Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#661 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 69
  • Inregistrat: 21-April 04

Postat 07 May 2004 - 08:21 PM

si din alt unghi

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: robot_room8.JPG

0

#662 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 07 May 2004 - 11:13 PM

@raid 13: ce surub ai folosit (si de unde?)
nice design! bucsele sint pe bile?
expo (Gabi)
0

#663 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 08 May 2004 - 05:15 AM

surubul nu apare inca in poza, ca axa z vine mai tarziu, dar daca ai intrebat, la axa z voi folosi initial un surub de la cricul de TICO !!! un ghidaj e cu bucse pe bile la axa x iar celalalt pe role cu rulmenti, la axa y care are incarcare mai usoara, un ghidaj e din bucsele de bronz grafitat (direct suportul de sustinere a capului de la o imprimata heavy duty A3) care culiseaza pe un ax de otel teflonat si cealalta jumatate pe y e din nou pe role cu rulmenti. incarcarea totala pe axa x va fi de circa 7-8kg (toate astea reprezentand varianta ieftina (ca daca merge voi inlocui toate ghidajele cu rulmenti tip bucsa cu bila)) daca forumul permitea pozele initiale au 1MB
0

#664 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 08 May 2004 - 05:18 AM

P.S. masa robotului e de la un cadru de la unitatea centrala de la Independent 1024 taiata in doua operatie dupa care au rezultat 2 mese !
0

#665 Useril este offline   Dodu 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 06-October 03

Postat 08 May 2004 - 02:19 PM

Faina scula!

Ce dimensiuni va taia XYZ?
0

#666 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 08 May 2004 - 08:14 PM

axele x si y sint pe curele dintate, z este pe surub, robotul ar trebui sa fie: functia 1) o masina de gaurit si/sau frezat in coordonate, functia 2) robot de plantat SMD-uri, cotele de deplasare sint x=0-380mm, y=0-380mm, z=0-100mm
0

#667 Useril este offline   GIGEL09 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 16-March 04

Postat 10 May 2004 - 12:04 PM

Salut raid 13,

Am cititit pe undeva prin forum ca ai colectionat ceva imprimante laser si ca ai avea ceva surplus de componente.
Eu sunt interesat de un "scaner assembly" 600 dpi si de 500 mm profil "L" din aluminiu.
Pune pe forum mesaj cu pret si posibilitati de livrare.
0

#668 Useril este offline   k_s 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 10-May 04

Postat 10 May 2004 - 03:47 PM

no ma ca trebuia sa imi fac cont si mi s-o sters :))
in fine.

de ce nu folositzi metoda fotografica pt cablaje:
1. se printeaza pe o folie cablajul cu o imprimanta laser (is destul de ieftine) sau hartie copiator ii la fel un pic mai proasta calitatea finala dar merge
2. pe cablajul fotopozitiv sau cablaj normal curatzat bine dupa care se da cu un spray fotopozitiv
3. se suprapune cablajul + folia + o bucata de sticla
4. se expune cu o lampa u.v (250 W) cca 3 minute
5. dupa expunere cablajul se pune in revelator pozitiv fotorezistent cca 5-6 minute
6. dupa developare se introduce in clorura ferica

si gata .. iese un cablaj tare fain ... nu itzi mai trebe foto plotter si alte chestiuni :)
0

#669 Useril este offline   mobitel_smd 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 26-April 04

Postat 10 May 2004 - 05:39 PM

1. are cineva nevoie de asa ceva?
doua motoare pas cu pas (discheta e pentu a va da seama de dimensiuni)

http://www.mobitel.as.ro/img/p1.jpg

http://www.mobitel.as.ro/img/p2.jpg

2. pe vremuri am facut cateva cablaje folosind un plotter HP7475 (format A3)
daca doreste cineva sa-l foloseasca ii stau la dispozitie, daca aduce cu el si cerneala (capete de scris mai gasesc eu), precum si un fisier cu desenu (eu le faceam in autocad, cam greu dar asta aveam atunci).
si de mers merge super daca ii dau viteza mai mica la desenare

B.R.
mih,
mobitel_smd@yahoo.com
0722.236.273

Aceasta postare a fost editata de mobitel_smd: 10 May 2004 - 05:44 PM

B.R.
mih,
mobitel_smd@yahoo.com
0722.236.273
0

#670 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 May 2004 - 07:11 PM

Par a fi motoare din periferice, vechi (3 faze)? Unitate de pozitionare a capului de citire-scriere? Pe la ce pret esti dispus sa le dai? Sau preferi ceva la schimb? Nu ca-s puternice, dar au surubul frumos...

Privind cablajul, ai pus placuta in locul hartiei? Sau vorbesti de desenul pentru expunere a fotorezistului? Scuze, nu cunosc acel plotter, intreb si eu ca prostu'!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#671 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 May 2004 - 09:13 PM

salut gigel 09,
eu am dat 7,2mil lei pe 6 metri de profil L 170x100x9mm (cintareste aprox 10kg/metru). deci rezulta 1,2 mil metrul. adica 600 mii 50cm. pot sa il trimit cu coletaria anuntata, cargus sau orice alt transportator.(dar astea doua sint cele mai ieftine) transportul se plateste aditional. Pot sa-ti dau si factura daca ai nevoie (dar daca nu ai nevoie prefer sa nu iti dau). Despre imprimate laser am mai multe "scaner assembly" dar trebuie sa verific la citi DPI erau imprimantele, ca am impresia ca erau la 300DPI ca erau modele mai vechi. poti sa imi trimiti informatii despre adresa de expediere la raid_13@yahoo.com daca nu vrei sa le faci publice pe forum.

In rest, numai bine la CNC-isti !
0

#672 Useril este offline   maxu 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 10
  • Inregistrat: 11-May 04

Postat 11 May 2004 - 08:18 AM

Salutare tuturor !

Sunt nou pe aici... dar tare ma roade si pe mine sa-mi construiesc un CNC. De fapt am mai avut o tentativa acum un an dar m-am lasat pagubas, dupa ce am remarcat ca motorul ce-l aveam nu reusea sa miste platforma asha cum ar fi fost necesar...
Intrebarea mea ar fi, pentru cei care au pus la punct un sistem CNC si au reusit sa faca ceva cu el : ce fel de freza (spindle, router, etc) folositi si ce fel de cutite pentru el. Ma intereseaza info de genul marca, tip, preturi, furnizori, etc .
Vreau sa evaluez pretul final al unui astfel de ansamblu, sa vad daca are rost sa ma apuc de lucru, fiindca nu sunt dispus sa investesc foarte multi bani in asha ceva.
Motoare si lagare am la dispozitie din niste imprimante vechi, totul depinde de pretul frezei...

Mersi
0

#673 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 90
  • Inregistrat: 12-May 04

Postat 12 May 2004 - 08:52 AM

.... pai maxu nu ne-ai spus ce vrei sa faci cu cnc-ul tau. niste freze poti gasi de ex la Bosch, Rotocut cat si freza clasica pentru lemn.La cutite e aceeasi treaba . Ce vrei sa faci ? sa decupezi placaj, aluminiu, polistiren ?

Freze mai poti gasi si taclciocuri Stern la 1.400.000 care merge destul de binisor si nici nu e asa de zgomotoasa.

asaa, incepand de azi o sa ma bag si eu in seama la facut un cnc, am in cap asta de foarte de mult....dar mi-a lipsit timpul.In orice caz, atunci cand m-am documentat nu gasisesm forumul RHC si mi-a luat vreo 3 nopti sa-l citesc cap coada si plus de asta m-m bagat complet in ceata.

Marea problema care o vad aici este ca in afara de 2-3 "curajosi" care au dus pana la cap un proiect, toti ne impiedicam de practica , desi la teorie suntem superbuni.

cu stima,
woodpecker.

P.S. apropos de profilele bosch-rexroth, am testat eu un profil de 50/100 si la o lungime de 3m, sageata este de 0.8 mm atunci cand agat o greutate de 10kg de mijlocul barei.
0

#674 Useril este offline   GIGEL09 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 16-March 04

Postat 12 May 2004 - 10:45 AM

Salut raid 13,

Ok sunt de acord cu pretul, trimete la termostar@yahoo.co.uk mesaj care sa contina adresa la care pot trimite banii prin mandat postal.
Pachetul poate fi expediat cu coletaria anuntata (poti debita profilul in doua bucati cu lungimea de 250 mm).
Adresa mea este:
Localitatea Buzau
Judetul Buzau
Strada Frasinet
Bloc C9
Apartament 6
Etaj 1
Cartier Micro 3
Tel 0238 719866 (Familia Barbu, cu Gigel)

Anunta inainte de a trimite pachetul.
Mai sapa pentru "scaner assembly"
0

#675 Useril este offline   maxu 

• Incepator
  • PipPip

Postat 12 May 2004 - 12:13 PM

woodpecker,
in principiu vreau sa fac cablaje (PCB-uri) deci imi trebuie o freza cu diametrul cat mai mic , ma gandesc ca sub 1 mm.
De taiat trebuie sa taie stratul de cupru de pe suprafatza textolitului, si sa nu intre foarte tare in adancimea materialului unde sunt un soi de fibre care par destul de dure, seamana cu fibra de sticla parca...
Problema e ca pe unde m-am interesat, pe la magazinele specializate din Targu Mures nu am vazut dacat cutzite de minimum 3 mm :)
Si freze, doar de la Bosch si Metabo pe la 6-8 milioane :D

In alta ordine de idei...
Ati incercat careva sa folositi glisiere cu bile in loc de axe+bucse ?
0

#676 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 12 May 2004 - 02:05 PM

Pentru scule de mici dimensiuni (freze sau alte alea) si destul de ieftine poti cauta pe la magazinele de tehnica dentara. Am vazut de la freze din otel pana la scule diamantate, cu diametre foarte mici.
Mai toti incercam sa folosim bucse cu bile cu recirculare in locul celor simple.
Bun venit Woodpecker!
Si eu sper sa tecem cat mai multi de la teorie la practica!
Spor la treaba!
0

#677 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 May 2004 - 03:58 PM

am vazut o trusa made in germania de 50 buc freze si burghie pentru facut cablaje firma nemteasca vinde numai la trusa adusa in ro ajunge 12 mil lei, iar precizia CNC ului trebuie sa fie al naibii de buna ca sa faci cablaje, dca o faci de mici dimensiuni nu vei avea abateri pe axa z. Cred ca o sa fac cablaje eventual cu tot cu montaj, contra cost pentru Drivere de Motor Pas cu Pas ca mi-a venit sita serigrafica. E vorba de schema cu L297 si L298 ( fara bucla de masa) care poate comanda atit motoare cu 6 fire sau 8 fire (unipolare) cit si motoare bipolare cu 4 fire. apropo de practica mai am o imagine cu robotul

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: robot_9.jpg

0

#678 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 May 2004 - 04:00 PM

gigel 09 vezi in ambele imagini se vede profilul de care vorbeam. Iata si alt unghi.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: robot_10.jpg

0

#679 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 May 2004 - 04:05 PM

Gigel iata si imprimantele de care vorbeam

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: dead_printers_a2.jpg

0

#680 Useril este offline   raid_13 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 12 May 2004 - 04:06 PM

si altele

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: dead_printers_a3.jpg

0

#681 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 May 2004 - 05:10 PM

In lipsa de altceva, pentru cablaje, poti icerca si o freza conica. De fapt avand adancimea de taiere atat de mica latimea taieturii ar trebui sa fie suficient de mica.
Dar cred ca nu merita sa faci un CNC pentru cablaje. Sunt mult mai frumoase cele cu obtinute prin transferul la cald al tonerului ( ce spui de exprimare ? :) ) sau cele cu fotorezist....parerea mea.
0

#682 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 13 May 2004 - 12:18 AM

Se poate si asa ?........nu stiu care e explicatia dar cineva care face radioamatorism de vreo 20 de ani vrea sa isi faca niste cablaje tot cu CNC. Cand i-am dat solutia oferita de tine mai sus, a precizat ca mai bune sunt cablajele "zgaraiate".

stie cineva de ce, ca si eu eram curios.

cu stima,
woodpecker
0

#683 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 13 May 2004 - 12:56 AM

Singurul motiv pentru care cablajul "zgariat" se zice ca este mai bun: e singurul procedeu disponibil (pentru unele persoane).

Este o solutie folosita des in cazurile simple, cu cateva piese, montaje aerisite, nepretentioase. Poate sa fii chinez nebun sa stai cu dalta in mana la un cablaj de receptor sau servomecanism. Dupa ce descopera si celelalte variante de a face cablajul isi da seama care e mai buna.

Un avantaj al realizarii cablajului pe un CNC este gaurirea din aceeasi prindere, operatie executata cu precizie. Cred ca se merita osteneala in cazul cablajelor cu sute sau mii de gauri.
0

#684 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 13 May 2004 - 07:46 AM

bitex.....nu cred ca e singurul procedeu disponibil pentru el.Fiind profesor la "casa pionierului" a incercat toate metodele si cu smoala pictata cu acul de seringa si cu acid azotic si cu foto si cu zgaraiat.Iar cand zic zgaraiat nu ma refer la faptul ca a tras linii pe cablaj cu o surubelnita ascutita :o ci la faptul ca si-a facut cablaje pe un CNC performant (local sunt cel putin doua firme care au asa ceva).Intre timp "s-au stricat treburile" si nu mai are acces la asa ceva.Chiar o sa-l intreb sa-mi dea o explicatie pertinenta.

Pana una alta am facut si eu rost de 5 motoare pas cu pas si am dat la facut 8 bare de 1200 cu diametru de 28 (28 pentru ca la diametru asta am gasit bucse faine). Stiu, "cu bucse nu e bine ca apar frecari & stuff".

Daca nu o sa mearga o sa pun rulmenti, dar eu vreau sa dau drumul la treaba.

cand o sa aflu cat costa o sa pun pretul aici poate e interesat careva.

cu stima,
woodpecker
0

#685 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 13 May 2004 - 09:52 AM

Daca ai motoare faine bucsele cred ca sunt OK. Frecari apar cam peste tot si nu cred ca alea sunt cele mai mari probleme. Si mai bine sa functioneze cu bucse chioare decat sa stea pe masa cu altceva mai performant...

Initial am crezut ca e vorba chiar de cablaje facute prin "zgariere". Pe CNC e fain ca ies relativ curat si repede, de obicei lucreaza altcineva pentru tine, se dau gaurile din aceeasi prindere fara nici un efort (cred ca asta e singurul si cel mai mare avantaj), nu soliciti termic placuta ca in cazul transferului termic, dar esti limitat de dimensiunile sculei si precizia masinii.

Am aproape tot ce trebuie pentru metoda cu fotorezist, dar e mai simplu pentru ce fac (unicate, serie mica, dimensiuni mici...), sa folosesc transferul termic.

Daca esti din Bârlad si cunosti amanunte, poti sa spui ceva despre fabrica de rulmenti. Mai stii ceva despre ea? Mai functioneaza? Produce si rulmenti de mici dimensiuni? Doar rulmenti sau si altceva cu bile?
0

#686 Useril este offline   didisor 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 23-February 04

Postat 13 May 2004 - 02:21 PM

deea de a grava un cablaj este super am incercato si eu (lucrez pe un cnc intro bijuterie/ nu se pune problema frezelor mici), dar la traseele foarte fine am avut ceva probleme de exfoliere
parerea mea este ca cea mai buna solutie ptr. o fidelitate cat mai ridicata este metoda foto, serigrafie
si cum ziceti voi dupa aceea gaurirea pe CNC
bafta!
Nu dispera maine o sa fie si mai rau! [B]
0

#687 Useril este offline   maxu 

• Incepator
  • PipPip

Postat 13 May 2004 - 03:09 PM

Vad ca place ideea de gravare a PCB-urilor
Eu cred ca de fapt aveam nevoie sa un motiv sa-mi construiesc un CNC... de asta nici nu sunt foarte convins ca merita sa investesc mult in el
0

#688 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 13 May 2004 - 03:30 PM

Nu PCB-ul ar trebui sa fie motivul. Ca presupun ca in cele din urma se miniaturizeaza multe si trecem si la SMD-uri unde nu mai ai nevoie de multe gauri, la placi subtiri pe care nu le mai poti freza mecanic etc.
Nu e o investitie directa in bani ci in timp.
Daca vrei motiv, faci un CNC pentru frezare mase plastice, aluminiu, lemn... Eu am inceput unul pentru cablaje cu multi ani in urma si am renuntat cu totul la metoda. Acum fac o adaptare pentru frezare.
0

#689 Useril este offline   degetzica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 17-February 03

Postat 13 May 2004 - 04:18 PM

bitex, la 13 May 2004, 09:52, a spus:

Daca esti din Bârlad si cunosti amanunte, poti sa spui ceva despre fabrica de rulmenti. Mai stii ceva despre ea? Mai functioneaza? Produce si rulmenti de mici dimensiuni?

Rulmenti cat de mici ? Pentru rulare pe ghidaje ?
Se gasesc in comert rulmenti pentru role, la un pret destul de mic.
Sunt chinezesti, nu cred ca se compara cu cei de Barlad, dar sunt mai accesibili.
Ala Bala Portocala ...
0

#690 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 13 May 2004 - 04:50 PM

bitex.......hmm, fabrica de rulmenti mai lucreaza dar nu produce nimic din ce m-ar putea ajuta...........plus ca nu se mai poate scoate nimic, nu e ca in vremurile bune :o.

si ca sa fie si mai mare oftica, azi am vazut o hala intreaga numai cu scule de facut tamplarie de PVC. cireasa de pe tort a fost o masa de taiat sticla, de fapt un CNC urias de aproape 4 pe 3 m...care taia si linii curbe.

ce mi-a placut a fost o masina de taiat la capete, unde discul taietor cobora singur si distanta dintre capete era masurata automat (prin nu stiu ce metode) si aparea pe un afisaj cu leduri:?masina e aici

in orice caz de abia astept sa ma apuc de asa ceva (de un CNC adica :o )

cu stima,
woodpecker

Aceasta postare a fost editata de woodpecker: 13 May 2004 - 04:56 PM

0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25