bitex, la 7 Apr 2008, 08:13, a spus:
Buna!
Am umarit "pozele". Pare functional ce ai acolo. Ce amanunte a fi, cu care nu m-as descurca:
Ziceai de comanda in curent a motorului pentru strangere/desfacerea a piulitei frezei. Inteleg ca in loc de ambreiaj (limitator de sarcina mecanic) o sa urmaresti curentul. Intrerupi actionarea motorului la un anumit consum, e OK, strangi. La acelasi consum electronica trebuie totusi sa poata actiona motorul in sens invers, pentru desfacere. Cred ca electronic se poate face. Apoi mai e de realizat un sistem care sa numere (limiteze) cate ture desfaci piulita sa n-o scoti de tot de pe filet. Ori electronic, ori mecanic ori combinat.
Diferit de asta trebuie vazuta o solutie care sa premita cuplarea locasului pentru piulita cu piulita in orice pozitie ar sosi piulita in dreptul locasului. E solutie mecanica poate fara probleme, dar trebuie sa fie acolo.
Daca turbocnc-ul scoate un tren specific... e OK. Nu stiu in ce consta acel tren. Poate fi definit de utilizator?. Ca daca NU, atunci softul ajuta doar la comanda mpp-ului pentru discul cu scule. Restul comenzilor trebuiesc date de un microcontroler. Presupun ca daca toata magazia cu scule NU se deplaseaza si pe verticala, atunci trebuie intervenit cu comanda de coborare a motorului de frezare (actionarea axei Z) sa se poata apuca scula din magazie. Comanda asta n-o mai da tot softul (o da daca intervii si editezi manual programul) si trebuie sa o iei de la microcontrolerul magazie. Poate nu-i complicat, dar nu stiu electric ce presupune asta. Doar banuiesc.
Cred ca e mai usor cum zici, toata treaba sa fie preluata de acel microcontroler si nu amestecata cu softul.
Inelele alea distantiere de pe coada frezelor sunt faine, dar nu stiu in conditii reale ce precizie asigura pentru pozitionare. Posibil sa ajunga in magazie, cu span pe ele. Ar trebui un mic sistem de curatare, o periuta ceva. Sau macar o parte din aerul ventilat de dremel sa ajunga in final si acolo.
Pozitia magaziei trebuie sa fie partial deasupra ariei in care are acces capul de frezare, sa poata ajunge in pozitia de preluare a sculei. Asta ar insemna o cutiuta aproape fixata pe masa masinii. As zice ca trebuie tinut cont de dispozitiv tocmai de la proiectarea CNC-ului, sa nu incurce pe acolo. Plus ca trebuie sa se incadreze frumos in peisaj. Pana la urma e mai putin importanta partea cu estetica acum.
E perfect realizabil ce ai proiectat, pana la urma nu-i mult de platit 200 euro dar vorbind altfel, in lei, nu cred ca scapi doar cu 8 milioane. Adica nu stiu cine face proiectarea electronica, toate piesele, montaj mecanic, teste... E de lucru sa zicem 1 luna, pentru minim 2 oameni.
Si nu cred ca vinzi destul de multe sisteme sa-ti convina sa le vinzi ieftin. La productie de serie posibil sa iesi mult mai ieftin de 200, in fond sunt cateva piese mecanice, un motor si ceva electronica.
Si eu as fi curios cine ar fi interesat. Cina cumpara scula buna cumpara cu sistem gata facut si montat, cine evita de la inceput nu mai e tentat pe urma ca se invata asa, cine vrea ieftin se uita la fiecare leut. Nu stiu ce sa zic... Si in general nu-s multi utilizatori de CNC-uri cu dremel. De exemplu eu vreau pe coada de 8 :D
La asta: "un pret de ordinul 150 euro pentru drivere 3 axe de servo de curent continuu, cu encoder, gen 4A 40V per motor, COMPATIBIL STEP/DIR, ar fi corect?" am curajul sa raspund ca ar fi un pret corect. Adica eu as cumpara 3 cu 150 macar pentru joaca.
Cand dai 150 euro pe servomotor (cu encoder) nu te uiti ca electronica e 50 sau 100. Dar sa fie buna!
Asta mici s-ar putea vinde prin universitati, care cumpara maxoane si le folosesc la tot felul de proiecte. Driverul facut de maxon e scump cu draci si tot nu-i usor de comandat.
Nu stiu daca o sa fii multumit cu 4A si 40V, poate la masini mici merge. Eu iau ca pret de referinta modulul facut de GEKO. Ala e pe la 100 euro bucata, dar e bun. Sincer sa fiu daca ar fi egale calitativ, as prefera sa dau 100 pe ala decat 50 pe unul de 4A. Doar sa-l scoti mai bun ca ala ca sa fie lumea tentata de pret si PERFORMANTE, sa mearga pe driverele tale si motoare mici. Adica sa aiba macar o caracteristica tehnica interesanta, care sa ma faca sa-l aleg pe ala si nu pe celalalt, chiar daca e mai scump putin.
4A nu e putin la mers in gol, dar e la limita, si in sarcina se intampla sa depaseasca. Cu reductor mai serios, pierzi prea mult din viteza si exact viteza vor unii. Iar nu stiu ce sa zic.
Ai de vanzare asa ceva?
Ca tot a aparut raspunsul lui vrajitoru, astept sa-l vad facut pe ala cu care se lauda. Ca amperaj si tensiune e suficient ( sa nu trecem in extrema cealalta ca gasim greu sursa si trebuie cate una pe motor). Vedem ce iese. Poate gasim o sursa de servomotoare bunisoare si ieftine. Ca aici e marea problema, dupa parerea mea.
Vorbim.
Pentru varianta "de gradinita" a limitarii de curent, sunt deja solutii foarte ieftine, de exemplu acele cipuri speciale ce se folosesc la comanda inchiderilor centralizate pentru auto. Asta a fost un exemplu simplist, intrucat pentru a avea o imagine a cuplului pe baza curentului din motor trebuie procesat acest curent, prin modelul matematic al acelui motor. Nu este complicat, dar necesita cunostinte de automatica continua, plus electronica plus programare plus mecanica.
Pentru sincronizarea piulitei cu roata dintata "cheie", ma gandesc la urmatorul scenariu:
1. scula este aliniata deja in xy
2. mcc se actioneaza in sensul destrangerii, si in acelasi timp, Z coboara incet,
3. la un moment piulita se sincronizeaza, dar axul sculei nu este blocat
4. cand Z ajunge la o inalitime critica, axul se va bloca, cuiul acela de blocare a axului la dremele fiind actionat de o tija oblica, gen cama
5. momentul este "simtit" de soft
6. mppul va bloca freza, prin invartire cu cateva grade a discului perforat
7. electronica va "stii" sa dezvarta 2-3 ture, eventual cu ajutorului unui captor optic ce tip furca.
8. Dremelul urca pana la un Z de siguranta,
9. Mppul se va roti pana la unghiul urmatoarei scule
10. Dremelul coboara,
11. mcc ul strange freza,
12 mpp ul deblocheaza freza
13 Dremelul urca
14 gata!
Solutia piulita piulita este identica, doar mecanic risca sa fie mai compicat, adica diametrul maxim al piulitei de strangere sa fie mai mic decat al piulitei arborelui (ma gandesc ca vrei ceva pentru un proxonul ala de 250W).
Trenul dat de turbocnc este un tren de 1secunda, parca, si se putea lega direct la "clamp"ul unor tipuri de strunguri. Oricum, pentru aplicatia data, modulul electronic trebuie sa faca aproape totul. Oricum, eu voiam sa spun ca turbocnc ofera totusi o metoda de a obtine informatia legata de numarul sculei intr-un mod transparent pentru user, adica fara modificari in Gcode. Iar asta este important.
Cu inelele solutia nu este originala, am vazut-o deja intr-o mashina. Dar spanul nu este o problema, oricum se poate gandi un sistem de ofsetare automata a sculei. Eu ma gandeam la sistemul asta ca "upgrade" cvasiuniversal, pentru hobisti, si asta pentru ca eu cred ca cei care construiau mashini simple cu stepere s-au mai maturizat, de aia imi sarea mintea catre servouri.
Legat de pret, este o aproximare destul de grosiera. Softul si electronica chiar risca sa ia doua trei saptamani.