CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 01 December 2003 - 10:43 PM
Postat 02 December 2003 - 12:23 AM
Poate reusesc sa fac si poze, desi nu prea am cu ce. Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 December 2003 - 12:25 AM
Telefon: 0721 385365
Postat 02 December 2003 - 12:58 AM
Am luat o lunga pauza de la subiectul CNC fiindca am avut alte prioritatii intre timp...
Printre picaturi am reusit sa fac rost de bucse cu bile pentru ghidarea miscarii (13 bucati, una de rezerva), si coloane de ghidare speciale, cu tolerante mici de diametru si rigiditate.
Ca sa-mi continui proiectul mai am nevoie de
- suruburi de ghidare
In afara exista www.mcmaster.com si www.smallparts.com de unde se pot achizitiona astfel de suruburi speciale, fara joc (piulite din bronz), toleranta pina la 0,0013 mm; pretul, cu tot cu piulita, pentru un singur astfel de surub este cam 80-90$ (1750mm lungime); in Ro nu stiu cine face asa ceva
Suruburi conducatoare cu bile sunt cele mai precise si solicita cel mai putin motoarele; in opinia mea pentru hobby va e de-ajuns toleranta de la varianta de mai sus; in afara de asta surub cu bile ajunge la sute de dolari bucata
- motoare pas cu pas
Inca nu am gasit in Ro de cumparat asa ceva, daca stiti de unde spuneti-mi. Motoarele de imprimante sunt prea slabe daca vrei sa lucrezi in lemn; pe mine ma intereseaza ceva mai puternica fiindca ma gindesc sa fac si matrite (am acces la masini de turnare sub presiune, am mai spus mai demult)
- partea electronica; marturisesc ca nu am timp sa ma apuca sa invat asa ceva. in ceea ce priveste partea de software, desi ma pricep suficeient de bine la asa ceva (lucrez in domeniu) nu cred ca e o solutie sa reinventam roata. Prefer sa gasesc o solutie completa controller+driveri si sa o cumpar. Iarasi n-am vazut in Ro asa ceva
In momentul asta sunt destul de aproape de a comanda din afara cu carte de credit ce-mi lipseste dar desigur, asi prefera sa gasesc aici ce ma intereseaza ca sa pot vedea cu ochii mei inainte sa cumpar.
KRI, masina de taiat polistiren are 2 axe de miscare nu 4, am inteles insa la ce te refereai. In principiu un CNC cu 3 axe, conceput ca freza, poate fi adaptat simplu si la ce vrei tu. In plus mai face si alte chestii. Pe mine asta ma intereseaza sa fac: Freza CNC Hobby.
Postat 02 December 2003 - 01:38 AM
PS. Nu la sisteme de pozitionare in sine m-am referit mai sus ci mai degraba la soft gata facut care sa poata fi aplicat acestui tip de sistem. Cred ca cel mai simplu este cu traductor optic incremental cu 100-200 incremente pe rotatie si obtinem cel putin precizia sistemului cu MPP. Presupun ca un traductor direct pe arborele motorului rezolva mai greu problema jocurilor daca nu o poate face soft-ul. Urmeaza intrebarile: a gasit cineva un soft moka (sau relativ ieftin) pe net sau prin alte parti care functioneaza cu 2-3 servomotoare de curent continuu si traductor incremental de pozitie? Sau ceva similar privind pozitionarea? A facut cineva ceva legat de motoarele de curent continuu? Teoria presupun ca e cunoscuta, variatoare de turatie cred ca s-au facut destule, dar sistem de pozitionare in sine a facut cineva? Ca daca nu-i complicat tare, motoreductoare de CC se gasesc gârla si destul de ieftin, sunt puternice si potrivite pentru aplicatii serioase (curse, forte, viteze foarte mari). Proiecte de diploma am vazut pentru sisteme cu un singur motor dar soft complet pentru 3 n-am vazut. Am sa caut!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 December 2003 - 08:38 AM
Postat 02 December 2003 - 08:34 AM
Coloanele de ghidare (pe care o sa se miste bucsile cu bile) mi le-a adus cineva de la Targoviste, e o fabrica specializata pe domeniul tevilor si barelor acolo, baiatul cu care am vorbit mi-a spus ca a dat telefon la vinzari acolo si le-a spus ce-i trebuie iar tipii i-au debitat frumos tevile. Trebuie sa aveti grija la transport sa nu se zgirie, ei ti le dau invelite intr-un fel de plasa de plastic dar tot au contact cu mediul asa ca e bine sa le puneti pe un carton ceva.
Da, la matrite o sa lucrez cu avans mic dar tot vreau motoare mai puternice. In alta ordine de idei e foarte probabil ca o sa am si un strung CNC, dar asta e pentru alt domeniu de activitate B). Nu-i vorba ca se pot face chestii interesante si cu el.
Deocamdata imi mai trebuie suruburile de ghidare + alte citeva elemente mai usor de gasit/facut si intentionez sa termin partea mecanica in viitorul apropiat (daca nu intervin alte probleme pe alte activitati ale mele) ceea ce nu ar fi foarte complicat.
La partea electronica insa, oricit m-am interesat (am ratat TIB-ul si-mi pare rau, se pare ca aveam ce gasi) in Ro lucrurile sunt negre. E-adevarat ca nu trebuie mult ca sa se faca lumina insa deocamdata n-am gasit nici motoare si nici controllere (in afara de chestii industriale).
Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 02 December 2003 - 08:35 AM
Postat 02 December 2003 - 08:48 AM
As avea o intrebare: ce precizie pot sa obtin utilizind o bara filetata M5 si suruburi M5 ? Am vazut un magazin care avea asa ceva de vinzare, erau mai de mai multe diametre, cred ca se folosesc pentru fixarea prin perete a diverselor obiecte.
Postat 02 December 2003 - 08:53 AM
Cred ca poti folosi MPP si pe post de traductor (in locul celui incremental) - se poate afla si sensul rotatiei !
Rezolutia ar fi egala cu numarul de pasi ai MPP.
Intrebarea ramine valabila B)
Postat 02 December 2003 - 09:11 AM
O alta intrebare: bucsele cu bile se potrivesc bine cu barele? Intra greu sau au joc "vizibil" la mâna? Sunt curios, ca uneori la capitolul micrometri apar probleme. Cam 10$ pe bucsa e mult, zic eu. In mod normal pretul trebuie sa fie cam ca al unui rulment, nu mai mult. Cam 12 bucati am adunat si eu, dar pentru diametru mic. Daca poti pastra relatia cu tipul care ti-a facut rost de barele acelea bine ar fi... Din pacate o sa folosesc bucse cu bile doar la masina pentru lemn. La cea pentru metale voi merge pe suprafata mare de contact, adica bucse clasice si daca pot, lungi!
Postat 02 December 2003 - 09:32 AM
Privind traductorul, cel liniar incremental optic (ca la imprimante) este prea sensibil. Trebuie sa am grija de el ca de... Sa nu se ude, sa nu se rupa, sa nu se murdareasca, sa nu se... Si n-am decât banda lunga decât de 500 mm. Ca precizie cred ca e suficienta, ca lungime mare o sa am doar la prelucrat lemn... Sa folosesc un MPP pentru mine e mai complicat. Ca tensiunea electromotoare care apare in timpul antrenarii arborelui de catre surub este proportionala cu viteza de rotatie a surubului si e electronica prea complicata. La viteze mici aproape ca ai munci serioase de facut sa "prinzi" semnalul, si la viteze mari o sa cam generezi energie pentru cabana lui GIGI. Nu stiu cum o pot rezolva cu electronica...
Postat 02 December 2003 - 11:17 AM
Eu vreau sa-mi construiesc CNC-ul pentru dimensiuni mici, ceva de genul A4, cred ca pentru asa ceva o sa mearga diametrul de 5, o sa vad si ce alte dimensiuni mai au. Cred ca asa voi face o incercare, este destul de dificil sa gasesti sau sa prelucrezi piese de mecanica fina, cel putin eu nu prea stiu pe nimeni care sa aiba sculele necesare. Daca precizia rezultata o sa fie satisfacatoare va ramine asa, daca nu, o sa ma straduiesc mai tare B) .
Pe mine ma interesa mai mult pentru cablaje si mai putin pentru matrite sau ceva de genul asta care sa solicite forta mai mare.
Multumesc de ajutor.
Postat 02 December 2003 - 03:40 PM
bitex, busele cu bile au un mic joc vizibil cu bara dar din cite stiu asa trebuie sa fie (diametrele sunt bune) fiindca se monteaza prin pre-tensionarea celor 2 coloane care creaza o axa de deplasare. Dupa aia merg ca unse nu mai au deloc joc. Apropo de unse, bucsele astea cu bile sunt putin mai deosebite ca un rulment obisnuit. Ca pret eu zic ca le-am luat bine; se putea si mai bine dar nu prea exista alte variante pe aici. O sa-i mai trimit e-mail-uri baiatului sa vad ce a mai facut.
Postat 02 December 2003 - 04:00 PM
Machspeed, la 2 Dec 2003, 15:40, a spus:
Jocul poate fi eliminat prin folosirea a doua piulite tensionate pe spinglu' astfel incat sa nu permita jocul in nici unul din sensuri....toate masinile de prelucrare care au miscare pe spinglu' asa functioneaza...si cred ca e o idee faina!!!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 02 December 2003 - 04:55 PM
Am primit deja reclamatii ca metoda nu-i cea mai ortodoxa ca se uzeaza si surubul, neuniform. Am zis si eu "Ete scârt! Alegi cuplul de materiale astfel incât sa se uzeze mai mult piulita decât surubul! In cazul asta surubul scapa ceva mai ieftin si jocul e ceva mai uniform pe lungimea surubului..." Nu-i chiar asa simplu, dar si daca compensezi jocul cu doua jumatati de piulita ("pretensionate") si se uzeaza prea mult surubul tot nu rezolvi mare lucru cu compensarea...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 December 2003 - 05:23 PM
Postat 02 December 2003 - 09:16 PM
Alternativa: www.isel.de , versiunea engleza.Reprezentantâ in Ungaria care distribuie si pt.tarile
limitrofe.Pe versiunea in germana preturile erau inainte afisate in date pdf acum vad ca s-au schimbat
in dxf.Daca stie cineva cum se deschide o astfel de data va pot spune si preturile daca nu cereti prospecte
din Ungaria. www.isel.hu
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 03 December 2003 - 11:53 AM
si
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...&category=42895
include schema, sursa pentru programarea PIC-ului, tot ce-ti trebuie. motor unipolar insa. (greu de gasit?)
Interesant. Bitex ce parerea ai?
Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 03 December 2003 - 02:20 PM
Postat 03 December 2003 - 08:39 PM
Postat 03 December 2003 - 11:07 PM
In rest nimic nou. Am mai "pilit" putin la masinuta mea, dar mai am... Ziceai ceva de acces la o masina de injectat mase plastice? Se poate discuta ceva pe tema asta? Un mic schimb de informatii?
Postat 03 December 2003 - 11:58 PM
http://perso.wanadoo...arteL6208_e.htm
Cel de-al doilea.
Dodu, super. Mai cauta si motoarele si gata!
Tevile mele sunt de la Technosteel
Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 04 December 2003 - 12:00 AM
Postat 04 December 2003 - 03:28 AM
pe viitor ma voi concentra pe un CNC de modelare 3D (asta daca o sa-mi reuseasca partea mecanica http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif )
bafta la totzi!
Postat 04 December 2003 - 03:30 AM