vampiras01, la 23 Apr 2008, 09:09, a spus:
sistemul de ghidaj este pe rulmenti normali prinsi cu suruburi pe o bucata de cornier de aluminiu care la randul ei culiseaza pe o alta bucata de cornier de aluminiu. Oare rezista MDF-ul la solicitarile repetate?
...
O alta intrebare ar fi ce dimensiuni sa aiba CNC-ul meu?Eu m-am gandit la ceva de genul 2000/1000.
Bine ai venit printre noi!
Felicitari pentru initiativa!
Eu cred ca MDF-ul ar rezista la ce solicitari ai acolo, daca nu exagerezi foarte tare cu regimul de prelucrare. Parerea mea ar fi ca nu-i simplu de facut nici din MDF. Si daca ai posibilitatea, schimba profilul de aluminiu (desi rezista si ala ca e doar cale de rulare nu altceva) cu unul macar din inox. Ca pret tot acolo iesi. Doar ca pare mai rezistent ala mai rezistent. Parerea mea!
Poate ar fi la fel de simplu de cumparat niste teava rectangulara de 50x30 (sau putin mai mica) si sa faci structura din metal, mai putin blatul mesei, pe care-l poti face din MDF sau scanduri cu spatii intre ele sa poti baga suruburi de jos in sus. Sau vezi tu ce si cum...
Ti-as propune o dimensiune ceva mai mare pe X. Adica in loc de 2000x1000 sa mergi pe un 2200 minim, daca ai loc in atelier.
Asta daca vrei sa prelucrezi fata usii dintr-o singura prindere. Cine are vila si-si face usa faina s-ar putea sa aiba usa putin mai inalta de 2000. Eventual tocul usii e ceva mai mare de 2000. Zic si eu, ca-i gratis...Dar nu te poti duce la infinit cu lungimea pe motiv ca exista 2 biserici cu usa de 4 m! Compromisul pe care-l faci acum e cel mai important.
Sau in cel mai rau caz faci blatu in asa fel incat sa poti muta usa in lungul masinii si prelucrezi din doua prinderi. Adica sa nu ai rama metalica sau ceva iesit deasupra suprafetei de lucru.
MPP-urile nu sunt toate foarte puternice. Vezi cum faci transmisia, sa mearga fain. Una e sa strici o piesa si alta o usa intreaga, montata.
Exista si cremaliera nu foarte scumpa. Fa-ti niste schite si poate mai discutam daca ne pricepem.
Nu stiu daca e util, dar merita incercata si o masinuta mai mica, pentru modele frezate in lemn. Poate chiar inainte de a o face pe cea mare. Inveti totul pe ceva mic si stii ce sa faci in continuare.
Indiferent ce o sa faci, spor la treaba in continuare!