hai sa va arat si eu ce fac, pentru ca de data asta (cred eu) merita.
"ma muncesc" de ceva vreme "sa fac din *(cuvant urat) bici care sa mai si trozneasca" si iacata la ce am ajuns.
tema este un cnc pentru signalistica care sa poata freza si debita plastice (PMMA, spume), compozite gen dibond dar si metale neferoase (al, alama) mai subtirele si la o precizie rezonabila dar nu neaparat fantastica si care sa poata face 2 1/2 (3D din 3 axe). precizia teoretica ar fi pentru elecronica 0.003mm, pentru mecanica nou fiind 0.05mm, repetabilitatea 0.05 dar daca obtin un 0.1 real precizie eu ma declar multumit. mai departe probabil ca unii vor spune ca e solutie scumpa iar altii ca e ieftina, pentru mine este compromisul optim.
acum:
structura mesei va fi din OL autohton 50x100x3 si 40x20x2 (ce-i portocaliu in poze), ce ramane va fi aluminiu de la 6 pana la 20mm (aici probabil va mai fi de lucru in functie de ce gasesc si fizic la furnizori dar e conceput cu ceea ce exista la noi prin oferte), masa va fi in principiu din mdf de 22 vopsit sa nu se umfle de la umezeala pe motiv de pret (sper totusi sa obtin ceva gen corian cu un super discount de la firma unde lucrez ca altfel preturile sant prohibitive), peste care momentan pun o spuma (gen forex) ca material de sacrificiu si de care se va lipi materialul de frezat cu traditionalul dubluadeziv, in viitor sper sa pot achizitiona si o pompa de vacuum moment in care sistemul va fi usor de adaptat devenind masa de vacuum.
ghidajele sant bara ø16 sprijinita pentru axele X si Y, si bara ø 16 pentru Z, transmisia se va face si suruburi cu bile pe toate axele, 16x5 pentru Y si Z, 20x5 pe x, motoare nema23 3NM, electronica cu microstepping 8/1, comandata de un controler pe USB "up to 90 kHz" capabil sa interpoleze 4 axe, softul (si aici este foarte intersant) accepta fisiere plt, eps, dxf, nc si stie sa creeze toolpath-uri cu offset la scula data :) e drept ca n-o face fantastic (transforma curbele in linii si daca obiectul e mai mare aceste linii se lungesc prea mult si devin vizibile "ochiometric) si ca pentru ceva mai de finete trebuie totusi soft specializat (enroute, artcam...) dar parerea mea e ca-i totusi un plus mare. freza va fi un Kress de 900W 8-26000 RPM ramas de la un alt proiect
suprafatele utile vor fi de 1350x950x150mm iar viteza maxima pe la 4m/min
mi-au venit aproape toate materialele comandate pe afara, exceptie surubul de z unde dupa ce m-am panicat ca s-a pierdut si-l voi plati din nou am vorbit cu furnizorul si mi-a zis ca stie ca nu l-a trimis, si ca-l va trimite luni. il astept si pe ala dupa care sper sa am tot ce mai trebuie si voi incepe sa fac masina.
sursele:
http://www.slidesandballscrews.com/index.p...59e331d13ec7a84
http://www.boenigk-electronics.com/web2/co...amp;language=en
simulari cu ce (sper) va iesi:
perspectiva
vedere de jos
artizanal (si destul de inestetic) va fi sistemul de racire al sculei si care va arata cam asa:
compus din 2 glorioase mine de pix. prin cea de sus iese aerul prin cea de jos apa. unghiul dintre ele fiind calculat stiintific prin formula "incercat pana iese".
probabil un aspirator dar aia e cam ultima prioritate si nici nu-i greu de facut. categoric senzor de masurat scula, mi-ar fi placut si un toolchanger da' sare din buget tare si nu simt totusi ca ma sufoc fara
acum astept opinii si in special critica constructiva este binevenita :">