CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
#871
Postat 08 September 2004 - 09:32 PM
deja sint citeva (destule exemple!) masinari reusite asa ca cei care vor sa-si faca au suficiente exemple. si mai cred ca din punct de vedere tehnic s-a spus cam tot ce era de spus. ce simt ca lipseste acum: locurile si pretzurile de unde se pot procura anumite componente, astfel incit oricine vrea cu adevarat sa-si faca un cnc de hobby sa poata reusi.
#872
Postat 08 September 2004 - 11:12 PM
1500 lungime (1200 lungimea filetata), 35 diametru si pasul de 4.
Mai vorbim. Spor la treaba.
Telefon: 0721 385365
#874
Postat 24 September 2004 - 06:27 PM
Am gasit o firma care vinde profile rectangulare in Bucuresti. Am scris in alt subiect zilele astea...
Tot n-am gasit cablu de otel flxibil. Cred ca o sa cumpar curea la metru.
Spor la treaba!
PS. Pentru dimensiuni STAS: http://www.hitrom.ro/polistiren.htm
Rau e ca in magazin ajunge altceva.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 September 2004 - 06:36 PM
Telefon: 0721 385365
#875
Postat 25 September 2004 - 06:19 AM
de 20 X 20 am luat cu 65.000 m liniar, dar flambeaza .
eu unul am gasit aici o firma care foloseste bare rectificate din otel,
pentru fi de 12 ajunge intre 300 si 400 klei m liniar.
bitex...fa masina de polistiren pentru 1/0.5 si daca o sa fie nevoie de litere mai mari le faci din bucati :D.
#876
Postat 25 September 2004 - 06:46 PM
Probabil ca sa intre si placa intreaga de polistiren extrudat.
cezar
#879
Postat 26 October 2004 - 11:36 PM
Daca gasesti denumirea comerciala corecta cred ca gasesti chiar si pe net firme.
Nu stiu nimic de astia dar posibil sa foloseasca http://www.spiroplastic.ro/index.html
Si mai sunt depozite pe langa orasele mari cu materiale pentru publicitate
Bafta.
Telefon: 0721 385365
#882
Postat 01 November 2004 - 02:45 PM
sau povestea partii electronice repovestita!
Dupa indelungi cercetari de reaflarea numarului de la "nenea meu electronistu" http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_02.gif :) :) am dat de el!
CA NU MAI POATE, CA SCHEMA E GRESITA ca IA LUAT FOC CABLAJU!
BLUF, GLUMA SAU REAL?
CER AJUTORUL CELOR CARE S-iau FACUT CNC-ul de taiat spuma dupa schema cu MM2001 de la francezi!
E VRE-O GRESEALA IN SCHEMA? IN CABLAJ? IN ALIMENTARE?
PLEASE HELP ca deja mai am un CABLAJ si daca e chiar real ce zice nea omu inseamna vre-o 2 mil aruncate pe GEAM!
ASTEPT ORICE VESTE (ca-s in CEATA TOTALA)!
MULTAM FAIN!
Aceasta postare a fost editata de Picatot: 01 November 2004 - 02:46 PM
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
#885
Postat 07 November 2004 - 06:56 PM
Trec la o alta problema: a gasit cineva pe undeva o schema pentru comanda servomotoarelor, buna de folosit la un CNC? Adica pe acelasi sistem, step/dir? Sau face cineva montaje electronice de tipul asta?
Ca am tot scormonit netul si nu am gasit decat kit-uri gata facute, dar nicaieri o schema. Daca trebuie reinventata roata o facem si pe asta, dar poate nu e cazul... Sper si eu!
Bafta!
Telefon: 0721 385365
#886
Postat 07 November 2004 - 10:15 PM
Daca e asa, pai cred ca exista cateva variante, unele f. simple.
#887
Postat 08 November 2004 - 02:01 PM
daca mai stie cineva de MM2001 ca are probleme rog sa spuna repede...inainte sa cumpar piese (cablajul deja l-am facut si m-am apucat sa lipesc eva piese pe el).
o zi buna la toti
#888
Postat 08 November 2004 - 06:52 PM
One, da, ai presupus corect. O intrare pentru stabilirea sensului de rotatie si una pentru impulsuri. La motoarele pas cu pas, la fiecare impuls primit de la PC se alimenta in principiu cate o faza a motorului si deplasarea era egala cu incrementul unghiular. Impulsurile se primesc pe masura ce motorul se roteste, deci nu sunt trenuri de impulsuri apoi pauze pentru rotire. Practic, la limita se ajunge la cate un impuls si la miscarea corespunzatoare. La servomotoare cred ca e in functie si de rezolutia encoderului. Nu are nimeni pretentia sa rotesti arborele cat e incrementul encoderului (e aiurea sa mergi la "pas" de 1/10.000) dar sa fie o oarece proportionalitate macar. Sa zicem ca encoderul e mai saracut si da tot 200 impulsuri pe rotatie...
Cred ca daca se foloseste microcontroler se poate rezolva cu partea logica, dar nu-s in stare s-o fac singur, fara niste sfaturi. Am facut sisteme cu reactie pe potentiometru dar nu-i acelasi lucru aici, ca se merge mai mult pe digital. Trebuie sa mai invat partea de teorie... de aceea orice sfat e acceptat cu placere! Sau daca cineva face si vinde la pret accesibil, cumpar.
Imi cer scuze pentru interventia in mijlocul discutiei despre MM2001. Incercam sa nu deschid un nou subiect numai pentru servomotoare ca poate nu-i asa interesant.
PS. Am gasit ceva explicatii de genul asta: http://elm-chan.org/...c/report_e.html si posibil sa-i dau de capat. Dar o sa mai caut pana gasesc ceva in varianta cu doua intrari.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 November 2004 - 07:18 PM
Telefon: 0721 385365
#889
Postat 08 November 2004 - 08:48 PM
Ce anume te intereseaza despre mpp si encoder? Scheme, sau pricipii? Cu pic sau de pe PC? Serial sau in soft propriu? Copierea unor scheme industriale? Cu ce mpp? Cu ce curent/Tensiune? Ce rezolutie (pasi/rot)?
Sunt destul de confuz, sectiunea asta e uriasa, nu vreau sa repet lucruri deja spuse. Poate te pot ajuta, este domeniul meu profesional. Pe MI sau mail.
Cu stima,
#890
Postat 08 November 2004 - 10:52 PM
Concret, m-ar interesa o schema pentru electronica unui CNC construit cu servomotoare. Macar pentru o axa, ca restul poate fi identic. Dar sa functioneze cu softurile uzuale, pentru mpp-uri. Banuiesc ca partea hard contine si cate un microcontroller. Ca la puteri mari mai degraba sunt accesibile servomotoarele decat mpp-urile. Kit-urile sunt prea scumpe dupa parerea mea. Pe www.geckodrive.com se gasesc electronici faine la preturi bune. Pana in 150 dolari/motor. Pare acceptabil, dar am vazut si kit-uri pe la cateva mii de dolari care aparent fac acelasi lucru. In schimb n-am vazut scheme nici pentru unele nici pentru celelalte. Si nu cred ca-i greu de construit asa ceva.
Daca e sa revin, comanda numai cu PC-ul, transmisie pe paralel sau serial, compatibilitate cu softurile pentru hobby, care exista pe piata. O sa trec pe MI, poate e plictisitor...
Telefon: 0721 385365
#891
Postat 08 November 2004 - 11:32 PM
adica eu unul nu m-as apuca de asa ceva pana nu am la realizari cel putin 2-3 proiecte cu Mpp.
si apoi pentru domeniul hobby ce pot sa fac cu servo si nu pot face cu mpp ?
hai sa fim seriosi, cu mpp pot face scule sa frezeze si metale si lemn si plexiglas..... .
Va spune cineva acum ca la servo am viteza....bine, dar acum ne apucam sa facem chestii la scara industriala si ne preseaza timpul ?
...nu avem putere?.....exista motoare cu 10A pe faza.....e plin netu de oferte.
ar trebui sa discutam de genu "am facut CNC care face cutare si m-am lovit de problema asta....", etc....ori noi inca mai orbecaim dupa "stie cineva o schema buna ? eventual care sa mearga din prima ?"
bitex, sper ca nu te-am suparat....daca da te mai iau odata langa acvariul ala la o bere :D (la vara de acum).
#892
Postat 09 November 2004 - 01:00 PM
Unul ar fi ca am servo si pentru puteri mari mai usor gasesc servo decat MPP-uri (adica decat sa dau sute de euro pe un MPP mare si alte sute pe electronica lui, mai bine dau cateva sute bune doar pe electronica de servo, din moment ce restul exista). In final ies mai ieftin cu servo decat cu MPP la puteri mari. Ba poate si la puteri mici, daca fac singur electronica. Zecile alea de MPP-uri de pe sub patul meu, pe care le-ai vazut, sunt doar partea vazuta a aisbergului. Sa nu mai zic ca am si MPP-uri cu encoder... Electronici pentru MPP-uri am mai facut desi nu foarte scumpe si performante. Am constatat ca alea simple functioneaza din prima si cu o mecanica potrivita fac treaba buna. Efectiv am primit comenzi de masini mari de ordinul metrilor si daca eu am timp sa astept, cine le vrea nu cred ca are. La curse de 2 metri macar cea de revenire spre originea sistemului sa fie rapida. O sa incerc in cel mai rau caz sa folosesc un sistem hibrid, la un capat sa fie MPP si la celalalt un servomotor si macar pentru pozitia "home" sa functioneze servo, cu limitatoare de capete de cursa. Daca n-oi avea treburi mai bune de facut...
Un alt motiv ar fi ca am vazut cum functioneaza un sistem cu servo si parca vreau sa fac. Daca Gigi vrea MIG de ce n-as visa si eu la servo? Cum naiba te simti cand vezi PAL prelucrat cu freza de 10 mm diametru pe adancime de 15 dintr-o trecere?
Alt motiv ar fi ca lucrez in domeniu privind partea mecanica si ne facem de rasul curcilor cand ridicam din umeri ca nu functioneaza nimic din cauza electronicii, ca n-o avem. Vorbesc de scoala, desi in ultima vreme am cam tratat-o ca si ea pe mine, cu un flit romanesc de mai mare dragul... Apropo, ca mi-am amintit. Daca mai ai vreo poza de prin laboratorul de la scoala pune si tu una-doua pe forum sa vada lumea despre ce vorbesc. Adica structurile alea de roboti uitate de vreme, pline de praf si fara electronica. Au fost facute pe ceva, au aparut PC-urile si e destul de scump sa le modificam pe toate cumparand electronica de firma. La alea pot adapta ce stiu de la servo RC, dar parca vreau mai mult.
Singura problema de care m-am lovit pana acum a fost ca nu pot sa fac ziua de 48 de ore sa am timp pentru mai multe. Si ca si cum n-ar fi suficient, o sa incerc sa vad si de microcontrolere, ca-i pacat sa am tot ce trebuie, mai putin curajul sa alimentez montajul... O s-o fac si pe asta candva. Cat ar mai lua sa incerc, daca am microcontrolerul in soclu, programatorul facut, totul pe masa, softul instalat, ceva C stiu si parca si cateva comenzi "de-ale lui"? Banuiesc ca nu mult...
Mai vorbim.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 09 November 2004 - 01:01 PM
Telefon: 0721 385365
#893
Postat 09 November 2004 - 05:45 PM
Te intereseaza o schema de comanda directa a motorului, sau o interfata, astfel incat sa ai 2 intrari pe o parte (clock+up/down), si o iesire pe cealalta parte (servo). Daca e prima varianta, cred ca se pot imagina scheme destul de simple fara microcontrollere. Pentru a doua, intr-adevar un controller ar simplifica mult. Da-mi detalii si voi incerca sa iti dau o idee, daca iti trebuie asa ceva.
Daca te intereseaza un schimb de idei, sa stii ca am facut un plotter pentru industria textila, care avea mecanica originala, am facut doar electronica de comanda.
Pentru actionari de forta, se folosesc motoare de curent continuu, cu rotor disc. Acestea au forta mult mai mare decat mpp si forma rotorului permite pozitionarea precisa. Astfel de motoare avea "plotterul". Traductoarele de pozitie erau niste resolvere montate pe axul motoarelor, cu o rezolutie de 1000 imp/rot.
Sunt mai multe principii. Unul dintre acestea ar fi o conversie digital-analogica a datelor pozitie_programata/pozitie_reala si diferenta acestor semnale analogice se aplica motorului (eroare).
Eu am folosit un microcontroller care citea impulsurile de la resolvere, calcula eroarea si aplica motoarelor o tensiune PWM corespunzatoare.
Viteza de lucru a aparatului era uimitoare, in conditiile in care piesele in miscare aveau o masa considerabila. De asemenea, franarea se realiza aproape instantaneu, chiar si eu am fost uimit.
Se pot folosi si mpp pentru actionari de forta, dar in acest caz e necesara o bucla de reactie. Astfel, impulsurile se aplica mpp la inceput mai rar, pentru a realiza acceleratia. De asemenea, franarea nu se poate realiza brusc. Bucla de reactie asigura citirea pozitiei motorului, nu se mai contorizeaza impulsurile aplicate infasurarilor. Pentru putina teorie, intr-o forma f. accesibila, consulta pe la biblioteci o carte "Automatizari microelectronice". Nu mai stiu autorul si editura, a aparut probabil prin '80-'90.
Aceasta postare a fost editata de One: 09 November 2004 - 06:00 PM
#894
Postat 09 November 2004 - 07:28 PM
Oricum trebuie controller si ptr mpp. si ptr. servo.. Din PC dai "fwd 20 step" si el trebuie sa stie sa converteasca totol: - autozero, deplasare unghiulara, feedback rezolutie, monitor curent sau alte erori.
Actualmente mpp pot ajunge la turatii f.mari, precum si la precizie f. buna. Cel mai bine este totusi cu encoder, mpp. Inchipuieti ca faci un desen in CAD si prin cateva linii C++ i-l convertesti automat in cod pe serial.Cum suna? Pentru mine personal problemele sunt de ordin mecanic: sa faci o sanie perfecta de 2m, abatere de 0,02 mm, aceeasi precizie si la capete si la mijloc....
Oricum, BAFTA!
#896
Postat 09 November 2004 - 10:28 PM
Oricum, trebuie abordata problema sistematic. Un mpp+1actionare simpla si stabila, alt mpp+1actionare simpla si stabila,etc. De probat ansamblul chior, mecanica +mpp. Pot sa gasesc ptr voi un encoder 1024 imp/rot, daca e nevoie, apropo. Deci revin: proba chioara. Daca se comporta bine, facut controllerul general, definire parametri,etc. Cred 68HC11 ar fi bun, profi, daca nu ceva de la ATMEL.Apoi de facut interfata cu pc.
Cel mai ciudat apoi, scris soft, nene. Urmeaza de masurat piesa facuta si aruncat cu ea dupa toti ca mine care i-si dau cu parerea, ca de, asta e. Daca ma mai suportati, inca sunt aici.
Bafta!
#897
Postat 10 November 2004 - 12:40 AM
Tocmai asta e problema, ca tot ce merita facut in regim de hobby trebuie sa se potriveasca cu softul deja existent. Stie ala ce si cand sa dea ca semnale. Pentru mpp-uri electronica e simpla, desi tot driver se cheama. In schimb nu am vazut una faina si relativ simpla pentru servo. Sisteme de pozitionare cu reactie pe potentiometru multitura am vazut destule dar nu se potrivesc in cazul nostru. O sa vad ce lungime maxima are firul la ce am pe la scoala, poate pentru curse mici e bun. Dar prea intervin multe acolo...
In schimb mecanica se poate face buna. Ghidajele se cumpara si sunt bune. Mai pretentios e suportul ghidajului care trebuie sa fie foarte rigid si plan. Rectificare pe lungime mare nu se face oriunde. O sa mai caut pe net oferte de MPP-uri puternice si servo sa mai fac comparatii, poate gresesc eu la aprecierea preturilor.
Sunt curios ce poate avea asta in interior, ca schema, ca pretul pare bun:
http://www.geckodrive.com/item.htbml?order...d=&item_id=G340
Telefon: 0721 385365
#898
Postat 10 November 2004 - 12:55 AM
Totusi, cat este cursa pe lungime? Care este greutatea ansamblului? Macar asa, orientativ, ca altfel batem campii, mai ales eu :D
Bafta!
#899
Postat 10 November 2004 - 01:01 AM
:D exista si niste carti cu traductoare, da nu imi amintesc titluri.
Intr-adevar motoarele brushless se asemanana cu cele trifazate, d.p.d.v. al modului de comanda. Dar totusi as face o oarecare diferenta intre cele care lucreaza la tensiuni mici si cele la 220V. Oricum brushless poate avea un nr. oarecare de infasurari.
Chiar, cum se face franarea la un motor brushless 220Vx3 ? cat de rapid? Necesita consum de energie?
Aceasta postare a fost editata de One: 10 November 2004 - 01:13 AM
#900
Postat 10 November 2004 - 01:24 AM
Greutatea ansamblului mobil este cam 10 kg, cursa nu-i foarte importanta, dar ceva de ordinul 1,5-2 metri.
Telefon: 0721 385365