi face la inceput cu un aspirator iar daca
tine figura voi cumpara o pompa de muls vacile ca si aia-i de vid si face treaba la fel de buna ca una facuta
special pt. VF.A ras si azis sa-l tin la curent cu progresele.Partea cea mai dificila e momentul dupa incalzire
cind materialul trebuie presat urgent pe forma.La masinile industriale treaba e rezolvata cumva cred ca in
asa fel ca incalzitorul e tot timpul deasupra materialului si cind acesta ajunge la temp. optima huoooop si l-a
si supt pe forma.Ce nu stiu, e cum se face la material mai gros cind trebuie incalzit pe ambele parti atunci cred
ca materialul e impins pe niste ghidaje de la incalzitor la forma cumva automat si repede.Trebuie sa-i imping
anul viitor o vizita la tip ca i-am promis ,sa fur schema de principiu a masinii. :D
0

#10 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 December 2003 - 11:28 PM

Am vazut una facuta artizanal si parea simpla. Era acum 20 de ani... Nu avea nimic automatizat in ea. In principiu e necesar un cilindru hidraulic (merge si o varianta pur mecanica pentru cantitati mici de plastic injectat) cu toata instalatia aferenta, adica motor electric, pompa hidraulica, supapa, conducte, distribuitor. Tija cilindrului hidraulic actioneaza un alt piston al unui alt cilindru, infasurat cu o rezistenta electrica, plus termostatul aferent. Acest al doilea cilindru are prelucrat un orificiu de alimentare cu granule (si e prevazut uneori cu o pâlnie). Dupa ce plasticul ajunge la temperatura necesara (la fluiditate), este impins si prin ajutajul din capacul liber ajunge in matrita. Cam asta stiu ca e principiul. Toate se pot realiza intr-un atelier mecanic cu un minim de scule. Din ce stiu erau mari probleme cu suportul (masa) instalatiei, caci trebuie foarte solid. FOARTE! Si bineinteles cu alinierea celor doi cilindri. Practic e o seringa metalica obtinuta tot dintr-un cilindru hidraulic (atentie la ajustaje, caci lucreaza pe la 130 grade), actionate de ceva care sa asigure o forta considerabila. Ori un motor hidraulic ori ceva mecanic. Si o alta problema era cu dispozitivul de fixare al matritei la capatul "seringii". Nu mai vorbesc de pretul materiei prime, care era foarte mare pe vremea aceea. Nu stiu azi pe la ce pret se poate procura, dar conform obiceiului, in Romania, orice materie prima e mai scumpa decât produsul finit obtinut din aceasi materie prima in strainatate.
PS Când am spus ca toate se pot realiza in atelier m-am referit la montajul componentelor... Ca toate sunt de mare precizie, dar usor de gasit pe piata.
Next please!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 December 2003 - 11:30 PM

0

#11 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 11:45 PM

In ultima luna am aruncat la gunoi vreo 8 pompe hidraulice de ridicare a cabinelor de la autocamioane
Mercedes nou-noute.E adevarat ca erau manuale dar asa de experiente ar fi fost cred ca bune.Cam ce
presiune trebuie in cilindrul hidraulic ca sa impinga masa de plastic?
0

#12 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 11:49 PM

Intre cilindru cu plastic si matrita s-ar putea intercala o teava scurta din metal fixata cu fitinguri cu
filet la ambele capete.
0

#13 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 11:53 PM

Da nene bitex, da principiu il stiu si eu ca studiat pe la scoala, si chiar am vazut si o masinarie din asta empirica facuta cu pompa hidraulica de tractor si motor asincron de electroprecizia si rezistenta ca aia de la masina de spalat dar problema era schema si calculele, ca cica incalzirea cilindrului ala cu granulele se face treptat, pe la 1/3 din lungime la nu stiu ce temperatura, mai incolo la nu stiu ce alta temperatura, si diagrama asta de temperaturi era interesanta, daca o sitia cineva si evident o adresa pentru o sursa de materii prime.
Oricum mersi pentru raspuns :D
0

#14 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 December 2003 - 11:58 PM

ce am vazut eu empiric facuta, mi se pare ca cilindul in care sa incalzeau granulele din plastic se deplasa pe niste ghidaje, iar cilindrul piston impingea tot ansamblul precedent catre matrita in timp ce impingea prin injector continutul de plastic topit in matrita
0

#15 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 December 2003 - 12:04 AM

Asta cu diagrama de temperatura e o abureala adevarata ca intr-un cilindru in care intra 100 grame de plastic (adica are cu totul cam 200 mm) nu ai cum sa faci nika. Teoria e frumoasa dar pentru aplicatii industriale. Calcule poti face daca stii exact ce vrei. Partea de incalzire cred ca nu-i complicata, temperatura nu-i critica, adica o fi, daca stii exact ce bagi inauntru. Si cum n-ai cum, mergi pe probate. Am vazut una cu care se faceau tot felul de piese si nici macar nu avea termostat. Avea mosu' experienta ca scotea orice, fara "termometru". Masini mai mari de 100 grame nu cred ca putem face in regim "bucatarie".
Sky, nu se pot intercala multe intre componente, ca nu rezista. Ce am vazut eu era pe un profil "U" cam de 200mm latime si tot de incovoia. Motorul era de 7KW. Nu mai tin minte multe amanunte ca aveam doar 14 ani pe atunci.

PS Nu vreau sa crezi ca nu sunt riguros in ce fac, dar nu e cazul acum. Oricum plasticul nu are aceeasi temperatura peste tot, nu omogenizeaza nimic amestecul, senzorul de temperatura masoara temp. oriunde numai in interior nu si tot asa.
Ce am vazut eu era si mai simplu. Capatul tijei cilindrului hidraulic era chiar piston pentru cilindrul cu granule de plastic. Totul era fix, mai putin pistonul si tija lui. Cilindrii erau legati intre ei si fixati rigid in acel profil U, in lungul lui. Poate am ocazia sa vad din nou ceva mai serios. Sper...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 12:21 AM

0

#16 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 12:17 AM

Daca motorul era asa de baban inseamna ca presiunea era peste 100 atm.Pai o piesa de legatura
intre cilindru si matrita trebuie sa existe cum altfel s-ar putea demonta spre curatire sau reparatie
de exemplu?
0

#17 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 December 2003 - 01:47 AM

Pâna o sa gasim termenii corecti o sa ne incurcam binisor in ai nostri... Exista ceva care mentinea matrita lipita de cilindru, dar nu stiu cum arata. Daca n-am sa vad ceva similar o sa fac un drum in Onesti, poate mai gasesc masina acolo. Am sa caut si pe net sau prin carti. Si uite asa iar am ramas singur pe forum. Trec pe CAM si mai trag cu ochiul pe RHC din când in când...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 01:49 AM

0

#18 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 06 December 2003 - 04:16 AM

Dragii mei, aici pot sa va fiu de ajutor. Am lucrat intr-o fabrica de injectie mase plastice 15 ani. Dupa revolutie am avut un atelier de mase plastice timp de 13 ani. Am avut si masini facute de noi.
S-o luam ordonat. O masina poloneza de 80 g are un motor de 15 Kw si are cam 3 m lungime. Iar una de 180g avea motorul de 30 Kw. Presiunea de injectie variaza in functie de material si poate avea valori de peste 2 000 Kf/cmp . Am scris bine. Va dati seama ce forte sunt ? Este adevarat ca se lucreaza cu presiune de ulei cam intre 100 si 200 Kf/cmp . Dar daca vedeti suprafata cilindrului si apoi suprafata snecului ajungeti la valorile mele.
Sunt mai multe variante : cu snec (cele mai folosite deoarece amogenizeaza materialul si acesta nu se arde de peretii cilindrului. Cele cu piston ( " ca seringa" merg doar la polietilena. Eu am facut si o masina, tot pentru polietilena, mecanica in intregime. Si inchiderea si injectia erau cu brate facute cu biele de Dacii. Actionarea lor am facut-o cu suruburi cu sectiunea dintelui dreptunghiulara si diametru de 60 mm. Piulita din bronz.
In principiu inchiderea s-ar putea face cu cilindru. Este o varianta putin folosita deoarece fortele necesare sunt foarte mari. Diametrul cilindrului de inchidere trebuie sa asigure inchiderea ferma la suprafata piesei x presiunea de injectie. Pe urma trebuie asigurata presiunea pe toata durata injectiei si racirii. Mai practic este sa utilizezi brate ( sistemul se cheama " cu genunchi " ) Dupa ce s-au indreptat si trec PUTIN de axa fac "clic " si raman asa. Nici o forta nu le mai deschide.
Daca doriti mai putem discuta de duza cu sau fara supapa, despre incarcare si dozaj...
Nu vreau sa va descurajez. Se poate face si am facut asa ceva. Dar merita sa le utilizezi numai pentru " casa " ? Si nu cred ca veti putea injecta altceva de cat polietilena de joasa sau de inalta densitate. Este un material interesant dar nu stiu in ce masura se poate preta la modelism. Ce anume sa obtineti ? Piesele subtiri si lungi se incovoaie. Nu are solvent. Nu prine nici o vopsea pe suprafata daca nu este " tratata " cu flacara reducatoare sau cu descarcari electrice. Asa se imprima desenele pe sacose !!! O matrita industriala cu duza calda costa ceva in jur de $10 000/cuib. Datorita presiunilor foarte mari uzura matritei este mare. Se utilizeaza oteluri aliate ( in special C 120 ) tratate corespunzator. Pentru serie mica se poate lucra si "pe crud".
Mult mai practic, dupa parerea mea, ar fi o freza CNC. Puteti obtine unicate mici in 3 D.
0

#19 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 06:49 PM

Da dar daca vrei sa faci accesorii pt. machete, de exemplu o cabina de avion cu toate chitibusurile nu mai
ai sansa cu CNC-ul ca nu poate lucra numai la verticala adica cu freza la 90°.Pe cind acolo ai nevoie de piese
complexe care nu se pot face numai prin injectare.
O alternativa as vedea prin injectarea rasinii epoxydice facuta special pt turnare.
Avantaje:
-Reglare viscozitatii prin diluare
-Nu mai necesita incalzire
-Presiunile de injectare cred ca sint mai mici ca si la granule.
Dezavantaj:
-Costul ridicat aprox.25€/kg asta daca se ia in cantitati mici.La un butoi de 200kg cred ca ar ajunge
pe la 15€.
0

#20 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 December 2003 - 07:39 PM

Salve! Asa e, cred ca saci cu granule de polietilena folosea mosul ala. Stiu ca luam si rontaiam granule din alea ca erau ceva mai moi. Si nu stiu de ce erau foarte scumpe ca totusi se produceau la CAROM in Onesti. Bag sama ca polietilena nu e foarte sexi... Atunci altceva? Capacitate mai mica? Nu-mi surâde ideea sa fac un CNC scump pentru productie de piese. Preferam ceva mic dar precis, gen matrite. Ce sa mai injectam daca polietilena nu e tocmai buna?
Skyspy, un CNC bun prelucreaza orice, inclusiv matritele pentru acele piese complexe. Nu e asta problema. Mai greu e de facut câte un model 3D foarte complicat pe calculator, pentru fiecare piesa... Ori unicate foarte scumpe (o fi rentabil?) ori multe si ceva mai ieftine. Mai vedem ce si cum, acum sa terminam ce am inceput.

PS. Da' una mica de buzunar tot as face, chit ca injectez nasturi sau ceva foarte mic.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 08:23 PM

0

#21 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 08:34 PM

Si cum se faceau matritele sau se mai fac si in prezent daca nu dispui de o freza CNC?
0

#22 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 06 December 2003 - 10:41 PM

cu modele de plastilina, ghips, etc. dupa care se facea alt si alt mulaj, pina la negativ. si primul prototip se facea manual, cu un set de scule ca de chirurg sau ca de timplarie. si greu...greu de tot!
expo (Gabi)
0

#23 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 11:10 PM

Si celelalte matrite prin turnare?Practic se lucreaza cu freza manuala gen biax sau asa ceva?
0

#24 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 11:12 PM

Daca faci o matrita din tr-un otel aliat de scule iti trebuie freze bune sa-l poti prelucra.
0

#25 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 11:31 PM

atzi vazut vreodata cum fac tehnicienii dentari dintzii? mergetzi sa vedetzi. e f. interesant, nu glumesc! aia aproape ca nu au nimic cu medicina ci cu mecanica fina.
expo (Gabi)
0

#26 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 11:42 PM

Te cred dar ei nu lucreaza cu oteluri aliate numai cu aliaje de "aur" si plastic care sint mult mai moi.
Apropo daca ai fost si ai vazut ce fel de scule folosesc ar trebui sa fie ceva in genul sculelor de modelism
ca si ei tot miniaturi fac ma refer la cele electrice?
0

#27 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 11:54 PM

te inseli la faza cu materiale moi. mai prelucreaza:ceramica, titan, etc... asta pt. cine nu vrea gaudent in gura si cine are bani :)
s-a dus vremea dintzarilor comunisti! acum lucreaza cu minifreze reglabile de peste 1.000 euro buc., au cuptoare de ceramice de 8.000 euro., se fac implanturi de titan, se folosesc materiale hi-tech chiar! au o gramda de scule. un prieten are un cabinet de tehnica dentara si chiar o sa ma interesez exact ce fac ei acolo...
expo (Gabi)
0

#28 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2003 - 11:58 PM

M-ar interesa sa stiu care-i temperatura maxima care se atinge intr-un astfel de cuptor.
0

#29 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 December 2003 - 12:02 AM

Daca topesc si titan inseamna ca trebuie sa fie mare intrucit dupa cite imi aduc aminte temperatura de
topire la titan e peste 3000°C.
0

#30 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 December 2003 - 12:16 AM

posibil... oricum am sa ma interesez.
am un pliant de la ei. cauta cuptor ceramica SR 840 LUXOR, micromotor SR250, SR 400 si dupa firma Sirio din Italia
expo (Gabi)
0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro