Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#571 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 23 March 2004 - 12:14 AM

Se poate si asa ?, la 22 Mar 2004, 05:10, a spus:

Am undeva asa ceva. Dar necesita cunostinte de suflat sticla, este ancombrant, fragil....In nici un caz nu se poate pune pe un CNC. As fi vrut eu. Daca vrei caut. Ceva care ar merge are, din pacate, patru zerouri :)

Am gasit si eu ceva dar nu sunt dispus sa dau nici macar pe aproape cit se cere, si de montat nu ma gindeam sa montez toata hardughia pe masina ci numai sa reflect raza in punctul in care ma intereseaza pe mine
0

#572 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 26 March 2004 - 10:26 PM

am gasit un link interesant (parerea mea!):
http://www.maxmax.com/fMini-mate.htm
pretzul mi se pare ok pt. ce ofera si cred ca ar putea fi adaptat si la o comanda numerica. oricum e o scula perfecta pt. modelisti...
expo (Gabi)
0

#573 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 28 March 2004 - 04:10 PM

Este din plastic ?
Uite ceva care pare mai solid http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Disp...temnumber=39743 parerea mea. Mai sunt lucruri interesante acolo.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 28 March 2004 - 04:14 PM

0

#574 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 March 2004 - 09:27 PM

Vezi ca-i a 3-a oara când dai link-uri faine, bune de ofticat! Asta-i chiar scula perfecta pentru modelisti, si daca e si rigida e buna de dormit cu ea sub perna. Face si filete. Cred ca cine are curajul, poate sa-i faca un variator electronic de turatie si iese un strung perfect. Sa nu mai vorbesc de facut CNC ca e prea mult. Capul de gaurire se roteste cu 360 grade. Daca n-ar fi transportul... Are 16 kg. E o jucarie faina, tocmai buna de pus in balcon. La restul lucrurilor interesante nu m-am uitat inca, dar o s-o fac! Imi place ca nu ratezi nimic privind sculele! Bafta!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#575 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 March 2004 - 11:30 PM

Se poate si asa ?, la 28 Mar 2004, 16:10, a spus:

Este din plastic ?
Uite ceva care pare mai solid http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Disp...temnumber=39743 parerea mea. Mai sunt lucruri interesante acolo.

HEHE, am pus si eu ochii de mult pe asa ceva, dar imi spui si mie de unde sa il cumpar in ROMANIA la pretul ala?
Ca aicea nu pot sa cumpar strung de MF decit de la Prooxon si ala costa dublu si nu e decit strung nu si freza.

Cit despre chestiile UNIMAT le-am vazut la o expozitie strunjea unul cu ele facea diverse chestii pentru machete statice de corabii pe ele, si mai facea casutze pentru papusi, personal mie mi s-ar potrivi mai mult strungul-freza de la harborfreight.
Oricum daca tot ati adus vorba de asa ceva macar spuneti si niste locati de unde se pot cumpara din romania la aceleasi preturi mici, ca aici nu am reusit sa gasesc decit un strung de mecanica fina MP80 folosit, si si pe ala cerea 600 de euro ceea ce mie mi s-a parut mult prea mult chiar daca venea cu destul de multe scule si dispozitive. totusi la aceeasi dimensiune un strung de la proxoon este numai 800euro nou.
0

#576 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 March 2004 - 05:28 PM

Pai ce numai eu sa plang in fiecare zi ?
In categoria jucarii interesante merge si http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Disp...temnumber=40101 tot de acolo.
Oricum daca aveti rabdare si studiati http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Cate...ral%20Machinery gasiti tot ce doriti de la cele pentru buget mic la cele profi.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 29 March 2004 - 05:38 PM

0

#577 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 March 2004 - 05:39 PM

Nu ma pot abtine si va pun toate link-urile mele cu asa ceva.

Fisiere atasate

0

#578 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 29 March 2004 - 11:29 PM

Se poate si asa ?, la 29 Mar 2004, 17:28, a spus:

Pai ce numai eu sa plang in fiecare zi ?
In categoria jucarii interesante merge si http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Disp...temnumber=40101 tot de acolo.
Oricum daca aveti rabdare si studiati http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Cate...ral%20Machinery gasiti tot ce doriti de la cele pentru buget mic la cele profi.

Cu asta ai cam sucit cutitu-n rana :angry: :angry: :angry: :angry:
0

#579 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 30 March 2004 - 12:01 AM

Sculele ca sculele dar am apasat de cel putin 5 ori pe "next 25..." La mai multe si poate s-o indura cineva sa incerce si pe la noi sa faca...
0

#580 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 April 2004 - 09:31 PM

Iata si CNC-ul nostru.
Inca mai trebuie finisat...
Nu am reusit sa gasesc un program sa import usor din Autocad si sa obtin codul pentru CNC. Si ca sa desenez direct in MasterCam mi se pare greoi. Daca aveti alte idei...va rog.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: CNC_.jpg

0

#581 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 April 2004 - 10:30 AM

Stiu ca pe vremuri in ACAD14 am instalat un ploter si daca-l selectam pe ala si salvam ca fisier, aveam extensia PLT. De fapt reusesc si acum in ACAD2002, dar ori nu am mai gasit acelasi ploter, ori softul nu citeste orice PLT. Oricum, cu PLT si KCam n-am mai reusit. E drept ca n-am incercat toate variantele de acolo. Plus ca KCam-ul nu citeste textele. Esti nevoit sa desenezi literele. O sa revin la 14 poate mai nimeresc vechile setari. Cred totusi ca-i problema la softul care deschide PLT, DXF... Si rau e ca unele softuri nu citesc textele in formatul DXF. In schimb am gasit softuri moka doar pentru textesau pentru operatiuni simple: desenare, editoare, convertoare, generatoare de cod G,... Mai sap pe net si revin daca gasesc ceva fain. Evit sa folosesc Corel-ul, ca e mare si scump si nu-mi place. Parca mai merge si un Adobe. Oricum trebuie ceva care sa lucreze vectorial ca poate salveaza in mai multe variante. Caut si un program de desenare ieftin. Daca vad ca tot nu gasesc ceva fain mai incerc programele de DOS si trec la facut propriul program. Preferam sa evit asta ca pierd timp. Mai vedem ce si cum. De fapt ca ultima varianta o sa revin la Catia, o dragoste mai veche... Doar ca asta-i cam fandosita acum, cere mai mult.
Ce face RealizerGold-ul ala? Nu stiu daca l-am verificat.
Felicitari pentru CNC!

Hai pa!
0

#582 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 April 2004 - 12:05 PM

eu folosesc KCam si fisierele le pregatesc in CorelDraw. are posibilitatea de export HPGL (PLT) cu setari diverse. mie imi merge perfect si nu am nici o problema (curbe, text, nu apar cercuri segmentate, etc.) inainte de a exporta in PLT e bine totusi sa convertitzi la curbe si sa-i datzi desenului hairline.
@se poate si asa: ghidajele liniare sint de tip carucior pe rulmentzi la tine? surubul de care este?
expo (Gabi)
0

#583 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 April 2004 - 03:47 PM

Multumesc pentru indrumari. Dar nu cumva discutam despre 2D ? Eu am nevoie de 3D. Sau sunt eu pe langa subiect ?
@Bitex. Realizerul face tare bine doar ca eu nu am nici timp si din pacate nici starea necesara sa-l folosesc. Poate imi revin...poate nu...
@ expo. Asa este : carucioare + ~30 de rulmenti de la role. Suruburile sunt ordinare, la metru ceva ~ M8 (sunt in toli)
0

#584 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 April 2004 - 05:45 PM

Daca e pentru 3D eu zic ca mai sfant e un soft specializat gen Catia sau SolidWorks (am auzit multe bune si despre Rhinoceros, dar nu stiu nimic despre el). In fond e bun orice soft care deseneaza 3D si exporta cat mai multe, daca nu face el tot ce trebuie. Catia face. E cam scump insa. Pentru SolidWorks exista unul cu care se potriveste bine, facut tot de ei. In fond poti obtine fisierul in programul de desenare sau altul la fel de complex si rularea sa se faca pe unul mai slab, care poate fi la vedere. Trebuie editat si modificat antetul programului pentru o mai mare siguranta. La orice control poti prezenta softul cu licenta de 20 sau 100 euroi pe care "ruleaza" codurile obtinute intr-un soft bun.
0

#585 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 23-February 04

Postat 07 April 2004 - 11:05 AM

profile al ptr masini unelte
sc gombosh
0723665810/2530089 buc
20x20=18euro si multe altele
Nu dispera maine o sa fie si mai rau! [B]
0

#586 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 April 2004 - 01:17 PM

ma chiui de ceva timp sa construiesc o masina de taiat spuma poliuretanica, am umblat ore pe net am ceva lamuriri si multe necunoscute.
-am achizitionat pana acum 6 sine pe bile cu o lung activa de 60 cm
-tije filetate m8
-4 mpp de le ploter pif
as vre si eu lamuriri in privinta softului, electronicii (ce am gasit pe net au componente care nu se gasesc in R0)
as vre sa pot sa tai litere de marime medie peste 5 cm
** nu intru tot timpul pe forum, daca deranjul nu e prea mare as dori niste detalii pe mail
0

#587 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 April 2004 - 04:22 PM

@se poate si asa: intr-adevar eram pe linga subiect. pt. 2D Corel, pt. 3D eu folosesc Rhino si am vazut ca e folosit si la case mai mari :)
expo (Gabi)
0

#588 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2004 - 04:49 PM

Bine ai venit. Virusul se intinde . Vezi ca pentru piese mici cineva a facut si a pus pozele aici un CNC din doua imprimante A3. Excelent.
http://www.otocoup.c....htm#SpecifL297 . L297 si L298 se gasesc si in Romania si sunt accesibile. Vezi ca tot la acest subiect am pus multe link-uri despre CNC-uri. Despre soft nu stim, inca, ce si cum nici noi. Bajbaim.
Daca vrei sa faci piese cu un profil la un capat si un alt profil la celalalt capat am inteles ca este un singur soft : al celor de la Aeromaniacs...parca. Daca vrei caut.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 07 April 2004 - 05:03 PM

0

#589 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 April 2004 - 07:47 PM

Totusi. Un program sa-mi converteasca, daca se poate simplu, din ceva facut in Autocad in 3D ( imi este cel mai usor de utilizat) in codul pentru CNC ? Eu nu am gasit.
0

#590 Useril este offline   artex 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 06-April 04

Postat 07 April 2004 - 10:32 PM

Nu prea ma pricep la partea elecronica dintr-un CNC dar, cu softuri CAD 3D si CAM m-am mai jucat. In principiu nu am intilnit nici unul care sa converteasca din Autocad 3D in cod masina dar, daca il salvezi in alt format cred ca poti sa-l procesezi cu orice soft CAM.
Exista peste Autocat un soft de proiectare mecanica 3D si autocadul devine Mechanical Desktop. Pentru acesta din urma exista unele softuri CAM ce se integreaza in el, de exemplu HyperMill, foarte puternic. Ideea este ce fel de cod masina folosesti pentru ce fel de CNC, Fanuc, Simens etc. Difera unul de altul la forma fisierului, unele au numaratorul ala N05, N10 etc in fata , altele nu, unele folosesc anumite coduri G altele nu si daca nu folosesti procesorul corect risti sa ai eroiri in executie. Convertirea unu model 3D in cod masina nu e chiar asa o covertire automata, in principiu se aleg sculele, se declara O masina, se alege intre coordonate relative sau absolute, se aleg regimurile de lucru pentru scule, softul cu cit este mai specializat optimizeaza traseul sculei astfel incit sa indeparteze materialul constant sa nu forteze scula prin diferente mari de regim de aschiere. Dupa ce se face codul masina cu un astfel de program CAM si ma refer la cele specializate exista niste postprocesoare care simuleaza aschierea iti arata cum se indeparteaza materialul, daca exista coliziuni scula material si unde mai ramine material ce va fii indepartat la o trecere viitoare de finisare. Ma rog in mare cam asta e. De o mare importanta sunt centrajele cum explica cineva intr-o discutie mai demult exista niste scule cu care se centreaza, palpatoare etc. Daca se fac operatii pe masini diferite se tine cont de suprafetele pe care se fac centrajele sa nu existe erori de pozitiomnare din ce operatii sunt realizate etc. Interpolarea 3D o fac numai programele CAM de generatie mai noua cu simple softulete care fac trasee risti sa nu poti executa o surafata curba sofisticata si sa te apuci sa il scrii de mina e un chin ba chiar imposibil de multe ori. De exemplu interpolarea pe Fanuc se poate face nanointerpolare dar, ca sa o poti face trebuie sa suni la reprezentanta care iti da un parametru pe care il schimbi la masina dupa care te trezesti cu o factura pe chestia asta. In fine sunt multe de discutat...
0

#591 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2004 - 03:41 PM

Da........din pacate acest raspuns, documentat, te pune pe ganduri. Ce parere ai despre codul trimis in atasament ? De care tip o fi ? Poate ar mai fi o sansa sa salvam pacientul. Oricum multumesc mult. Bafta.

Fisiere atasate

0

#592 Useril este offline   artex 

• Nou venit
  • Pip

Postat 09 April 2004 - 10:29 AM

Nu stiu exact, arata putin diferit de cele pe care le folosesc eu la Fanuc in sensul ca la mine fiecare linie incepe cu N , iar aici doar 3 lini, saptamina viitoare o sa-l incarc pe o masina sa-ti spun daca imi da vreo eroare. Nu e sigur de fanuc dar, cine stie... codurile G si M sunt la fel poate merge.
0

#593 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2004 - 04:41 PM

Este exemplul cu care a venit TurboCNC-ul.Multumesc mult.
0

#594 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 10 April 2004 - 09:55 AM

Salut.
Cineva intreba cum se vopseste polistirenul :
1-cu colorant atlas ptr. var lavabil amestecat in proportii agale cu aracet
2- cu var lavabil de exterior
3- dat foarte bine cu aracet , doua-trei maini
si apoi cu sprei auto (suprafetele lucioase se smirgheluiesc putin) si aracetul trebuie sa fie mai gros
faceti cateva probe *** daca ramane un por nedat cu aracet si dati cu vopsea sprei piesa din polistiren se topeste
SOLUTII GARANTATE lucrez in domeniu publicitatii si folosesc tehnologia asta des.
BAFTA SI SPOR LA TREABA
0

#595 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 10 April 2004 - 10:23 AM

Mai am o mare problema !!!!

Cine cunoaste un electronist pasionat de CNC si care sa nu fie extra scump sa-mi faca si mie partea electronica de la o masina de taiat polistiren,
Eu am incercat dar cunostintele mele despre electronica sunt foarte limitate, am gasit kituri pe net dar majoritatea sunt in USA sau Europa si au PRETURI si stiti si voi cun este cu conanda pe net.
Eu am 4 motoare model mppa 144-017
2 ohmi, 1.2 A, 4 phase, 0.9()0.45deg/step
Motoare romanesti facute la Sf.Gheorghe

Dati-mi de stire

Va dau si ceva link-uri:
mm2001
bb2000
opto[B]

sarbatori fericite tuturor!
0

#596 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 10 April 2004 - 12:52 PM

Vad ca pe aici se incinge treaba! Eu intru rar pentru ca stau prost la cap. dial-up, si ma intrebam de ce oare pe Yahoo s-a facut liniste! Marti ma duc la INA sa-mi iau suruburile si sunt fericit! O sa ma lamuresc in sfarsit si cu pretul final (inclusiv transportul). Stie cineva unde pot sa-mi fac niste piese pe o freza CNC (cu preturi rezonabile)?

***didisor: De unde ai luat motoarele alea? Am si eu doua si mai vreau. Am incercat sa gasesc firma care le face dar se pare ca a disparut din peisaj de ceva vreme! Ai tu vreun pont? Unde lucrezi in domeniul publicitatii?

PASTE FERICIT TUTUROR!
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

#597 Useril este offline   artex 

• Nou venit
  • Pip

Postat 15 April 2004 - 02:00 PM

Se poate si asa ?, la 9 Apr 2004, 16:41, a spus:

Este exemplul cu care a venit TurboCNC-ul.Multumesc mult.

Am incarcat programul in masina, nu merge pe Fanuc, probabil e procesat pentru alt postprocesor.
De exemplu eu folosesc adresa H pentru corectia sculei pe lungime si S pentru viteza de rotatie.
Dupa cum arata programul asta foloseste S pentru corectie pe lungime, cel putin asa mi se pare mie fiind pus S imediat linga T care este scula.
In principu ca sa faci un CNC fara sa folosesti efectiv tot ce tine de procesare cod de la un producator consacrat este imposibil. Cel putin cele de ultima generatie au un calculator intreg cu sistem de operare cu tot in el.
0

#598 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2004 - 07:19 PM

Multumesc mult pentru bunavointa. Iti dai seama ca nu se pune problema pentru un amator de un CNC de ultima generatie. Si apoi asta este si farmecul sa faci din...bici si sa faca si poc. Daca iti reuseste. Daca nu ramai cu experienta. Mai incerc. Ceva rezultate parca ar fi.
Oricum iti multumesc.
0

#599 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 15 April 2004 - 07:39 PM

Am impresia ca nu e un program tocmai gata de pus in masina ci unul didactic, comentat. Posibil sa mearga si exact asa cum este scris pe vreo masina, dar daca se scot comentariile si se modifica inceputul programului, precis merge pe orice jucarie de-a noastra. Cred ca o sa fac modificarile si incerc sa-l compilez sa vad concret pe hartie, ce trebuia sa faca. Daca stii sintaxele pentru masina ta, sigur poti sa-l faci sa mearga. Uneori si la CNC-urile adevarate trebuiesc putin mânarite fisierele.
0

#600 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2004 - 05:19 PM

Fisierul pe care il scoate MasterCam-ul si anume *.nc este acceptat si executat corect de TurboCNC. Eu am modificat manual in fisier doar punctul de plecare . Nu m-am lamurit din MasterCam cum se face. Mai incerc.
Pentru piese simple se poate scrie manual fisierul. Este mai intuitiv. La cele complicate Rhino sau Autocad-ul + MasterCam.
Cred ca asta-i solutia finala....parerea mea.
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Ultima »

53 useri citesc topicul
0 membri, 53 vizitatori, 0 utilizatori anonimi