Privind teoria ca mai bine doua ieftine decat unul scump e mult de discutat, dar cel mai simplu obtii concluzia daca faci calcule. Cat costa suruburile, motoarele, piulitele, suportul pentru toate astea.
Ca daca e vorba de surub scump mai bine folosesc motor puternic. Concret, decat sa dau in plus 300 euro pe un surub si 100 pe un al doilea motor, mai degraba dau 100 euro in plus (pe langa suta data deja) pe un motor mai puternic si-l inlocuiesc.
Am actionat cu motor marisor, pas cu pas, o sanie pe care am pus un cub de otel cu latura de 200 mm. (pentru cine are chef sa calculeze masa...). Exceptand incovoierea ghidajelor (care sigur exista dar nu era vizibila) nu deranja aproape nimic. Poate cel mult uzura, dar actionarea era OK. Nu puteam opri sania cu mana si nici nu pierdea pasi la viteza respectiva. Presupun ca rezista la aschiere usoara.
Nu am o idee fixa, dar o vibratie cu amplitudine de mica si frecventa mare cred ca ajuta totdeauna. Daca e vorba de ceva care nu afecteaza prelucrarea. E precum o compunere a miscarilor. Se inlatura unele fenomene neplacute. Stiu ca se poatra fenomenul si in electronica. Poate gresesc, dar nu foarte mult.
Iar in privinta celorlalte probleme, totul trebuie reglat precis si bine construit.
Prin demultiplcare se reduce turatia si creste momentul transmis. Nu se reduc fortele de frecare sau cele care se opun micsarii dar sunt mult mai mari cele utile.
In legatura cu fenomenele legate la prelucrare, pentru asta s-a inventat chestia aia de se numeste OM, adica persoana care proiecteaza piesa, procesul de prelucrare. Sunt multe amanunte care intervin si care trebuiesc luate in calcul. Prelucrarea e total diferita pentru acelasi regim de prelucrare, daca nu sunt si conditii identice, precum temperatura, ungere/racire, material, scula. Pana si sensul avansului influenteaza enorm rezultatele. De aia mai spun uneori ca e importanta scula dar pe putin 50% si cel care o foloseste. E inutila o masina performanta unui utilizator nepregatit. Si era sa zic de multe ori ca noi vorbim doar de masini nu si de utilizatori.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 April 2005 - 01:35 PM