Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#931 Useril este offline   Sergiu.md 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 31
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 10 December 2004 - 10:59 AM

Dsi-200

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1102669169.jpg

0

#932 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 69
  • Inregistrat: 21-April 04

Postat 10 December 2004 - 04:45 PM

intr-adevar este un invertor de la 220V c.a. monofazat la 380V c.a. trifazat de vre-o 5KW, si incepind de saptamina viitoare o sa fie si cu turatie si sens reglabile.
ca mi-au venit niste integrate uÅŸpite din import care face chestia asta.
0

#933 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 December 2004 - 04:49 PM

Domnu' laval, daca nu va suparati, motoru e un pic ruginit ca am exportat toata vopseaua alba in canada, ca sa vopsiti cu ea pe jos iarna sa simulati zapada...
;) , dar daca ai un pistol ruginit crezi ca nu pleaca glonţu din el...? si daca e un pic vechi are valoare de antichitate, k mobila lui Ludovic al 14 lea
0

#934 Useril este offline   ice.age 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 256
  • Inregistrat: 24-July 04

Postat 10 December 2004 - 05:06 PM

am vazut ceva facut de Edinson cred ca merge pt un motor asa mai antic ;)
0

#935 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 10 December 2004 - 05:55 PM

Scuze. Este ultimul raspuns pentru acest subiect. Doar ca nu am inteles ce legatura are poza ta cu CNC-urile.
0

#936 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 10 December 2004 - 08:53 PM

raid_13, la 10 Dec 2004, 16:45, a spus:

intr-adevar este un invertor de la 220V c.a. monofazat la 380V c.a. trifazat de vre-o 5KW, si incepind de saptamina viitoare o sa fie si cu turatie si sens reglabile.
ca mi-au venit niste integrate uÅŸpite din import care face chestia asta.

Sa inteleg ca se va putea regla turatia la motorul din poza ? Cum ?

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 10 December 2004 - 11:19 PM

0

#937 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 839
  • Inregistrat: 05-June 04

Postat 10 December 2004 - 10:03 PM

Eu care suntu-lea mecanic stiu asa:
Se egzista la Schneider solutia completa: variator de turatie cu program si aleea alea + soft starter
+ .... multe altele.
Cine nu crede rugam sa consulte:
Demaroare progresive si variatoare de viteza SCHNEIDER ELECTRIC
Sa nu existe confuzii!
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
0

#938 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2004 - 10:40 PM

Si acum sa revenim la oile noastre.
M-am speriat de motoarele lui sergiu.md PREA MARI .....
http://www.burelli.org/public/nuovosito/immagini/64411536fresa.jpg

Solutia e aici:
Comanda motoare de 2,1 A cu MM2001

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 10 December 2004 - 10:42 PM

Sa nu existe confuzii!
0

#939 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 16-April 04

Postat 13 December 2004 - 12:13 PM

Raid 13, am si eu o intrebare, cam la ce bani crezi ca poti sa vinzi o chestie din aia desteapta (reglaj de turatie+inversare sens), pana in 2.5Kw daca schema presupune trafo de iesire, da-mi un pret fara respectivul obiect, pot sa-mi fac singur trafo trifazat.
Stiu si eu ca Schneider Electric are asemenea produse dar sunt foarte scumpe, acum cateva luni Motorola a scos un circuit pe la 4.5$ parca la care mai pui un invertor de putere (6 IGBT-uri) si ai rezolvat problema actionarii unui motor trifazat, din pacate circuitul ala nu se gaseste in Ro.
Apropo schema realizata de tine ce foloseste, am cautat tot felul de informatii si scheme de comanda si nu am gasit absolut nimic concret, poti sa dai un share : )
0

#940 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2004 - 08:54 AM

@Omu
N-o sa-ti dea e secret de fabricatie :D

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 14 December 2004 - 08:56 AM

Sa nu existe confuzii!
0

#941 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 15 December 2004 - 04:49 PM

Circuitul se numeste -MC3PHACVP este fabricat de motorola si este un CPU destinat comenzilor pentru module IGBT. si sint fericitul posesor a citeva bucati. Saptamina aceasta sper sa finalizez testele, si dupa ce vad ca merge pot vorbi de fabricatie pt terti si de preturi.
iar despre costul de la Schneider, de exemplu numai un condensator de 4700uF/350Volt costa aprox 100USD si pe placa mea sint doua!!
0

#942 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2004 - 01:43 PM

Despre circuitul asta este vorba, de el vorbesc si eu, el in state, pe siteul Motorola costa 4.50$ la 1000 buc, am incercat sa vorbesc cu mai multe persoane care erau momentan pe acolo sa mearga la un distribuitor de-al lui Motorola si sa ia mai putine, si apoi sa vina cu ele in tara, din pacate nu am reusit sa conving pe nimeni sa aduca in tara. Am intrebat la toti mariii importatori din Ro (Telezimex, Conex Electronic, Adelaida, si parca mai sunt cativa) si nici unul nu aducea asa ceva MOMENTAN si unde mai pui ca doreau comenzi de sute de bucati.

Poti sa vinzi numai 1 Bucata cip MC3PHAC, de restul ma ocup eu (binenteles nu la pretul de pe siteul Motorola :D ) ????? plizzzz
0

#943 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 16 December 2004 - 03:56 PM

chestia nasoala e ca nu pot sa-ti dau ca am pereche cu inteligent power module IGBT si am deja comenzi pentru ele, SORRY. . . .
0

#944 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 December 2004 - 08:37 AM

Ai comenzi la toate bucatile pe care le ai?
Bun, atunci dupa ce testezi prototipul te rog sa-mi dai un pret pentru o unitate full options ;)
0

#945 Useril este offline   RealAlex 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 101
  • Inregistrat: 19-March 03

Postat 21 January 2005 - 06:06 PM

cam liniste pe aici = cel putin despre subiectul in sine =

Cu respect, Alexandru B.
0

#946 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 05-December 04

Postat 23 January 2005 - 11:01 PM

Am vazut ca a fost vorba si despre senzori ca sa putem vedea ca respectivul motor chiar a executat comanda care i-a fost trimisa...

Vin si eu cu o idee despre ce se poate folosi drept senzor. Eu am folosit senzorii de la mouse pentru a detecta miscarea unui motoras... Avand in vedere ca un mouse simplu cu rotita costa foarte putin (50k), si are performante foarte bune (cred eu) in a detecta miscarea... Se poate verifica in acelasi timp 2 directii de miscare, si se mai obtin si alti 2 senzori, de exeplu pentru a detecta ca am ajuns la un capat al unei placi, sau ce o fi (ma refer la cele 2 butoane de la mouse).

Si toata chestia asta nu ocupa decat un singur port, transmisia facandu-se serial...
0

#947 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 111
  • Inregistrat: 04-February 05

Postat 04 February 2005 - 04:51 PM

draguta chestia cu MC3PHACVP dar....trebuie mai mult.
ai aruncat virful de lance si ..
Mai interesanta e totusi aplicatia cu motoare dc
par a avea avantaje (acceleratie putere)
pentru cei interesati pot oferi link cu pic sau sfatul de a cumpara geckodrive (raport pret calitate...best si destul de usor de supus aplicatiei.
0

#948 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 February 2005 - 08:40 PM

Stal, ai si o sursa de servomotoare cu acelasi raport calitate pret? Eventual baga si acel link, poate iese ceva...
Catos, ideea e foarte buna, dar crezi ca se poate face ceva care sa se "pupe" cu softul de pe net? Ca ce folosim noi ca soft nu realizeaza si operatia asta... Sau te pricepi la electronica suficient de bine sa faci ceva hard?
Multam fain!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#949 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 February 2005 - 11:17 PM

nu am o sursa de "servomotoare"
M-am referit la motoarele dc pt ca ruginitura aia de motor trifazat nu-l vad pe nici un CNC performant
ci doar pe la statiile de pompare a apei
Exista posibilitatea ca eu sa nu fi inteles exact potentialele acestui tip de motor si cu scuzele de rigoare rog pe cei initiati sa dezvolte subiectul
Am remarcat faptul ca s-a facut cam liniste dupa aparitia subiectului ,dar reamintesc ca exista steppere foarte bune. motoare dc , encodere etc
0

#950 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 February 2005 - 11:25 PM

mouseul foloseste doi encoderi optici pt x si y si pot fi folositi la o eventuala executie in doua coordonate
(o camera video , de exemplu)
0

#951 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 February 2005 - 11:29 PM

pt raid_13!!!
As dori daca se poate sa luam legatura ym craschip@yahoo.com
dupa cum am observat esti din Iasi
sau da un mail la cata.raschip@gmail.com

Aceasta postare a fost editata de stal: 05 February 2005 - 01:26 AM

0

#952 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 February 2005 - 12:47 AM

Si pentru ca acum,abia,am reusit sa citesc tot ce s-a scris anterior, asi dori si eu ,la rindul meu ,sa ajut daca pot.
Am 35 ani ,studiez miscarea in coordonate de pe vremea lui Z80,dar nu am pus in practica niciodata nimic deoarece solutzia cu stepper nu m-a fascinat decit acum de curind ,cind datorita meseriei pe care o practic (tehnician service birotica) am descoperit motoarele de 0.70deg/step,la 2.8 A (5 phase) care echipeaza copiatoarele color Canon CLC si care m-au surprins cu viteza si fortza pe care o dezvolta .
Si pentru ca stiu ca materialele la noi, se vind lesne doar industrial va pot spune ca am achizitionat axe de otel lungi de 800mm si groase de 16 : la pret de 1mil pe ax (importator de componente Canon) si pot ajuta pe oricine este interesat.
Personal cred ca voi face un sacrificiu si voi cumpara 3 gecko ( http://www.geckodrive.com/item.htbml?order...d=&item_id=G340 ) adica vre-o 500 usd
Pot sa va spun ca lucrind si depanind imprimante jet (Canon, hp,epson etc)am observat dezvoltarea,tenditza spre servo drive si va rog sa ma credeti ca se implementeaza foarte repede(au si cu ce) dar ar merita sa observati acuratetea si vitezele de miscare ale monturilor de cap, mai ales la rezolutii de peste 3000 dpi .( Acum se vinde in Metro o imprimanta Lexmark cu vre-o 1.3 mil dar daca o desfceti...trebuie sa stati jos are o singura placutza de 10X10 cm cu un singur controller ,bga...,encodere ,capuri si asta e tot)
Am mai intilnit ,peste tot pe net ,orientarea spre cadrele si profilele de aluminu. Cred ca voi proiecta cu metal si asta din multe motive ,iar daca folosesc motoare pittman de 10 A problema frecarii...dispare
Rog pe cei care au facut deja ceva asemanator sa mai descrie din problemele aparute pentru ca incepatorii sa le poata lua in calcul!

Aceasta postare a fost editata de stal: 05 February 2005 - 01:22 AM

0

#953 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 February 2005 - 02:36 AM

Bitex, eu nu ma pricep la electronica aproape de loc.

Ce am facut eu: am luat un mouse, l-am desfacut, i-am scos acei senzori si i-am pus unde imi trebuia mie. Programul care monitorizeaza semnalele primite de la mouse este facut de mine. Nu folosesc nici un program de pe piata, prefer sa scriu singur codul. Asta este de fapt ceea ce stiu eu sa fac... Practic, eu am facut un driver de mouse serial, care in loc sa miste mouse ul pe ecran (apropo, se poate face si asta destul de simplu) prelucreaza informatia primita. Astfel controlez miscarea pe o placa, si verific ca respectiva comanda pe care am dat-o eu la motoare s-a realizat, sau daca a intervenit ceva. Cam atat...

Nu stiu ce soft folositi, dar in felul cum il folosesc eu, nu se poate adapta la ceva deja existent...
0

#954 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 05 February 2005 - 03:35 AM

stal, la 4 Feb 2005, 16:51, a spus:

pot oferi link cu pic

Daca vrei pune-le. Chiar daca nu raspunde nimeni...ca nu are ce raspunde totusi sa stii ca citesc multi.
Multumim si bine ai venit.....in primul rand :D
0

#955 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 February 2005 - 04:04 AM

@Stal, e fain ca ia ocazia sa intalnesti materiale bune. Ca tot ai adus vorba de motoare pas cu pas ai idee de furnizori de MPP-uri cu macar 200 pasi, pe la noi? Adica sa nu mai ai bataie de cap cu importatul a sute de bucati... Din nefericire am un singur motor cu 5 faze si mi-a fost lene sa fac o electronica separata numai pentru ala, asa ca o sa-l folosesc singur, comandat direct pe LPT doar cu amplificatoarele de rigoare, fara alt circuit.
Pentru servomotoare, exceptand modulele de la Gecko nu am mai vazut altele care sa mearga in varianta de comanda a MPP-urilor "step/dir". E singura la nivel de hobby pentru care se potriveste orice soft. Adica totul e simpu si e compatibil cu orice. Si eu as vrea sa ajung la actionare cu servomotoare dar apare problema compatibilitatii encoderului la electronica folosita. Daca-i de la Gecko, trebuie sa folosesti encoder adevarat, nu merge orice senzor de pozitie/turatie... Incerc sa gasesc pe la noi servomotoare faine ca pret si mai vorbesc dupa aia. Din pacate, nu-s asa de bun la electronica sa concep o schema pentru servomotoare cam la fel cum e cea pe care ai recomandat-o si tu, n-am gasit ceva similar care sa poata fi construit mai ieftin asa ca pare singura solutie ieftina si buna.
Daca e sa fie vorba de ajutor (reciproc), privind acele exe, banuiesc ca erai legat de niste gauri pe undeva sau poate de faptul ca erau pentru ce aveai nevoie. Daca doresti ceva tot de buna calitate, poti cumpara ghidaj la metru, presupun ca mai ieftin, poate si de 2-3 ori. Aproape orice dimensiune. Nu stiu cantitatea minima, dar se vinde si cate 1m daca e cazul... Pe scurt, interesante sunt ghidajele, ce culiseaza pe ele (fie bronz, fie cu bile, sau cu "plastic"), ce le antreneaza (motoarele) si cu ce adica banda, cureaua, cablul, surubul, cremaliera... Restul e legat de electronica si soft, lucruri despre care se mai gasesc informatii pe net si se pot realiza fizic pe acasa. Si era sa uit, totul e legat de timpul liber, daca nu lucrezi chiar in domeniu! Apoi trebuie vazut ce merge aplicat in modelism daca tot ne pasioneaza si asta.

@Catos, am oroare pentru serial si tare-mi pare rau! Candva parca am si vazut pe net ceva programele interesante si parca si in MS-DOS se putea scoate ceva pe ecran. Dar n-am fost niciodata curios ce reprezinta semnele alea ciudate. Ai reusit sa faci un sistem complet: cu motor si traductor de soarec? Stiu sigur ca functioneaza bine sistemul, ca am vazut robotei construiti cu asa ceva. Trecand peste faza cu compatibilitatea softului ca nu ti-ai pus inca problema, nu ar fi interesant sa te gandesti la partea electronica pentru motoare? Concret, daca e sa spun doar ce am facut eu, n-am prea multe de spus. Am reusit sa comand in PWM, dar nu aveam bucla de reactie si n-am fost multumit nici de puterea motoarelor la turatii mici. Asa ca am continuat cu motoare pas cu pas. De fapt totul se trage de la lipsa unei electronici bune. Si doar nu-i greu de facut, ca faceau stramosii nostri, cu reactie analogica si erau perfecte... Poate reusesti mai mult si mai ieftin! Nu stiu ce timp liber ai, dar nu-l pierde aiurea ca o sa regreti! Stiu eu de ce spun asta!
Mai vorbim! Spor la treaba!

Bine ati venit!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 February 2005 - 04:10 AM

0

#956 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 February 2005 - 02:50 PM

Nu trebuie sa cumperi mii de bucatzi decit daca ai productie in desfasurare
cit despre 5 phase...e mai complicat un pic dar allegro are drivere gata facute de 3A
Am avut o problema si se pare ca nu numai eu: NOTIUNEA DE SERVOMOTOR
SERVO se refera la partea de comanda nu la tipul motorului servus in latina =sclav,sluga
http://wolfstone.halloweenhost.com/TechBas...os.html#RCServo
am sa dau linkuri aproape la orice afirmatie dar nu acum
Am poze superbe despre home(gravari de bijuterii) care va vor pune mari semne de mirare la capitolul simplu ,eficient
Despre ghidaje....Le iubesc pe cele cu reaZEM (TE SCAPA DE VIBRATII) si sunt de gasit
Bazarul.talciocul nu mai reprezinta solutie de cind nu se prea mai fura din intreprinderi ci compieta(varsatoarea de fiare vechi(ca-n Descovery)) este locul unde se arunca industrialele uzate moral pt ca nu sunt capabili sau nu sunt interesatzi in desfasurarea de alte proiecte si poate e si firesc

Aceasta postare a fost editata de stal: 05 February 2005 - 03:01 PM

0

#957 Useril este offline   stal 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 February 2005 - 02:58 PM

Si pt ca tot am ajuns aci doresc sa fac ,initiez ,un proiect in 4 coordonate ,cu toti cei care sunt in Iasi
Si poate nu numai
Stiu de existentza unui astfel de grup in Timisoara dar ei au ajuns departe ,(domeniul balistic daca eu am fost bine informat) Le doresc succes pt ca il merita , totul ,fiind rodul muncii lor.

Aceasta postare a fost editata de stal: 05 February 2005 - 04:13 PM

0

#958 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 February 2005 - 06:53 PM

Cred ca vorbim aceeasi limba si ne intelegem noi cumva. Prin servomotor eu inteleg motorul prevazut cu encoder (sau cu un traductor de orice...) deseori cu reductor si bineinteles capabil de a fi folosit intr-un sistem de automatizare, in bucla inchisa. De regula si electronica e specifica, dar motorul poate fi in cele din urma orice motor normal (uneori constructia e mai ingrijita).
Exista si in Iasi pasionati de CNC-uri, pe care i-ai intalnit chiar si pe acest forum. Dar sincer, nu stiu daca te vor privi cu ochi buni sau ca pe o concurenta in domeniu :D Sper sa colaborati bine.
Spor la treaba!
0

#959 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 February 2005 - 07:20 PM

Hmm, de fapt nu am terminat sistemul... Am facut comanda a doua motoare si citirea semnalelor de pe serial (programarea portului serial este foarte nasoala...). Urmeaza sa le unesc pe toate si sa obtin sistemul complet... Eu sunt student in ultimul an de automatica, si fac chestia asta pentru proiectul de diploma. Sper sa fie gata in 1-2 luni... Momentan sunt in ultima sesiune, si nu mai lucrez... Este destul de mult de programat la el, ca vreau sa faca mai multe lucruri... O sa va arat poze cand o sa fie gata daca vreti...

Multumesc pentru incurajari.
0

#960 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 February 2005 - 07:56 PM

Desi ajung ceva mai rar in Politehnica, poate ne intalnim, desi nu-i musai. Oricum, pentru o cauza nobila se merita orice sacrificiu. Daca te pot ajuta cu materiale sau informatii, o fac cu placere. La catedra de mecanisme din transporturi poti vedea un robot actionat cu servomotoare cu encodere de la mouse. La noi in mecanica fina poti vedea unul frumos, japonez. Noi l-am si demontat dar nu cred ca o sa ai ocazia sa-l vezi nud, prea usor. Din ce stiu eu legat de proiectele de diploma, daca functioneaza, e OK. Cred ca te descurci bine! Spor la treaba si bafta!
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Ultima »