In ceea ce priveste dilatarea termica, sunt 2 chestii aici: nu stiu daca la dimensiunile pe care le are tipul acestea sunt asa de mari si in al doilea rind e totusi un hobby CNC. Pai s-avem noi erori de pozitionare datorate numai dilatarii termice si ne-am scos.
Sunt de-acord ca se poate face ceva mai simplu si mai ingenios, chiar si el spune odata ca e supraproiectat. Ideea e ca e bine sa ai un plan bun dinainte.
In sfirsit, m-am uitat si eu cit costa sistemul ala de control, Flashcut. Peste 3500$ nou, si nu stiu daca l-a luat de pe ebay si pe-asta. A dat ceva bani pe toata afacerea dar se putea scoate cu mult mai putin. Cel putin Flashcut-ul e compus practic din niste 3 Gecko driver-uri + sursa, totul intr-o cutie frumoasa. Daca ai cumpara chestiile astea separat, noi, iesi pe la 500$.
Si o intrebare: cum ii spui programului de control al operatiilor de prelucrare ca esti cu scula pe punctul 0,0,0? Adica faptul ca ai atinsc cu virsful sculei punctul de unde ti-ai facut tu calculul ca trebuie sa inceapa prelucrarea?
Ma indoiesc ca programul stie precis pozitionarea semifabricatului in spatiu (ar fi frumos sa ai niste senzori care sa spuna chestia asta) asa ca probabil aduce manual scula in punctul respectiv. Cum? Manivele n-are, deci tot cu programul ii da comenzi misca-te inainte usor pina ajunge aproape de zona respectiva. Si-apoi, ce face cu erorile de pozitionare daca face totul manual? Adica ok, aparatul are precizie de 0,005 mm/100mm dar el pune cutitul la 0,500 mm fata de pozitia pe care trebuia sa o aiba asa ca iese piesa prost, cu juma de mm mai departata fata de o suprafata de referinta.. Ei?!?
Cel mai frumos ar fi sa faci asa (cred):
1. Fixezi bine semifabricatul.
2. Montezi un palpator ceva (senzor optic) si-l scanezi rapid sa-i afli dimensiunile generale.
3. Bagi scula (ale carei dimenisuni le sti)
4. Te duci exact unde vrei fiindca acum ai o pozitionare spatiala determinata.
Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 04 February 2004 - 09:40 AM