CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
#481
Postat 14 February 2004 - 02:41 AM
Ideea ar fi ca e destul de scump sa mergi closd loop, pentru ca deja la viteze mari (doar asta-i scopu') portul paralel este insuficient ca largime de banda pentru preluarea informatiei de la senzori, de unde necesitatea folosirii placilor de achizitie de semnal, care ce-i drept COSTA, acum daca vreti bine inteles puteti face ca mine, cumparati uin 8086 in care ceti gasii toate piesele necesare pentru a va construi o astfel de placa de comanda si achizitie si puneti mina pe ciocanu' de lipit si... pentru cei interesati exista chiar si scheme pe tema asta pentru placi ISA facute in casa.
#482
Postat 14 February 2004 - 01:31 PM
In alta ordine de idei, sunt multumit ca am facut si eu rost de primele mele motoare; cred ca 2 servouri de cc si 1 stepper (basca un tahometru).
Poza este atasata.
Nu le-am probat insa, deci nu stiu daca functioneaza.
#483
Postat 17 February 2004 - 01:27 PM
Cu respect, Alexandru B.
#484
Postat 19 February 2004 - 01:15 AM
oricum, realizarea mecanica e frumoasa si ingenioasa! 10
#485
Postat 19 February 2004 - 07:59 AM
Sunt impresinat si depasit de ceea ce vad aici.....
Sunt de profesie matriter, mold-maker , toolmaker . Frezor, strungar , rectificator. Lucrez C.N.C. , EZ-track, Ez path, dar cel mai mult fac rectificari si ansamblari de matrite.
In seara asta v-am descoperit forumul, de vreo doua ore tot citesc.
Nu sunt familiar cu multe din ceea ce discutati, mai ales cu partea electrica, dar chestia asta cu motoarele de la printere, m-a dat gata.
Inteleg ca vreti sa frezati plastic, sau numai sa taiati cu fir cald , deci vorbiti numai de doua axe?
Vreau sa ajut daca pot,
mihai
#486
Postat 19 February 2004 - 10:15 AM
Imi pare bine ca incereci sa dai o mâna de ajutor. Tot visam la prelucrare 3D si mai toti avem in lucru câte ceva, dar am inceput cu 2D pentru antrenament (ca sa nu spun altfel). Cred ca o sa facem doar ce ne permite "scula" home made, adica prelucrari in materiale moi, cu performante la limita. Nu totdeauna sunt necesare piese cu tolerante foarte strânse. De regula sunt 2-3 cote functionale, restul aproape neimportante. O sa incercam sa frezam plastic, ceara, polistiren, aluminiu, lemn si ce-o mai fi usor.
Indraznesc sa vin eu cu o problema. Poti povesti pe scurt ceva despre procesul real de prelucrare, pe un CNC adevarat? N-am stat sa urmaresc cap-coada niciodata ca dureaza mult, desi am ocazia. Eventual cu ceva din experienta, ceva sfaturi. Cred ca prind bine.
Se face tot ce-i important dintr-o singura prindere?
Faci singur si modelul 3D al piesei daca este cazul? In ce soft? Din ce stii, transmiterea datelor catre masina se face cel mai des pe portul serial sau paralel al calculatorului? Ceva despre turatia sculei daca prelucrezi aluminiu? Mai exact, cam cu ce turatii se lucreaza (pentru diametre mici ale frezei)? Chiar se foloseste ceva peste 20.000 rpm? Sau un 10.000 e suficient? Cum este cu masurarea sculei si fixarea ei in portscula? Cota de la scula pâna la piesa cum se masoara? Cum se procedeaza daca o piesa are profil simetric pe ambele fete si trebuie intoarsa? Cum se centreaza astfel incât sa corespunda pozitia noua cu cea veche?
Daca mai ai timp sa intri si poti sa ne ajuti cu ceva sfaturi, o sa vin si cu intrebari la obiect. Doar daca iti face placere sa ne ajuti!
Sper sa ne intâlnim cât mai des pe net.
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
#487
Postat 19 February 2004 - 05:53 PM
Hai ca am terminat masina de frezat/taiat polistiren
dar nu am pusa-o inca in miscare(a-m sa incerc miine)-ceva probleme de sanatate mai serioase- cind vad cit sint de mici motoarele alea pas cu pas nu stiu daca v-or putea misca axele chiar si la avans mic.
Cel mai rau e ca la aza z toata greutatea (cam 4 KG) sta in piulita de avans si frecarea este destul de mare, poate daca aplic o contragreutate de compensare sa rezolv ceva.
Miine incerc si poate pun si ceva poze -sa fac rost de un aparat foto.
Freza e BOSCH de 30000rot/min
#488
Postat 19 February 2004 - 10:25 PM
Telefon: 0721 385365
#489
Postat 20 February 2004 - 02:29 AM
"Indraznesc sa vin eu cu o problema. Poti povesti pe scurt ceva despre procesul real de prelucrare, pe un CNC adevarat? N-am stat sa urmaresc cap-coada niciodata ca dureaza mult, desi am ocazia. Eventual cu ceva din experienta, ceva sfaturi. Cred ca prind bine.
Se face tot ce-i important dintr-o singura prindere?
Faci singur si modelul 3D al piesei daca este cazul? In ce soft? Din ce stii, transmiterea datelor catre masina se face cel mai des pe portul serial sau paralel al calculatorului?"
Eu nu stiu sa fac programe 3D, noi , matriterii nu facem asa ceva , cu asta se ocupa programatorii . De multe ori chiar si programele 2D vin pe dischete o data cu dosarul proiectantului cu desene si repere(detalii)
EZ track, e masina de frezat clasica, produsa de Bridgeport , este 2D , X,Y, deci avans longitudinal si transversal . este masina pe care o folosesc cel mai des. Cind o pornesc,(asta este comun la orice CNC) isi face casa (home) adica se duce la "0".De obicei programez direct , in mod M . D .I.(manual data input), direct de pe desen . E ca si cum ai desena pe computer, elementele sunt : punct , linie, raza, unghi . deci, pleci de la un "O", si ai butoane pe ecran, cum ar fi, "mill(frezeaza) line, si treci dimensiunea liniei dupa aia de ex, mill radius, (frezeaza raza) si masina te intreaba daca e convexa sau concava, daca e unghi, sanfren, pina cind inchizi conturul . poti sa vezi desenul asa ca stii daca esti ok sau nu. Face orice se poate face pe o freza, fara sa fie nevoie de masa rotativa, intoarce singura programul (oglinda) deci totul opus, daca e nevoie. Dimensiunea piesei se poate controla in mod CCOMP, (cutter compensation), deci daca este prea mare modifici in program diametrul sculei , in asa fel incit sa obtii ceea ce vrei. Dupa ce ti-ai facut programul, trebuie sa iei un punct de pornire, sunt multe metode. cea mai simpla, este sa misti masina in "manual mode". pina la marginea materialului si atunci cind este unde iti convine ii dai un"O". Daca materialul este taiat la cota, se foloseste un "edgefinder"( cautator de margine). Va puteti face singuri asa ceva , este o scula relativ simpla.Pe cit este de simpla pe atit imi este mie de greu sa o descriu. Am sa vorbesc in m.m. ca sa ma intelegeti . Imaginati-va o bucse de otel de 10 m.m. in diametru , lunga de 50 de m.m. La unul din capete , are o bucata rotunda , tot de 10m.m.diametru si lunga de 15 mm dar solida, atasata de tubul (bucse) printtr-un arc interior. Capetele de contact sunt rectificate perfect perpendicular, in asa fel , incit daca o asezi cu mina , nici nu-ti dai seama ca-i din doua bucati , numai arcul le tine lipite desi se pot misca putin independent .Dar totusi, daca vrei sa o misti excentic, ea permite , 2-3 mm cit o lasa arcul din interiorul tubului . Un arc de comprimare, de vreo 2 cm. Deci, partea fixa, adica tubul se stringe in collet(penseta) , o asezi sa fie vizibil descentrata si pornesti masina sa zicem 800-1000 r.p.m . Te apropii cu masina de piesa , pina cind virful solid , invirtindu-se atinge piesa ta , dar pentru ca este excentrica continua sa bata . Continui sa te aprropii pina cind se centreaza singura , pina cind o vezi ca face corp comun cu partea superioara, bucsa prinsa in mandrina, in penseta , intelegeti? Atunci sunteti la o raza(5mm) de marginea piesei .Daca continuati sa avansati cu masina , are sa se descentreze fata de butuc , se invirteste si ramine lipita de piesa. te duci inapoi si repeti miscarea cind ajungi sa-l vezi ca se invirteste concentic , iei un "O" , dupa care mai avansezi 5mm si iei din nou "0",atunci centrul masinii e la marginea piesei. Repeti operatia si in cealalta axa, asfel esti la un "0" X si "0" Y.
Masinile din atelierul unde lucrez eu sunt :
Mazak quick turn system, strung orizontal 5D (are control 360 grade pe universal) 12 posturi de scula , dintre care unul frezeaza frontal si altul frezeaza lateral.
Mazak V.T.C. (vertical travel column) 3D, in general pe ea facem elecrozi .
Charmiles Technologies, doua masini Ram E.D.M. si Wire E.D.M (electrical discharge machinning.
Una este pentru taiere cu fir si cealalta pentru prelucrari cu electrod, 4D, cu cap rotativ.
Mai avem vreo 6 masini plane de rectificat, 3 EZ track-uri si doua strunguri EZ path .
Strungul CNC , EZpath
data sculelor se pune in computer, la Tool Library , se da un numar la scula respectiva de ex.
1 selectezi "tool library" , si iti apare display cu toate sculele posibile , sa zicem ca vrei sa inregistrezi o bara cu insertii de carbide(widia) pentru strunjit interior.
2 Apesi pe ecran pe butonul "internal turning bar" , in momentul ala inti apare desenul (schita) capului de bara cu niste casete cu intrebari si trebuie sa introduci datele. (unghi de degajare, raza de virf etc.) treci toate datele, si dupa aia pornesti masina si faci o taietura de proba, eventual intr-o bucse, dupa care masori si pui dimensiunea la "diametru actual"In X atingi la fel materialul cu masina mergind si iei on "0"
La strungul Mazak , masina citeste singura scula are un brat rabatabil cu 5 puncte de atingere, care se apropie de postul rotativ de scule si manevrezi (avansezi ) scula din buton pina cind o atinge palpatorul , in momentul cind o atinge, suna si dupa aia avanseaza singura in senzor pina mai suna o data, atunci inseamna ca a citit-o .
La freza CNC ,(Mazak) sculel stau depozitate in magazia de scule atasata in spatele masinii , fiecare in holder(dispozitiv de prindere) sunt actionate separat de un lant si identificate prin numerotare.Se misca hidraulic si electric.Sunt 46 de posturi de scule in magazie .
Daca vrei o scula anumita o comanzi dupa numar, un brat rotativ scoate scula care este in momentul respectiv in postul de scula o pune la loc la numarul ei si fixeaza scula pe care ai cerut-o .
Cind pui o scula noua , este inregistrata tot de senzor in plan vertical, iar diametrul il trece operatorul.
Dupa ce ai fixat piesa pe masa de lucru , sau chiar in menghina , pentru ca masina sa ii recunoasca dimensiunile ceri din magazia de scule un senzor , ceva mult mai bun si mai sofisticat decit edge-finderul de care am vorbit mai inainte. Se numeste "probe" Este un virf, un senzor electronic care este suspendat intr-un mecanism de arcuri , in plan vertical si in limitele XX si YY.
Il aduci apreope prin manevrare manuala si cind atinge piesa , avanseaza singur , incet pina isi ia coordonatele.
Manevrarea (miscarea postului de scula) se face prin invirtirrea unui buton. Intii alegi axa , si daca vrei sa avansezi rapid, este un comutator cu optiuni (x10, x100) sau un buton pe care tii apasat pina ajuge aproape rapid.
Rectificam otelurile dupa calire, raze, unghiuri , suprafete plane.Tolerantele la rectificare sunt +/-.0002 toli (0,005m.m.)
Ok, nu stiu in ce masura va intereseaza ce am scris aici, am impresia ca am fost destul de incilcit.
O alta diferenta extrem de importanta la frezare CNC , este ca taie prin claiming(incalecare) Daca scula se invrteste in sensul acelor ceasului , tot in sensul asta se face si taierea, asta e un mare avantaj. Nu stiu daca m-am facut inteles si daca ceea ce am spus foloseste la ceva .
Am sa scriu separat despre alte citeva lucruri,
mihai
Aceasta postare a fost editata de toolmaker: 20 February 2004 - 02:33 AM
#490
Postat 20 February 2004 - 03:18 AM
Asa arata un edge finder,
http://www.hschmidt....dgefinders.html
Aici este un probe in postul de scula se atasaza la fel ca orice freza sau spiral in postul de scula si operatorul atinge piesa prin manevrare manuala
http://www.renishaw.com/client/product/UKE...h/PGP-138.shtml
Aceasta postare a fost editata de toolmaker: 20 February 2004 - 03:29 AM
#491
Postat 20 February 2004 - 05:46 AM
bitex, la 19 Feb 2004, 10:15, a spus:
Eu cred ca cel mai important factor este stabilitatea materialului si a masinii . Daca materialul este bine prins , ca sa se evite vibratiile si daca rulmentii sunt buni viteza de rotatie poate fi mult mai mica, chiar 5-6k r.p.m . Mai ales daca este CNC , pentru ca are avansul uniform. Este foarte important cum este ascutita scula si eu unul as prefera sa folosesc pentru aluminiu mai repede cobalt decit widia. Este bine sa fie freza cu doua guri de taiere, nu mai mult. In Germania este o firma Titex care face scule bune, vreau sa zic otel rapid . Merge mai bine la aluminiu. Trebuie folosit lichid de racire, aici unii folosesc spray , mai ales daca e un aluminiu din ala brinzos. Am lucrat cu vreo citiva ani in urma, un tip de aluminiu numit fortral, extrem de dur , am folosit widia.
#492
Postat 20 February 2004 - 10:09 AM
Spor la treaba.
Telefon: 0721 385365
#493
Postat 20 February 2004 - 12:22 PM
Pentru mine e o placere sa comunic aici in forum, nu stiu daca voi va cunoasteti, daca sunteti cumva asociati , dar gasesc discutiile astea interesante si am si eu multe de invatat.
Nu stiu daca ati citit , dar am scris pe pagina anterioara despre C.N.C si am dat si niste link-uri pentru exemplificare.
mai vorbim,
http://www.emi-inc.n...eport/trak.html
Aici este freza de care vorbeam pe pagina anterioara
mihai
Aceasta postare a fost editata de toolmaker: 20 February 2004 - 12:29 PM
#494
Postat 20 February 2004 - 05:15 PM
Am reusit sa desenez un S cu un marker legat de freza,
dar cit de incet! Pentru o litera de 7cm am stat o gramada trebuie neaparat pas mai mare la surub
nu a-m reusit sa fac poze dar o sa fac.
#495
Postat 20 February 2004 - 11:23 PM
@toolmaker
Suntem asociati doar la idee, ne intâlnim doar pe forum si foarte rar in alte situatii. Incercam sa facem pe unde apucam sculele de care avem nevoie in hobby si nu numai. PC-ul a devenit ceva comun si ieftin, la butonat vad ca facem fata, putina electronica invatam sau stiu altii si pentru noi si din cauza modelismului (poate nu numai...) reusim sa construim un sistem de deplasare pe 2-3 axe cu care sa zgâriem materiale mai dure sau chiar sa le prelucram pe cele mai moi. Daca subiectul se dezvolta prea mult riscam sa fim trasi de urechi. Noroc de faptul ca mai folosim si in modelism ce facem. Avem o scuza. Am vazut pe alte meleaguri forumuri serioase numai despre CNC-uri.
Din ce am constatat, se gasesc destul de greu in RO materiale pentru constructia masinilor. Suntem nevoiti sa apelam la motoare de prin imprimante scoase din uz, la suruburi cu profil triunghiular ca astea se gasesc mai usor, la profile din aluminiu foarte scumpe si nepotrivite aplicatiei. Noroc de soft si de PC-uri ca se gasesc usor si ieftin. In rest pasiune, munca... Asta cred ca stii. Imi pare bine ca ai avut rabdare sa scrii asa mult. Sunt informatii care se afla desul de greu. Asteptam noi vesti, si personal astept una din care sa aflu ca incepi sa constuiesti si tu o "jucarie" pe 3 axe, comandata cu un 486, just for fun!
Spor la treaba!
PS. Ce imi pare rau e ca firmele mari se misca foarte greu. Daca mergi la o firma si ceri 2 metri de bara nu stiu de care, se uita aia tare ciudat la tine. Daca nu au in stoc astepti mult si bine pâna onoreaza comanda, daca o accepta! Daca ceri 2-3 tone parca se misca treaba mai bine. Si cel mai repede obtii pe cale neoficiala. Sau gasesti pe net o firma, oferta firmei si ceri informatii despre un produs. Totul e OK pâna afla ca de fapt vrei un singur produs. Poti sa-l iei pe Sfântu' Asteapta in brate si sa mori asa. Cu reprezentantele firmelor straine merge mai bine desi mai e câte unul care strâmba din nas dar in cele din urma cu prima ocazie aduce si produsul cerut de tine. Preturile sunt accesibile, nu asta este marea problema. Nu mai vorbesc de faptul ca in localitatile mici esti complet izolat. Cred ca nu-ti spun noutati si de fapt nu asta era subiectul discutiei. Iau o pauza si mai vorbim!
Ovidiu.
Ovidiu.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 20 February 2004 - 11:37 PM
Telefon: 0721 385365
#496
Postat 21 February 2004 - 09:53 PM
As fi vrut sa te sun, pentru ca in conversatie lucrurile se lamuresc mult mai usor, dar e ok sa comunicam si pe forum , duraza mai mult dar merge.
Imi pare rau ca nu mi-ai spus daca ai inteles principiul de functionare al edgefinder-ului, este o scula importanta pentru frezori.
Este ceva ce as fi preferat sa-ti spun in particular, dar poate ca e mai bine sa vorbesc aici.Am cumva impresia ca am sarit peste cal , in sensul ca ceea ce am scris despre CNC , suna deplasa din punct de vedere al posibilitatilor materiale , sau chiar al investitiei pe care doriti s-o faceti.
Cind am spus ca "vreau sa ajut", poate a sunat chiar arogant sau laudaros, nu a fost in intentia mea. Ma refeream la faptul ca am de gind sa va dau ceva scule, (freze mici in cazul asta si eventual citeva pietre mai folosite cu pulbere de diamant sintetic , in sfirsit, lucruri de valoare relativ mica pentru care nici eu nu cheltui bani).
Pot sa mai dau niste programe,cind vin in Romania, eu am acasa CADKEY, incape pe un CD.
Am 50 de ani, eu am fugit din Romania in '87 si de 14 ani lucrez in matriterie in Philadelphia.
In general stiu cam care este situatia in Romania, merg destul de des, parintii mei traiesc in Buc.
Cind am fugit , eram timonier la flota de pescuit oceanic, initial am fost si eu strungar. Vreau sa mai zic o treaba aici . Prin 1985-86, am cunoscut un navomodelist , e chestie interesanta care explica cumva interesul meu pentru voi. Cind eram imbarcat, unii dintre noi faceau machete de veliere si le vindeau prin porturi, pe sume mici . Nu m-am incumetat nici o data , pentru ca toate mi se pareau nereusite, urite. De fapt nici nu aveau schite , lucrau ci lemn , furnir , placaj si lipici.
Dar mi-a venit atunci ideea ,sa cumpar navomodele de calitate si sa le vind afara . Atunci era un cerc de navomodelism in parcul tineretului , linga sala Polivalenta. Am stabilit sa merg acolo prin telefon si am fost, am vorbit cu instructorul si m-a chemat la el acasa. Daca mai traieste, omul ala are acum cam vreo 65-70 de ani . Imi aduc aminte cit era de pasionat, ce cataloage cu veliere mi-a aratat , am cumparat de la el o maceta de velier, de i-am lasat masca pe aia la vapor, nu mai mi-aduc aminte cit am luat pe ea, dar am luat destul de bine la Las Palmas, era un om talentat, pasionat.
Ar fi bine sa fiti uniti intr-o asociatie, in grup indivizii pot face mai mult pentru ei insisi, chiar si forumul asta mi se pare interesant, civilizat.
Spun toate chestiile astea personale, pentru ca am impresia ca este un fel de distanta , de retinere in comunicare.
Eu nu ma pricep sa fac un CNC, nu am nici cele mai elementare cunostinte de electronica necesare pentru asa ceva, dar ma pricep la partea mecanica.
Va admir pentru incercarile voastre, o spun sincer.
Conversatia pe forum, are unele inconveniente, de multe ori de interpretare.
Pentru frezare CNC, cea mai mare problema dupa parerea mea este stabilitatea si rigiditatea masinii . Dupa parerea mea nici nu poate fi vorba de frezare pe ghidaje de aluminiu, oricit de mica ar fi sarcina.
Voi stiti asta, dar eu vreau sa-ti sugerez o alta solutie.
Suruburile se pot face si rectifica pe un strung clasic, stiu ce spun, crede-ma.
Mai complicata mi se pare piulita, cred ca aia trebuie cumparata, cu conditia ca surubul sa fie fie executat corect.
Pe strung se poate atasa un polizor, multi rectifica pe strung . Eu am scula care formeaza raza pe piatra de rectificat , e o scula de mare precizie, este proprietatea mea si pot sa o aduc in Romania . Surubul trebuie rectificat, nici nu poate fi vorba de filet triunghiular, sau nerectificat, cred ca esti de acord cu asta.
Rectificarea cilindrica nu e o problema, si in strunjirea initiala (inainte de tratamentul termic) , trebuie format si filetul cu cutit rotund, lasat numai adaosul pentru rectificare.
Pot sa pun un link sa vezi radius dresserul de care vorbeam, am acte pentru el,m-a costat $1640, pot sa trec cu el prin vama, nu-mi fac nici o problema de genul asta. Cred ca prin iulie vin in tara, ca sa le rectificam pe strung eu cred ca dureaza 10-12 ore, ce zici?
Intre timp m-am mai uitat pe net si am gasit un site, o companie din Israel care face genul asta de suruburi, au desene in detaliu , cu standarde si cote.
mihai
#497
Postat 22 February 2004 - 02:32 AM
Daca vrei poti sa pui programul pe un site.
#498
Postat 22 February 2004 - 02:54 AM
Cred ca te-ai speriat când ai auzit de profile de aluminiu. Nu pentru ghidaje le folosim, ci pentru masa care sustine ghidajele. In unele cazuri asigura o rigiditate suficienta. Vorbesc de CNC-urile de taiat polistiren expandat, sau altele de mici dimensiuni. Pentru freze, dimensiuni mari si materiale dure cam stiu ce trebuie. O masina de frezat care ar putea prelucra carena unui navomodel de dimensiuni mici sau o matrita pentru o caroserie de auto (termica), are cel putin 3-4 tone. Nu stiu cine isi poate permite una, s-o tina eventual in balcon... Dar ceva simplu se poate. De fapt importanta si interesanta este doar ideea de a pune la treaba PC-ul, ca-i pacat ca dupa ce am dat câte 1000 dolari (la vremea aceea) sa ajunga la cos fara sa-si fi trait viata... Acum are ocazia. Mai toti avem câte un 486 sau PI care zace printr-un colt de camera/atelier pe undeva. Cu o investitie minima poate face treaba buna.
In privinta suruburilor rectificate pe strung te cred fara rezerve, ca am lucrat ca strungar si am facut asa ceva. Daca la rectificarea exterioara mai merge, la cea interioara e mai complicat, desi am rectificat si interior tot pe strung. De fapt nu rectificarea in sine e o problema ci masurarea cotelor interioare mici! Pe net am gasit si eu multe firme care au desene de suruburi cu tot ce trebuie dar nu e rentabil pentru nimeni sa se cumpere o singura bucata. In final se ajunge la aceeasi problema: daca tot ce vorbim aici este facut doar pentru hobby, nu se merita efortul. Daca se urmareste obtinerea unor venituri din asta, e altceva. Nu se mai pune problema câtorva sute de dolari in plus sau minus pentru un surub cu bile, daca-i vorba de o masina pe care poti ulterior prelucra si matrite de mii de dolari bucata.
Am zis asta: "Suntem asociati doar la idee, ne intâlnim doar pe forum si foarte rar in alte situatii. Incercam sa facem pe unde apucam sculele de care avem nevoie in hobby si nu numai", dar m-am referit strict la CNC-uri. Ca privind pasiunea comuna, situatia e alta. Suntem destul de uniti, exact cum ziceai, in cluburi sportive si ne cam stim din vedere, de pe la concursuri, dupa figurile din poze sau injuraturile de pe net... Nu mai stiu de unde era ideea cu familia, dar sa zicem ca suntem. E fain.
Ca tot ai adus vorva de scule, au ajuns si pe la noi firme cu scule bune. E drept ca uneori par scumpe, dar exista.
Am inteles cum "functioneaza" un edge finders ca am mai cautat pe net ca sa fiu sigur ca nu gresesc. Acum e OK.
Ziceai ca nu poti proiecta un CNC. Te inseli. Poate nu esti asa pasionat de domeniu, sau te-ai saturat de el, dar daca partea mecanica e buna, electronica e ca cireasa de pe tort. Un circuit cu câteva piese legate cu niste "cabluri" si un calculator la care sa nu se mai joace doar Solitaire...
Pentru prima mie de dolari sau euro o sa folosesc surub cu filet patrat, trapezoidal sau triunghiular si apoi cumpar cu bile. Sau mai stau si cuget. Posibil sa fie nevoie de surub ca sa pot vorbi de prima mie...
Mai vorbim. Spor la treaba si sper sa ne vedem.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 February 2004 - 03:00 AM
Telefon: 0721 385365
#499
Postat 22 February 2004 - 10:15 AM
#500
Postat 22 February 2004 - 08:17 PM
PiccoMaster, la 22 Feb 2004, 10:15, a spus:
Multumesc de info . Piccomaster, intr-adevar ii uitasem si numele, e un om talentat, imi aduc aminte si acum corabia aia, detaliile la arborada, totul era facut cu migala si rabdare.
mihai
#501
Postat 22 February 2004 - 08:20 PM
Se poate si asa ?, la 22 Feb 2004, 02:32, a spus:
Daca vrei poti sa pui programul pe un site.
Dintre toate materialele despre care s-a vorbit inainte, lemnul mi se pare cel mai usor de prelucrat tridimensional. La lemn, problemele sunt trei :
1) este material fibros, si deci scula trebuie sa fie perfect ascutita,
2) Si lemnul poate avea noduri ,
3) problema prinderii, pentru ca si lemnul vibreaza .
Si pentru lemn as folosi tot scule de otel rapid, ascutite extrem de fin si concentric .
Nu stiu prea multe despre taiat plasticul prin aschiere, am lucrat putin in teflon si am observat ca scula trebuie sa fie bine ascutita la virf, si rata de avans in piesa trebuie sa fie mare, trebuie sa-i lasi loc mare de dejare pentru span si nu ai probleme.
In general problema mare la aschiat plastic , este cind scula nu taie bine, atunci se supraincalzeste si materialul cald ineaca scula , in momentul cind ii astupa caile de evacuare a spanului normal ca se rupe.e buna taierea sub jet de aer .
Si la aluminiu materialul astupa canalele de evacuare, tot din cauza incalzirii , dar la aluminiu mai e o chestie , faptul ca in general aluminiul contine impuritati . Alea ataca muchia de taiere si incet-incet, se depune in interior, dealungul canalului de evacuare a spanului o pelicula subtire de aluminiu topit, asta se vede chiar fara lupa, atunci incepe incalzirea, de aia e buna racirea cu spray de lichid de racire, pentru ca aerul degajaza spanul , lasind freza libera. Frezele speciale pentru aluminiu au au o forma diferita de frezele pentru otel, canalele elicoidale de evacuare sunt ascutite intr-o orientare spre baza sculei si totusi cind se rup , te uiti la partea activa si vezi ca au pe ele aluminiu depus si lipit atit de tare incit cu greu il smulgi cu un virf ascutit.
http://www.royaltool...tml/pro02-5.htm
In nici un caz , nu as construi o masina cu ghidaje de aluminiu, aluminiul nu are nici tenacitate nici duritate, frecarea de aluminu pe aluminiu este in fond problema #1, mi se pare absurd. Poate fi folosit daca vrei sa construiesti o masa de trasat, o plansete de desn tehnic, ceva de genul asta.
mihai
Aceasta postare a fost editata de toolmaker: 22 February 2004 - 08:41 PM
#502
Postat 22 February 2004 - 11:02 PM
@Se poate si asa, nu am apucat sa vad mesajul ca a aparut in timp ce scriam la al meu si n-am mai citit ce era inainte. Sorry. Nu vreau sa fiu categoric din start privind ghidajele din aluminiu. Exagerând, ghidajele pot fi facute din orice. Dar nu sunt bune si nu rezista la uzura. Daca se amortizeaza pretul in modul acceptat de proprietar, e suficient. Prefer varianta in care pretul unui ghidaj sa nu intre integral in pretul piesei, adica piesa si ghidajul... Ce m-a mirat foarte mult si de ce sunt pentru folosirea ghidajelor bune: adâncimea de prelucrare este foarte mica, avansul este foarte mic si cantitatea de material de frezat este foarte mare. N-am facut inca proba (poate ne lamureste toolmaker ca lucreaza chiar in domeniu), pe un fisier gata facut, sa vad de câte ori se deplaseaza scula pe directia axelor la prelucrarea unei piese mici, dar o sa fac si revin. Frezarea nu e ca pe masinile de frezat normale, unde poti merge cu adâncime mare de aschiere si din 5-6 treceri ai prelucrat o suprafata. La diametrul mic al sculei si sa zicem o prelucrare concava (un semicilindru) la care incerc si niste dimensiuni cu riscul de a primi observatii: diametru de 50mm pe lungime de 100mm, ca spun numai din ce observ (nu butonez eu) masina frezeaza câteva ore bune si frecventa miscarii este cam de 1 deplasare pe X-Y-Z/secunda. Adica zeci de mii de curse pe toate axele pentru o singura piesa, in care tot echipamentul mobil (kg bune!) trebuie deplasat. Am luat in considerare faptul ca nu folosim scule de diametre mari. E drept ca nu vom obtine performantele celor industriale, dar parca ceva semi~ tot as face. N-as risca cu aluminiu. Merg ghidaje "usoare" la ceva gen taiat polistiren unde din doua treceri poti obtine conturul inchis si final si unde in cazul nostru sunt folosite de 2-3 ori pe an, dar la materiale mult mai dure parca zic ca nu. Doar aluminiu placat cu otel si rectificat, cu role sau bile cu recirculare si ungere buna, daca este asigurata rigiditatea.
@toolmaker Nu stiu câti dintre noi doresc sa faca ceva foarte complicat. Am sa incerc sa postez niste adrese pentru variante constructive usor de abordat. De la masini de taiat polistiren simple, chiar ca cea din ultima adresa, la masini mari si scumpe, orice poate fi facut. Când am vrut sa cumpar ghidaje bune de la o firma, tipul de acolo mi-a spus ca degeaba am ghidaje INA daca le montez pe masa din aluminiu si are dreptate. Nu ca n-ar fi posibil...
Adresele sunt cunoscute, sunt luate la intâmplare, doar pentru a vedea cam la ce putem spera sa facem. Deci nu ceva deosebit, daca asta a fost prima parere! Ciudat e ca electronica este aproape aceeasi si pentru cele industriale. Difera unele lucruri (nu lipsite de importanta).
http://www.campbelldesigns.com
- ghidaje bune montate pe profile din aluminiu.
http://www.alignrite.../cnc_router.htm
- de vazut doar pretul. Merita banii astia? Nu pare foarte rigida. Nu mai vorbesc de varianta de 13.500 USD.
Poate par cârcotas, dar preturile sunt foarte mari chiar si pentru ei.
Decât deloc merge si asa: http://gm.cnc.free.fr/gilles.muller10/CNC/...camanuel_v2.pdf
Important e ce se obtine cu ceva de genul asta, si mai putin cum arata "scula".
Teoria ca teoria, practica ne omoara!
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 February 2004 - 11:05 PM
Telefon: 0721 385365
#503
Postat 23 February 2004 - 02:34 AM
Ce mi-a placut , este designul masinii , adica tip portal. Am sa revin cu info. lucruri clare si concrete. Trebuie sa dau niste telefoane si prefer sa fac asta de la companie.
Construita in mod solid, o masina ca asta n-ar fi rea, dar ramine problema postului de scula, ramine sa discutam asta. Eu sunt de parere ca axul port-scula trebuie sa fie independent de motor, trebuie sa fie perfect centrat cu postul de atasare al sculei, (eventual turatia se poate schimba printr-un sistem de fulii cu 3-4 diametre , cu curea de transmisie. Spun asta, pentru ca motorul nu are decit doi rulmenti axiali , nu are rulment de presiune si asta este necesar , altfel la turatii peste 10k , o sa puna prea mare stress in rulmentii axiali .
Mai e o chestie.... aici exista niste scale digitale foarte ieftine, pe care noi le atasam pe axa Z le masinile conventionale.
Bitex, timpul de care ai pomenit mi se pare extrem de lung, la fel ai crede tu ca exagerez, daca ti-as spune ca frezarea (pe EZ trak de ex.) a unei cavitati de orice forma sa zicem de 20 de cm cubi dureaza (in otel roluit la cald de ex)10-12 min.
Eu cred ca cea mai buna strategie in programarea taierii unei carene de navomodel in lemn sau plastic, este prin taiere circumvolutiva in axele X , Y. Altfel este vorba de mii de secvente. la incheierea fiecaruli ciclu, axa Z coboara egal cu raza virfului rotund al sculei . Nu se baga span mare, si pasele trebuie sa fie cit permite scula de rapide. La prelucrarile de forme 3D se folosesc scule rotunde la virf. Netezirea finala se poate face ori prin polishare ori prin acoperire cu chit.
Oricum , mai vorbim noi despre asta , prioritate actuala sunt ghidajele si suruburile master.
O sa revin cu info.
Sa aveti fun,
mihai
#504
Postat 23 February 2004 - 04:46 AM
Banuiam ca trebuie sa spun o prostie... O sa merg sa vad concret, ca posibil sa fac confuzii. Cine stie ce mai prelucra masina in acel timp si eu ziceam ca munceste la acelasi lucru... Nu imi fac probleme de ce-i pe masina adevarata ca oricum noi o sa facem cum putem. Poate am prins numai prelucrarea finala, de finisare si am tras o concluzie gresita, generalizând. E posibil. Scula abia daca atingea materialul dar avea avansul foarte mare. Cred ca si daca nu s-ar fi rotit freza, aschia la fel de bine.
Si eu sunt pentru separarea axului principal de cel al motorului, transmisia de la motor la ax sa se realizeze nu prin roti dintate ca fac mult zgomot pentru nimic ci prin curea plata (de turatie mare). Si mie imi place structura portal, daca e facuta bine. Am totusi doua motive pentru care prefer ca axa Z sa ramâna fixa (se deplaseaza semifabricatul pe X-Y):
1. se poate folosi (independent de arborele principal) orice motor, oricât de greu sau mare ar fi, ca tot e fix. Prefer sa misc semifabricatul care este mai mic si usor decât restul;
2. se poate echilibra echipamentul mobil al axei Z, care poate ajunge la câteva kg., masa care in caz contrar este sustinuta/ridicata de un singur surub.
Am incercat o varianta de portal in care motorul era fix, in exteriorul mesei de lucru si transmiterea miscarii de lucru la axa Z se realiza cu curea. Interveneau niste roti de curea in plus, dar era posibil. In schimb pica faza cu echilibrarea ca economia pe care o faceam cu masa motorului o pierdeam cu masa contragreutatii. Acum nu stiu daca-i o problema grava, ca nu am vazut rezolvata problema la nici un CNC pe net. Vorbesc de cele construite in ateliere mici.
Putem scapa de ceva chin daca prelucrarile de degrosare le facem pe alta masina, pe CNC realizând ultimile treceri. E discutabil.
La ce facem noi vor fie niste probleme legate de diametrul sculei si puterea motorului. Ori motoare cu perii, puternice dar scumpe si greu de intretinut ori fara, dar grele si cu turatie mica. Mai exista varianta brushless undeva intre. Brushless cam inseamna "fara" dar cine stie ce zic pricepe... prin urmare nu stiu daca vom putea folosi scule cu diametru mai mare de 6 mm. Si asta la variantele mari de CNC. In rest, scule cu diametrul cozii de 2-3mm, adica nerigide, scurte, sensibile. Fortele de aschiere nu sunt mari. Uzura ghidajelor si a surubului de actionare este data mai mult de masa elementelor mobile (de fortele de frecare datorate lor).
La noi sunt câteva reprezentante care pot aduce tot ce trebuie pentru sisteme liniare. Vorbesc de INA, ISEL, REXROTH... Adresele se cunosc, preturile nu prea. Cred ca o idee ar fi sa facem o baza de date (scuze, dar n-am gasit alt termen) cu firmele care au/aduc/produc materiale folosite in constructia CNC-urilor si eventual chiar despre acele materiale (inclusiv despre cele care pot fi prelucrate uzual pe masini cu comanda numerica).
Mai vorbim. S-ar parea ca e târziu, vorbim peste 4 ore...
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
#505
Postat 23 February 2004 - 07:33 PM
Aici este link-ul de la compania de la care el a cumparat suruburile master si ghidajele de precizie, (rails)
http://www.techno-isel.com/
Am comandat catalogul cu produse de la ei, cred ca o sa vi-l trimit in Romania cind are sa soseasca.
Continui sa ma interesez.
Ei ofera si soft , cu un an de garantie . O sa aflu mai mult si am sa va tin la curent.
#506
Postat 23 February 2004 - 07:41 PM
bitex, la 23 Feb 2004, 04:46, a spus:
Mai vorbim. S-ar parea ca e târziu, vorbim peste 4 ore...
Spor la treaba!
Bitex, am preturile de la Isel deja, in catalogul de la servici, o sa aduc catalogul acasa si te informez, dar eu vreau sa-ti trimit catalogul lor original , pentru ca preturile astea sunt de la MSC(Manhattan Suply Comp.)
Cred ca e bine sa va orientati pentru suruburi de 8 sau 10 mm, vad ca ei produc si in sistem metric.
mihai
#507
Postat 23 February 2004 - 08:41 PM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 February 2004 - 08:47 PM
Telefon: 0721 385365
#508
Postat 24 February 2004 - 01:42 AM
#509
Postat 24 February 2004 - 09:27 PM
KRI, la 24 Feb 2004, 01:42, a spus:
Am reusit sa stau de vorba cu cineva care a construit doua masini , am fost la el la atelier. mi-a aratat un rulment de ghidaj Thomson.
Preturile variaza destul de mult, dar pentru o masina relativ mica, adica 1m/50cm/50cm.ghidajele si suruburile de control costa cam $1000-1200.
Masina pe care au construit-o oamenii cu care am vorbit, a fost comandata de o companie care face instrumente muzicale.
Am catalogul cu preturi de la M.S.C. ei desfac produsele la trei comanii care fac suruburi cu bila si ghidaje de precizie, Thomson, SKF si Pacific Bearing, sunt vreo 7 pagini cu citeva sute de produse, nu numai ca fac tipuri de suruburi diferite, dar au si tot felul de sisteme de ghidaje.
Scula , la tipul asta de masini e atasata direct pe axul motorului si se folosesc turatii mari, peste 25k.
Am comandat catalogul de la Thomson si cind soseste vreau sa vi-l trimit .
Vreau sa ne intelegem de la inceput ca este un singur catalog si ca o sa-l trimit la o singura adresa, cu conditia ca cel care-l primeste sa-l puna la dispozitia tuturor.
Vreau sa gasesc o metoda sa afisez cumva paginile cu produse si preturi din catalogul M.S.C.
Mi-a aratat si cutia de control , are un output pentru P.C. si trei pentru controlul axelor.
Are soft, dar nu vrea sa-l dea, l-am intrebat.
Acum, citeva amanunte concrete.
Inainte de asta, vreau sa va spun ca ghidajele au si ele rulmenti. Deci, vorbim de 4 elemente diferite.
Ghidajele de glisare, sunt de dimensiuni diferite , de materiale diferite si de sectiuni diferite.In functie de dimense si calitate pentru o lungime de 48 inch (cca 1,20m) costa de la $133<760.
Rulmentii ghidajelor de glisare, rulmenti liniari care nu necesita ungere, variaza in forma si calitate, unii ai suprafata de frecare ceramizata.Preturile intre $34.40<363
Suruburile , la fel in functie de diametru, variaza intre $115 si 360(48 inch)
Urmeaza piulitele cu bile, intre $180si 380 .
Si mai vind ceva , de care voi nu aveti nevoie, rulmenti in carcase pentru suruburile master, se vind in pereche si sunt cam tot la fel de scumpi ca piulitele.
Cred ca daca ma uit mai mult gasesc variatii si mai mari intre preturi, v-am spus este foarte multa info.
Din cite am inteles, companiile nu vind direct, vind prin distribuitori, asa ca nu se gasesc preturi in cataloagele lor.
Au reprezentante in Europa, dar probabil ca si ei vind tot prin distribuitori, cu aia trebuie vorbit.
Parerea mea este sa nu va grabiti, sa va organizati toti cei care vreti sa faceti asemenea masini , pentru ca impreuna nu numai ca puteti sa obtineti un pret mai bun, dar puteti sa impartiti experienta si sa salvati o gramada de bani. E mai bine si mai ieftin .
mihai
#510
Postat 24 February 2004 - 11:01 PM
In privinta catalogului nu te agita foarte tare. Cataloage se gasesc sau se primesc uneori la cerere pe net. Poate reusesti sa ne transmiti o adresa de net unde poate fi rasfoit online cel pe care-l ai tu. E mai simplu pentru toata lumea. Pentru inceput cred ca vom face lucruri mai putin costisitoare. Posibil pentru polistiren, placaj, balsa.
Vad ce mai aflu si eu pe aici si revin cu amanunte.
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365