bitex, la 13 Jan 2004, 02:07, a spus:
Daca se foloseste hct573 mai e nevoie de optocuploare? Eu n-am folosit si nu stiu daca e bine sa folosesc sau nu. Adica e un moft sau chiar sunt necesare? HCT573 nu-i unidirectional? In cazuri extreme poate conduce si in sens invers? Am ars 573 dar nu mai stiu daca se intrerupe sau conduce. Din ce tin minte parca nu mai conduce si se poate arde si partial (pe "porti").
Normal de optocuploare nu ai nevoie decit in cazul in care vrei sa izolezi galvanic computerul fata de partea de actionare a motoarelor, indeea este ca atunci pentru cei 5V necesari logicii trebuie sa folosesti un traf separat fata de cel de alimentare al circuitului de putere la motoare (evident ca poate fi si o infasurare separata pe TRAFUL de putere al motoarelor), ideea este ca de pe acest traf nu putem alimenta decit HCT573 si optocuploarele si in NICI UN CAZ si logica de pe placile de comanda, pentru ca atunci nu am mai avea izolare galvanica, e la mintea cocosului, legam circuitele prin alimentarea de la aceeasi sursa ceea ce este gresit.
Cit despre HCT573 el este un latch unidirectional, adica reproduce pe iesire ce a fost odata pe intrare pina ii spunem noi sa reproduca altceva, eu am mai folosit in loc de HCT573, si un HCT273, de ars am ars si eu citeva HCT573 tot asa pe porti, oricum este solutia de preferat pentru ca e numai 23de mii fata de 300mii o placa de extensie pentru port paralel. Cind se arde in general nu mai conduce, pentru ca de obicei se distruge jonctiunea datorita faptului ca nu poate disipa in timp util caldura generata, dar ideea este ca daca jonctiunea e distrusa de o descarcare electrostatica este foarte posibil ca rezistenta ei sa tinda catre 0 deci sa conduca mai ceva decit cind e functionala :D :D , si aici ne salveaza de fapt optocuploarele.
Acum pentru cei care nu au stiinta de electronica si rabdare sa faca experiente pot lega direct placile de comanda ale motoarelor la portul parale si traba merge la fel de frumos ca si cu optocuploare si chiar mai ieftin, cheltuielile suplimentare apar in momentul in care se intimpla vre-un accident (scurt circuit sau alea alea) atunci scoateti banii pentru o placa de extensie de port paralel, sau va apucati sa lipiti si dezlipiti cu multa tehnica de pe placa de baza ceva cipuri, sau efectiv cumparati alta placa de baza care are portul paralel bun.
Oricum un HCT573 salveaza in cele mai mult cazuri portul paralel, in cazul de fata daca interpunem un hct intre port si intrarile placilor nu ne deranjeaza faptul ca e unidirectional, pentru ca oricum nu avem nevoie de bidirectivitate.