Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2161 Useril este offline   g3rula 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 12-January 08

Postat 17 January 2008 - 06:38 PM

Hmmm... ciudat... in PDFul cu care a venit scrie ca ar sti... ;)
0

#2162 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 17 January 2008 - 07:11 PM

pt nadielf:ai primit plicul cu cererea de abonament pt.european tools and mould makers?
0

#2163 Useril este offline   Nadielf 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 184
  • Inregistrat: 01-September 05

Postat 17 January 2008 - 09:20 PM

Salut tuturor.

Imi pare rau dar nu a ajuns nimic... ;)
0

#2164 Useril este offline   g3rula 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 January 2008 - 10:24 PM

BITEX, help tata! Tu mi-ai recomandat KCAMul...cum e cu M06??
0

#2165 Useril este offline   cnc77hobby 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 18-December 06

Postat 17 January 2008 - 11:51 PM

Pt gerula
sper sa-mi aduc aminte corect si sa nu gresesc cumva dar pt ca programul sa se opreasca in Kcam cu instructinea m06 pt a schimba scula trebuie setati niste parametrii si anume Setup/Table setup si in coltul din dreapta jos gasesti parametrul Re tool position unde trebuie sa indroduci coordonatele unde iti este mai usor sa vina masina pt a schimba scula .
Sper sa nu gresesc :lol: (e ceva vreme de cand nu l-am mai folosit) ,daca nu reusesti cu asta il instalez si vin cu detalii.
0

#2166 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 18 January 2008 - 12:01 AM

Imi pare rau, dar habar n-am cum e cu M06 in KCAM. Am recomandat programul ca e simplu si aproape moka, nu ca-l stiu eu bine :lol:
Am facut desene cu el cand ma jucam pe la scoala, dar nu schimbam scula. Sorry.
Daca aflu repede ceva interesant dau de stire.

LE. Si daca n-am citit aiurea in link-ul ala postat mai devreme, dupa cateva G-uri, sirul M-urilor se oprea la M05. Poate gresesc... Eventual puteai sa definesti altceva. Acum sper ca nu-ti faci iluzii ca un program de cativa lei o sa faca totul. Presupun ca si pe asta poti sa-l pacalesti cu o instructiune si sa ai timp sa schimbi scula (daca nu face pe bune M06). Poate e cum a spus cnc77hobby.
L-am dat ca exemplu, pe post de DEMO, ca sa-ti testezi mecanica si electronica, cu cate un DXF din fisierele "sample" sau ceva usor, facut si editat de tine. Cand o fi sa cumpar, am incredere in Mach sau ala bun de MS-DOS :lol:
Spor la treaba.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 18 January 2008 - 08:58 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2167 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 29-September 07

Postat 22 January 2008 - 08:02 PM

Buna seara.
Cam lent forumul ne inpotmolim la o functie care poate fi definita.
DAAA. Suntem robii unor softuri cu licenta si uitam de cele cu sursa deschisa de tip EMC2 sub LINUX care se programeaza sub C. Deci nu numai mecanica este cu probleme ci si programarea. Voi reveni. Pentru cei interesati am refacut calculele deoarece am impresia ca va rezulta o soutie mai scumpa decat o aveam in vedere. Deci pentru inceput am motoarele MPP, voi pune si pozele, si o solutie minimala, voi pune si schitele daca barele de ghidare si suportii vor avea un pret aceptabil pentru un tip cu venituri mici. Am observat ca sunt unii interesati de productie sau cumparare.

In alta ordine de idei ISEL este o solutie ieftina pentru cei care au o suma de bani medie. Voi reveni cu o solutie adaptata reperelor acestei firme.

Cu stima Mirciulica from TEMESVAR (Timisoara)
0

#2168 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 22 January 2008 - 10:50 PM

Buna seara!
Nu toata lumea stie sa defineasca o functie. Poti sa ne spui cum se face? Ar fi util pentru cei care nu se descurca singuri.
Totul e cu probleme cand incepi ceva. Nu poti acuza pe cineva ca nu foloseste un soft in alt sistem de operare pe motiv ca-i gratis. E o solutie limita pentru cine n-are 100 euro sa-si cumpere un soft dar vrea sa scoata bani din folosirea lui.
Daca vrei sa fii de un real ajutor, propune o solutie completa de softuri in Linux, care sa-ti faca viata usoara pe gratis, de la un capat la altul si poate cineva o sa fie tentat sa foloseasca Linux pentru asta. Ca o paranteza, ce program bun de grafica inginereasca 3D e folosit uzual in Linux?
Nu stiu cati sunt si amatori de programare adevarata, pentru domeniul asta. E ca si inventatul apei calde. Scopul in sine nu e munca pentru program. Programul e scula care ajuta la utilizarea unui CNC. M-am uitat putin pe documentatie. Sunt cam 750 pagini de citit si invatat. Daca asta inseamna gratis inseamna ca n-am idee ce inseamna timpul pentru mine. Nu mai trec pe proverbe chinezesti ca n-au farmec.
Ceva noutati legate de proiectul ala? Ca iese mai scump nu-i noutate. Important e: cat de scump?
Pana la solutia finala, macar poti spune la ce te-ai gandit ca materiale? Cu ceva noroc poti cumpara la pretul pentru invatamant si e un mic avantaj. Ce electronica o sa folosesti?
Ce stii de calitatea produselor de la ISEL? Ma refer la ghidaje si suruburi in special. Ai cumparat de la ei asa ceva? Sunt materiale bune? Ca preturi cred ca totul e OK acolo. Dar conteaza si calitatea. Sper ca in curand sa ajung sa am in mana ceva materiale de la ei si verific singur. O intrebare in avans nu strica.
Multam fain anticipat.
Spor la treaba!
0

#2169 Useril este offline   naspet 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 15-May 07

Postat 23 January 2008 - 12:06 AM

Buna seara am nevoie de 3 motoare pas cu pas cine ma poate ajuta,si in ce conditii
1,8grade,
200oz
in general nema 23

Multumesc Frumos
Cu Respect TOFAN AUREL
0

#2170 Useril este offline   g3rula 

• Incepator
  • PipPip

Postat 23 January 2008 - 11:38 AM

cnc77hobby, la 17 Jan 2008, 23:51, a spus:

Pt gerula
sper sa-mi aduc aminte corect si sa nu gresesc cumva dar pt ca programul sa se opreasca in Kcam cu instructinea m06 pt a schimba scula trebuie setati niste parametrii si anume Setup/Table setup si in coltul din dreapta jos gasesti parametrul Re tool position unde trebuie sa indroduci coordonatele unde iti este mai usor sa vina masina pt a schimba scula .
Sper sa nu gresesc :rolleyes:  (e ceva vreme de cand nu l-am mai folosit) ,daca nu reusesti cu asta il instalez si vin cu detalii.

Este exact asa cum ai spus, am setat acolo parametrii si merge brici! B)
Acum, am si eu o intrebare, legata de GCODE... l-am invatzat, ushurel, insa, peste tot pe unde am cautat, nu imi e foarte clar ce face "Q" din instructziunea de DRILL "G83"
- G83 Z-1 R0.2 Q0.1, unde "Z" e adancimea, "R" este distantza la care se ridica burghiul deasupra lui"0" pt a "fugi" in locatzia urmatoare, iar Q, banuiesc eu, este o decelerare a "Z"-ului, sub "0" , pt a putea strapunge materialul mai ushor? Daca da, este in jos, adica sub "0"? ...in cazul meu, Z - Q = 0.9?

Aceasta postare a fost editata de g3rula: 23 January 2008 - 11:40 AM

0

#2171 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 23 January 2008 - 03:22 PM

G83 Cycle

The G83 cycle (often called peck drilling) is intended for deep drilling or milling with chip breaking. The retracts in this cycle clear the hole of chips and cut off any long stringers (which are common when drilling in aluminum). This cycle takes a Q number which represents a "delta" increment along the Z-axis. Program G83 X- Y- Z- A- B- C- R- L- Q-
0. Preliminary motion, as described above.
1. Move the Z-axis only at the current feed rate downward by delta or to the Z position, whichever is less deep.
2. Rapid back out to the clear_z.
3. Rapid back down to the current hole bottom, backed off a bit.
4. Repeat steps 1, 2, and 3 until the Z position is reached at step 1.
5. Retract the Z-axis at traverse rate to clear Z.

It is an error if:
· the Q number is negative or zero.

Mai multe gasesti
AICI
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

#2172 Useril este offline   cnc77hobby 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 18-December 06

Postat 24 January 2008 - 12:41 AM

g3rula ma bucur ca a mers brici http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Sa stii ca helpul este f bine pus la punct daca ai rabdare sa citesti vei descoperi tot ceea ce te intereseaza , helpul este structurat intr-o anumita ordine care este de preferat s-o urmezi , in acest fel vei vedea ca este f usor de lucrat si iti vei raspunde singur la toate intrebarile .
Succes :D
0

#2173 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 January 2008 - 03:52 PM

Buna ziua.
Primul raspuns este ca am avut in mana solutii ISEL si pot sa spun ca sunt super. Au precizie si constructia din pozele din Franta sunt identice in realitate. Am avut in mana si alte solutii care m-au satisfacut. Revenim la bani. Daca mergem la un strungar sau un frezor ne suparam pe el ca ne taxeaza ca in vest si face treaba cu utilaje din est. Deci se pune dilema uzuala cine da banul si pe ce.

Gata cu polemica. Pentru a raspunde am fost pe topicul mai sus recomandat si trebuie sa recunosc ca este bine organizat si din nou se confirma ca cei care fac ceva de placere vor fi mai profesionisti decat cei care o fac din interes financiar.

In legatura cu sistemele LINUX cred ca am vazut toate marile variante, am ram,as la varianta SUSE cu care intru pe net si care pe langa faptul ca este stabila este si bine organizata.

LINUX sub EMC2 presupune insa o distributie ubuntu care este stabuila si desi nu este sub KDE trebuie sa o acept asa cum este, poate in timp se va porta si pe fratele kubuntu.

La solutia a carui calcul am prezentat-o mai cuget un pic ca doar eu scot banii din buzunar si ca la un sistem deschis pe care o sa il fac public trebuie sa satisfaca la maximum timp scurt de realizare si costuri minime.

Voi reveni mirciulica from Temesvar.
0

#2174 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 25 January 2008 - 06:35 PM

Aceti idee cine imi poate face niste piulite trapez din plastic ? Am eu materialul...
0

#2175 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 January 2008 - 07:23 PM

Buna seara.
Pot sa spun ca am ajuns in posesia unor componente ISEL si tip placa si motoare si sisteme de deplasare cu surub pilita dar si cu curea si sunt foarte bine realizate, nu au joc si se deplaseaza bine. Isi merita banii.
Mirciulica
0

#2176 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 January 2008 - 10:20 PM

mirciulica, la 25 Jan 2008, 19:23, a spus:

sunt foarte bine realizate, nu au joc si se deplaseaza bine. Isi merita banii.

Revin eu cu o problema.
Ca sunt bine realizate e OK.
Dar ca nu au joc e exclus. Deplasarea e permisa tocmai datorita jocului... Ideea e ca jocul sa fie suficient de mic scopului propus.
Orice sistem surub piulita are joc, daca nu precizezi si alte detalii. Ca jocul este mic sau ca piulita este din doua bucati "tensionate", e alta problema. Uneori e important acest joc (sau "sarcina" la care el apare) si de aceea tot insist asupra lui. In cataloagele de la ISEL nu este precizat jocul dintre surub si piulita, spre deosebire de multe alte cataloatge... Concret, la ce ai cumparat tu, ce joc exista intre surub si piulita?
Ca merita banii e cu totul alta problema.

Si tot ramai in urma cu raspunsuri. Daca nu-ti place sa raspunzi concret la problemele pe care le ridic, nu-i nimic, inteleg. E si asta o arta, de a ocoli raspunsurile, sau de al le da cu flit. Doar ca de la un cadru didactic am pretentii mai mari. La scoala am obiceiul sa raspund oricarei intrebari. Daca nu stiu pe loc raspunsul, anunt asta, ma documentez si data viitoare vin cu tema invatata. Nu e nici o rusine, nimeni nu se naste invatat. Incearca sa consideri ca suntem studenti si ca avem nevoie de raspunsuri adevarate.
Mai vorbim.
Spor la treaba!
Bitex fron Bucharest (sau Budapest?).

Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 January 2008 - 12:12 AM

0

#2177 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 January 2008 - 01:23 PM

In primul rand nu evit raspunsurile si nu iau in balon pe nimeni. Oricum nu mai continui polemica sau observatiile care nu isi au locul. Nu inteleg de ce un raspuns care la un moment dat nu l-am dat si am revenit cu el este interpretat ca o evitare.

Din punctul de vedere al executiei ma refeream ca sunt foarte bune. Dion punctul de vedre al jocului ma refeream la ghidaje si nu la sistemul de avans.

In alta ordine de idei pentru domeniul topicului nu se pune problema unei precizii de microni la sistemul de avans ca doar nu lucram in industria aerospatiala.

In al treilea rand sistemul cu surub piulita poate fi realizat si in varianta pretensionata cu doua piulite rezultand un joc minim de cativa microni cat si in varianta cu o piulita rezultand un joc mai mare. Mentionez ca jocul trebuie adaptat scopului propus si obiectivului urmarit.

In al patrulea rand sistemul de avans trebuie ales de asemenea tehnologie de prelucrare, prin aschiere sau prin taiere, prin asta inteleg ansamblul material - operatie de prelucrare.
Daca vrei mai continuii cu lectia despre sistemele de avans voi mai continua. Daca vrei si valori numerice in microni a jocului la reversarea sensului de rotatie o sa incerc sa fac si aceasta masuratoare.
Mirciulica from Temesvar (Timisoara Romania) si nu Budapesta=Bucuresti sau oare folosim teleportarea. Am glumit acuma.

Aceasta postare a fost editata de mirciulica: 26 January 2008 - 01:34 PM

0

#2178 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 26 January 2008 - 02:07 PM

in ultima perioada forumul asta a inceput sa semene cu un front de lupta.nu cred ca foloseste nimanui.mai bine fiecare si-ar pune realizarile dar nu numai teoretice ,ca toata lumea sa beneficieze de ele.este multa lume care nu are cunostinte academice dar care vrea sa faca ceva si daca ar lua de-a gata niste lucruri ar avansa mai rapid,si-ar da seama de 90% din probleme iar pt restul ar pune intrebari
bitex da-mi te rog adresa ca sa-ti pot trimite mostrele de cuplaje sapt viitoare.iti voi trimite doua feluri si vreau comentarii.pt restul reperelor m-ar avantaja o inf de pret
toate bune
0

#2179 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 January 2008 - 03:12 PM

Buna!
Nu e nimic de suparat! Personal n-am pretentia sa-mi raspunzi la intrebari. De multe ori am intrebat lucruri concrete si raspunsurile au fost pe langa. Nu m-am referit la intarzierea cu care au fost date.

Nici nu-mi mai amintesc cate am intrebat si parca n-as mai relua verificarea mesajelor. Intrebam candva din ce te-ai gandit faci masa masinii, cum stii ca se fixeaza o bucsa cu bile cu recirculare deschisa in suportul ei, cum se defineste o functie (ca tot ai amintit de asta intr-un mesaj), ce program bun de grafica inginereasca 3D stii sub linux, la ce electronica te-ai gandit sa folosesti, daca ai comandat de la ISEL ghidaje sau suruburi... Si parca nu-s toate.

Nu e polemica si-ti zic si de ce!
Am vrut sa stiu daca ai ajuns la concluzia ca profilele cu canale T isi merita banii sau te-ai gandit sa le inlocuiesti cu altceva. Personal cred ca-s putin cam scumpe si in marea majoritate a aplicatiilor masa merge facuta si din altceva. E drept ca sunt bune.

La bucsa cu bile deschisa chiar am avut o problema si doream sa aud si o alta parere. Prin carti scrie ca se tensioneaza la montare in suport dar nicaieri nu scrie cu cat. Si am intalnit bucse care oricat le-ai fi strans, efectiv le blocai pe bara dar tot ramaneau cu joc pe o a doua directie. Si altele care mergeau perfect fara tensionare. Asta pentru acelasi diametru de bara, pentru acelasi tip de bucsa. Adica problema e reala, nu-mi ardea de glume sau intrebari de 2 lei.

N-ar fi fost rau sa zici pe scurt cum se defineste o functie ca nu toata lumea stie. E drept ca se gaseste informatie pe net, dar 2-3 cuvinte in romana nu stricau.

Pentru ca ai adus in discutie problema softului EMC2, te-am solicitat cu ceva informatii despre un soft de grafica inginereasca 3D, bun. Adica e aiurea sa arunci problema softului de masinare fara sa completezi cu ceva despre grafica, sa-ti sustii propunerea. Personal as fi incantat sa trec pe varianta de Linux daca as gasi tot setul complet de programe. Si sunt sigur ca si altii ar face-o daca ar putea fi convinsi ca e o solutie buna. E ineficient sa faci grafica in windows, masinarea in Linux si toata ziua sa faci naveta intre sistemele de operare. E doar parerea mea. Nu-s "blocat" pe windows de placere.

Am intrebat apoi de electronica din simplul motiv ca e important si pentru noi. Mergi pe o electronica scumpa, ceva facut "acasa", un kit cumparat de pe net? Un raspuns concret putea fi un exemplu in plus, de urmat, pentru altii.

Am intreabt de suruburi pentru ca doream sa aflu daca esti multumit de jocul dintre surub si piulita si eventual te intrebam cat este acel joc. Obtinerea unui sistem cu 2 piulite pe surub nu e foarte simpla, nu e treaba de amator. Din ce-i pe acel site frantuzesc macar una dintre piulite e "pretensionata" din fabrica? In gabaritul de 25mm nu prea cred.

Comentez putin o idee pe care nu o aprob. Chiar si in domeniul nostru, al modelismului, cine cumpara piese de cateva mii de euro si face un CNC isi pune problema si de micrometri, poate mai mult ca in alte domenii din industrie. Poate ai observat unele caracteristici din domeniu si pana unde sunt impinse limitele...
Daca discut ca un gradinar, erorea o impart intre toate elementele care participa la un proces... Sa zicem ca repartizez putin ochiului cu care citesc gradatiile de pe aparatul de masurare, mai dau putin si aparatului cu care masor ca nici el nu-i perfect, mai intervine putin si dimensiunea sculei ca nici ea nu-i ce scrie pe coada ei, se mai pune si jocul din lagarele frezei, ajungem si la jocurile din ghidaje, trecem pe la alea din suruburi, facem o tura pe la cuplaje, apoi mergem la motoare ca au si ele eroare unghiulara la fiecare pas... Si daca detaliem putin pierdem timpul pana maine.
Nu-ti poti permite sa cumperi ghidaje si suruburi cu jocuri mari, uneori cu mult mai mari decat precizia cu care vrei sa prelucrezi.
In cataloagele firmei n-am gasit nimic referitor la aceste jocuri. E greu de crezut ca o firma nu s-ar lauda in cataloage cu precizia deosebita a materialelor daca ea ar exista.
Concret, ma interesa daca stii ordinul de marime al jocului din surub, adica miimi, sutimi sau zecimi de mm. Nu e nevoie de masuratori pentru mine, o sa-i intreb pana la urma pe cei de la firma.

Continua cu lectia despre sistemele de avans, nu te opri!
Spor la treaba!

PS. Cres, am trimis adresa. Vorbim!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 January 2008 - 04:04 PM

0

#2180 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 26 January 2008 - 06:05 PM

...ma io am terminat masina, am probat-o si functioneaza...are partile ei slabe dar e un mare pas ianinte si stiu ce trebuie facut in continuare...
Pt. Cres: m-ar interesa si pe mine cuplajele alea...niste date, dimensiuni, pretzuri
numa" bine celu

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1201363509.jpg

0

#2181 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 January 2008 - 06:26 PM

Faina constructia! Felicitari!
Pentru masa de lucru ai folosit profil de 375 latime?
Actionarea pe X e cu surub cu bile pana la urma? Parca ai zis ceva mai demult dar cred ca am uitat. Daca zici "DA" te intreb de jocul la piulita... Am o obsesie.
Ghidajul se incovoaie vizibil cand axa Y e la jumatea lui? Mai tarziu o sa faci niste filmulete cu ea in miscare? As vrea sa aud zgomotul. E destul de rigida?
Astept vesti! Si s-o folosesti cu spor!
Spor la treaba!
0

#2182 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 January 2008 - 07:05 PM

Masa de lucru e din profile 375x20 de la Isel. Sunt scumpe dar arata bine...ma gandeam sa iau o placa de aluminiu sa tai canale "T" in ea si sa o frezez dupa, eventual o rectificare....trebuie sa fac un calcul sa vad daca merita...in zona noastra prelucrarile nu sunt asa scumpe.
Pe "X" e surub cu profil trapezoidal....problema e ca e doar unul si daca frezez pe un capat al axei "Y" ramane in urma. Ghidajele pe "Y" sunt firave si se incovoaie cand vrei sa prelucrei in adancime. Ca si recomandare, la spatzii mai mari de lucru folositi ghidaje cu sustinere...sunt mai scumpe dar ce e sigur e sigur.
numa' bine celu
0

#2183 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 January 2008 - 09:35 PM

Tot de 375 o sa comand si eu zilele astea, dar PT25 ca-l pun longitudinal si vreau sa fie simetric.
Ca varianta ieftina pentru masa la o masina mica ma gandeam la teava rectangulara din aluminiu (sau inox) 40x20x2,5. Bucatile sa fie dispuse cu spatii de 10 mm intre ele si fixate bine la capete. Ramane astfel loc pentru introdus suruburile intre ele, de sus in jos si apoi rotite cu 90 grade. Suruburile trebuiesc construite special pentru asa ceva, dar nu sunt cu nimic mai complicate decat cele pentru canale T. Doar ca nu-s identice cu alea. S-ar parea ca teava nu e destul de groasa si rigida. Daca e cazul, dupa montaj se poate face o rectificare chiar cu masina abia construita. La prelucrarea in serie oricum se pune pe masa cate un dispozitiv pentru fixarea pieselor. Impreuna ar trebui sa fie OK.

Nu stiu daca ai avut o placa de 1000 lungime si ai taiat-o in doua sau ai primit bucatile gata taiate. Ma interesa daca profilul lung sprijinit pe capete nu se incovoaie prea usor. Ai incercat? Mai concret, pentru un profil lung de 1300-1400 sprijinit doar pe capete crezi ca ar fi sageata prea mare, daca pun o masa de 10-15kg pe mijlocul placii?
Nu pot revedea poza in situatia in care scriu, de aceea intreb. Pe X cam cat ai lasat distanta intre bucsi? Mai mult sau mai putin de 200 mm? Eu mi-am propus sa maresc acea distanta cat mai mult, poate spre 300. N-ar trebui sa mai ramana in urma Y-ul.
In rest toate sunt bune? Ma refer la soft, electronica, motoare, cuplaje? Adica in final poti face un 3D frumusel? S-ar parea ca masa e 700x500. Cat ti-a ramas spatiul de lucru?
0

#2184 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 January 2008 - 11:08 PM

"suruburile trebuiesc construite special pentru asa ceva, dar nu sunt cu nimic mai complicate decat cele pentru canale T. Doar ca nu-s identice cu alea. "

Asa ceva gasesti de cumparat cam la toti producatorii de profile de aluminiu....

"Nu stiu daca ai avut o placa de 1000 lungime si ai taiat-o in doua sau ai primit bucatile gata taiate. Ma interesa daca profilul lung sprijinit pe capete nu se incovoaie prea usor. Ai incercat? Mai concret, pentru un profil lung de 1300-1400 sprijinit doar pe capete crezi ca ar fi sageata prea mare, daca pun o masa de 10-15kg pe mijlocul placii? "

Am comandat direct la 500 mm asa ca nu prea stiu, dar la 1400 mm, PT25 prinzi piesa pe el, vibreaza ... io ash rigidiza suplimentar...nu e nici scump nici complicat.

"Mai mult sau mai putin de 200 mm? Eu mi-am propus sa maresc acea distanta cat mai mult, poate spre 300. N-ar trebui sa mai ramana in urma Y-ul.
In rest toate sunt bune? Ma refer la soft, electronica, motoare, cuplaje? "

Am lasat in jur de 200 mm intre bucse, iar daca ai rabdare pana maine o sa-tz' dau cota exacta...am facut dusch si e cam rece http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
In ce priveste partea a doua ce sa zic suntem doi, eu mecanic celalalt electronic....mecanic merge cu remarcile spuse mailurile trecute plus merge cam incet. Pasul surubului e de 3mm si iesim undeva la max 10mm/s. Motoarele au 0,5 Nm si nu stiu exact la sa ne asteptam. Am studiat caracteristici la alte masini de pe net si aia dau undeva la 20 mm/s maximul....nu stiu exact ce o sa fac, poate alte motoare mai tzapene, maresc pasul surubului. ...ma mai gandesc, dar accept si sugestii.

"Adica in final poti face un 3D frumusel? S-ar parea ca masa e 700x500. Cat ti-a ramas spatiul de lucru? "

Spatiul de lucru e undeva la 600x400 putzin peste , vreau sa pun ghidaje sprijinite, suruburi mai groase, ceva de eliminirae al jocului din piulitza si apoi se aproprie de ceva bunicel.

numa' bine celu
0

#2185 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 January 2008 - 10:29 AM

Buna.
Rezumatul intrebarilor fact este partial complet. Avand in vedere dorinta unora si supararea altora voi incerca sa incep sa raspund la unele intrebari pe rand si punctual deoarece stau ca si voi prost cu timpul.

In legatura cu placa T de la ISEL este planata, cu canale frezate si voi incerca sa fac o masurare cu comparatorul pentru a vedea o abatere de la planeitate.

In legatura cu problema ghidajelor mai am o solutie fata de cele doua de la ISEL cu role si respectiv cu bile cu recirculare, este cea pe ghidaje cu element intermediar din material compozit. Ghidajele de la ISEL sunt pe otel tratat, dar pot fi si din aluminiu durificat, care preiau forte mai mici dar sunt mai ieftine. Voi incerca de asemenea sa masor o abatere de la rectilinitate a ghidajelor.

O problema mentionata anterior cea a incovoierii traveresei este cea pe care incerc sa o rezolv in conditiile unei mase deplasate mici pentru a avea o inertie mica. Oricum este foarte important ca traversa sa fie cat mai usoara de aceea o voi realiza din aluminiu cu element de sprijin dreptunghiular, voi reveni cu desene.

Pentru a raspunde lui bitex este un soft bun si relativ ieftin PROGECAD care lucreaza si sub LINUX si sub WINDOWS se subantelege ca sunt diferite si care face si desene CAD 2D si 3D. Stie sa faca si vectorizare de bitmapuri si alte multe eu cu el lucrez. Variantra cu licenta este la 300 EURO dar au si o varianta free gratuita care se poate cobora de pe sait si care o folosesc si merge foarte bine.
Apropo pentru mediul universitar este gratuita si poate fi utilizata in retea.

Pentru comanda motoarelor folosesc varianta de comanda amintita de la Craiova, care la 300 RON cred ca este ieftina si voi putea sa va spun mai multe despre ea in saptamanile urmatoare cand o voi pune la lucru.

Voi analiza si restul intrebarilor si voi mai raspunde.

Mirciulica
0

#2186 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 January 2008 - 12:39 PM

bitex, la 26 Jan 2008, 21:35, a spus:

Pe X cam cat ai lasat distanta intre bucsi? Mai mult sau mai putin de 200 mm?

e 190 mm exterior ...nu m-am gandit sa maresc distantza asta da' e o idee buna...poate o dublez folosind un surub mai gros si doua piulitze pentru transmiterea miscarii ca oricum trebuie sa scot niste jocuri.
numa' bine celu
0

#2187 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 January 2008 - 01:01 PM

Buna si felicitari celuster.
Am analizat un pic solutia constructiei pe care ai realizat-o. In primul rand o observatie daca nu gresesc eu din poza pe axa longitudinala te bazezi pe cele doua bare de ghidare pentru sustinerea constructiei si pe surubul montat central la partea inferioara. Pot apare cred probleme la zona centrala si la forte de prelucrare mari daca nu gresesc eu, ar fi necesar unul sau doua elemente de sprijin suplimentare in partea inferioara pe zona surubului.
Nu cred ca ar strica si o usoara intarire cu elemente triunghiulare din aluminiu a bucselor de ghidare cu traversa perpendicular pe directia celor deja existente de sprijin.

Pentru suruburi trapezoidale cred ca ar trebui sa maresti cuplul la motoare, macar la 1Nm.

Nu cred ca solutia de a marii diametrul surubului conducator rezolva problema deoarece un diametru mai mare inseamna implicit o inertie mai mare si deci un cuplu mai mare. Prima ideie de sprijinire mi se pare mult mai sigura si cu folosirea de elemente dispuse din 100 in 100 mm de tip trapezoidal cu bucse de ghidare sectionate si nu circulare. Cred ca cu mici modificari va rezulta o constructie mult mai rigida. Daca crezi ca te pot ajuta cu ceva solicitama ca raspund cu placesre desi stau rau cu timpul.

Ce soft de comanda utilizezi.

In rest felicitari si spor la treaba. Mirciulica

Aceasta postare a fost editata de mirciulica: 27 January 2008 - 01:14 PM

0

#2188 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 January 2008 - 10:49 PM

Buna seara.
Revin tot eu,cu un mesaj care nu stiu daca va interesa dar in virtutea celor de mai sus sunt dator sa il dau si chiar imi face placere deoarece este o contributie personala si nu luata de la altii.

Deci pentru cei care vor sa treaca de pe WINDOWS pe LINUX, pot sa le spun ca este mai stabil LINUXUL pe net si nu numai, decat WINDOWS-ul. Chiar daca sunt nevoit sa fac naveta de pe un sistem de operare pe altul ma simt uneori mai in siguranta, nu sunt atati virusi si alte de astea, atatea pericole si protectii, etc si deci bani investiti. In acelasi timp nu am probleme prea multe ca se instaleaza ceva pe comp fara acordul administratorului (al meu), ceea ce la WINDOWS se mai intampla chiar daca sunt administrator cum spun ei. APROPO de ce in VISTA este nevoie de doua Explorere unul pentru sistem si unul pentru net????.

Din punctul de vedere al sistemelor LINUX ca sunt mai multe trebuie sa spun ca SUSE 10.3 de la germani m-a satisfacut pe deplin pentru partea de redactare de documente vezi (KOFFICE si OPENOFFICE.org), desenare (QCAD si programele INTELICAD PROGECAD si BRIGDCAD), grafica 3D (BLENDER pentru 3D grafic si GIMP pentru partea de ADOBEPHOTOSHOP), grafica vectoriala (INKSCAPE si OPENOFFICE.org partea de drow).
Din pacate nu merge deocamdata pe el SUSE 10.3 si EMC2, dar nici o problema, LINUXUL admite mai multe sisteme de operare din sistemul de butare.

Din practica am invatat ca este bine sa ai doua compuri, unul pentru prelucrare mai slab si unul pentru proiectare mai puternic.

Pentru BITEX oare de ce cei de la ECDL au introdus patru module la examen trei pe WRITE, CALC si IMPRES si unul pe CAD ca si examen recunoscut in lume. SPER sa nu fi gresit ca nu am mai intrat pe pagina lor de 4 luni si sa nu fi introdus si BASE ca proba de examen.

De aici se observa ca fenomenul LINUX nu doarme ca cel WINDOWS cu o aparitie la 4 ani, in timp ce in LINUX sunt aparitii minim sezonale (la 3 luni si mai bine). Nu sunt fan al vreunui sitem de operare, dar cum spun unii de ce sa il ingrasam pe BILL ca sa ne fure dupa aceea stiinta si nu sa ne dezvoltam noi.

Revenind la masinariile noastre mecanice comandate de cele electronice va voi propune in cursul saptamanii viitoare o varianta de strung transformabila in masina de frezat.

Pentru BITEX voi incerca sa iti satisfac solicitarile masurand cu comparatorul jocurile din ghidaje, surub cu bile si alte componente. Oricum sa nu uitam ca temperatura din incapere produce de multe ori variatii mai mari de 5 microni la piesele prelucrate. Daca mai avem in vedere si incalzirile locale ale piesei si sculei datorate prelucrarii ce ne facem cu jocurile uneori infime din sistemele de avans. O data la fabrica de STRUNGURI din ARAD au venit niste JAPONEZI care au montat un CNC cu precizie de 10 micorni. Cei de acolo aveau pretentia la precizie de 2 microni. Solicitarea a fost satisfacuta dar cu camera climatizata, fara vibratii in zona si altele de tipul acesta. Deci ce dorim sa facem si cred ca din anumite puncte de vedere stiu bine lucrul acesta:
- sa avem o masina cat mai buna si precisa dupa parearea noastra si cunostiintele momentane
- sa avem posibiltatea cu investitii cat mai mici sa prelucram repede si cat mai bine;
- sa primim ajutor sau informatii de la "SUNA UN PRIETEN" daca se poate pe gratis pentru problemele pe care le avem;
- sa nu confundam locul de munca cu spatiul web am adugat eu, deoarece acolo suntem platiti pentru ceea ce facem si dincoace schimbam pe gratis opinii si pareri care sunt de folos pentru cei care urmaresc forumul.

Toate cele bune MIRCIULICA from Timisoara ca nu ii place lui BITEX varianta UNGUREASCA a denumirii orasului. DE ce sa facem este administrator :o http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/cool.gif

Aceasta postare a fost editata de mirciulica: 27 January 2008 - 10:51 PM

0

#2189 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 28 January 2008 - 12:03 AM

Multam fain pentru precizari.
Legat de LINUX aprob pozitiv ce ai zis :o Asta folosesc si eu pentru net, la sala. O vaga idee despre probleme parca as avea.
"Pentru BITEX oare de ce cei de la ECDL au introdus patru module la examen trei pe WRITE, CALC si IMPRES si unul pe CAD ca si examen recunoscut in lume."
Daca asta e intrebare, as raspunde: "Posibil sa faca viata complicata unor studenti." E buna intreabarea. Oare de ce?
O sa probez si eu varianta de linux pentru PROGECAD sa vad ce poate face. Cine stie cu ce se pupa...?
Raspund asa de repede la mesaj doar din simplul motiv de a reveni cu o precizare.
Nu tin neaparat sa faci masuratori! Era suficient daca spuneai ca ai gasit caracteristicile undeva prin documentatie, ca eu nu le-am gasit. Masuratori o sa fac si eu ca trebuie sa stiu ce declar in soft. Deci din partea mea nu pierde timpul sa faci masuratori.
La noi au venit si au montat unii un CNC. Au pretentie ca scoate cu precizie de 1 micrometru. Asa o fi. La ce-mi foloseste?
N-am zis ca nu-mi place varianta ungureasca a denumirii. Nu-s administrator. Cam jumate de moderator, in cateva sectiuni. Cat o mai fi!
Momentan nu am noutati legate de CNC asa ca scuze pentru offtopic. Doar pregatesc de facut cateva piese. Cand o fi cazul revin cu poze sau vesti.
Spor la treaba!
0

#2190 Useril este offline   Loco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 23-April 05

Postat 28 January 2008 - 09:03 PM

http://www.youtube.com/watch?v=ZF-C2KQsLL8...feature=related