Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#1711 Useril este offline   Kaeru 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 46
  • Inregistrat: 26-March 05
  • Interests:Taiere si Gravura Laser,
    Printare 3D

Postat 02 February 2007 - 07:29 PM

cand am zis ca este mult mai bun, m-am referit ca punem piesa pe masa (doar o asezam) dam print si gata, ne miscam mult mai repede, nu mai stam sa calculam in functie de grosime grosimea frezi, cand asezam piesele(care sunt cu sutele) nu mai lasam nici un canal intre ele...multe si marunte altele...
<a href="http://www.spotdesign.ro" target="_blank">Spot Design</a> servicii complete de taiere laser, printare 3D si printare/plotare
<a href="mailto:contact@spotdesign.ro">contact@spotdesign.ro</a>
0

#1712 Useril este offline   Nadielf 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 184
  • Inregistrat: 01-September 05

Postat 06 February 2007 - 08:29 PM

Salut tuturor.
Am construit placa cu 297&298 si placa de comanda74LS541 de la Otocoup si nu stiu cum sa fac un test cu un motor.
Stiti poate un program cu care sa pot face testul ?
Multumesc.
0

#1713 Useril este offline   Nadielf 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 184
  • Inregistrat: 01-September 05

Postat 07 February 2007 - 02:29 PM

Pana la urma am aflat tot eu care era problema...., schema electronica de la placa de comanda e gresita....
0

#1714 Useril este offline   florin_bgdn 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 08-February 07

Postat 08 February 2007 - 11:00 AM

Salut,

Cautand despre MPP, prietenul Google m-a trimis la voi.
Citind topicul (cam 50% :lol: ), am vazut ca s-au vehiculat multe scheme so link-uri dar erau in general folositoare CNC (care inteleg ca are softul lui specializat).

Ce vreau: sa controlez MPP (ON/OFF, directie, numar pasi).

Ce am:
1. am 2 motoare bipolare (4 fire). Sunt recuperate de la o imprimanta matriceala. Le-am pus pe o baterie de 9 V si au "miscat" (probabil un pas).
2. Mai am posibilitatea sa controlez pe care din pinii portului LPT sa am curent si pe care nu (soft propriu cu dll imprumutat). De asemenea pot controla din soft frecventa "dansului" pinilor (presupun ca asta da viteza motorului).

Ce am nevoie: schema electronica (testata, de preferat), cu piese ce se pot cumpara de la magazine gen Adelaida, cu care sa pot manipula motoarele.

Astept raspuns si sunt sigur ca il voi primi (nu cred ca a ajuns topicul la 1700 posturi degeaba).

Merci,
Florin
0

#1715 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 08 February 2007 - 12:06 PM

Salve!
Pentru motoarele bipolare cred ca poti folosi perechea L297/L298. Schema nu e complicata si cred ca gasesti pe net tot. Adica schema, cablaj, magazine cu piese. Sunt si circuite pentru amperaj mai mic, dar ca pret tot pe aici ajungi. Asa ca ar fi preferabil sa fie asta. Sau mai asteapta pareri de la alti membri ai forumului. Sunt multe scheme pe net. Una frumoasa e cu A3977. Daca nu gasesti incerc sa caut si eu si postez niste link-uri cu cate ceva.

E bine ca te descurci sa faci un soft pentru ele. Parerea mea e ca ori imbunatatesti softul sa ai toata "linia" completa, ori folosesti un soft gata facut. Sunt cateva module pe care trebuie sa le faci. Revii cu amanunte despre ce vrei sa faci? E proiect pentru iulie sau februarie? Intreb din curiozitate.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#1716 Useril este offline   florin_bgdn 

• Nou venit
  • Pip

Postat 08 February 2007 - 03:27 PM

bitex, la 8 Feb 2007, 12:06, a spus:

Schema nu e complicata si cred ca gasesti pe net tot. Adica schema, cablaj, magazine cu piese.

E bine ca te descurci sa faci un soft pentru ele. Parerea mea e ca ori imbunatatesti softul sa ai toata "linia" completa, ori folosesti un soft gata facut. Sunt cateva module pe care trebuie sa le faci. Revii cu amanunte despre ce vrei sa faci? E proiect pentru iulie sau februarie? Intreb din curiozitate.
Spor la treaba!

Sal Bitex,

Schema nu e complicata si cred ca gasesti pe net tot. Adica schema, cablaj, magazine cu piese.

Din cate vazusem, varianta L297/298 e cea mai simpla. O sa incerc sa o folosesc, am inceput studiul.
Am gasit destul de multe la http://home.att.net/...micro/l298.html

Nu e proiect pentru facultate (vremuri de mult trecute), e o idee veche care s-a transformat in hobby/obsesie. Sa vedem incotro se indreapta mai incolo, deocamdata testez optiunile.

Intrebari (de fapt ca sa nu le mai pun voiam o schema/montaj testat):
1. cu circuitul se poate comanda un singur motor, din cate am inteles. exista si variatii pentru mai multe motoare?
2. cat de "protejat" e portul paralel, respectiv MB de la PC (ca pe placa am si alimentare)?
3. vad ca se controleaza motorul prin un conector cu 10 pini, ceea ce e mult, avand in vedere ca as dori sa am in principiu cat mai multi pini liberi pentru alte motoare, relee, becuri, etc.

Referitor la aplicatie, si ea e la stadiul de joaca, in sensul ca pot "aprinde" si "stinge" independent pinii de output ai portului paralel.
Ca limbaj de programare - Visual Basic 6, unde am si un timer ce poate executa comenzi la fiecare 1 milisecunda. Cred ca e suficient pentru un MPP.

Thanks,
Florin
0

#1717 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 08 February 2007 - 03:43 PM

Bine ca nu-i proiect, ca de regula la ora asta incep sa apara studentii care cauta documentatie pentru proiectele de diploma.
Sunt scheme cu microcontroller care pot comanda pana la 4 motoare, de regula unipolare ca-i mai simplu.
Gasesti module pentru 1, 2, 3 si 4 axe la preturi bune. Se dau si schemele.
De multe ori sunt module pentur un singur motor realizate pe aceeasi placa.
Unele au optocuploare pe traseu si astfel se protejeaza portul paralel ceva mai bine.
Unele au si pe acelasi cablaj si comanda motorului frezei sau controlul inclazirii firului, in functie de aplicatie (frezare sau taiere polistiren).

Mai sunt circuite specializate, unele usor de pus intr-o schema, dar ajungi la problema pretului si a performantelor. Cauta cu google pe vitacom sau capodimonte circuitele pentru motoare pas cu pas si o sa poti compara preturile. Daca ai rabdare gasesti PDF-urile si vezi performantele.
Daca revii cu detalii concrete, poate vorbim la obiect.
Din PC legatura cu electronica se face cu un conector DB25 si apoi spre motoare cu DB9 ca-s mai mici si accesibile. Dar tot 4 sau 5 pini sunt folositi din fiecare conector al motorului.
Daca iti construiesti singur cablajul poti folosi orice conector. Si tot pe cablajul ala poti pune si piesele pentru a trimite spre PC datele (capete de cursa, senzori de pozitie sau ce mai ai tu pe acolo), dar totul e in functie si de softul folosit.
O sa revin intr-o zi cu link-uri. Scuze pentru sfaturi, dar invata ce e de invatat cat mai repede posibil si apoi treci la treaba ca nu e timp de pierdut vremea.
0

#1718 Useril este offline   florin_bgdn 

• Nou venit
  • Pip

Postat 08 February 2007 - 04:02 PM

Bitex,

Sa iti ceri scuze pentru sfaturi solicitate, mi se pare prea mult. Dimpotriva, nu te opri http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif.

Sambata ajung prin Craiova si voi discuta cu baietii de la EPSICOM (nu e reclama, i-am gasit pe net) sa vedem ce variante au.
Cum as vrea sa ma concentrez pe soft, initial voi prefera sa cumpar un circuit de-a gata. Mai tarziu, vad eu pe ce varianta voi merge.
Dupa cum am zis, deocamdata experimentez, apoi ma hotarasc ce forma functionala va lua hobby meu. ;)

Multumesc inca o data pentru sfaturi.

PS. Nu uita de link-uri, ca sa nu caut prin gunoaiele netului dupa scheme gresite :o.

Florin
0

#1719 Useril este offline   cdan 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 31-March 06

Postat 26 February 2007 - 10:54 PM

Salve,
am gasit o firma in RO care vinde motoare pas cu pas. Poate a mai aparut prin acest thread, dar fiind foarte multe mesaje nu am stat sa caut.
Este vorba de conexelectronic.ro
In oferta au dou model:

STEPPER MOTOR 12VDC 32mA (ANGLE 5.625° / 64 STEPS)
Order Code: MOTS1 - COD CONEX 7403
Specifications
resistance: 280 ohms
rated voltage: 12Vdc
current: 32mA
impedance: 380ohm
phase: 4
step angle / step: 5.625° / 64
reduction ratio: 1/64
detent torque: 350gfcm
pull-in torque: 300gfcm

STEPPER MOTOR 12VDC 60mA (ANGLE 7.5° / 48 STEPS)
Order Code: MOTS2 - COD CONEX 7407
Specifications
resistance: 170 ohms
rated voltage: 12Vdc
current: 60mA
impedance: 200ohm
phase: 4
step angle / step: 7.5° / 48
reduction ratio: 1/85
detent torque: 500gfcm
pull-in torque: 650gfcm

Puteti sa-mi spuneti si mie ce inseamna "reduction ratio"?
Inseamna asta cumva ca la un impuls axul se roteste defapt doar 7.5° / 85 ?

Multam.
0

#1720 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 27 February 2007 - 12:44 AM

Da. Exact cum ai intuit.
Dar curentul este foarte mic. Nu prea ai ce sa faci cu ele.....parerea mea.
0

#1721 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 February 2007 - 01:02 AM

Salve!
Buna informatia!
Scriu putin ca momentan nu am motoarele in fata sa verific si e posibil sa gresesc. Le-am folosit pe amandoua. Sunt slabe pentru aplicatiile noastre legate de cnc-uri. Stiu sigur ca le-am folosit ca unipolare dar nu-mi aduc aminte daca au 5 sau 6 fire. Inclin spre 5 ca parca a fost simplu la legaturi, dar verific cat de curand, daca nu uit.
Au un reductor inclus in carcasa, (axul parca este excentric fata de carcasa?) si cu frezare (cam mare dupa aprecierea mea) pentru fixarea unei piese pe arbore prin intermediul unui stift filetat. "Reduction ratio" cred ca se poate traduce si ca "raport de transmitere".
Din datele alea cred ca ar trebui sa fie cum spui tu. Motorul simplu are increment unghiular de 5,625 respectiv 7,5 grade sau are un numar de 64 respectiv 48 pasi pe rotatie (facand calculele obtii valorile in grade).
Dupa asta intervine raportul de transmitere al reductorului care are valoarea de acolo, adica 1:64 respectiv 1:85.
Concret la unul din motoare ar insemna ca la un impuls arborele se roteste cu un increment unghiular de 7.5/85 grade, adica pe undeva pe la 0,09 grade. Sincer, nu-mi aduc aminte daca facea o rotatie completa la 48x85 (adica 4080) impulsuri. Dupa cele zise mai sus, asa ar trebui, dar parca ceva e in neregula. Poate asta e singurul motiv pentru care o sa verific. Sper sa nu fi gresit pe undeva cu afirmatiile. De una singura sunt sigur, aia din finalul mesajului.
Si totusi, daca ar fi sa nu fie cum am zis ar insemna ca la primul motor din cele enumerate, rotorul la un impuls ar face exact o rotatie (lucru imposibil) si din cauza reductorului sa faca 1/64 astfel sa se obtina dupa reductor acea valoare de 5.625 grade.
Spre rusinea mea, nu stiu daca valorile date in lista privind momentele sunt cele de la arborele reductorului sau al motorului. Votez pentru arborele reductorului, la iesire, adica ce e disponibil. Pare putin incurcat sa dai caracteristicile motorului fara reductor, amestecate cu cele ale motorului cu reductorul montat, dar cred ca asa sunt date in lista. Si zic asta, legat de primul motor, ca un 300 gfcm ar insemna dupa reductor cam de 64 de ori mai mult, adica pe la 19,2 kgfcm, moment pe care nu l-as putea bloca prin simpla strangere a axului intre degete. Si imi aduc aminte ca-l opream destul de usor, de aceea inclin spre varianta ca la arborele de iesire al reductorului ai acea valoare. Am sa verific cat de curand pot, dar nu cred ca m-am inselat.
N-am verificat pretul acum, dar stiu ca era enorm de mare pentru caracteristicile pe care le ofera. Am cumparat ambele motoare si le-am folosit in aplicatii simple, in proiectele de diploma ale studentilor. Singurul avantaj ar fi ca motoarele se pot cumpara usor, cu factura, se pot deconta, sunt usor de comandat cu orice driver, uneori direct din LPT (cu calculatoare mai vechi). Nu stiu daca merita banii. Cu acelasi pret gasesti motoare mai puternice (e drept ca putin mai mari ca dimensiune).
E bine ca ai amintit de ele. Spor la treaba!

PS. Merg folosite la ceva mic. E mult mai bine decat deloc!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 February 2007 - 01:04 AM

0

#1722 Useril este offline   raisa 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 158
  • Inregistrat: 07-January 07

Postat 04 March 2007 - 10:50 PM

Salut (in acest topic) , imi cer scuze nu am avut timp sa citesc tot acest topic (ca poate as fi gasit info) , dar va rog sa-mi dati si mie o electronica simpla , cea mai simpla pentru comanda motoarelor unipolare de 2A si 6V ; preferabil un circuit integrat specializat (ex. SLA7024 dar duce pana la 1,5 A parca) , dar care sa-l gasesc in RO .

As fi construit cu UCN5804 + partea de putere , dar pe site la vitacom scrie ca nu se mai fabrica .

Eventual o echivalenta a acestuia , comanda se va face pe principul step/dir ! sau poate un modul gata facut sa duca fara probleme caracteristicile de mai sus (m-ar scuti de munca).

Mi-ar trebui in maxim 5 zile !
Nu tot ce zboara se mananca !
0

#1723 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 March 2007 - 01:52 PM

E imposibil sa nu mai gasesti la nici o firma circuitul 5804. Asa este, nu se mai fabrica dar mai au unii pe stoc. Posibil sa existe ceva in loc dar nu stiu ce anume. Trebuie citit la producator ca scrie.
Nu cumva ai avut inspiratia sa cumperi unipolarele alea cu 6 fire? Ca o rezolvi ca bipolare si pentru alea gasesti cate ceva. Eu asa as fi facut, alegeam din catalog ceva cu 6 sau 8 fire.
In timp asa scurt doar daca iti face cineva ceva cu microcontroler (sau porti logice eventual alte circuite ieftine specializate pentru partea de translator) si MOSFET-uri ca finali.
Nu stiu pe cineva care are module facute si scoase la vanzare. Bafta multa!
Ideea era ca daca poti folosi motoarele ca bipolare sa nu te jenezi, ca mama nu se supara... De ce oare? :lol:
Hai pa!
0

#1724 Useril este offline   raisa 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 March 2007 - 02:24 PM

Da , au 6 fire , si se pot lega ca bipolare (vezi ca e in catalogul pe care ti l-am trimis) , dar tot asa , mi-ar trebui module gata facuta , de cumparat !
hai sa zicem in 2 saptamani !

In catalog scrie ca se pot lega unipolare la 6 V ; 2 A ; 2,2 Nm sau bipolare 8,5 V , 1,5 A , 3,2 Nm (sau valori apropiate) .

Nu mai conteaza de care module gasesc , gata facute sa fie si de vanzare , nu conteaza cat costa !
0

#1725 Useril este offline   Sofian 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 20-August 06

Postat 05 March 2007 - 10:58 PM

cite module vrei ca poate i-ti fac eu ?
0

#1726 Useril este offline   raisa 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 March 2007 - 07:39 PM

Acum am luat L297 si L298 si le voi lega bipolar ca am vazut ca rezista L298 duce pana la 3 A si eu am 1,4 pentru bipolar !

Acum caut un cablaj gata proiectat pe net cu schema !
0

#1727 Useril este offline   florin_bgdn 

• Nou venit
  • Pip

Postat 13 March 2007 - 10:26 AM

Sofian, la 5 Mar 2007, 22:58, a spus:

cite module vrei ca poate i-ti fac eu ?

Salut,

Ma poti ajuta cu module electronice gata facute?

Ideea e in felul urmator:
Vreau sa controlez din LPT (de partea de soft ma ocup eu):
- 2 motoare bipolare
- 2 relee

Totul vreau sa fie alimentat dintr-o sursa de PC (pentru a se schimba usor).
Modulul vreau sa aiba conector pentru port LPT.

Intrebarea e valabila pentru oricine dispune de timp (ca de resursa "bani" inteleg sa ma ocup eu)
0

#1728 Useril este offline   Sofian 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 20-August 06

Postat 14 March 2007 - 01:30 AM

am ptr motoare bipolare cu L298 la 100lei/buc.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1173828617.jpg

0

#1729 Useril este offline   florin_bgdn 

• Nou venit
  • Pip

Postat 15 March 2007 - 09:30 AM

Sofian, la 14 Mar 2007, 01:30, a spus:

am ptr motoare bipolare cu L298 la 100lei/buc.

vezi ca am trimis mesaj MI.
0

#1730 Useril este offline   kele 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 210
  • Inregistrat: 13-March 06

Postat 15 March 2007 - 10:09 AM

Va salut.

Poate cineva oferi masina CNC 4 axe, dimensiuni 100 x 100 x 100 (aproximativ) ptr polistiren, gata facuta, eventual la comanda?
Da aripi viselor tale!
0

#1731 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 26 March 2007 - 09:15 AM

profile aluminiu bosch rexroth 50x50mm din dezasamblari - 10 euro/ml - mai multe poze in subiectul "profile aluminiu automatizari (bosch rexroth), profile AL 50x50 din dezasamblare" din debara

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1174893302.jpg

expo (Gabi)
0

#1732 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 26 March 2007 - 09:16 AM

inca o poza. mai multe poze in debara

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1174893368.jpg

expo (Gabi)
0

#1733 Useril este offline   Tom 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 04-April 07

Postat 04 April 2007 - 06:31 PM

Hei baieti...se pare ca generatia asta are cam aceleasi viziuni...din greseala am dat peste forumul asta cautand axact aceleasi date despre motorasele astea EM 290 si EM 257... <_< , si visez cam tot pe acolo...un sistem de pozitionare 3D, sau un simulator de masina de prelucrat in coordonate..sau ceva de genu asta...am desfacut o imprimanta epson 440 bucati si am incercat sa valorific tot de pe acolo... faza proasta e ca nu prea stiu cum sa programez porturile...imi puteti da o sursa de inf. cat de cat concreta?...cam ce stiu eu sa fac ii C standard, Visual Basic...si incerc ceva in VHDL...dar is inca departe...ce m-ar interesa ar fi: niste functii in c pentru porturi, sau cum aflu adresele porturilor... Mersi.
0

#1734 Useril este offline   Filipone 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 18-October 05

Postat 04 April 2007 - 07:33 PM

Tom, la 4 Apr 2007, 18:31, a spus:

faza proasta e ca nu prea stiu cum sa programez porturile...imi puteti da o sursa de inf. cat de cat concreta?...cam ce stiu eu sa fac ii C standard, Visual Basic...si incerc ceva in VHDL...dar is inca departe...ce m-ar interesa ar fi: niste functii in c pentru porturi, sau cum aflu adresele porturilor... Mersi.

Uite aici: http://www.epanorama...lel_output.html Gasesti o gramada de exemple pentru programat portul LPT (mai poti incerca pe Google: Programming LPT port ). In Windows 9X programarea se face usor prin scriere directa la adresa portului (de obicei era 0x378h). Pentru Windows NT/2000/XP se foloseste un driver freeware ( http://www.epanorama.net/circuits/parallel...dowsprogramming ) despre care gasesti informatii la linkul anterior. Eu personal lucrez mult in C# (compilator pentru platforma .NET de la M..osoft) care are o clasa pentru controlul porturilor si in plus e gratuit chiar si pentru aplicatii comerciale (mai multe detalii pe MI ca deja incepe sa sune a reclama <_< )

Spor!

Filipone

PS: Pentru portul serial poti incerca pe Google: programming serial port

LATER EDIT: am mai gasit si site-ul asta cu exemple complete in C si nu numai: http://electrosofts.com/parallel/

Aceasta postare a fost editata de Filipone: 04 April 2007 - 07:42 PM

0

#1735 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 04 April 2007 - 10:31 PM

Buna TOM!
Imi pare bine ca ne-am intalnit aici, pe forum, cu o pasiune comuna.
Discutie e lunga in forumul asta pe tema CNC. Daca ai rabdare sa citesti tot iti clarifici cate ceva.
Incerc sa fac un rezumat pentru anumite aspecte, bineinteles, subiectiv...
Nu te complica foarte tare pe partea software. Din cum ai pus intrebarea imi dau seama ca esti la inceput de drum. Nu ca nu ai putea face treaba buna, dar altii au facut asta deja. Gasesti softuri bune de DOS la cateva zeci de euro si pe la ceva mai mult de 100 euro softuri bune de windows. Inclusiv grafica, simulare si alte minuni.
Pentru teste si probe poti folosi variantele demo ca sunt OK.
Parerea mea e sa incepi cu procurarea sau constructia unei electronici compatibile cu softul (cred ca ceva mai mult de 90% sunt in sistem step/dir pentru vararianta hobby in care sper ca ne incadram) si constructia unui sistem mecanic satisfacator.
Pentru inceput poate e potrivit un sistem cu motoare pas cu pas (MPP) dar chiar daca vei face ceva cu motoare de curent continuu si encodere, poti gasi "drivere" care sa faca legatura intre softul pentru MPP-uri si aceste motoare. Dar cel mai important e sa-ti faci ordine in idei si sa stabilesti exact ce vrei sa faci, in domeniul asta. E greu de reinventat apa calda si timpul trece repede. Important e sa fii tu multumit. Faci ceva ca hobby, vrei sa fie pe post de afacere, vrei ceva performant, sau doar sa ai cu ce pierde timpul intre doua cumparaturi , trimis fiind de nevasta...
E musai sa te distrezi cu ceva programe pentru comanda porturilor! Daca vrei concret, o instructiune (nu e unicul format!) in C pentru a trimite ceva la LPT1 este: outport (888, a); unde "a" reprezinta valoarea in baza 10 care va fi transformata in binar pe 8 biti si trimisa la cei 8 pini de date ai portului. O sa reiau problema si poate imi actualizez cunostintele, eventual mai stam la barfa. Vezi ca e plin netul de programe in C facute pentru comanda pinilor portului LPT1, ca scriere si citire pe ei!
Spor la treaba si sa ne reauzim cat mai curand!
Scuze pentru sfaturi!
0

#1736 Useril este offline   Filipone 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 18-October 05

Postat 04 April 2007 - 11:53 PM

Daca mi se mai permite o interventie <_<

Am vrut si eu sa fac un CNC pentru gaurit circuite imprimate la un moment dat si stransesem suficiente materiale, dar din lipsa de timp am renuntat. Dupa cum m-a sfatuit pe mine "Zana cea Buna" (in legatura cu un subiect asemanator) iti transmit si tie acelasi sfat: sa mai gasesti un "coechipier" sa zic asa care sa te ajute. In primul rand ca 2 capete sunt mai bune decat unul singur si in al doilea rand ca munca se imparte la 2, deci timpul pierdut (sau castigat) este injumatatit. Partea electro-mecanica este cel mai greu de realizat ca iti trebuie precizie, rezistenta si fiabilitate... electronica este "floare la ureche" pentru un cunoscator.
0

#1737 Useril este offline   fneagu 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 05-April 07

Postat 05 April 2007 - 08:15 AM

Salutari tuturor !...
Cu 6-7 ani in urma mi-am batut si eu capul pe tema CNC-ului ca si hobby. Pe vremea aceea internetul era destul de saracut in comparatie cu acum. Am si un site pe geocities neactualizat din acea vreme (am vazut undeva pe la inceputurile acestui topic, ca cineva a recomandat o schema de pe acel site).
Decurind am terminat o alta "masinuta".
Marea "gaselnita" pentru noul design a fost, folosirea ghidajelor de la un dispozitiv de taiat faianta.
Aici in Kuwait am gasit un tip de dispozitiv de taiat faianta cu rulmenti liniari (deobicei ghidajele la aceste dispozitive sunt din plastic), la un pret rezonabil comparativ cu pretul unui singur rulment liniar cumparat de la un magazin de specialitate.
Incerc sa atasez o poza cu aceasta mica realizare.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1175753700.jpg

0

#1738 Useril este offline   fneagu 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 05-April 07

Postat 05 April 2007 - 08:18 AM

Inca o poza... una cu ghidajul "dotat" cu rulmenti liniari....

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1175753888.jpg

0

#1739 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 649
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 05 April 2007 - 10:00 AM

cauta pt soft TurboCNC. etse free si se gaseste din cand in cand si azi la condus procese tehologice.
a fost si este o scula puternica in materie de soft cnc.
0

#1740 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 April 2007 - 12:41 AM

fneagu, la 5 Apr 2007, 08:15, a spus:

... (am vazut undeva pe la inceputurile acestui topic, ca cineva a recomandat o schema de pe acel site).
...

Ba mai mult, unii le-au si realizat! Cu varf si indesat... Tot acolo era un bun exemplu cum se poate folosi un periferic vechi intr-un scop nobil.

Sunt onorat de prezenta pe forum! E timp pentru cateva sfaturi pentru incepatori?
Felicitari pentru realizarea recenta! Din orice si oriunde poate iesi ceva frumos...
Sper sa ne auzim mai des!
Spor la treaba!
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59