Versiunea scurta:
In administratia noii Uniuni, creeata dupa declararea independentei de Imperiul Britanic, se vorbea un melanj de engleza, franceza, germana si olandeza. La un moment dat s-a hotarat sa se aleaga una din aceste limbi care sa fie folosita in administratie. Dupa primul tur de scrutin au ramas doar engleza si franceza. Prima era dezavantajata de resentimentele contra vechilor stapani, a doua era avantajata de faptul ca era considerata o limba a elitelor, a diplomatilor. A castigat engleza cu un singur vot diferenta.
La acest episod am facut referinta, cand am spus ca era cat pe ce sa fie franceza limba "universala".
Zen, ceea ce spui tu este frumos, dar, adevarul este, ca stapanii zilei isi impun cultura si, implicit, limba. Au fost, pe rand, latina (pe vremea Imperiului Roman), spaniola (pe vremea cand Spania era ceva), franceza (pana la al doilea Razboi Mondial) si, acum engleza. Daca Statele Unite vor pierde suprematia, probabil vom avea, inca, o schimbare.
Va reamintesc ca in cancelariile domnesti se vorbea poloneza si ca s-a scris cu litere chirilice pana pe vremea lui Creanga. Intre razboie, elita, facea scoala la Paris. Marii nostri inventatori, Vuia si Coanda si-au facut avioanele in Franta. Ea era natiunea dominanta atunci, deci, isi impusese cultura si limba.
M-a deranjat un singur lucru: Bogdan a declarat ca suntem un popor mic, la figurat. Nu Bogdane, nu suntem un popor mic, nici la propriu si, nici macar, la figurat. Este inadmisibil sa privim pasiv cum unii incearca sa ne denigreze. In definitiv, tu, Bogdan, jignesti un popor intreg. Asta nu pot sa ti-o trec cu vederea.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 02 November 2010 - 03:52 AM