Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2821 Useril este offline   nelu22 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 23-May 06
  • Interests:CNC

Postat 30 December 2008 - 09:21 PM

Am nevoie de un pic de ajutor. Vreau sa realizez comanda motoarelor dupa schema din linkul urmator : http://www.cnc-dag50...ent/view/21/39/. Trebuie sa va inregistrati ca sa aveti acces la schema. Eu nu pot sa o postez, defapt nu reusesc pentru ca e prea mare.
In schema curentul motoarelor (conamda cu L297 si 2XL6203 )este controlat din portul LPT.
M-am tot uitat la Mach2 si nu imi dau seama cum trebuie setat softul ca sa lucreze cu aceasta interfata. Eu am realizat tot dupa acest site schema atasata(este mai mica si am putut sa o atasez). si functoneaza bine.
Ceea ce nu stiu eu este cum se seteaza mach3 la outputs pentru semnalele Boost, Sleep, Coolant.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Jog_Pad1_sch.gif
  • Imagine atasata: Jog_Pad_sch.gif

0

#2822 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 07-October 08

Postat 30 December 2008 - 10:09 PM

Am zis ca revin cu cateva imagini referitor la cnc-ul din stiplex de 20 de mm si iata ce a iesit.Mai trebuie sa achizitionez trei motoare+driver+sursa+interfata pt usb.Aici cer si eu cateva sfaturi deoarece am dubii cam ce motoare sa folosesc {1Nm sau 0.5Nm}ca nu vreau sa ami vibreze prea tare si sa ami duca o freza de 18000 RPM?
0

#2823 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip

Postat 30 December 2008 - 10:14 PM

alta poza
0

#2824 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip

Postat 30 December 2008 - 10:16 PM

Astept si eventuale indei pentru perfectionare si o eventuala modificare oricum nu ma gandesc sa all aduc la performantele FLEXICAM-ului pe care lucrez la munca.Va doresc un an nou fericit plin de bucurii si impliniri.
LA MULTI ANI

Aceasta postare a fost editata de THE_KOBRA: 30 December 2008 - 10:21 PM

0

#2825 Useril este offline   cnc77hobby 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 18-December 06

Postat 31 December 2008 - 01:08 PM

Vezi postareanelu22, la Dec 30 2008, 09:21 PM, a spus:

Am nevoie de un pic de ajutor. Vreau sa realizez comanda motoarelor dupa schema din linkul urmator : http://www.cnc-dag50...ent/view/21/39/. Trebuie sa va inregistrati ca sa aveti acces la schema. Eu nu pot sa o postez, defapt nu reusesc pentru ca e prea mare.
In schema curentul motoarelor (conamda cu L297 si 2XL6203 )este controlat din portul LPT.
M-am tot uitat la Mach2 si nu imi dau seama cum trebuie setat softul ca sa lucreze cu aceasta interfata. Eu am realizat tot dupa acest site schema atasata(este mai mica si am putut sa o atasez). si functoneaza bine.
Ceea ce nu stiu eu este cum se seteaza mach3 la outputs pentru semnalele Boost, Sleep, Coolant.

Salut
1.Cum ai probat interfata daca nu ai reusit sa setezi softul ?
2.Ceea ce nu am inteles eu ;) unde ai gasit semnalele Boost,Sleep si Coolant
Softul nu este chiar asa greu de setat precum pare doar ca trebuie sa te hotarasti asupra unei versiuni mach2 sau mach3. De regula setarile se fac in ordinea in care sunt afisate in soft in meniul Config.
Pt a seta o functie la output pt mach 3 trebuie urmata calea Config / Ports and pins/ output signals, unde sa zicem ca alegem output #1 pe care in prima faza trebuie bifat enable apoi ales pe ce port lpt este legat controlerul (bineinteles ca setarile pt lpt trebuiesc facute inainte) apoi setezi pinul din lpt unde ai comanda "Coolant" sa zicem si apoi starea de functionare a acestei iesiri.

Bafta si La Multi Ani tuturor

Aceasta postare a fost editata de cnc77hobby: 31 December 2008 - 01:09 PM

0

#2826 Useril este offline   ltb 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 11-January 09

Postat 12 January 2009 - 02:52 PM

Salut!

Nu stiu daca ati mai vazut site ul acesta http://www.hobbycnc.hu/
este un tip din ungaria care a dezvoltat mai multe tipuri de controlere cnc atit pas cu pas cit si servo,preturile sint aceptabile zic eu.
Personal am achizitionat de la el o varianta pas cu pas de care sint multumit.
As dori sa mai atrag atentia celor interesati asupra faptului ca anul asta se vor face 2 intilniri de amatori cnc in ungaria unul in Martie,iar celalalt in Iunie.
La aceste intilniri se pot achizitiona tot felul de subansamble si acesorii pentru cnc uri,chiar si utilaje complete functionale!
Intilnirea din Iulie va fi de 2 zile.
Cei interesati ma pot contacta in Pm.
Cu respect Alex din arad.
0

#2827 Useril este offline   fanefane 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 20-January 09

Postat 24 January 2009 - 07:54 PM

Salut pe toti pasionati de CNC deoarece citind paginile acestui forum am reusit sa-mi fac o parere despre constructia uni cnc.

Sunt incepator si vreau sa fac un cnc cu lungimile axelor de x-1000 ,y-1500, z-400 ,din care lungimea utila va scadea la fiecare in functie de costructie.
Masa vreau sa fie fixa si cred ca o fac din otel teava patrata.
Partea care culiseaza pe axa y si pe care se sprigina axele x si z sper sa o fac din aluminiu ca sa fie mai usoara.
Daca la axa x si z cred cred ca rezista sina de ghidaj HGR15RC la axa y ce ar trebui sa pun sina de ghidaj HGR20RC sau HGR25RC ,
o sa pun doua sine pe axa si patru carucioare ca sa fie ok.
Pentru frezare am o freza Bosch GOF 1300 ACE.

Motoare la axa y cea mai lunga as pune Nema 34LC066-050-8W-SB12.SB12-2.8 iar pentru celelate axe trebuie sa fie la fel sau pot pune mai mici
Nema 23SM100-030-8W-F10.F10-2.0 sau Nema 23SM080-028-8W-F10.F10-1.7.

As vrea sa ma ajutati la calcule si la dimensionare deoarece sunt in faza de proiect si calcule.
Mentionez ca vreau sa folosesc cnc la prelucrat lemn si eventual aluminiu.

Astept propuneri si indicati.
0

#2828 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 January 2009 - 12:05 PM

Vezi postareafanefane, la Jan 24 2009, 07:54 PM, a spus:

Salut pe toti pasionati de CNC deoarece citind paginile acestui forum am reusit sa-mi fac o parere despre constructia uni cnc.

Sunt incepator si vreau sa fac un cnc cu lungimile axelor de x-1000 ,y-1500, z-400 ,din care lungimea utila va scadea la fiecare in functie de costructie.
Partea care culiseaza pe axa y si pe care se sprigina axele x si z sper sa o fac din aluminiu ca sa fie mai usoara.
Daca la axa x si z cred cred ca rezista sina de ghidaj HGR15RC la axa y ce ar trebui sa pun sina de ghidaj HGR20RC sau HGR25RC ,

Motoare la axa y cea mai lunga as pune Nema 34LC066-050-8W-SB12.SB12-2.8 iar pentru celelate axe trebuie sa fie la fel sau pot pune mai mici

As vrea sa ma ajutati la calcule si la dimensionare deoarece sunt in faza de proiect si calcule.

Salut
eu asa fi ales cu masa mobila deoarece axele x,ysi z trebuie sa colaboreze f bine basca ca z sta cocotat pe y si daca axa y ati permite vibratii si ati creeaza probleme o cam iei de la capat cuconstructia,ca material ati recomand duraluminiu se prelucrezaza mai usor decat otelu ,eu lam facut din stiplex din lipsa de bani altfel as fi ales profil roxton sau placa de dural .Eu optez pt drivere geko si motoare servo sau motoare pas cu pas care sa suporte micropasire
Nus invatat dar unde stiu pot sa te sfatuiesc,eu iti urez un bun venit printre noi si mult suces.
0

#2829 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 25 January 2009 - 12:57 PM

Totul se reduce de fapt la ce buget ai ...cati bani esti dispus sa cheltui , la ce vrei sa folosesti masina in final , ce materiale ai disponibile , de unde
procuri materialele ...

Eu , cand incep o constructie de genul asta , plec de la suruburi ( despre care nu ai spus nimic ) , pentru ca le cumpar asa cum le gasesc , de preferinta
masinate la capete . Apoi adaug sinele , fac necesarul de aluminiu si vad ce iese ... Motoarele nu sunt o problema , se gasesc pe ebay destule ...
Aluminiu la fel , se gaseste tot pe ebay la preturi rezonabile , sinele ....daca ai rabdare , le poti " impusca " destul de ieftin , problema e
la suruburi , nu prea se gasesc asa multe si la calitatea necesare ( presupun ca nu vrei roluite la C7 , ci precizie minim JIS5 ...).

Ideal e sa mentii pretul materialelor sub 1500 USD ( eu cel putin asa incerc , la proiectul pe care l-am inceput ).

Pentru proiectare , te pot ajuta , in masura timpului disponibil , ( RHINO 3D ) ... nu e mare lucru , trebuie doar sa reusesti cumva sa
poti citi fisierul ( .3dm ) , ( apropo , cum ai de gand sa masinezi part-urile ? ).

Mai vorbim ...
0

#2830 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 January 2009 - 03:40 PM

astazi am facut cateva poze sa arat cam ce am facut la masina in ultima vreme astept cateva sfaturi referitor la ea deoarece nu am achizitionat momentam motoarele si driverele datorita faptului ca sunt indecis
0

#2831 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 January 2009 - 03:44 PM

e destul de rigida desi e facuta din material plastic
0

#2832 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 January 2009 - 04:36 PM

Si daca tot te apuci sa faci un router asa mare ( scuze , eu abia acum mi-am dat seama cam ce gabarit vrei ) , eu in locul tau
nu as folosi sine HIWIN , ( eu am cateva pe care vreau sa le dau , nu se ridica la nivelul THK...) , nu de alta , dar e
pacat de bani si de munca , ( ca nu o sa fie putin nici din una , nici din cealalta ....) . Si cred ca am estimat prost pretul
materialelor ...( o pereche de sine la 60 inch / 1.5 m ajunge la vreo 7-800 usd , indiferent de unde le iei ....daca gaseste
cineva mai ieftin inseamna ca ori e foarte norocos , ori minte de ingheata apele ...)

Dimensiunile pe care le-ai dat ( care cred ca sunt dimensiuni de gabarit si nu curse ) sunt destul de impresionante pentru
un router facut " in house " .... cam la ce curse te astepti ? Cam ce spindle intentionezi sa folosesti ? Vei lucra in lemn sau
vrei sa prelucrezi si aluminiu ? Ce sistem de prindere a piesei vrei sa folosesti ? ( clampe , vacuum , gauri tehnologice ? )

Sunt o gramada de factori pe care ar trebui sa-i iei in considerare cand vrei sa faci o masina CNC ....Si nu e vorba numai
de bani , ci si de posibilitatea practica de a construi piesele necesare ....raportul calitate / pret final ( asta nu mai
conteaza daca " pasarica " e destul de mare ...)

Hai spor si sa ne-arati ce-ai facut . Nu cred ca este bine sa dai vreo informatie de ordin financiar , tu stii mai bine
ce si cum cheltui banii... Important e procesul in sine ( proiectare , achizitie de materiale , constructia ) , nici macar masina
nu este atat de importanta ( in raport cu ce poti invata si experienta dobandita , nu mai vorbesc de multumirea de sine ,
faptul ca ai fost in stare sa construiesti asa ceva ...)
0

#2833 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 25 January 2009 - 09:20 PM

[quote name='katran' date='Jan 25 2009, 04:36 PM' post='270737']
Si daca tot te apuci sa faci un router asa mare ( scuze , eu abia acum mi-am dat seama cam ce gabarit vrei ) , eu in locul tau
nu as folosi sine HIWIN , ( eu am cateva pe care vreau sa le dau , nu se ridica la nivelul THK...) , nu de alta , dar e
pacat de bani si de munca , ( ca nu o sa fie putin nici din una , nici din cealalta ....) . Si cred ca am estimat prost pretul
materialelor ...( o pereche de sine la 60 inch / 1.5 m ajunge la vreo 7-800 usd , indiferent de unde le iei ....daca gaseste
cineva mai ieftin inseamna ca ori e foarte norocos , ori minte de ingheata apele ...)

Dimensiunile pe care le-ai dat ( care cred ca sunt dimensiuni de gabarit si nu curse ) sunt destul de impresionante pentru
un router facut " in house " .... cam la ce curse te astepti ? Cam ce spindle intentionezi sa folosesti ? Vei lucra in lemn sau
vrei sa prelucrezi si aluminiu ? Ce sistem de prindere a piesei vrei sa folosesti ? ( clampe , vacuum , gauri tehnologice ? )

Sara buna,

nu pot sa fiu de acord cu tine. Eu personal am lucrat cu sine/suruburi de la THK, Bosch-Rexroth care sunt cam lideri pe piatra in ce priveste caliatea. Ce vreau sa spun e ca sinele astea sunt supra profesionale pentru ce ne trebuie noua. Unde lucrez eu le folosim pentru masini care merg 24 de ore pe zi, la sarcini, viteze si acceleratii care iti spun sigur ca nu gasesti la un CNC home-made. Si sunt masini care merg la regimul asta si 5-10 ani de zile fara sa trebuiasca schimbate sinele. Deci in concluzie eu unul n'ash opta pentru THK sau Bosch-Rexroth. O alta chestie nu inteleg de ce sa folosesti toate axele la asa precizie sa prelucrzi lemn sau materiale moi care oricum se deformeaza cum vor ele la prelucrare. Ce nu inteleg de asemenea e de ce sa folosesti sine asha de calitate daca masa pe care se prinde piesa e din MDF sau cum so numi. OK freza si toate axele nu vibreaza, da' cand o sa prinzi piesa de frezat pe masa de MDF o sa vibreze piesa cu tot cu masa si ce-ai rezolvat atunci. Chiar daca ai masa de aluminiu o sa ai probleme cu vibratile piesei. De ce crezi sa sunt facute frezele pentru frezat metale asha robuste!?
Eu ma facut un CNC cu spatiul util de lucru 1200x1000x100, am reglat-o la sutimi cu ceasul comparator (numa' s-o reglez mi-o luat 2 zile) si am facut-o crede'ma robusta fiindca omul vroia sa prelucreze si table de aluminiu si o mers foarte bine si cu alt tip de ghidaj si merge chiar si astazi si nu THK sau Bosch Rexroth iar ordin de marime am folosit ghidaje marimea "20" pe toate axele ...

Cam asta am vrut sa spun si toate alea bune....numa" bine celu
0

#2834 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 09:21 AM

Vezi postareaceluster, la Jan 25 2009, 09:20 PM, a spus:

nu pot sa fiu de acord cu tine. Eu personal am lucrat cu sine/suruburi de la THK, Bosch-Rexroth care sunt cam lideri pe piatra in ce priveste caliatea. Ce vreau sa spun e ca sinele astea sunt supra profesionale pentru ce ne trebuie noua. Unde lucrez eu le folosim pentru masini care merg 24 de ore pe zi, la sarcini, viteze si acceleratii care iti spun sigur ca nu gasesti la un CNC home-made. Si sunt masini care merg la regimul asta si 5-10 ani de zile fara sa trebuiasca schimbate sinele. Deci in concluzie eu unul n'ash opta pentru THK sau Bosch-Rexroth. O alta chestie nu inteleg de ce sa folosesti toate axele la asa precizie sa prelucrzi lemn sau materiale moi care oricum se deformeaza cum vor ele la prelucrare. Ce nu inteleg de asemenea e de ce sa folosesti sine asha de calitate daca masa pe care se prinde piesa e din MDF sau cum so numi. OK freza si toate axele nu vibreaza, da' cand o sa prinzi piesa de frezat pe masa de MDF o sa vibreze piesa cu tot cu masa si ce-ai rezolvat atunci. Chiar daca ai masa de aluminiu o sa ai probleme cu vibratile piesei. De ce crezi sa sunt facute frezele pentru frezat metale asha robuste!?
Eu ma facut un CNC cu spatiul util de lucru 1200x1000x100, am reglat-o la sutimi cu ceasul comparator (numa' s-o reglez mi-o luat 2 zile) si am facut-o crede'ma robusta fiindca omul vroia sa prelucreze si table de aluminiu si o mers foarte bine si cu alt tip de ghidaj si merge chiar si astazi si nu THK sau Bosch Rexroth iar ordin de marime am folosit ghidaje marimea "20" pe toate axele ...

Cam asta am vrut sa spun si toate alea bune....numa" bine celu

Probabil ca ai dreptate , eu nu sunt un expert in asa ceva .... Dupa cum am mai spus , conteaza enorm ce buget ai disponibil si
mai ales cat de departe esti dispus sa mergi .... Pe de alta parte , calitatea conteaza .... costa .... Daca ai avea de ales , tu ce
materiale ai folosi ?

Eu tin in continuare la parerea mea ( desigur neavizata si fara suport real ) .... Materialele de calitate vor influenta in mare
masura caracteristicile produsului ...

Apropo de precizie .... eu vreau sa produc masina , nu s-o folosesc , drept pentru care am nevoie de precizie mare ... Nu poti
face o masina CNC daca parturile nu sunt prelucrate corect .... Este foarte adevarat ca atunci cand rutezi lemn nu ai nevoie de
precizie de microni , dar cand frezezi aluminiu pentru o axa Z nu te poti juca ... e pacat de bani si de materiale ...

Asta e parerea mea , repet , nu vreau s-o impun nimanui ... dar nici nu renunt la ea ...

toate bune .

Aceasta postare a fost editata de katran: 26 January 2009 - 09:22 AM

0

#2835 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 10:11 AM

Vezi postareakatran, la Jan 26 2009, 09:21 AM, a spus:

Probabil ca ai dreptate , eu nu sunt un expert in asa ceva .... Dupa cum am mai spus , conteaza enorm ce buget ai disponibil si
mai ales cat de departe esti dispus sa mergi .... Pe de alta parte , calitatea conteaza .... costa .... Daca ai avea de ales , tu ce
materiale ai folosi ?

Eu tin in continuare la parerea mea ( desigur neavizata si fara suport real ) .... Materialele de calitate vor influenta in mare
masura caracteristicile produsului ...

Apropo de precizie .... eu vreau sa produc masina , nu s-o folosesc , drept pentru care am nevoie de precizie mare ... Nu poti
face o masina CNC daca parturile nu sunt prelucrate corect .... Este foarte adevarat ca atunci cand rutezi lemn nu ai nevoie de
precizie de microni , dar cand frezezi aluminiu pentru o axa Z nu te poti juca ... e pacat de bani si de materiale ...

Asta e parerea mea , repet , nu vreau s-o impun nimanui ... dar nici nu renunt la ea ...

toate bune .

Buna,

De expert nu e nimeni expert....da' putem tot timpul invata. Eu tare ma bucur ca se incearca sa se faca cate ceva si sa nu se mai cumpere toate cacaturile de dincolo si apreciez ca incerci asta. In primul an de facultate mi s-o spus asha "Ieftin si bun e o utopie"....atunci nu prea m'o interesat chestia da pe ce trece timpu' is tot mai convins de asta.
Referitor la masina, gandestete ca-tz' cumperi o bicicleta, ultima generatie, din carbon, suspensii si toate alea si are roti de lemn....cam asha arata o masina la care ai precizie in axe iar masa de lucru nu e suficint de rigida si care nu e reglata. Deci nu prea merita sa investesi numa' in jumatate de masina iar ailalta o lashi asha in voia soartei. Apoi daca nu e reglata bine o sa ai erori de planeitate, de perpendicularitate si atunci din nou degeaba ai pus shine ultra precise. Am vazut la o mashina pe care o faci o placa frezata la grosime pe o parte pe toata suprafata, cred ca un portal pentru axa X. Numa' fiindac ai frezat'o placa se curbeaza datorita tensiunilor interioare si iarashi ai iesit din precizie....constructia de masini e mai mult decat prinderea unor piese cu suruburi.
De frezat aluminiu eu n'ash folosi asha ceva...poate de debitat tabla dupa contur sau punctat da' mai mult nu. Cum zicea si Bitex acum ceva vreme, numa' ca se dilata aluminu si deja ai iesit din precizia masinii. D'aia nu se fac masinile de precizie din aluminiu fiindca aluminiul are un coeficient de dilatare foarte mare. Ca exemplu, am incazit o placa de aluminiu cam la 1 metru lungime la 150°C si so dilatat ~10mm in lungime.
O parere se poate schimba, da' nu cu forta ci doar daca te convingi singur...iar daca tzii asha mult la parerea ta e cam greu sa invetzi si crede'ma nimeni nu le stie toate.
In concluzie...e foarte important sa stii destinatia precisa a a mashinii si s-o concepi in functie de aceasta.

numa' bine si spor la treaba
celu
0

#2836 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 10:43 AM

Vezi postareaceluster, la Jan 26 2009, 10:11 AM, a spus:

Buna,

De expert nu e nimeni expert....da' putem tot timpul invata. Eu tare ma bucur ca se incearca sa se faca cate ceva si sa nu se mai cumpere toate cacaturile de dincolo si apreciez ca incerci asta. In primul an de facultate mi s-o spus asha "Ieftin si bun e o utopie"....atunci nu prea m'o interesat chestia da pe ce trece timpu' is tot mai convins de asta.
Referitor la masina, gandestete ca-tz' cumperi o bicicleta, ultima generatie, din carbon, suspensii si toate alea si are roti de lemn....cam asha arata o masina la care ai precizie in axe iar masa de lucru nu e suficint de rigida si care nu e reglata. Deci nu prea merita sa investesi numa' in jumatate de masina iar ailalta o lashi asha in voia soartei. Apoi daca nu e reglata bine o sa ai erori de planeitate, de perpendicularitate si atunci din nou degeaba ai pus shine ultra precise. Am vazut la o mashina pe care o faci o placa frezata la grosime pe o parte pe toata suprafata, cred ca un portal pentru axa X. Numa' fiindac ai frezat'o placa se curbeaza datorita tensiunilor interioare si iarashi ai iesit din precizie....constructia de masini e mai mult decat prinderea unor piese cu suruburi.
De frezat aluminiu eu n'ash folosi asha ceva...poate de debitat tabla dupa contur sau punctat da' mai mult nu. Cum zicea si Bitex acum ceva vreme, numa' ca se dilata aluminu si deja ai iesit din precizia masinii. D'aia nu se fac masinile de precizie din aluminiu fiindca aluminiul are un coeficient de dilatare foarte mare. Ca exemplu, am incazit o placa de aluminiu cam la 1 metru lungime la 150°C si so dilatat ~10mm in lungime.
O parere se poate schimba, da' nu cu forta ci doar daca te convingi singur...iar daca tzii asha mult la parerea ta e cam greu sa invetzi si crede'ma nimeni nu le stie toate.
In concluzie...e foarte important sa stii destinatia precisa a a mashinii si s-o concepi in functie de aceasta.

numa' bine si spor la treaba
celu

Aici m-ai prins .... placa aia pe care ai vazut-o e intradevar frezata .... era o bucata de 6061 de 1/4 ramasa prin debara si
am vrut s-o folosesc totusi .... De-aia nu mai cumpar decat MIC-6 , ala e rectificat cu piatra pe fete si garanteaza o planeitate
foarte buna ... ( aici totusi mi-ai demonstrat puctul de vedere , materialele de calitate indoielnica duc la probleme ...)

De-aia nu mai folosesc decat aluminiu MIC-6 , ala nu se deformeaza la prelucrare ... si ma ajuta enorm la montaj , sunt sigur ca pot
monta sinele in acelasi plan .... e prelucreaza frumos , cu un finish de calitate .... si nici nu e cu mult mai scump , atata ca nu gasesc
placi cu grosimi metrice , doar imperiale ....

Este corect , o parere se poate schimba , dar e nevoie de argumente , timp ...

Dupa cum ai spus , constructia de masini e mai mult decat un proces de montaj ... mai intai trebuie sa ai ce sa montezi ....
De-aia proiectul ( daca e facut cu simt de raspundere ) ia mai mult decat constructia ( cel putin la mine ... ).

Eu nu am studii superioare ( la examenul de admitere la Poli in '90 am luat 2...) , a trebuit sa invat singur sa folosesc
un program de proiectare ... nu am pregatire in domeniu de nici un fel , pentru mine e doar un hobby ( pana acum am
cheltuit de 3-4 ori mai mult decat am castigat ... ) , dar ma relaxeaza , pot scapa de stressul de la munca , si pentru
mine este foarte important .... probabil ca nu o sa ating un nivel superior , dar nu este o problema ....

Apropo de masini , pune si tu o poza cu ce ai realizat ( nu e vorba de lauda , ci pur si simplu sunt curios , ce si cum ...)

In final , nu tin cu dintii de parerea mea , insa , ca principiu , tot tu ai spus-o " Ieftin si bun e o utopie " , sau mai pe
romaneste " nu poti sa faci din c---t bici si sa mai si pocneasca " .... Q.E.D. .......

Cele bune .
0

#2837 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 01:17 PM

Buna,

Am pus poze acu' ceva vreme ... daca vrei trimit pe personala. Eu am cumparat aluminiu de pe la noi fiindca am acces la masina de rectificat plan si scot eu suprafetele cumva.
In zilele de azi nu stiu cat de bun criteriu e ca ai terminat o facultate....stiu ce colegi au terminat inaintea mea si care acum sunt barmani. Dupa mine daca se imbina putina teorie cu ceva practica atunci esti castgat.
...oricum daca vrea cineva si parerea mea intr-o chestie atunci sa dea de stire....gratis binentzeles

numa' bine celu
0

#2838 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 01:29 PM

Vezi postareaceluster, la Jan 26 2009, 01:17 PM, a spus:

Buna,

Am pus poze acu' ceva vreme ... daca vrei trimit pe personala. Eu am cumparat aluminiu de pe la noi fiindca am acces la masina de rectificat plan si scot eu suprafetele cumva.
In zilele de azi nu stiu cat de bun criteriu e ca ai terminat o facultate....stiu ce colegi au terminat inaintea mea si care acum sunt barmani. Dupa mine daca se imbina putina teorie cu ceva practica atunci esti castgat.
...oricum daca vrea cineva si parerea mea intr-o chestie atunci sa dea de stire....gratis binentzeles

numa' bine celu

O discutie interesanta , mi-a facut realmente placere .... sper sa mai discutam .....
0

#2839 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 03:33 PM

Vezi postareakatran, la Jan 26 2009, 01:29 PM, a spus:

O discutie interesanta , mi-a facut realmente placere .... sper sa mai discutam .....

...idem .....si toate alea bune

numa' bine celu
0

#2840 Useril este offline   fanefane 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 09:42 PM

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si ca la inceput de proiect mai studiem.
Despre dimensiuni as vrea ca suprafata utila de prelucrare sa fie 1000x600x200, si lungimea ghidajelor trebuie mai mare deoarece cu cat e mai mare distanta intre patine e mai ok.

"Surubul" nu stiam ca se incepe cu el ,nu cred ca un constructor de masini incepe cu proiectare surubului de la roata "prezon" ,voi folosi surub trapez 16x4 care daca e mai lung se poate face o schita si prelucra la capete cum doresti , cine se pricepe cine nu ...,strunguri sunt destule.

Despre ghidaje THK nu am prea vazut pe forum cnc doar HIWIN sau ISEL sau bara de precizie.
Pretul la HGR20R 1m e 14 424 Ft. in ungaria nu vreau sa fac reclama ,patinele HGH20CAZOH 8 712 Ft. bucata , poate ma insel la calcule dar 3m sina 20 , 3x14 424=43272 Ft ,
iar 4 patine 4x 8 712=34848 Ft ,total aproape 80 000 Ft x0,015 (100 Forinti maghiari =1.4828 ron) echivalent in ron =1200 sau 280 Euro pentru axa cea mai lunga nicidecum ce a zis katran"( o pereche de sine la 60 inch / 1.5 m ajunge la vreo 7-800 usd , indiferent de unde le iei ....daca gaseste
cineva mai ieftin inseamna ca ori e foarte norocos , ori minte de ingheata apele ...) "
http://www.aruhaz.klavio.hu/termek.php?cso....CNC&page=2

Despre schelet vreau sa fie stabil si din otel sper sa nu vibreze iar masa mai vedem daca mai raman bani din aluminiu daca nu se poate si alceva se rectifica cand e gata cnc.
Prinderea pe masa de lucru cu suruburi cu clampe.

Numai bine la toti !
0

#2841 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 January 2009 - 10:56 PM

300 euro pe o pereche de Hiwin 20mm / 1,5m + 4 rulmenti ....e super !!! Esti norocos !!! Nu am pretentia ca stiu
preturile de la unguri , dar daca tu reusesti sa le iei la banii astia , felicitari !!!

Sa incepi cu surubul .... asa fac eu , in nici un caz nu am facut din asta un principiu sau o axioma !!! fiecare face asa cum
crede el de cuviinta ....( pai bine frate , dai 300 pe sine si nu folosesti un ballscrew ? Vrei trapez ? Nu-i pacat ? )

Spor la treaba !! Uimeste-ne cu niste poze !!
0

#2842 Useril este offline   hellas 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 64
  • Inregistrat: 20-July 07

Postat 28 January 2009 - 11:18 AM

http://www.baroneros...i-miei-pcb.html
La pagina asta gasiti o interfata paralela, un driver de 4A, unul de 2A cu 3 axe, .... (sunt fara scheme dar contin lista de componente, configurare, PCB)
0

#2843 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 January 2009 - 02:01 PM

Am mai incercat eu o discutie de unul singur si cat pe ce sa-l conving pe vrajitoru' ca gaseste pe pagina hi-end ghidaje ieftine, nefiind atent ca de fapt el le aduce.

Sina nu este foarte scumpa, ceva economie se poate scoate din glisiere ca sunt multe. Chiar si daca sunt mai scumpe, merita folosite. Ca faceam o comparatie intre niste preturi. Poate iesi dublu la sina profilata fata de bara incastrata la capete (mai ca as crede ca preturile sunt comparabile daca vrei si performante comparabile). Adica o bara cu suportii de capat si 2 bucsi cu bile cu suportii lor nu-s tare departe fata de o sina profilata si 2 glisiere. Am pus putin gaz pe foc dar stiu de ce...

Tinand cont ca am vazut mici cnc-uri, facute pe teava de draperii si perfect functionale pentru ceva care nu trebuie neaparat masurat, nu ma mai bag in discutii legate de performante, scule, echipamente... Fiecare face ce vrea, cu ce poate, cat il tine buzunarul... Imi este indiferent ca da 1000 euro pe un controler de motoare sau 100, imi este indiferent ca foloseste sina chinezeasca sau teava turceasca. Important e ca omul sa faca treaba si sa fie multumit.
Asa ca felicit pe toata lumea care munceste. Ce-i legat de bani e subiectiv...

Legat de subiectul discutiei, doar intreb... Nu sunt prea mari sinele de 20? Chiar sunt sarcini atat de mari? Daca-i mare nu insemna ca-i si precisa. Sina copiaza ca deformare, suportul pe care este montata. O masa torsionata cu 0.2 zecimi tot atat ramane si la sina de 20 si la sina de 15. Adevarul e ca si placa supusa frezarii se poate torsiona dupa masa si in final rezultatul poate sa fie ok.
Incerc sa inteleg de ce am inceput sa scriu, poate o sa aflu pana diseara... ;)
Felicitari pentru realizare, pentru proiect si pentru pasiune! Spor la treaba! Cred ca aici am vrut sa ajung.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2844 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2009 - 02:30 PM

De-aia tot bat eu campii cu aluminiu MIC-6 , este ideal ca suport pentru sine ( ca suport de montaj in general ) ...Apropo de marimea sinei ,
al naibii de mult conteaza aia 5mm in plus , pune un Porter Cable sau un Sherline pe sine de 15 si vezi ce iese ...plus ca ajuta la ridigizare ,
reducerea vibratiilor ...

Fratilor , suntem prea saraci sa ne cumparam un lucru prost ... ( si consider asta un adevar , nu o gluma ).
0

#2845 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 January 2009 - 02:43 PM

Am vazut cam ce lucrezi (din pacate doar din poze dar sper sa vina vara si sa mai iesim la aer...) si raman la ideea de "jos palaria!"
N-o sa pun nimic pe sine sa vad cat conteaza 5 mm, ca am o vaga banuiala. Dar stiu ca tot sarcini statice de ordinul zecilor de mii de N (hai sa traducem: multe tone) suporta si alea si celelalte, in momentul cand noi avem sarcini de cativa N, adica de plimbat 10-20kg. Nu zic ca nu-s mai bune alea de 20 ca alea de 15.
Dar la ce "plimbam" noi cu motorase de 1-2Nm, daca suportul ar fi cu adevarat suport, ar fi suficienta si sina de 7. Doar ca-i mult mai scumpa ca aia de 15 sau 20. Zic si eu, nu garantez nimic... As crede ca e doar pura pasiune a face calcule daca merita de 15 sau 20 si apoi sa pui masa de MDF, eventual cap de frezare din motor luat din Metro cu 99 ron inclusiv cutia cu 12 freze pentru lemn.
Raman la capitolul felicitari pentru orice cui batut pe/in altarul stiintei!
Ca sa revin la offtopic, stie cineva un soft bun de scris text? Adica groime de litera scoasa din Z nu din frezare pe contur la Z constant? Dau o bere sau cate o bere cu fiecare ocazie!
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 January 2009 - 07:59 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2846 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2009 - 08:29 PM

Soft de frezat text ? V-Carving ? Sau altceva ? Parca citeam ceva pe CNC Zone , e o problema spinoasa cu genul ala de litere , am incercat
sa rezolv problema prin artcam dar ori nu stiu eu sa-l folosesc , ori chiar nu stie ....

Vreau sa ma laud , ca tot ai adus vorba de motoare .... am impuscat 3 motoare Parker Hannifin Nema34 de 1200 oz/inch ( cam 9 N/m ) , si le-am
luat si la bani putini ( cam 80$ bucata ) , noi noute ....

Apropo de masa de MDF ....eu asa ceva am pe router ...pe ea am montat masa T-slot ( evident , dupa ce am rectificat MDF-ul ) .. functioneaza beton ....
Practic , o folosesc ca pe un inaltator .... am travel destul de mic pe " Z " si e necesara....

In legatura cu sarcinile suportate , aici ai dreptate , chiar am facut un test cu un " stage " ....m-am urcat pe el si frati-miu invartea surubul cu doua degete
fara sa se streseze deloc , si am vreo 90 de kile ....sine de 20 cred , in teorie suporta incarcari de 2-3 tone...

Spor !!!
0

#2847 Useril este offline   fanefane 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 January 2009 - 08:47 PM

Ar fi destul de rezistenta sina de 15 pe toate axele daca suprafata pe care se fixeza e plana ,
oricum e mai stabila ca o bara rectificata fixata la capete care poate flamba.
0

#2848 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 29 January 2009 - 02:59 AM

Vezi postareabitex, la Jan 28 2009, 02:43 PM, a spus:

Ca sa revin la offtopic, stie cineva un soft bun de scris text? Adica groime de litera scoasa din Z nu din frezare pe contur la Z constant? Dau o bere sau cate o bere cu fiecare ocazie!

Daca te referi la ASTA, VCarve, VisualMill 6 si ArtCAM stiu sa faca!
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

#2849 Useril este offline   Greuceanu 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 74
  • Inregistrat: 16-January 08

Postat 02 February 2009 - 02:11 PM

v-carving majoritatea softurilor (cel putin alea mai profi) stiu sa faca, unele te ajuta mai mult, altele mai putin, dar indiferent de soft trebuie sa te stradui umpicut pentru ca pana la urma tu faci, softul doar iti calculeaza rapid traseele sculei si face ceea ce se poate cu datele pe care i le-ai dat. aici un avantaj mare ai de la un soft care stie sa-ti arate tridimensional rezultatul, mai departe incepi sa modifici conturul, scula si adancimea pana devine ceea ce iti doresti sau macar apropiat dar sant situatii si nu putine in care chiar nu se poate ajunge la un rezultat acceptabil.

sine (rulmenti lineari), daca suprafata pe care se fixeaza nu este perfect plana (rectificata) iar sinele nu sant perfect aliniate se distrug rapid si nu-s tocmai ieftine, in schimb daca ai reusit sa le aliniezi... cnc-uri industriale de viteze si forte mari (masina de 3m/2m util cu spindle 5kw si viteza de pana la 27m/min) sant actionate de motoare de 1,3 nm

nu mai radeti de mdf, este un material f bun pentru masa, in primul rand pentru ca este ieftin si f usor de prelucrat, amortizeaza vibratiile, este dur si poros deci f bun si pentru masa de vacuum, are el si dezavantaje dar daca-l pui unde trebuie e o solutie care da rezultate si greu de inlocuit

si un link cu o solutie completa ptr steppere, e drept nu f ieftina dar totusi rezonabila daca vrei ceva performante si care da rezultate f bune http://www.boenigk-e...n/products.html
0

#2850 Useril este offline   THE_KOBRA 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 February 2009 - 10:11 PM

Vezi postareaGreuceanu, la Feb 2 2009, 02:11 PM, a spus:

nu mai radeti de mdf, este un material f bun pentru masa, in primul rand pentru ca este ieftin si f usor de prelucrat, amortizeaza vibratiile, este dur si poros deci f bun si pentru masa de vacuum, are el si dezavantaje dar daca-l pui unde trebuie e o solutie care da rezultate si greu de inlocuit

si un link cu o solutie completa ptr steppere, e drept nu f ieftina dar totusi rezonabila daca vrei ceva performante si care da rezultate f bune http://www.boenigk-e...n/products.html

da sincer e buna dar ce te faci cand trebe sa tai stiplex pana la folie si totusi ai nevoie de racire{apa} materialu asta se umfla ca buretele au am o bucata te textolid care sincer am planat-o cu apa ca se incalzeste freza f mult in schimb mdfu daca al tai tre sa al tai fara apa cand al planezi si praful e cam nasol si pt sanatate dar si pt mecanica,sincer ma gandesc la ceva care sa dureze dar pe o masa din mdf nu ar taia altceva in afara de lemn ca slava domnului ca tai destul mdf la munca.Ca urmare am ideea trasnita sa folosesc textolid la urmatoarea masina in caz ca prima ami va iesi pt ca rezista la temp destul de mari,la apa,dar raman vibratiile{le suporta sau le transmite?}cam asta e intrebarea..

pe curand mai vb
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Ultima »

23 useri citesc topicul