Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2881 Useril este offline   blackwind 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 283
  • Inregistrat: 06-October 08
  • Interests:cnc ,modelism

Postat 22 February 2009 - 10:55 AM

Vezi postareaznecula, la Feb 21 2009, 07:42 PM, a spus:

Blackwind, sunt fotogenice.
Mie insa mi se par prea suple. Vei avea incovoieri serioase la barele alea.
Apropo ce lungime si ce diametru au?
Vei vedea cand vei pune in functiune care vor fi neajunsurile.

Poate ne tii la curent cu rezultatele

Stima.

Salut..
x =1000mm diam 20mm , y=1200mm diam 25mm , z=300mm diam 16mm.
Barele sunt rectificate , durificate prin cifare h7, sustine greutatea excelent .Pe cea de 25 ma pot "plimba" in voie
si nu are pic de incovoiere, si depasesc 70Kg.
Inca nu este rigidizata , am primit laterelele din tabla de 5mm foarte dura , contine magneziu (spanul la gaurire se rupe), si am vrut o vedere din ansamblu.Mai am de lucru destul si intradevar dupa cum spui o sa vad ce si cum atunci cand va functiona.Materiale folosite in rest...placa Al si Derlin ptr suporti , carcase bucse etc.
0

#2882 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 22 February 2009 - 01:00 PM

Salutare la toata lumea
ma intrebam daca are cineva de vinzare ceva suruburi pt piulite cu bile cu sau fara piulite.poate cineva care a inceput ceva si a renuntat.am inceput o masina micuta si n-as cumpara la metru suruburile ca nu se aseaza nicicum
multumesc pt orice raspuns sub orice forma
toate cele bune
0

#2883 Useril este offline   Teleflyer 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 24-April 08

Postat 22 February 2009 - 03:57 PM

Vezi postareablackwind, la Feb 22 2009, 10:55 AM, a spus:

Salut..
x =1000mm diam 20mm , y=1200mm diam 25mm , z=300mm diam 16mm.
Barele sunt rectificate , durificate prin cifare h7, sustine greutatea excelent .Pe cea de 25 ma pot "plimba" in voie
si nu are pic de incovoiere, si depasesc 70Kg.
Inca nu este rigidizata , am primit laterelele din tabla de 5mm foarte dura , contine magneziu (spanul la gaurire se rupe), si am vrut o vedere din ansamblu.Mai am de lucru destul si intradevar dupa cum spui o sa vad ce si cum atunci cand va functiona.Materiale folosite in rest...placa Al si Derlin ptr suporti , carcase bucse etc.

Ce inseamna "pic de incovoiere". Eu am facut un experiment cu un arbore rectificat h6 durificat prin cifare si la o lungime de 800m,diam25mm si o greutate de 5kg aplicata la mijloc incovoierea a fost de 0.5 mm. Nu vreau sa ma gandesc la 70kg. Deci cat a fost incovoierea?
0

#2884 Useril este offline   blackwind 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 22 February 2009 - 07:50 PM

Vezi postareaTeleflyer, la Feb 22 2009, 03:57 PM, a spus:

Ce inseamna "pic de incovoiere". Eu am facut un experiment cu un arbore rectificat h6 durificat prin cifare si la o lungime de 800m,diam25mm si o greutate de 5kg aplicata la mijloc incovoierea a fost de 0.5 mm. Nu vreau sa ma gandesc la 70kg. Deci cat a fost incovoierea?

pare greu de crezut ce spui tu acolo...la doar 5 kg sa aiba incovoiere de 0.5mm ?
sincer am facut si eu testul cu mai mult de 5Kg si nu am avut incovoiere deloc.
Totul depinde daca esti multumit si daca iti ajunge asa.....mie imi este suficient , o sa prelucrez mdf
si lemn, nu metale moi sau altceva.
Daca vreodata nu voi fi multumit , voi folosi suporti pentru sprijin ,am prevazut si asta.
Bafta
0

#2885 Useril este offline   Teleflyer 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2009 - 09:13 PM

Vezi postareablackwind, la Feb 22 2009, 07:50 PM, a spus:

pare greu de crezut ce spui tu acolo...la doar 5 kg sa aiba incovoiere de 0.5mm ?
sincer am facut si eu testul cu mai mult de 5Kg si nu am avut incovoiere deloc.
Totul depinde daca esti multumit si daca iti ajunge asa.....mie imi este suficient , o sa prelucrez mdf
si lemn, nu metale moi sau altceva.
Daca vreodata nu voi fi multumit , voi folosi suporti pentru sprijin ,am prevazut si asta.
Bafta

Cred ca vorbim de lucruri diferite. Eu nu vorbesc de o deformare permanenta,care probabil nu exista,ci de o incovoiere temporara cat timp se aplica greutatea si care nu poate fi zero chiar daca greutatea e de 1 kg.
Masina mea nu este functionala inca asa ca nu pot spune daca sunt multumit sau nu,dar tinand cont ca va prelucra lemn sunt optimist. Totusi cred ca trebuie sa fim cu totii mai atenti cand facem o afirmatie,fierataniile astea costa si nu putin.
0

#2886 Useril este offline   blackwind 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 23 February 2009 - 08:34 AM

Vezi postareaTeleflyer, la Feb 22 2009, 09:13 PM, a spus:

Cred ca vorbim de lucruri diferite. Eu nu vorbesc de o deformare permanenta,care probabil nu exista,ci de o incovoiere temporara cat timp se aplica greutatea si care nu poate fi zero chiar daca greutatea e de 1 kg.
Masina mea nu este functionala inca asa ca nu pot spune daca sunt multumit sau nu,dar tinand cont ca va prelucra lemn sunt optimist. Totusi cred ca trebuie sa fim cu totii mai atenti cand facem o afirmatie,fierataniile astea costa si nu putin.

eu sunt multumit de ceea ce am si am prevazut si situatia in care am probleme.sunt de acord ca exista incovoiere...dar nu cred ca exista ceva care nu suporta o exercitare de forta mecanica sau de orice alt fel , dar asta ar insemna sa despicam firul in patru. o sa vad atunci cand masina este pusa in functiune.apropo....ce caracteristici are masina ta ?
poze cu ceea ce ai realizat pana acum ?...sfaturi utile etc...important este sa ne ajutam .
Multa bafta
0

#2887 Useril este offline   Teleflyer 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 23 February 2009 - 01:17 PM

Blackwind tip router y800/25,x650/20,z300/16 util 550/400/100,carcase rulmenti din profil patrat de otel(aici e un compromis cam mare)restul pieselor din pal,greutate carucior fara motoare si freza 12kg. Suruburi deocamdata metrice 12/1.75. Partea electrica e in asteptare de fonduri.
Cat despre discutia de mai sus probabil ca si cifarea e de mai multe feluri,superficiala,in masa,zic si eu poate ne lamureste cineva care se pricepe. Numai bine.
0

#2888 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 23 February 2009 - 04:08 PM

Cat despre discutia de mai sus probabil ca si cifarea e de mai multe feluri,superficiala,in masa,zic si eu poate ne lamureste cineva care se pricepe. Numai bine.

Dupa mine "cifarea" e facuta cu alt scop, nu pentru rezistenta la incovoiere. Scopul principal pentru care e facuta e acela ca: bilele care ruleaza pe suprafata arborelui sunt foarte dure (bile de rulment), iar pentru a nu face "canale" in arbore, acesta se durifica la suprafata. Arborele nu se durifica in intregime fiindca atunci devine casant.
Daca vrei rezistenta la incovoiere aceasta se obtine prin "forma"... si d'aci o intreaga teorie.

Parerea mea' ...numa' bine celu
0

#2889 Useril este offline   levis 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 13-January 07

Postat 24 February 2009 - 02:01 PM

din ce am citit pana acuma am inteles ca un motot unipolar poate functiona ca si unu bipolar daca conectam doar 2 infasurari, e adevarat ?
http://pminmo.com/PM...tle=6wiremotors

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: foto.gif

0

#2890 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 24 February 2009 - 02:13 PM

sigur ca se poate, eu recomand ca sa se lege bobinele intregi adica capetele iar medianele sa ramana in aer

Uite aici
http://www.hi-end.ro...chapter=10&id=2

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 24 February 2009 - 02:14 PM

0

#2891 Useril este offline   fanefane 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 20-January 09

Postat 24 February 2009 - 10:38 PM

Buna , care se pricepe putin sa explice cum functioneaza suruburile pentru cnc , care cred ca e filet metric iar piulita este compusa din 3 tamburi filetati pe exterior cu acelas pas si care se invart pe axe cu rulmenti pentru a reduce jocurile cred.
Ideea de pe http://www.hobbycnc.hu/ , Mechanika 8

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: M3.JPG
  • Imagine atasata: M4.jpg
  • Imagine atasata: M5.JPG
  • Imagine atasata: M44.JPG
  • Imagine atasata: M122.JPG
  • Imagine atasata: M8_2.jpg

Aceasta postare a fost editata de fanefane: 24 February 2009 - 10:44 PM

0

#2892 Useril este offline   blackwind 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 February 2009 - 05:11 PM

m-am jucat cu niste placi de pal... :)

cncc1

http://www.99poze.ro/hotlink/tn_a62670e42c31047c4e7c282c687d6b12.jpg http://www.99poze.ro/hotlink/tn_c8dd71c4dff612be54a88fdb4855ed29.jpg http://www.99poze.ro/hotlink/tn_e363ac0a796a37f97a19fb5d81abd694.jpg
0

#2893 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 29-September 07

Postat 01 March 2009 - 09:21 AM

Suruburile pe care le ai in vedere sunt suruburi de precizie:

http://www.elitec-tl...ent/vistype.pdf

este o adresa interesanta de unde poti afla mai multe.
Cu stima mirciulica
0

#2894 Useril este offline   levis 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 March 2009 - 09:31 PM

stie cineva un loc une se gasesc motoare pas cu pas second gen: http://www.micromed....ica/stepper.htm gasisem un link da e expirat din 2007 parca.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 01 March 2009 - 09:41 PM

0

#2895 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 March 2009 - 10:09 PM

Prin targurile de vechituri sau pe la centrele de colectare fier vechi
0

#2896 Useril este offline   levis 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 March 2009 - 09:43 AM

incerc la vechituri da nu cu succes singurele motorase care leam vazut ereu la 24v 3000rot/min cu perii 20 ron.
am sa mai prasesc poate poate daca nu import vechiturile italienilor.
0

#2897 Useril este offline   Adrianni 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 247
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 March 2009 - 12:46 AM

Vezi postareavrajitoru, la Mar 1 2009, 10:09 PM, a spus:

Prin targurile de vechituri sau pe la centrele de colectare fier vechi

Hai ca se vede ca ai incercat sa fii sarcastic cu chestia asta. Pai toata lumea stie ca la talcioc orice sistem CNC complet (servo, encodere, drivere, etc.), se vinde instantaneu chiar daca cer aia si pe ma-sa si pe ta-su. Odata un nene cerea vreo 8 sute de mii pe un sistem din asta, nu mai stiu, era de mult, prin 2008 in noiembrie parca, si tot l-a vandut. Si era clar ca era de pe la vreo freza Fanuc sau Haas pe care n-o mai folosea el la Dacie.
0

#2898 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 March 2009 - 01:17 AM

I-am raspuns lui @levis cu motoarele SH

Eu am cumparat MPP-uri destule din targul Vitan cu 5-10 lei bucata
0

#2899 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 04 March 2009 - 08:40 AM

Nefiind motoare uzuale, iar cei ce le vand de multe ori nestiind ce e cu ele, sunt f ieftine.
Asa cum zicea si vrajitorul le poti lua lejer cu 5 lei.
Cei care stiu cu ce se 'mananca' solicita adevaratul pret dar nu prea au succes la vanzare.
Asa ca trebuie un pic de rabdare, doua trei vizite prin talcioc si sigur rezolvi problema.
Eu de regula cumpar tot ce gasesc in materie de mpp chiar daca nu am ceva programat in viitorul apropiat.
Asa ca nu e vorba de sarcasm in ce a spus vrajitorul.

Stima.

Aceasta postare a fost editata de znecula: 04 March 2009 - 08:41 AM

0

#2900 Useril este offline   eduardtoader 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 10
  • Inregistrat: 21-February 09
  • Interests:fotografia, mountain bike, modelismul aero si naval

Postat 04 March 2009 - 02:46 PM

Vezi postareaexpo, la Nov 21 2003, 12:03 AM, a spus:

multzumim de link-uri.
ceea ce vrem sa construim: si masina de taiat polistiren dar in primul rind router si 3D modeller. adica o masina care sa graveze, sa taie 2D, sa modeleze 3D prin frezare. acum in ce materiale va face lucrurile astea depinde de fiecare si de priceperea cu care isi face masina :rolleyes:
eu personal, momentan, vreau sa fac un 3D modeller in materiale moi (de ex. gips, plastic, etc.)
...cu suruburile cu bila: se gasesc f. greu si se pare ca sint si scumpe. pina acum, desi am cautat, nu am vazut un astfel de surub decit pe net :)
astept alte opinii. daca a mai facut cineva sau daca construieste cineva acum. sau daca vrea...
ca banuiesc ca multzi isi doresc o astfel de scula
Salutare. si pe mine ma intereseaza povestea. Numai ca eu ma limitez la 2D 100cm/100cm.(ma refer la masa, a aria de intindere). As vrea sa stiu daca se poate taia Cu un router de CNC facut acasa piese de lemn de salcam (de ex- care este destul de dens) gros de 15 cm?- sau depinde doar de puterea frezei?
Daca va pot fi de vreun folos, eu ma aflu in Spania, in apropiere de Valencia- unde se concentreaza cea mai puternica zona industriala a tarii. Cunosc multe depozite si multe ateliere. Cu cativa directori de ateliere m-am imprietenit. Daca va pot ajuta cu vreo piesa anume, pot intreba de preturi. Nu sunt asa de priceput, dar cred ca ma pot lamuri- daca imi explicati cu rabdare sau daca aratati poze cu ce aveti nevoie. De transport ne-am asigura cu autocarele de Atlassib(ultimii ani tot ce am trimis in tara a,m trimis prin ei si nu am avut probleme)-2 euro/kg. Daca va pot ajuta, trimiteti mail la eduardtoader@yahoo.es. Nu caut sa ma fac cu bani. Doar incerc sa ajut.

cu respect, eduard
0

#2901 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 04 March 2009 - 04:49 PM

E complicat nu ca nu s-ar realiza cursele astea. Pe Z poti avea si mai mult. Dar e greu sa faci prelucrare pe lungimea asta. Totul e in functie de forma prelucrata. De exemplu, desi cursa pe Z poate fi 300mm, nu o sa poti da gaura adanca de 200 mm din simplu motiv ca ai nevoie de burghiu de 200 lungime si de router de constructie speciala (ori un regaj brut, manual al axei Z completat cu cursa controlabila soft de 300, ori posibilitate sa cobori semifabricatul sub nivelul mesei de lucru). E greu sa gasesti orice fel de scula. Burghiu lung gasesti, dar freza lunga mai rar. Exista prelungitoare pentru scula dar alea au de regula diametrul mai mare decat al sculei. Nu e simplu, desi raspunsul e ca se poate face ce ti-ai propus.
Doar sa pleci din start cu particularitatile pe care le vrei. Deseneaza pe hartie tot ce tine de gabaritul componentelor pe verticala. Si o sa obtii o adevarata masina, mai inalta decat lata sau lunga. Asta inseamna ca trebuie sa fie si rigida. Dar se poate. Vezi ce scule gasesti si pe acolo, poate merge modificat ceva. Macar sa pleci de la o masa solida.
Spor la treaba! Vorbim.

Acum am recitit si vad ca te referi la 2D si la taiere. Vrei doar sa tai? Taiere poti face, dar nu e cel mai potrivit cu freza.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 04 March 2009 - 04:51 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2902 Useril este offline   eduardtoader 

• Incepator
  • PipPip

Postat 04 March 2009 - 05:37 PM

pe mine asta ma intereseaza taierea unei forme vectoriale (din Corel sau Edobe Illustrator sau Autocad) care are doar lungime si latime. Vreau sa spun, o forma plana cu model exterior, dar si eventuale taieturi interioare (de ex. un triunghi cu un cerc decupat in interior).

ideea e ca habar nu am de nimic in ceea ce priveste CNC-ul. Ca sa nu va stresez, ma poti indruma spre un link anume? Sa incep, incet incet sa il contruiesc. daca subiectul initiat aici e valavil, o sa il citesc meticulos insa, de multe ori, am observat interventii care deviaza discutia, chiar avand legatura cu tema. Tocmai de-aia as vrea sa citesc o compilate sau, ma rog, intr-o pagina unde sa fiu sugur ca daca incep, voi termina avand un utilaj precis si functional.
Mi-ar conveni ca partile electronice sa le iau de undeva de-a gata. Banuiesc ca exista asa ceva prin magazine de specialitate. Acolo chiar nu ma bag- si banuiesc ca masinaria sigur are o parte electronica (cu putinul pe care l-am citit).

In cazul in care un CNC care lucreaza piese 3D ar costa cu putin mai mult decat ce mi-am propus eu, ma voi orienta spre asta cine stie ce lucrari vor interveni apoi..

Ideea este unde as putea sa vad precis toate materialele necesare si sa incep constructia.

multumesc anticipat.
0

#2903 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 04 March 2009 - 07:37 PM

A invata tot ce trebuie pentru a face ce doresti 2D e la fel de complicat sau complex ca si pentru 3D. De fapt e cam acelasi lucru. Merita sa inveti direct 3D.
Un CNC e aproape ca o masina unealta clasica, doar ca in loc sa invarti la manivele sa obtii deplasarile pe axe folosesti motoare care sunt comandate de un soft. O sa caut ceva concret si la obiect, pe net. Dar posibil sa nu fie tradus in romana. Nu-i o problema, se rezolva. Se gasesc componente de cumparat separat. Ramane sa faci calcule sa vezi ce merita sa bricolezi si ce sa cumperi gata facut. Daca o iei asa poti cumpara masina gata facuta. In vremurile astea si unde esti tu, poate ai sanse mai mari.

"Tocmai de-aia as vrea sa citesc o compilate sau, ma rog, intr-o pagina unde sa fiu sugur ca daca incep, voi termina avand un utilaj precis si functional. " Asta nu-ti garanteaza nimeni, chiar daca obtii partea materiala identica cu ce-i acolo. Ai utilajul precis si functional. Nu foloseste la nimic. Ca ramane la mijloc operatorul uman. Degeaba ai masina buna daca o folosesti rau. Nu e cazul tau, vorbesc la modul general.

Ceva 2D are totusi un carucior care misca in plan o scula sau altceva. Dar scula aia tot e complicata. Poate are un motor, poate un electromagnet, un mic ghidaj, "fire" pana la el, comanda din soft, si tot asa...
In multe situatii, diferentele intre 2D, 2,5D si 3D nu-i foarte mare. O sa caut link si daca gasesc ceva fain iti trimit. N-am stiut ca subiectul cu cnc-urile va ajunge atat de dezbatut si n-am fost riguros in a mentine ordinea in discutii. Acum e greu de reparat greseala, ne chinuim prin ghiveciul de aici.
Multa bafta in tot ce faci. Nu stresezi pe nimeni! Baga carbuni pe domeniu ca alta solutie nu ai. Ori esti ca Brancusi, sa faci unicate scumpe, ori esti nevoit sa lucrezi mult, si cu pret mic pe bucata (doar automat e posibil). Greu vad o solutie de mijloc.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 04 March 2009 - 07:39 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2904 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 04 March 2009 - 08:40 PM

Vezi postareaeduardtoader, la Mar 4 2009, 05:37 PM, a spus:

pe mine asta ma intereseaza taierea unei forme vectoriale (din Corel sau Edobe Illustrator sau Autocad) care are doar lungime si latime. Vreau sa spun, o forma plana cu model exterior, dar si eventuale taieturi interioare (de ex. un triunghi cu un cerc decupat in interior).

ideea e ca habar nu am de nimic in ceea ce priveste CNC-ul. Ca sa nu va stresez, ma poti indruma spre un link anume? Sa incep, incet incet sa il contruiesc. daca subiectul initiat aici e valavil, o sa il citesc meticulos insa, de multe ori, am observat interventii care deviaza discutia, chiar avand legatura cu tema. Tocmai de-aia as vrea sa citesc o compilate sau, ma rog, intr-o pagina unde sa fiu sugur ca daca incep, voi termina avand un utilaj precis si functional.
Mi-ar conveni ca partile electronice sa le iau de undeva de-a gata. Banuiesc ca exista asa ceva prin magazine de specialitate. Acolo chiar nu ma bag- si banuiesc ca masinaria sigur are o parte electronica (cu putinul pe care l-am citit).

In cazul in care un CNC care lucreaza piese 3D ar costa cu putin mai mult decat ce mi-am propus eu, ma voi orienta spre asta cine stie ce lucrari vor interveni apoi..

Ideea este unde as putea sa vad precis toate materialele necesare si sa incep constructia.

multumesc anticipat.

cam ce buget ai avea disponibil ? poate te pot ajuta cu constructia ... materialele... proiectul ... din ce vrei s-o construiesti ? Aluminiu ?
ce subansamble vrei sa folosesti ? suruburi cu bile sau acme ? sine profilate sau bare rectificate ? Ce vrei sa prelucrezi ? Metale sau lemn ?
ce curse utile vrei ? ce motor de frezare ? vrei motoare stepper sau servo ?

toate astea conteaza enorm , financiar si calitativ vorbind .... esential e sa stii exact la ce vrei sa folosesti masina ....
internetul e plin de informatii despre subiectul asta , e nevoie doar de vointa si pasiune ...
0

#2905 Useril este offline   eduardtoader 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2009 - 12:48 AM

usurel, nu ma lua asa tare din prima. o chestiune. stiu ca vreau sa am un utilaj de calitate. ma intereseaza in special prelucrarea lemnului dar si a aluminiului, a metacrilatului si a altor materiale de densitate inferioara lemnului. E clar ca daca o sa am nevoie de prelucrarea unei bucati de fier sau otel, o sa merg la un atelier specializat. Imi place sa am scule de foarte buna calitate insa trebuie sa imi recunosc limitele- in azul asta, nu pretind prelucrarea la mine in garaj a unor piese cu pretentii de utilaj industrial.
referitor la chestia cu bugetul. Nu am strans bani de acum doi ani a sa imi cumpar piesele pentru un CNC. Nici nu stiu macar la cat trebuie sa ma gandesc. Stiu ca ma intereseaza, si, pe langa planurile de constructie vreau sa aflu costurile. Nu am habar. In functie de cat costa, pot sa spun de moment, daca ma bag sau nu. Asa ca astept un semn. Fara perdea.

multumesc.
0

#2906 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 05 March 2009 - 10:39 AM

Vezi postareaeduardtoader, la Mar 5 2009, 12:48 AM, a spus:

usurel, nu ma lua asa tare din prima. o chestiune. stiu ca vreau sa am un utilaj de calitate. ma intereseaza in special prelucrarea lemnului dar si a aluminiului, a metacrilatului si a altor materiale de densitate inferioara lemnului. E clar ca daca o sa am nevoie de prelucrarea unei bucati de fier sau otel, o sa merg la un atelier specializat. Imi place sa am scule de foarte buna calitate insa trebuie sa imi recunosc limitele- in azul asta, nu pretind prelucrarea la mine in garaj a unor piese cu pretentii de utilaj industrial.
referitor la chestia cu bugetul. Nu am strans bani de acum doi ani a sa imi cumpar piesele pentru un CNC. Nici nu stiu macar la cat trebuie sa ma gandesc. Stiu ca ma intereseaza, si, pe langa planurile de constructie vreau sa aflu costurile. Nu am habar. In functie de cat costa, pot sa spun de moment, daca ma bag sau nu. Asa ca astept un semn. Fara perdea.

multumesc.

Daca iti place calitatea ( si in special sculele de calitate ) o sa te cam coste .... Eu am o convingere , nu poti face din c---t bici si sa mai si pocneasca...
Intotdeauna , indiferent cum privesti problema , calitatea costa ....

Ce semn astepti tu ....nu e nici locul , nici momentul .... daca te intereseaza cu adevarat , contacteaza-ma pe P.M. , si ne auzim ...( daca nu e
perdea , e capacul cratitei , stii tu , ala inchis .... )
0

#2907 Useril este offline   bercioiu 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 25-February 09
  • Interests:Electronica

Postat 06 March 2009 - 11:13 AM

Salutare la toata lumea de pr forum! Imi cer scuze daca am postat gresit dar acest topic mi s-a parut a fi cel potrivit... Intentionez si eu sa construiesc o minune de asta. Deocamdata sunt in stadiul de "research"... La inceput am avut o multime de intrebari la care cu ajutorul vostru si al lui Google am gasit raspunsurile. Totusi au mai ramas ceva nelamuriri. Oricum sunt "pe drumul cel bun", ceata s-a mai ridicat si a inceput sa se intrezareasca proiectul (in creion). In privinta mecanicii treaba este (si a fost de la inceput) clara. Partea electronica si logica functionarii inca imi este neclara. Inteleg ca traba sta in felul urmator: Un soft specializat "traduce" un corp in cele 3 dimensiuni ale sale in coordonate si comanda 3 axe ale masinii; pana aici toate bune si frumoase, nu ma prind cum se stabileste punctul de origine al miscarii, Am inteles ca este vorba de "home" dar cum se stabileste acel home? Se pozitioneaza scula intr-un punct pe masa de lucru si acolo "se da" home? Sau cum? Imi cer scuze pentru limbajul meu netehnic... Sper sa nu va plictisesc cu intrebarile mele. O alta intrebare ar fi: daca se folosesc 2 motoare pe axa "X" cum se leaga la controller ca sa fie perfect sincronizate? Mai am si alte nelamuriri dar am sa le expun pe rand, pe masura ce primesc raspunsuri. Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi postul!
0

#2908 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 March 2009 - 11:29 AM

La capetele de cursa ai niste intrerupatoare limitator pe care softul le citeste, daca vrei sa inceapa dintr-un anumit punct lucrare atunci duci scula acolo si ii zici "de aici" sa incepi.

Daca pui 2 motoare ai nevoie de 2 controlere pentru acea axa, nu se pot lega 2 motoare la un singur controler
0

#2909 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 06 March 2009 - 03:20 PM

[quote name='bercioiu' date='Mar 6 2009, 11:13 AM' post='281839']
Salutare la toata lumea de pr forum! Imi cer scuze daca am postat gresit dar acest topic mi s-a parut a fi cel potrivit... Intentionez si eu sa construiesc o minune de asta. Deocamdata sunt in stadiul de "research"... La inceput am avut o multime de intrebari la care cu ajutorul vostru si al lui Google am gasit raspunsurile. Totusi au mai ramas ceva nelamuriri. Oricum sunt "pe drumul cel bun", ceata s-a mai ridicat si a inceput sa se intrezareasca proiectul (in creion). In privinta mecanicii treaba este (si a fost de la inceput) clara. Partea electronica si logica functionarii inca imi este neclara. Inteleg ca traba sta in felul urmator: Un soft specializat "traduce" un corp in cele 3 dimensiuni ale sale in coordonate si comanda 3 axe ale masinii; pana aici toate bune si frumoase, nu ma prind cum se stabileste punctul de origine al miscarii, Am inteles ca este vorba de "home" dar cum se stabileste acel home? Se pozitioneaza scula intr-un punct pe masa de lucru si acolo "se da" home? Sau cum?

Poti sa pui tu orice punct ca "O" si in functie de punctu' ala sa rulezea programul masina.
De exemplu, daca ai o piesa de frezat dintr-un semifabicat prismatic, palpezi pe trei suprafete care determina un spatiu 3D si deja ai un "O" atasat piesei.

numa' bine celu
0

#2910 Useril este offline   d_popa 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 19-February 09

Postat 06 March 2009 - 04:31 PM

Vezi postareaceluster, la Mar 6 2009, 03:20 PM, a spus:

Inteleg ca traba sta in felul urmator: Un soft specializat "traduce" un corp in cele 3 dimensiuni ale sale in coordonate si comanda 3 axe ale masinii; pana aici toate bune si frumoase, nu ma prind cum se stabileste punctul de origine al miscarii, Am inteles ca este vorba de "home" dar cum se stabileste acel home? Se pozitioneaza scula intr-un punct pe masa de lucru si acolo "se da" home? Sau cum?

Poti sa pui tu orice punct ca "O" si in functie de punctu' ala sa rulezea programul masina.
De exemplu, daca ai o piesa de frezat dintr-un semifabicat prismatic, palpezi pe trei suprafete care determina un spatiu 3D si deja ai un "O" atasat piesei.

numa' bine celu

Salut,

In functie de cat de specializat este soft-ul exista doua modalitati.

1. pozitionare absoluta - in care coordonatele masinii sunt mapat oarecum in soft. Deci practic in functie de masina de poate defini un CUB cu coordonale absolute ale masinii. In acest caz trebuie sa cunosti coordonatele piesei in raport cu un punct de referinta al masinii. La pornire (in cazul in care senzorii de pozitie pe fiecare axa nu sunt de tip absolut) se executa o rutina de HOMING (exista chiar un standard pentru asa ceva (de exemplu DS402 de la CIA)) scopul acestei rutine fiind de a aduce masina intr-o pozitie bine determinata (de catre user). De aici pentru ca se stie deja unde e piesa masina poate incepe lucru.

2. pozitionare relativa - in care masina este adusa intr-o anumita pozitie (de exemplu langa piesa ce urmeaza a fi prelucrata) iar din acel punct toate comenzile sunt date relativ la pozitia de start. Dezavatajul este ca daca se intrerupe alimentarea ... secventa de repornire este mai complicata.

Asta este ceea ce cunosc eu pana acum. Daca cineva mai stie si alte modalitati as fi incantat sa aflu de ele.

Cu stima,
Daniel
Cu stima,
Daniel
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98