mirciulica, la Oct 6 2009, 10:19 PM, a spus:
Salut.
Nu este nevoie de doua motoare pe o axe, ori folosesti un arbore mecanic (o bara sau teava care le leaga intre ele) suruburile sau rotile de curea, ori faci o legatura cu curea dintata.
In ce priveste surubul cu bile si trapezoidal problema este legata de precizie pe aceeasi lungime precizia la surubul trapezoidal este de 0,3 mm la o lungime data in timp ce la cel cu bile este de 0,2 mm la aceasi lungime.
...
PS. Voi reveni cu un calcul detaliat.
Buna ziua!
Am cateva neclaritati legate de precizia aia la cele doua tipuri de suruburi. E vorba de jocul axial al piulitei fata de surub? Nu-i cam mare 0,2 mm la cel cu bile? Zic si eu...
Legat de cele doua motoare pe o axa, sunt situatii cand nu se potriveste sincronizarea mecanica a celor doua sisteme, de pe lateral, in scopul folosirii unui singur motor. In general cand distanta dintre ele este foarte mare, de exemplu la 2000 mm ar fi chiar neplacut, sau cand transmisia e cu suruburi, ca axele lor sunt paralele si o curea mai mult strica decat ajuta. Ce castigi cu surubul pierzi cu cureaua si ajungem la mesajele amicului de la navo, cu Domnul a dat, Domnul a luat...
O alta problema e atunci cand antrenrea se face pe cremaliera. Bara de sincronizare (asa-i zic eu dar stiti la ce ma refer, adica aia de care amintiti in mesajul de mai sus) este aproape sub axa mobila (sa-i zicem Y) si in mod sigur incurca, fiind pozitionata exact in dreptul zonei active sau a semifabricatului.
La "pocnitori" de jucarie cum fac eu, folosesc deseori arbore tubular. Pun o poza in care se vede... Dar am sarcini mici si curse mici. Una e sa plimb o axa de 2 kg si alta ceva de 200 kg.
Cred ca el intreba daca pot lega la un singur driver, 2 motoare. Sincer, n-am facut proba, dar doua motoare identice (inclusiv din punct de vedere "electric") ar trebui sa poata fi comandate de un singur driver, daca nu sunt depasiti parametrii nominali ai driverului si ma gandesc mai mult la curent. Nu-i greu de facut proba, dar n-am fost in situatia asta. Parca as prefera driver independent pentru fiecare motor si semnal identic de comanda. Poate bun ar fi ceva cu optocuplor sau sa nu fie o problema cu semnalul primit de la port pe acelasi pin, ca nu-i tocmai ce trebuie. Poate ar fi si mai bine un driver separat si comanda separata pe alt pin, cu declararea in soft a problemei... Parca se poate.
Acum o fac si eu pe carcotasu, dar un CNC ca al lui KATRAN nu are pe nicaieri probleme de 0,2 mm, sau ceva similar, introdus de o curea sau un arbore intre ghidaje.
Trebuiesc facute niste calcule pentru dimensionare, toata lumea recunoaste asta. Dar ce iese din calcul nu se potriveste cu realitatea noastra. La un CNC de pus pe masa e suficient un surub cu bile de 6-8 mm diametru si motoare micute in general. Dar meseriasul nostru, cand are de mutat masina, o prinde de surub ca e mai pe centru, sau eventual de motor. Si nu rezista. Sau daca e ceva intins, trebuie sa se urce pe masa, sa ajunga in mijlocul ei. Si primul lucru folosit pe post de treapta e ghidajul. La transport, cand se tranteste cutia pe un colt, tot surubul e chinuit. Cand se fac reparatii in incapere, chiar cu cnc-ul acoperit, un ciocan de pe schela cade exact pe ce e mai sensibil. Degeaba fac calcule la structura masinii. Un arbore tubular de care tot vorbim, s-ar putea sa fie lovit de semifabricat in graba, daca-i vorba de suprafata de lucru de 2000x6000... si tot asa. Si eu inclin spre o supradimensionare uneori. Nu mai pun la socoteala ca intervine rigiditatea masinii la care ne tot gandim cand vrem sa facem ceva bun. Culmea e ca pretul nu deranjeaza foare mult si ne permite.
Pe curand!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 October 2009 - 11:45 PM