Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2431 Useril este offline   Danieltnokia2000 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 333
  • Inregistrat: 21-October 07
  • Interests:discussion

Postat 23 April 2008 - 10:31 AM

si ce ce crezi ca e bine sa fac transmisia la asa o dimensiune 2200x1200? curea, ax filetat, cremaliera?
0

#2432 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 23 April 2008 - 10:33 AM

Eu as merge pe surub trapez din considerente tehnice si financiare.
Sa explic si dece
Pentru ca la surub obtii ce mai mare precizie
Pentru ca la curea si cremaliera ai nevoie si de reductie + ca cremaliera si pinionul e foarte scumpa.

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 23 April 2008 - 10:40 AM

0

#2433 Useril este offline   Miezu_eu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 553
  • Inregistrat: 13-July 07
  • Interests:Aeromodelism

Postat 23 April 2008 - 06:29 PM

ms mult @bitex! e cam complicata treaba pentru ca nu le am cu programarea si nici cu electronica aceasta avansata. problema este ca nu sunt ale mele ci sunt de la facultate pe inventar, dar o sa ma documentez din aceste posturi pentru a face ceva de la 0. ms mult inca o data!
bafta!
doar....eu
0721.798.720

0

#2434 Useril este offline   Danieltnokia2000 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 23 April 2008 - 10:55 PM

Miezu_eu, la 23 Apr 2008, 18:29, a spus:

ms mult @bitex! e cam complicata treaba pentru ca nu le am cu programarea si nici cu electronica aceasta avansata. problema este ca nu sunt ale mele ci sunt de la facultate pe inventar, dar o sa ma documentez din aceste posturi pentru a face ceva de la 0. ms mult inca o data!
bafta!

daca te intereseaza contolere pt cnc fac eu.... cu 3..5 axe + iesire comanda releu pt freza, fir cald sau ce vrei tu sa pui!

Aceasta postare a fost editata de Danieltnokia2000: 23 April 2008 - 10:55 PM

0

#2435 Useril este offline   hellas 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 64
  • Inregistrat: 20-July 07

Postat 24 April 2008 - 08:12 AM

Danieltnokia2000, la 23 Apr 2008, 10:31, a spus:

si ce ce crezi ca e bine sa fac transmisia la asa o dimensiune 2200x1200? curea, ax filetat, cremaliera?

Eu ti as indica cremaliera sau curea. La dimensiunile astea surubul trapezoidal are flexiuni mari si esti obligat sa folosesti un diametru mai mare (cam 30 mm) si implicit motoare si drivere mult mai puternice.
O foto cu ce am construit eu cu sina.
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?act=...=post&id=207632

Pot sa ti spun din experienta ca sina e o alta viata. La dimensiuni mici de CNC merg si barele rectificate , dar la dimensiuni mai mari, sina iti da numai avantaje (aparte pretul).

Aceasta postare a fost editata de hellas: 24 April 2008 - 08:20 AM

0

#2436 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 April 2008 - 03:31 PM

Danieltnokia2000, la 23 Apr 2008, 22:55, a spus:

bafta!

daca te intereseaza contolere pt cnc fac eu.... cu 3..5 axe + iesire comanda releu pt freza, fir cald sau ce vrei tu sa pui!

mai ieftin ca asta ?
http://www.hi-end.ro/controller-pe-4-axe-p...-pas-p-857.html
0

#2437 Useril este offline   mayer_maryus 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 126
  • Inregistrat: 03-March 08

Postat 25 April 2008 - 10:26 AM

Danieltnokia2000, la 23 Apr 2008, 10:31, a spus:

sfatul meu din punct de vedere technic.....
surub cu pas 10mm diametru 30 fix iar piulita este cea actionata de motor o sa-ti atasez cateva poze dupa paste cand ajung la munca (lucrez pe asa ceva)

de ex la mecanumeric modelele mai vechi se rotea surubul care era actionat de o curea raport 2:1 (la 2 ture de surub, axul motorul facea o singura tura) pe axa y y=2,1m e axa x era cu cremaliera+ reductor + ambreiaj:D x=4,1m

la cel nou s-a ajuns la urmatoarea modificare: axa y surub rotativ y=2,1m si axa x surub static si piulita rotativa x=3,1 m

la cel de-al doilea care este achizitionat anul trecut in noiembrie se misca f bine cu viteze aproape duble fata de cel vechi(este versiunea pro cu 2 suruburi si 2 motoare pe axa x) si curbele le ia foarte lin....
la viteze destul de bune cam...70-100mm/sec inconditii de aschiere

o alta varianta de masina pe care am lucrat este flexicam unde totul este pe cremaliere....
tot 2 masini dar de geneatii diferite...
la ambele la anumite viteze vibreaza f rau iar un cerc taiat este facut din segmente care se vad ...

sper sa-ti fie de ajutor sfatul meu este surub cu bile iar pt viteze mari surubul fix
0

#2438 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 25 April 2008 - 06:57 PM

mayer_maryus, la 25 Apr 2008, 10:26, a spus:

la cel nou s-a ajuns la urmatoarea modificare: axa y surub rotativ y=2,1m si axa x surub static si piulita rotativa x=3,1 m

la cel de-al doilea care este achizitionat anul trecut in noiembrie se misca f bine cu viteze aproape duble fata de cel vechi(este versiunea pro cu 2 suruburi si 2 motoare pe axa x) si curbele le ia foarte lin....
la viteze destul de bune cam...70-100mm/sec inconditii de aschiere

Unde ziceai ca lucrezi?
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

#2439 Useril este offline   LukeSoft 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 April 2008 - 11:34 PM

Salutare...

Urmaresc de ceva timp acest topic ... intr-un tarziu m-am hotarat sa ma apuc si eu de o astfel de "masinarie" ... am gasit doua tipuri de motoare ... unele cu 4 fire (STH-39H112 - Shinano Kenshi Co.) si celalalt tip (17PM-K303-P3L de la MInebea Co.) - nu am gasit prea mare lucru despre ele... insa as dori sa aflu de la cei mai experimentati daca se potrivesc la "Hot Wire CNC Foam cutter" si ce electronica imi recomandati ...

Va multumesc ...

... cam asa ceva vreau sa construiesc...
0

#2440 Useril este offline   LukeSoft 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 April 2008 - 11:35 PM

... asta e primul tip de motor....
0

#2441 Useril este offline   LukeSoft 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 April 2008 - 11:36 PM

... al II-lea tip de motor...
0

#2442 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 April 2008 - 02:08 PM

primul e bipolar si 2 e unipolar, controlerele de la unu la altul nu sunt identice.
0

#2443 Useril este offline   LukeSoft 

• Incepator
  • PipPip

Postat 26 April 2008 - 03:45 PM

stiu ca primul e bipolar si al II-le e unipolar ... am cate 5 bucati din fiecare ... as vrea sa stiu care se preteaza cel mai bine la ce vreau sa fac ... CNC si daca acest tip de controler ar merge cu cele unipolare ... Controler

Aceasta postare a fost editata de LukeSoft: 26 April 2008 - 03:46 PM

0

#2444 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 April 2008 - 07:30 PM

Indiferent care din ele cred ca ar merge daca pui suruburi care sa mearga usor ca motoarele mi se par micute.

Controllerul ala e compatibil cu orice motoare unipolare pana la 5A
0

#2445 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 26 April 2008 - 09:32 PM

Stie cineva un soft pentru pick&place? Dar un soft care sa faca posibila conversia impulsurilor de la cnc-3 axe la cnc-pivotant+z?De fapt z-ul nu mai conteaza.
0

#2446 Useril este offline   bogdanel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 04-August 06

Postat 27 April 2008 - 07:24 AM

Am modificat intr-o vreme un script pentru Eagle, ce genera Gcode pentru o masina in patru axe, a patra fiind de fapt rotatia pipetei de prins componenta. O sa il caut, sper sa-l mai am. Uite aici testele: http://video.google.com/videoplay?docid=89...888159444815773
Cealalta intrebare n-am inteles-o. Cauti un soft care sa ruleze pe un pc standard, care sa accepte impulsuri step-dir? Asta este cam greu hardware, intre altele, din lipsa resurselor i/o limitate. Ce vrea sa fie cnc pivotant? Sa fie 2.5d?
0

#2447 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 27 April 2008 - 09:07 AM

Cred ca el cauta un soft pentru robot SCARA (structura RRT). Am gasit din intamplare cautand softuri de CNC si un soft configurabil pentru robotei. O sa umblu pe paginile de pe care am copiat cate ceva, poate dau de el.
Stiu ca exista soft pentru ce spui. In schimb n-am vazut unul pentru conversie. Sunt ceva sanse sa construiesti tu ceva, ca pana la urma tot step/dir scoate softul, doar ca stii de unde iei si unde pui, folosind deplasari unghiulare.
Se face pe la robotica teoria, exista programe facute. Ca denumire cred ca ar fi problema directa sau inversa a pozitiei... Caut ceva materiale si revin. Sper sa gasesc chiar programul pentru SCARA.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 April 2008 - 09:10 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2448 Useril este offline   g3rula 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 12-January 08

Postat 27 April 2008 - 01:01 PM

Intrebare: Care ar fi turatzia optima pt frezare in Aluminiu? Freza mea are turatzia reglabila intre 5.000-20.000rpm!
0

#2449 Useril este offline   g3rula 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 12-January 08

Postat 27 April 2008 - 01:01 PM

Am vazut mai multe pareri, mai multe opinii, si, mai multe viteze, bineintzeles! :lol:

Aceasta postare a fost editata de g3rula: 27 April 2008 - 01:03 PM

0

#2450 Useril este offline   bogdanel 

• Incepator
  • PipPip

Postat 27 April 2008 - 01:03 PM

Aha. Interesant. In elektor era publicat un articol, acum cativa ani. Era vorba de o masina de gaurit PCB, structura bizara, care folosea un sistem mai putin ordinar de transformare de coordonate. Daca te intereseaza mai serios, am sa caut prin cduri articolul original (doar in franceza) cu pcb cu tot. Tin minte ca era cu un 877 pe post de buffer/indexer si 3717 la drivere.

http://www.radix-pcb.com/index.html?d_500_...et_TanBo325.htm

Iar legat de transformare cinematica inversa, sunt si eu interesat de un soft pentru PC. Eu am doi roboti tip SCARA, le-am facut electronica compatibila STEP/DIR la servomotoare cu feedback potentiometric :lol: , dar n-am mai avut vreme sa termin modulul hardware de transformare cinematica inversa.
0

#2451 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 April 2008 - 02:12 PM

http://www.elektor.com/magazines/2001/marc...(1).54404.lynkx

Aste este ?
0

#2452 Useril este offline   bogdanel 

• Incepator
  • PipPip

Postat 27 April 2008 - 02:17 PM

Da Vasile, asta e. Interesant, nu?
0

#2453 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 April 2008 - 02:24 PM

Am toate articolele si vroiam sa o fac mai demult dar m-am impotmolit din cauza reperelor mecanice, acuma pot sa execut toate reperele dar nu mai am chef :rolleyes:

Vad ca elector a scos si un kit pentru o masinuta http://www.elektor.com/magazines/2006/dece...ine.58642.lynkx

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 27 April 2008 - 02:27 PM

0

#2454 Useril este offline   Danieltnokia2000 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 27 April 2008 - 02:48 PM

vrajitoru, la 24 Apr 2008, 15:31, a spus:

Danieltnokia2000, la 23 Apr 2008, 22:55, a spus:

bafta!

mai ieftin ca asta ?
http://www.hi-end.ro/controller-pe-4-axe-p...-pas-p-857.html

400lei pt 5 axe+comanda releu :rolleyes:
0

#2455 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 April 2008 - 03:42 PM

cu radiator, pcb de fabrica ?

Amperaj ? Functiuni ?

Un releu e 2 lei... dar are si ala + o sursa proprie in comutaie, inclusa :rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 27 April 2008 - 03:49 PM

0

#2456 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 April 2008 - 04:45 PM

Danieltnokia2000, la 27 Apr 2008, 15:48, a spus:

400lei pt 5 axe+comanda releu :rolleyes:

La ce-i bun un controler cu 5 axe?
Daca ala cu 4 inteleg ca poate fi folosit pentru polistirene cu 4 motoare, sau la cnc-uri pe 3 axe la care investesti intr-un modul de rezerva nu prea inteleg la ce e bun ala cu 5.
Nu-s cam multe rezervele? Posesori de 4 axe n-am vazut atat de multi incat sa merite efortul.
Zic si eu...

Danieltnokia2000, faci si pentru 3 axe? Sau macar modulul cu 5, functioneaza si doar cu 3 montate? Te-ai gandit si la o diferenta de pret?
Adica ai un pret pentru 3 axe, eventual fara releu? Mai degraba o sursa de 5V pentru logica, direct din aia de alimentare a motoarelor...
Nu te-ai gandit la o placa de legatura intre LPT si controlere? Ca e si aia o problema, sunt multe fire care ajung acolo, pe langa alea de comanda motoare...
0

#2457 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 April 2008 - 05:14 PM

Dece vrei sa folosesti placa de legatura intre LPT si controlere?

Nu ii vad nici o logica
0

#2458 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 April 2008 - 05:54 PM

Nici eu nu am vazut logica pana nu am venit cu 24 de fire de la motoare si senzori spre LPT (fara sa mai pun partea de motor de frezare si lumina) pe care nu le pot cositori muncitoreste de pinii conectorului DB25 si pentru care nu gasesc loc in nici un controler cumparat.
De exemplu, teoretic ar trebui ca 3 module separate sa fie echivalente cu o placa pentru 3 axe. Nu-i asa.
In toate placile cumparate nu am si traseele pentru senzori sau relee si altele. Adica nu pot aduna din 3 placi toate intrarile si iesirile din LPT.
Nici macar la o placa de 3 axe nu cred ca le am pe toate. Si daca exista toti conectorii, sigur vrei sa faci ceva ce nu incape pe acea placa.
Trebuie o placa intermediara unde se pot face schimbari, cu conectoroare din acelea cu suruburi. Stiu ca exista si pe placa asemenea conectori. Doar ca de regula placule nu au facute toate legaturile cam cum doreste utilizatorul.

Pana la urma imi este usor sa fac singur acea placa, dar e musai s-o am. Uneori schimb din soft pinii pe care trimit semnal si ori umblu la cablu sa inversez firele in DB25 (totdeauna cositorite) ori imi fac o placa de care zic acum in care lucrez cu conectori cu suruburi si schimb acolo. Daca vreau sa schimb motoarele intre ele le pot scoate si baga in noua pozitie dar pierd ordinea firelor cat timp ele sunt simultan deconectate. Alta ar fi viata daca firele ar ramane permanent "blocate" intr-un conector. Sa stau sa marchez fiecare fir nu-i simplu. Uneori iau un unipolar de la axa X si-l montez ca bipolar la Y si invers...
Daca vin cu o comanda pentru un aspirator, ventilator sau lampa ori am un singur releu pe placa ori n-am deloc, dar semnale de comanda as avea din soft. Sigur conectorul cablului e bagat in cel al controlerului si undeva intre ele as putea interveni.
Nu arata profesional dar e mai simplu pentru inceput cu o placa intermediara. E parerea mea.
Imi fac singur ca am mai facut, dar era o intrebare. Poate are in lucru.

PS. Am amestecat eu doua probleme dar in ideea de a arata ca nu e totdeauna asa simplu de la inceput. Adica am facut legaturile si-i dau drumul la frezat.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 April 2008 - 05:56 PM

0

#2459 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 27 April 2008 - 09:18 PM

vrajitoru, la 27 Apr 2008, 14:12, a spus:

Da.Nu stiam ca se numeste "scara".Dar softul pentru conversia step/dir?
0

#2460 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 April 2008 - 09:54 PM

Acum ca stii ca denumirea uzuala e de structura SCARA (exista 2 variante intalnite pe piata, translatie in baza sau la ultimul element) ai o noua posibilitate de cautare pe gogu.
Ceva PDF-uri gasesti si aici: http://www.paa.co.uk/labauto/products/auto...SCARA_robot.asp
http://www.googoltech.com.cn/uploads/catal...359/GBR3014.pdf
Parerea mea e ca ai intrat pe un teren minat, cel al preturilor mari.
Fiind o aplicatie deosebita, rara, soft rar si dedicat, zic sa te astepti la cifre pe masura. Doar pentru gabaritul mic al masinii nu cred ca are rost sa te complici. Ca dai de probleme de genul asta. Si apoi urmeaza cele cu rotitul SMD-ului cu cateva grade, cu recunoastere video... Eu zic ca poti adapta un TTT foarte usor la ce presupun ca vrei sa faci. Stiu ca un prof. prin Politehnica zicea ca a facut si vrea sa vanda asa ceva (structura si soft) si ma intreba daca-i gasesc clienti. I-am zis ca-i construiesc eu si sa gaseasca el clienti :) Nu stiu ce a mai facut, pot afla candva. Pentru mine nu-i graba.
E aplicatie industriala si stiu ce inseamna. Epson are modele frumoase.
Spor la treaba!
O solutie buna in aplicatii mecanice ar fi robotul paralel. Cine are ocazia sa-l construiasca in varianta hobby? Si culmea e ca nu-i greu... Dar de unde soft? Ca nu stim sa lucram in echipa, mecanici cu softisti... Ata ete!
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 April 2008 - 10:20 PM

0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83