Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2491 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 07 May 2008 - 10:31 PM

Structura aia e din lemn ?
0

#2492 Useril este offline   misuradu 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 07-May 08

Postat 07 May 2008 - 11:08 PM

vrajitoru, la 7 May 2008, 22:31, a spus:

Structura aia e din lemn ?

nu, otel. pare din lemn?
0

#2493 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 May 2008 - 11:11 PM

asa se vede prin unele locuri, parca ar din lemn
0

#2494 Useril este offline   misuradu 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 May 2008 - 11:22 PM

dimensiunile batiului sunt 2700 x 2000 mm. o structura din lemn sau chiar aluminiu nu ar fi potrivita pentru inertia portalului la schimbari de sens la 8000 mm/min. portalul cantareste 180 Kg, iti dai seama...chiar daca la accelerare si decelerare ai avea o panta de 2 sec, fortele de inertie ar fi tot mari
0

#2495 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 07 May 2008 - 11:51 PM

Buna! Frumoasa realizare! Te deranjez si eu cu cateva intrebari...
Folosesti servomotoare?
Unde ai gasit freze mici cu coada groasa? Vad ca motorul de frezare e unul folosit in domeniu, banuiesc ca ai pensete doar de 8 si 6.
Mai concret, frezele le-ai gasit de cumparat sau le-ai facut singur? Daca le-ai cumparat poti spune de unde?
Modelele din poze le-ai facut singur? In ce soft? Sau cu ce softuri?
Multam fain anticipat.
Si spor la treaba!

LE. In a doua poza observ pe Y un MPP. Sper ca am vazut bine. Presupun ca folosesti motoare pas cu pas?

Aceasta postare a fost editata de bitex: 07 May 2008 - 11:53 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2496 Useril este offline   Sofian 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 20-August 06

Postat 08 May 2008 - 09:22 AM

ce motoare sunt si de unde ai cumparat controllerul ptr ele ?
0

#2497 Useril este offline   hellas 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 64
  • Inregistrat: 20-July 07

Postat 08 May 2008 - 10:29 AM

Imi place mult constructia, precum si rezultatele obtinute cu ea. Nu pot spune decat FELICITARI! :)
Urmeaza si intrebarile :)
Ce suruburi ai folosit (diametru, pas)? Cate suruburi folosesti pe axa Y? Cate motoare folosesti pe axa Y? Ce ghidaje (sine) folosesti?
Salut
Banuiesc ca pentru generat gcodul folosesti Artcam.
Cat timp dureaza realizarea uneia dintre piesele din lemn pe care ni le ai prezentat?
La asa o "jucarie" nu te ai gandit si la un aspirator? (asa evitai paravanele alea din lemn)

Aceasta postare a fost editata de hellas: 08 May 2008 - 10:44 AM

0

#2498 Useril este offline   misuradu 

• Nou venit
  • Pip

Postat 08 May 2008 - 01:15 PM

bitex, la 7 May 2008, 23:51, a spus:

Buna! Frumoasa realizare! Te deranjez si eu cu cateva intrebari...
Folosesti servomotoare?
Unde ai gasit freze mici cu coada groasa? Vad ca motorul de frezare e unul folosit in domeniu, banuiesc ca ai pensete doar de 8 si 6.
Mai concret, frezele le-ai gasit de cumparat sau le-ai facut singur? Daca le-ai cumparat poti spune de unde?
Modelele din poze le-ai facut singur? In ce soft? Sau cu ce softuri?
Multam fain anticipat.
Si spor la treaba!

LE. In a doua poza observ pe Y un MPP. Sper ca am vazut bine. Presupun ca folosesti motoare pas cu pas?

folosesc servo de 20 A. 9 daN*m. sunt americane si costa cca. 200USD/buc
freze mici cu coada de 6, 8 si chiar 12 le cumpar din bacau de la TOTAL LEMN. am mai cumparat si de la alte firme din tara. am sa-ti scriu maine de la ce firme. o freza sferica de 3 costa cca. 60 lei iar una de 6 cca. 75 lei.
modelele le poti obtine in orice program care lucreaza cu solide (Rhino 3D, SolidWorks, s.a.), si le masinezi cu, de ex. SolidCam, sau MasterCam s.a.
de asemenea mai poti folosi, dar numai cu destinatii artistice si fara precizie dimensionala Vecrtic e un program f. fain si are si o biblioteca de modele. cauta Vectric pe net si ai sa te lamuresti. pentru 240 EURO poti cumpara de la Vectric programul Cut3D. daca ai o masina buna il amortizezi (programul) in 2 saptamani. poti cumpara modele gata proiectate tot de pe net
0

#2499 Useril este offline   misuradu 

• Nou venit
  • Pip

Postat 08 May 2008 - 01:56 PM

Sofian, la 8 May 2008, 09:22, a spus:

ce motoare sunt si de unde ai cumparat controllerul ptr ele ?

motoarele sunt tip MAE Italia dar sunt facute in SUA. MAE gasesti putin mai ieftine in Italia. eu le-am cumparat in mai 2007 din SUA.
controllerele sunt GECKO (trebuie sa tina 20 A). le am tot din SUA dar am vazut ulterior si la firme din UE.
interfata idem.
http://www.super-tech.com/root/itm.asp?p1=...tm-emc-geckopwr
cauta GECKO pe net si ai sa gasesti o multime de firme care vand.
dupa 9 luni de cand am terminat masina sunt super multumit de GECKO. nici o eroare, tin bine la curenti mari, are reglaje, ce mai sunt profesionale la pret de hobby
0

#2500 Useril este offline   misuradu 

• Nou venit
  • Pip

Postat 08 May 2008 - 02:24 PM

hellas, la 8 May 2008, 10:29, a spus:

Imi place mult constructia, precum si rezultatele obtinute cu ea. Nu pot spune decat FELICITARI! :D
Urmeaza si intrebarile :D
Ce suruburi ai folosit (diametru, pas)? Cate suruburi folosesti pe axa Y? Cate motoare folosesti pe axa Y? Ce ghidaje (sine) folosesti?
Salut
Banuiesc ca pentru generat gcodul folosesti Artcam.
Cat timp dureaza realizarea uneia dintre piesele din lemn pe care ni le ai prezentat?
La asa o "jucarie" nu te ai gandit si la un aspirator? (asa evitai paravanele alea din lemn)

suruburile si ghidajele sunt ABBA. nu sunt scumpe iar calitatea este f.f.buna
pentru x am folosit surub de 20 mm, pentru y, doua de 25 mm iar pentru z 20 mm.
pentru y folosesc doua motoare cu comanda sinconizata dar, normal, cu controllere pentru ficare.
ghidalele sunt tot x20mm y 25mm iar z 20mm. pe fiecare axa am folosit cate 2 chidaje. pentru y, la greutatea pe care o are portalul si la ce forte este supus in aschiere din calcul a reesit ca erau necesare cate 2 pe fiacare parte.

testul de sculptura mi-a luat cca. 2 ore si jumatate. 45min degrosare cu freza sferica de 6 mm cu pas intre treceri de 2 mm, iar finisare restul, cu o freza sferica de 3.2 cu pas 0.75mm. avansul de lucru a fost numai de 2000 mm/min pentru ca aschiam stejar si nu voiam sa uzez sculele la primul test. ulterior al lucrat cu 3000 mm/min.

fotografiile sunt facute demult. acum am cuplat un aspirator Einhell
0

#2501 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 12 May 2008 - 06:16 PM

foarte faina constructia.felicitari.si numai pt faptul ca folosesti servomotoare si controlere pt ele.cuplul unui servo e de 9Nm sau de 9daNm?
poti sa detaliezi cumva cum pot cumpara si altii sevo si controlere pt ele?am fi recunoscatori.unii.
toate cele bune
0

#2502 Useril este offline   danby 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 28-December 05
  • Interests:Playing cards

Postat 13 May 2008 - 04:52 PM

As vrea sa stam de vorba si sa-ti vad si eu utilajul...caci pare de nivel industrial ...da-mi un MI si spune-mi o adresa, telefon...si eu sunt din Bacau si ma chinui de vreun an sa-mi fac si eu o masinuta de asta home dar nu-mi ajunge timpul...la servici fac numai masini mari. poate daca o vad la tine continui si eu munca la ea.
0

#2503 Useril este offline   dandumit 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 12-March 04

Postat 13 May 2008 - 05:55 PM

eu sunt curios cu ce soft ai generat gcode-urile 3d. personal am incercat artcam insa nu am fost in stare sa generez un profil 3d nici macar la o litera....
voi ce ati mai folosit ?
0

#2504 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 13 May 2008 - 09:36 PM

Pentru gravat text eu folosesc DeskEngrave care este moka. Fonturi sunt destule, scrie si circular, salveaza direct cod G sau DXF si fisierul merge usor rulat in KCAM. Ramane sa vad pentru ce iau licenta ca ultima oara n-am reusit sa setez Mach3 nici macar sa trimit la port si tare incep sa ma invat cu kcam. Sper totusi sa invat sa ma descurc cu Mach. Nici eu n-am ajuns sa vad un cod G complet, dupa o piesa 3D facuta de mine, generat intr-un soft, ca n-am nimic cu licenta. M-am multumit cu simularea dar nu e acelasi lucru.
M-as orienta spre VisualMill ca e folosit de ceva lume, e simplu si macar ajutor am de unde cere pentru inceput. O sa vad, ca am mai multe optiuni. As cauta un soft suficient de bun si ieftin sa-l pot cumpara cu licenta.
Ce fel de "masina" alegeti din lista postprocesorului pentru generarea fisierului cu coduri G? Cumva HAAS? Scuze daca spun prostii, pot alege orice ca nu ajung sa generez fisier deci nu pot testa ce am ales. De aceea am intrebat.
Pentru 2 si 2,5 D merg cu dxf sau cod editat manual. E mult de editat si sunt sanse mari de erori. Dar asa il invat mai bine.
Inca n-am terminat cu accesoriile (motor de frezare bun, scule, menghina...) dar nu mai am mult.
Spor la treaba.

PS. pana la urma am reusit sa obtin codul G pentru o matrita 3D. Modelul 3D e unul din exemplele cu care vine softul, am setat ceva pe acolo si am reusit sa-l obtin in varianta pe care-l citeste bine KCAM-ul. Am ales nu HAAS ci procesorul Mach2, fara sa mai testez si alte variante. E OK asa, ia si intepolarea circulara fara probleme.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 14 May 2008 - 03:35 AM

0

#2505 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 14 May 2008 - 06:55 AM

Ceva ce mi-a placut:

XY...deh
Mi-ar placea si mie ceva ca in filmulet.
0

#2506 Useril este offline   cllaudyuu 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 13
  • Inregistrat: 14-February 06

Postat 21 May 2008 - 12:00 AM

Salutate tuturor,

Sunt student in anul 5 la profilul calculatore am citit foarte mult din postarile pe acest forum, in ultimele 6 luni am realizat o parte electronica si un soft pentru masini CNC o comentare pe USB, un panou frontal, rugaminte mea: este daca aveti cunostinte la ce pret se ridica costul realizari unei parti mecanice, momentan sistemul functioneaza cu o parte mecanica de la o imprimanta matriceala, daca reusesc am sa atasez si poze. Probabil acesta tema s-a mai discutat pe acest forum, daca se poate sa-mi dati un indiciu va sunt foarte recunoscator.

Va multumesc anticipat
0

#2507 Useril este offline   cllaudyuu 

• Incepator
  • PipPip

Postat 21 May 2008 - 12:10 AM

Softul
user posted image
0

#2508 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 21 May 2008 - 10:20 AM

Buna cllaudyuu!
Desi nu cunosc detalii, te felicit pentru ce zici ca ai facut. Macar suntem in aceeasi barca.
Cum am mai scris intr-un topic, ramane sa vaslim toti in aceeasi directie si jumatate din treaba e rezolvata. Unde ajungem nu prea conteaza in momentul asta. Poate tu ajungi undeva, pentru altii e cam tarziu.

E greu de dat un raspuns exact. Stii cum este ora la femei, e legata oarecum de ce primesti...
Asa si aici, difera mult pretul in functie de materialele folosite si de performantele dorite.
Iti dau niste preturi orientative.
- o roata de curea, o curea: cam 5-7 euro bucata sau metrul;
- ghidaje din bara rotunda cam 5-7 euro/m;
- 1 carucior cu 5-6 rulmenti cam 7-10 euro bucata;
- 1 carucior cu 2 rulmenti liniari (bucsa cu bile mai corect) cam 25 euro;
- un surub cu bile complet (surub, piulita, prelucrari, carcase rulmenti si piulita) acoperitor 300 euro bucata;
- structura cinematica de baza 7-10 euro/kg daca e aluminiu sau cat e otelul la magazin (parca ceva mai putin, poate 1-1,5 euro/kg);
- soft zici ca faci si nu se pune sau e treaba ta cat te costa in timp, nervi si sticle de cola baute. Altfel adaugi softul de grafica, de masinare si de comanda a electronicii (de la moca pentru 2D la cat vrei de scump, pentru cine are);
- motoarele de la 3-4 la 50 euro;
- electronica o calculezi singur sau cam 30 euro/bucata daca o cumperi...
Cel mai simplu e sa-ti faci o lista de materiale dupa structura preferata. Apoi discutam pe ceva concret. Ce am scris mai sus e pur orientativ, preturile pot avea un coeficient de la 0.5 la 3 in functie de cantitate, calitate, furnizor... Parerea mea e ca nu te ajuta prea mult ce am scris mai devreme.
Spor la treaba!

Daca tot muncesti singur, fa ceva compatibil fie cu softul fie cu electronica celorlalti. E fain sa faci o unitate CD-ROM in care sa intre doar CD-uri atipice, de productie proprie, inscriptionate doar cu softul propriu... :lol:

Aceasta postare a fost editata de bitex: 21 May 2008 - 10:22 AM

0

#2509 Useril este offline   victoraks 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 22-May 08

Postat 22 May 2008 - 08:37 AM

bogdanel, la 11 Mar 2008, 07:39, a spus:

Buna ziua
Sunt nou pe forumul vostru. Nu v-am mai urmarit de ceva vreme, vad ca ati progresat enorm in ultimii doi ani. Am si eu ceva experienta (vreo 7-8 masini facute) dar mecanica mult mai neserioasa decat a voastra.

Intre astea, una era o masina de taiat cu fir cald, in patru axe independente, cu electronica step:dir. Softul de comanda a masinii a fost turbocnc, cu axele configurate liniar ca X, Y, A, B. Gcodul era produs de un script in Rhinoceros, pentru taiere in patru axe independente, iar pentru doua axe, foloseam un script din eagle (soft de cad in electronica). In fine, trebuia lucrat in minim doua softuri, iar asta este destul de dificil pentru userul ala de birou.

Am si eu doua intrebari:

1. Exista ceva soft de comanda a unei masini de taiat cu fir cald, simplu, in doua axe? Pentru ca ce softuri sunt disponibile sunt efectiv crippleware, doar pentru taiat de aripi. Ma gandeam la ceva in care scrii textul, il formatezi, dai print si produce fisierul cu coordonatele *.dat sau comanda direct masina. Ideea este sa nu il mai innebunesti pe userul de birou cu traiectoria firului.

2. Daca cineva a mai realizat masini in patru axe independente, cum a rezolvat controlul tensiunii mecanice in fir, respectiv a curentului de incalzire, avand in vedere ca lungimea acestuia variaza cu pana la 300%?

Ca sa vedeti depre ce e vorba, uite cateva din filmele de prezentare:

http://video.google.fr/videoplay?docid=-85...541303025968853
http://video.google.fr/videoplay?docid=838...288571359460409
http://video.google.fr/videoplay?docid=-22...437267004814433

Multumesc

Eu folosesc un programul MACH 3 sau MACH 2. Controleaza pana la 6 axe si genereaza GCode din fisere DXF. Se poate personaliza in functie de tipul aplicatiei pe care il ai. Eu il folosesc la debitari cu plasma.
Bafta
0

#2510 Useril este offline   bogdanel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 04-August 06

Postat 24 May 2008 - 11:55 PM

Salut victoraks,
Da, pentru debitare cu plasma cel mai bun este mach2 sau 3, pe verificate. Am o intrebare: la taierea cu plasma folosesti sau te-ai gandit sa folosesti un sistem THC (torch hight control) ?
0

#2511 Useril este offline   cllaudyuu 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 May 2008 - 11:42 PM

Salut bitex,

Mersi tare mult pentru preturile orientative, corect softul si partea electronica nu functioneaza doar impreuna , dar nu este o problema detin un parsel care interpreteaza code G si code N (i-mi cer scuze daca nu se spune asa ) proiectul meu este mult mai amplu: realizarea unui sistem distribuit care include barate de robot, Freze CNC, mai simplu spus a linie de asamblare pentru PCB.
Mersi tare mult pentru informatie.
0

#2512 Useril este offline   militel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 33
  • Inregistrat: 03-February 08

Postat 28 May 2008 - 10:30 AM

revin dupa mult timp cu un filmulet facut pe cnc router chinezesc
http://www.youtube.c...h?v=NXKqbY2pUjU
TELEAGA MIHAIL
teleagamili@yahoo.com
vectori@maxrom.ro
0

#2513 Useril este offline   cscristian 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 28-May 08

Postat 28 May 2008 - 04:56 PM

Salut pe toata lumea...nu am avut timp sa citesc tot forumul si sper s ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.Vreau sa-mi construiesc un CNC pt lucruri simple prin jurul casei (gravura,PCB.etc).pe partea de constructie ma "descurc".am vazut ca este f complicat sa proiectezi ceva si sa-l faci sa mearga pe CNC. as vrea sa folosesc un KIT de constructie de aici http://www.hi-end.ro/kit1-p-793.html sa-mi spuneti si mie va rog dc este in regula ca pret si calitate?dc este in regula controller-ul din chit http://www.hi-end.ro/controller-cnc-pentru...-axe-p-579.html si dc mai necesita ceva la partea de mecanica(pe langa masa de lucru)

astept un raspuns din partea voastra si as fi recunoscator dc as putea vb telefonic cu cineva care se pricepe la CNC (soft si Hard).Multumesc

Aceasta postare a fost editata de cscristian: 28 May 2008 - 05:08 PM

0

#2514 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 May 2008 - 05:20 PM

Nu este greu deloc... sa zic pentru PCB-uri
Kcam stie direct gerber deci este superfluu toata chestia

Situl hi-end este al meu, putem sa facem configuratia impreuna pentru CNC, te pot ajuta cu multe pentru ca dispun de strung si freza in caz ca ai nevoie de unele repere mai ciudate. In privinta pretului se mai poate discuta, bineinteles in limita cat sa nu ies si eu in pierdere :)
0

#2515 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 30 May 2008 - 08:31 PM

....buna tuturor.
...am mai facut cate ceva intre timp....
numa" bine celu

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1212172311.jpg

0

#2516 Useril este offline   Fantomas_xp 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 149
  • Inregistrat: 17-May 07

Postat 30 May 2008 - 10:39 PM

Foarte tare,da cred ca ai bagat ceva bani in el,nu gluma,si ceea ce facea in timpul pozei pare ca o rama unde vin gemulete mai mici...
Poate Zboara intr-o zi
0

#2517 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 31 May 2008 - 06:38 AM

Fantomas_xp, la 30 May 2008, 22:39, a spus:

Foarte tare,da cred ca ai bagat ceva bani in el,nu gluma,si ceea ce facea in timpul pozei pare ca o rama unde vin gemulete mai mici...

...ce face masina nu ma intereseaza....asta o vrut omu" asta i-am facut.

numa" bine celu
0

#2518 Useril este offline   militel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 33
  • Inregistrat: 03-February 08

Postat 03 June 2008 - 10:19 AM

anunt!

import freze pentru cnc din china
cine e interesat - dati cu mail-ul la baiatul