Postat 07 April 2004 - 10:32 PM
Nu prea ma pricep la partea elecronica dintr-un CNC dar, cu softuri CAD 3D si CAM m-am mai jucat. In principiu nu am intilnit nici unul care sa converteasca din Autocad 3D in cod masina dar, daca il salvezi in alt format cred ca poti sa-l procesezi cu orice soft CAM.
Exista peste Autocat un soft de proiectare mecanica 3D si autocadul devine Mechanical Desktop. Pentru acesta din urma exista unele softuri CAM ce se integreaza in el, de exemplu HyperMill, foarte puternic. Ideea este ce fel de cod masina folosesti pentru ce fel de CNC, Fanuc, Simens etc. Difera unul de altul la forma fisierului, unele au numaratorul ala N05, N10 etc in fata , altele nu, unele folosesc anumite coduri G altele nu si daca nu folosesti procesorul corect risti sa ai eroiri in executie. Convertirea unu model 3D in cod masina nu e chiar asa o covertire automata, in principiu se aleg sculele, se declara O masina, se alege intre coordonate relative sau absolute, se aleg regimurile de lucru pentru scule, softul cu cit este mai specializat optimizeaza traseul sculei astfel incit sa indeparteze materialul constant sa nu forteze scula prin diferente mari de regim de aschiere. Dupa ce se face codul masina cu un astfel de program CAM si ma refer la cele specializate exista niste postprocesoare care simuleaza aschierea iti arata cum se indeparteaza materialul, daca exista coliziuni scula material si unde mai ramine material ce va fii indepartat la o trecere viitoare de finisare. Ma rog in mare cam asta e. De o mare importanta sunt centrajele cum explica cineva intr-o discutie mai demult exista niste scule cu care se centreaza, palpatoare etc. Daca se fac operatii pe masini diferite se tine cont de suprafetele pe care se fac centrajele sa nu existe erori de pozitiomnare din ce operatii sunt realizate etc. Interpolarea 3D o fac numai programele CAM de generatie mai noua cu simple softulete care fac trasee risti sa nu poti executa o surafata curba sofisticata si sa te apuci sa il scrii de mina e un chin ba chiar imposibil de multe ori. De exemplu interpolarea pe Fanuc se poate face nanointerpolare dar, ca sa o poti face trebuie sa suni la reprezentanta care iti da un parametru pe care il schimbi la masina dupa care te trezesti cu o factura pe chestia asta. In fine sunt multe de discutat...