Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2731 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 03 December 2008 - 10:31 PM

Pentru ca sunt satul de facut si refacut fel de fel de componente va cer ajutorul: pentru 1300 pe axa y din care caruciorul 300, pe doua bare de otel fi 20 nesprijinite(surubul nu stiu daca se pune ca sprijin), la o greutate sustinuta de cel mult 10 kg, credeti ca voi avea abateri importante de la planeitate sau vibratii importante? Stiu ca bara sprijinita este cea mai buna solutie dar nu gasesc "de gata" bara rectificata cu "talpa" si in acest caz trebuie sa apelez la serviciile locale. Aici nu se baga nimeni la diametre mici si lungimi mari iar mai apoi ramane problema talpii... Daca stiti un furnizor de asemenea repere va rog sa-mi spuneti.
0

#2732 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 04 December 2008 - 08:52 AM

Vezi postareaMotorel, la Dec 3 2008, 10:31 PM, a spus:

Pentru ca sunt satul de facut si refacut fel de fel de componente va cer ajutorul: pentru 1300 pe axa y din care caruciorul 300, pe doua bare de otel fi 20 nesprijinite(surubul nu stiu daca se pune ca sprijin), la o greutate sustinuta de cel mult 10 kg, credeti ca voi avea abateri importante de la planeitate sau vibratii importante? Stiu ca bara sprijinita este cea mai buna solutie dar nu gasesc "de gata" bara rectificata cu "talpa" si in acest caz trebuie sa apelez la serviciile locale. Aici nu se baga nimeni la diametre mici si lungimi mari iar mai apoi ramane problema talpii... Daca stiti un furnizor de asemenea repere va rog sa-mi spuneti.

....eu zi ca la 1300 mm lingime o sa ai probleme cu barele de Ø 20, iar ca sugestie (inca odata) folositi ghidaje profilate ...pe care, binenteles, pot sa le aduc si eu.

numa' bine celu
0

#2733 Useril este offline   isvflorin 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 135
  • Inregistrat: 13-October 08
  • Interests:sailing, boatbuilding

Postat 04 December 2008 - 12:24 PM

Vezi postareaceluster, la Dec 4 2008, 08:52 AM, a spus:

....eu zi ca la 1300 mm lingime o sa ai probleme cu barele de Ø 20, iar ca sugestie (inca odata) folositi ghidaje profilate ...pe care, binenteles, pot sa le aduc si eu.

numa' bine celu

Corect,
nu ma pricep f tare, dar din cite am citit pina acum cel mai bine folosesti ghidaje liniare cu patine. (sine profilate)
Culmea este ca daca aduni pe hirtie si faci un total la ambele variante nu iesi mult mai scump la ghidajele cu patine.
Bara rotunda fara profil suport nu prea merge decit la dimensiuni mici si la preclucrari usoare si nepretentioase - dc te incadrezi aici atunci sint ok si barele rotunde.
Florin
0

#2734 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 05 December 2008 - 04:18 PM

am inceput si eu inca o masina pt frezat in aluminiu si am cumparat niste suporti de bara ,profilat din aluminiu de la mev2000 in ideea de a pune cam 5 sprijine pe lungime de 1000.aceste sprijine erau introduse intre cele 2 de capat.cind am inceput sa gauresc barele am si inceput sa injur iar cind am ajuns sa tai si filet... .in aceasta idee am renuntat la citeva din sprijine.in consecinta as avea ceva disponibil pt schimburi sau... .codul suportului e FTSN 20.
in alta ordine de idei are cinev,cumva o bucata de arbore calibrat de fi 16 lunga cam de 400 mm?
0

#2735 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 December 2008 - 04:27 PM

Vezi postareacres, la Dec 5 2008, 04:18 PM, a spus:

am inceput si eu inca o masina pt frezat in aluminiu si am cumparat niste suporti de bara ,profilat din aluminiu de la mev2000 in ideea de a pune cam 5 sprijine pe lungime de 1000.aceste sprijine erau introduse intre cele 2 de capat.cind am inceput sa gauresc barele am si inceput sa injur iar cind am ajuns sa tai si filet... .in aceasta idee am renuntat la citeva din sprijine.in consecinta as avea ceva disponibil pt schimburi sau... .codul suportului e FTSN 20.
in alta ordine de idei are cinev,cumva o bucata de arbore calibrat de fi 16 lunga cam de 400 mm?

....am io Ø 16....fi = tzii apasat "alt" si faci din dreapta de la numere 1 apoi 5 apoi 7 si apoi lasi de tasta alt

numa' bine celu
0

#2736 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 06 December 2008 - 09:44 AM

Multumesc dar sint prea multe comenzi de tinut minte... .ma intereseaza o bucata de bara de 16.dca pot sa te ajut si eu cu ceva spune
toate cele bne
0

#2737 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 07 December 2008 - 05:34 PM

Am si eu o intrebare pentru cei ce cunosc Mach3 Mill

Folosesc (sau incerc sa folosesc...) mach 3 pentru o masina de taiat polistiren care are axa x controlata cu un motor iar axele y cu doua motoare configurate y respectiv A slave pentru y.
Desenul de prelucrat este realizat in Lazy Cam (de fapt am incercat sa decupez niste litere realizate cu utilitarul din Lazy Cam) iar problema este ca indiferent de viteza pe care o setez din Motor configuration, la prelucrare masinaria merge cum vrea ea, adica ingrozitor de incet !!!
Unde sa fie problema ???
0

#2738 Useril este offline   cnc77hobby 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 18-December 06

Postat 07 December 2008 - 08:42 PM

Vezi postareamishu_g, la Dec 7 2008, 05:34 PM, a spus:

Am si eu o intrebare pentru cei ce cunosc Mach3 Mill

Folosesc (sau incerc sa folosesc...) mach 3 pentru o masina de taiat polistiren care are axa x controlata cu un motor iar axele y cu doua motoare configurate y respectiv A slave pentru y.
Desenul de prelucrat este realizat in Lazy Cam (de fapt am incercat sa decupez niste litere realizate cu utilitarul din Lazy Cam) iar problema este ca indiferent de viteza pe care o setez din Motor configuration, la prelucrare masinaria merge cum vrea ea, adica ingrozitor de incet !!!
Unde sa fie problema ???

Salut
Viteza nu se seteaza din motor configuration, ci din feed rate unde poti seta o valoare mai mare decat cea care este default (adica 6) sa zicem ca poti pune o valoare de 60 apoi mai reglezi din cursorul ala mai mult sau mai putin in functie de cat ai nevoie. Acelasi lucru il poti face daca editezi fisierul de prelucrat in mod txt si bagi o valoare mai mare la feed rate. Oricum nici prea repede nu e bine mai ales daca electronica si motoarele nu sunt de calitate, asta din cauza ca poti avea surpriza ca iti sare pasi , si oricum nu te prea poti descurca cu viteza mare la masina de taiat cu fir :) .
Spor la treaba
0

#2739 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 07 December 2008 - 09:27 PM

multumesc cnc77hobby
voi incerca in seara aceasta !
0

#2740 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 December 2008 - 08:09 PM

Vezi postareaisvflorin, la Dec 4 2008, 12:24 PM, a spus:

Culmea este ca daca aduni pe hirtie si faci un total la ambele variante nu iesi mult mai scump la ghidajele cu patine.

Este interesant, dar poti argumenta?
0

#2741 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 08 December 2008 - 08:33 PM

Intervin eu gratuit cu ceva argumente ca si eu votez "pentru" la afirmatia lui ISVFLORIN.
Pentru sina profilata: 1 m liniar de ghidaj e 25 euro si cate o patina cam tot atat. La un necesar de 2x500mm si 4 patine obtinem 125 euro. Luat aproximativ, dar cu preturi de materiale cumparate.

Pentru ghidaj rotund, suspendat la capete avem: bara cam 10 euro/m, plus vreo 10 euro suportul de capat (sunt 2 la numar pe bara), plus 4 bucsi cu bile cu recirculare (sa zicem 10 euro bucata x 4 in total) si suportul lor cam 20 euro bucata (si trebuiesc doua pentru acea axa adica 20x2).
Facand o suma, obtin 10(ghidajul)+10x4(suportii de capat ai ghidajelor)+10x4(bucsele cu bile)+2x20(suportii bucselor)=10+40+40+40=130 euro.

Posibil ca am exagerat eu cu aproximarea dar iti garantez ca daca e sa cumperi toate materialele pentru ambele sisteme iesi mai ieftin cu sina profilata si 4 glisiere. Chiar daca intram in amanunte si obtinem ceva diferente fata de ce am zis, ele vor fi nesemnificative cand tragi linia si aduni. Pe cuvant! Si asta in conditiile in care nu ai aces la atelier sa faci piesele. Ca daca ai acces la scule se schimba situatia. Cumperi 1 m de ghidaj, maxim 16 rulmenti, faci casuta lor si suportii de bara si cam asta este. Adica iesi la 2 kg de material, ceva munca si de restul timp pierdut. Depinde ce comparam in discutia de mai sus.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2742 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 08 December 2008 - 08:49 PM

Bitex, unde gasesti sina cu 25Euro pe metru ca vreau si eu aproximativ 20m ?
0

#2743 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 December 2008 - 09:12 PM

[quote name='bitex' date='Dec 8 2008, 08:33 PM' post='259842']
Intervin eu gratuit cu ceva argumente ca si eu votez "pentru" la afirmatia lui ISVFLORIN.
Pentru sina profilata: 1 m liniar de ghidaj e 25 euro si cate o patina cam tot atat. La un necesar de 2x500mm si 4 patine obtinem 125 euro. Luat aproximativ, dar cu preturi de materiale cumparate.

Pentru ghidaj rotund, suspendat la capete avem: bara cam 10 euro/m, plus vreo 10 euro suportul de capat (sunt 2 la numar pe bara), plus 4 bucsi cu bile cu recirculare (sa zicem 10 euro bucata x 4 in total) si suportul lor cam 20 euro bucata (si trebuiesc doua pentru acea axa adica 20x2).
Facand o suma, obtin 10(ghidajul)+10x4(suportii de capat ai ghidajelor)+10x4(bucsele cu bile)+2x20(suportii bucselor)=10+40+40+40=130 euro.

Buna,
mie varianta cu sina profilata de "15" 2x500mm plus 4 patine imi iasa undeva la 200~250 EU +TVA, dar totusi cum zice si Bitex daca aduni toate operatiile, timpul necesar ,scule, etc. atunci tot p'acolo iesi. Daca trebuie sa dai si gauri filetate in bara calita atunci chiar ca nici nu se pune problema.,..parerea mea binenteles

numa" bine celu
0

#2744 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 08 December 2008 - 09:55 PM

Vezi postareaceluster, la Dec 8 2008, 09:12 PM, a spus:

Buna,
mie varianta cu sina profilata de "15" 2x500mm plus 4 patine imi iasa undeva la 200~250 EU +TVA, dar totusi cum zice si Bitex daca aduni toate operatiile, timpul necesar ,scule, etc. atunci tot p'acolo iesi. Daca trebuie sa dai si gauri filetate in bara calita atunci chiar ca nici nu se pune problema.,..parerea mea binenteles

numa" bine celu

Daca e sa nu intru in detalii, cu preturile de pe www.hi-end.ro ies sub 200 euro (cu 5 euro mai putin! :ph34r: ) pentru ce am zis, marfa adusa acasa, fara sa trimit pe nimeni la plimbare prin Europa la cumparaturi. Nu zic ca nu se poate stoarce orice euro din altceva, zic doar ca nu e mare diferenta intre o varianta si cealalta. Daca e rost de o barfa pe bune, vorbim pe YM.

M-am prins tarziu de poanta cu raspunsul la intrebarea cu cei 20 metri de sina.... :ph34r:
0

#2745 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 08 December 2008 - 10:06 PM

Vezi postareaceluster, la Dec 8 2008, 09:12 PM, a spus:

Buna,
mie varianta cu sina profilata de "15" 2x500mm plus 4 patine imi iasa undeva la 200~250 EU +TVA,

Dar un calcul pentru bara suspendata, completa, vrei sa faci? Chiar si fara gaurile pentru suporti... Asta ca sa facem comapratia corecta. Ca suportul de bara nu e doar 10 euro ci aproape 20, carcasa bucselor nu e numai 20 euro, si tot asa. Ma refeream la un calcul orientativ, fara sa intru in detalii. Ca in anumite conditii se poate obtine si pret mai mic decat ce am zis eu in mesajul initial. Dar nu-l obtine oricine.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 December 2008 - 10:36 PM

0

#2746 Useril este offline   isvflorin 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 December 2008 - 12:16 AM

Vezi postareabitex, la Dec 8 2008, 10:06 PM, a spus:

Dar un calcul pentru bara suspendata, completa, vrei sa faci? Chiar si fara gaurile pentru suporti... Asta ca sa facem comapratia corecta. Ca suportul de bara nu e doar 10 euro ci aproape 20, carcasa bucselor nu e numai 20 euro, si tot asa. Ma refeream la un calcul orientativ, fara sa intru in detalii. Ca in anumite conditii se poate obtine si pret mai mic decat ce am zis eu in mesajul initial. Dar nu-l obtine oricine.

Cind ziceam ca iesi aprope la fel ca pret (poate chair mai ieftin cu patine) ma refeream la sina profilata+patine vs bara rotunda cu profil suport - pentru ca bara cu profil suport se apropie ca rigiditate de sina profilata de otel. Acuma depinde si cit de tare sinteti dispusi sa scormoniti dupa preturi bune, si cit de tare vreti sa va aruncati cu bani trimisi pe afara cumparind obiecte vazute in poze....poti lua tepe sau poti face afaceri f bune.
Din cite am vazut preturile pe hi-end au scazut (corect ?) la patine, si sunt preturi similare cu ce am gasit pe afara, cel putin ghidajele de 15 sint la pret f bun.
Dar nu sint necesare dc vreti sa taiati polistiren sau chestii nepretentioase. Dc vreti sa faceti matrite luati ce puteti mai bun de banii care ii aveti, iar cea mai buna solutie este sina profilata.

Exemplu de scormonit si pindit licitatii: 6 patine HGH15+sine 2 sine de 11" si 2 sine de 13"=90$(cu transport, noi) - super axa Z usoara.
8 patine THK SR15+2 sine de 18"=120$(cu transport,noi ) la astea mai e de adaugat taxa de 3,5% de import
Cind imi ajung toate piesele o sa postez un log cu preturile si constructia.

Dc vreti sa lucrati piese mai pretentioase si mai ales pe lungimi mai mari uitati de bara rotunda fara suport (dc va permite bugetul).
E o vorba f buna ca sintem prea saraci sa cumparam lucruri proaste. Decit sa dai bani pe bara rotunda si sa observi ca nu iti aduce precizia care iti trebui si dupaia sa cheltui din nou - mai bine dai un ban de la inceput pe ce trebui. Nici eu nu am cheltuit cu cap tot ce am luat, am luat si chestii care erau disponibile la momentul respectiv, dupaia am decoperit ca gasesc ceva mai bun, spre exemplu motorul spindle, care mi-am dat seama ca o sa fie un ansamblu prea mare pentru Z, nu ca nu o sa mearga dar se putea mai elegant.

Spor la construit...mi-a venit surubul pt Z...e tare frumos :ph34r:

Aceasta postare a fost editata de isvflorin: 09 December 2008 - 12:25 AM

Florin
0

#2747 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 09 December 2008 - 12:32 AM

Vezi postareaisvflorin, la Dec 9 2008, 12:16 AM, a spus:

Cind ziceam ca iesi aprope la fel ca pret (poate chair mai ieftin cu patine) ma refeream la sina profilata+patine vs bara rotunda cu profil suport

N-as merge nici pana acolo incat sa afirm ca gasesti magazin cu marfa noua de unde poti lua mai ieftin varianta cu sina profilata decat cu bara rotunda incastrata la capete (sau cu suport), dar aprob ideea ca diferenta nu-i atat de mare incat si sa nu merite luata in seama varianta cu sina buna. Restul ar fi timp si munca...
0

#2748 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 December 2008 - 10:06 AM

Vezi postareabitex, la Dec 8 2008, 09:55 PM, a spus:

Daca e sa nu intru in detalii, cu preturile de pe www.hi-end.ro ies sub 200 euro (cu 5 euro mai putin! :D ) pentru ce am zis, marfa adusa acasa, fara sa trimit pe nimeni la plimbare prin Europa la cumparaturi. Nu zic ca nu se poate stoarce orice euro din altceva, zic doar ca nu e mare diferenta intre o varianta si cealalta. Daca e rost de o barfa pe bune, vorbim pe YM.

M-am prins tarziu de poanta cu raspunsul la intrebarea cu cei 20 metri de sina.... :D

...se pare ca e o neintezlegere si ca sa fiu mai clar sunt PENTRU folosirea ghidajelor cu sina si vagoneti, iar ca iesi sub 200 EU cu preturile de pe hi-end mai calculeaza odata.

numa' bine celu
0

#2749 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 09 December 2008 - 10:29 AM

Da, mai exagerez uneori.
Sunt patine de 15 la 36 si 39 euro inclusiv TVA. Am luat in calcul varianta de 39. http://www.hi-end.ro/sine-ghidaj-patine-gh...65_275_277.html
Si pentru sina, am intrebat. Asigur ca ce am zis mai devreme e corect. Cine doreste sa cumpere, sa ceara oferta, sa discute sau sa negocieze.
Nu e neintelegere. Banuiec ca toti vrem sa obtinem produse bune. Nici eu nu mai incurajez folosirea materialelor de prin imprimante stricate, cozile de matura sau carligele de rufe. De aceea nici nu incerc sa dau spre folosire motoare nepotrivite. De fapt nu le mai dau deloc pentru cnc-uri, ca toti au tendinta sa foloseasca ce gasesc. Ar fi cazul sa puna ce trebuie, in urma unor calcule sau macar teste.
Zicam mai devreme ca am facut calcule aproximative si pentru varianta cu bara rotunda. Daca e sa caut in catalog, cu ce este afisat e obtine pret mai mare. Oricum, cred ca una din concluzii ar fi ca nu e diferenta atat de mare intre cele doua variante si merita folosit ce e mai bun daca e cazul.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 09 December 2008 - 09:24 PM

0

#2750 Useril este offline   blackwind 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 283
  • Inregistrat: 06-October 08
  • Interests:cnc ,modelism

Postat 09 December 2008 - 08:48 PM

salutare
urmaresc de mult tematica acestei categorii si nu chiar de multa vreme m-am apucat si eu de constructia unui CNC.
in primul rand vreau sa multumesc multor participanti la acest topic ,Bitex , Vrajitorul si multi altii de la care m-au indrumat,poate involuntar. Ce sa mai zic este o comunitate rigida zic eu, si ai ce invata.buuuuun ....dimensiunile cnc-ului meu; util : Y=1000 X=800 Z=250mm
am folosit ptr y bara rectificata (mev2000) #25mm , x = #20mm , z=#16mm.
am folositi rulmenti liniari (mev2000), carcasele ptr rulmenti, suportii de ax sunt facute de mine din derlin(poliamida,zellamid).
intentionez sa folosesc surub trapez #16 (probabil hi-end) si mpp de 1.5 sau 1.7 Nm (hi-end).
deocamdata cam atat am reusit sa "adun" dar perseverez.
va atasez cateva poze ca sa va faceti idee.axa z este terminata in mare..restul cat de curand,sper

cnc

http://www.99poze.ro/hotlink/tn_3175eaf228ee5e1a8309e5ee927d0384.jpg http://www.99poze.ro/hotlink/tn_5b0fd3c551b420371f371a17727e4f3d.jpg http://www.99poze.ro/hotlink/tn_6a992e6f2da3c020f96a111ee002f1d7.jpg http://www.99poze.ro/hotlink/tn_a263e4ddaabe7fd84f56cc98f4ad8f84.jpg http://www.99poze.ro/hotlink/tn_c6b5a24c28fce8ae01b8f4efa334d803.jpg
0

#2751 Useril este offline   Motorel 

• Incepator
  • PipPip

Postat 11 December 2008 - 09:59 PM

Vezi postareaisvflorin, la Dec 9 2008, 12:16 AM, a spus:

Cind ziceam ca iesi aprope la fel ca pret (poate chair mai ieftin cu patine) ma refeream la sina profilata+patine vs bara rotunda cu profil suport - pentru ca bara cu profil suport se apropie ca rigiditate de sina profilata de otel.

Dc vreti sa lucrati piese mai pretentioase si mai ales pe lungimi mai mari uitati de bara rotunda fara suport (dc va permite bugetul).

Cum lasi tu Florine asa la urma, in paranteza zis, ceva care anuleaza discutia de cateva zile incoace? Pai daca-i comparabil sau chiar mai ieftin, ce sa permita bugetu`?
Bugetul e papat pe bucse inchise dar cred ca nu e bai mare, o sa le fac o deschidere cu flexu`si o sa ma orientez pe bara sprijinita. Daca bara nu este tratata ce se poate intampla? Un otel de calitate si o lubrifiere buna, nu sunt suficiente? Era sa uit; am gasit o solutie de criza: o sa optez pentru o bara sprijinita si una fara suport, doar cu rol de ghidare si o sa fac doua masinarii ca sa folosesc ce am investit aiurea pana acum. Desigur, numarul masinariilor se va mari odata cu marirea numarului de investitii proaste, dar asta va fi bine pentru ca voi deveni producator de serie. Deja am renuntat si la barele de ghidaj pentru Z din cauza noilor profile de Al; sunt mai scurte cu 30mm...
0

#2752 Useril este offline   isvflorin 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2008 - 12:16 AM

Motorel,
fiecare are resursele lui (timp, bani, cunostinte). Eu am cumparat ghidaje liniare cu patine la preturi mai mici decit bara rotunda, dar am cautat mai mult si am fost dispus sa risc. Sint niste oameni pe forum care se ocupa de vinzarea de materiale pt constructia frezelor cnc. Poti lua direct de la ei patine si ghidaje si ajungi un pic mai scump decit bara rotunda, dar merita. Sau poti cauta mai mult si poti cumpara ghidaje la preturi mai mici, sau sa iei de la masini dezansamblate - am citit pe forum ca cineva chiar a gasit.
Eu cind m-am apucat sa iau materiale si m-am hotarit sa fac o freza nu aveam bani sa o termin. M-am cuplat cu un prieten si asa facem una mai mare si am reusit pina acum sa storc cit am putut de mult din banii respectivi sa iau sine profilate. Intr-adear imi pare rau daca am dat sperante desarte la oameni care acum o sa creada ca sint posibilitati la tot pasul sa iei sine profilate ieftine, imi cer scuze pentru asta.

In privinta intrebarii tale - din cite am citit pina acum nu e bine sa folosesti bara rotunda simpla necalita si netratata. De ce : este mult mai moale iar in scurt timp bilele o sa faca santuri in metal si o sa ai jocuri maricele. Bine inteles ca e mai bine sa dai totusi drumul la freza sa lucreze sa poti vinde niste piese si cind o sa ai bani iti faci upgrade la sine, nici o problema - numai sa te astepti sa ai jocuri in rulmenti. Incearca sa citesti pe forumuri pe afara ca s-a discutat problema asta. Este prea moale si se maninca, chiar repede. Dc vrei sa folosesti bara ieftina necalita este recomandat sa folosesti bucse moi care sa nu roada ghidajul, adica un plastic- ptfe , pa, pom orice...Bilele din bucse sint calite si foarte duri - o sa manince ghidajul.

Spor la construit.
Florin
0

#2753 Useril este offline   AdrianBS 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 01-December 08
  • Interests:Electronica, CNC-urile si aeromodelismul.

Postat 12 December 2008 - 09:31 AM

Buna tuturor,

Sunt foarte impresionat de acest topic. Am gasit aici raspuns la multe intrebari pe care le aveam. Acesta este primul post si vreu sa va spun ca m-am apucat sa construies un CNC destul de mare (980/680/280). Din pacate am luat "ceva" piese inainte de a avea o idee "avizata" referitor la incarcarile mecanice, jocuri, etc. Voi face atat partea mecanica cat si cea electronica de comanda.

Pentru mecanica, am optat pentru bara calita de 16 (axa y) si 12 (axa x si z) cu bucse cu bile. Am relizat ca bara de 16 la o incarcare relativ mica (3-4Kg) are o curba de indoire de 2-3 mm (cam mult :( ). Am gasit o solutie sa-o sprijin dar alegerea variantei cu bara calita mi-a ingreunat viata... :( dar mi-a salvat (realtiv) bugetul. In rest folosesc "tabla" de dural de 8mm grosime. Sper ca la aceasta grosime sa nu am vibratii transmise in cadru...inca nu m-am apucat de asamblare, am acasa toate piese (sau aproate toate... :) ) dar trebuie sa fac o vizita la un atelier pentru ceva prelucrari mecanice (gauri in "cantul" placi de AL, frezare de lacase pentru rulmenti si bara, etc.). Tot azi mi-a sosit si freza :) :) un RotoZip de toata frumusetea.

Cat despre partea de comanda, sunt aproape gata (schema, achizitie piese "mari", verificare schemei ca ajutorul unui "tatic" in electronica) cu-n controler cu 3 axe pentru motoare bipolare, controlerul suporta max. 3,5A per faza (recomandat 3A), tensiunea de alimentare min 5V - max 40V (recomandat max 36V), capabil de comnada cu Microsteps!!! si control pentru Torque (100%, 75%, 50% sau 20%) si, bineinteles, controlul curentului pentru fiecare motor. IC-ul pentru motare este de productie japoneza (TOSHIBA TB6560AHQ) puteti cauta pe net detalii. Placa va avea 2 relee 220V, intrari pentru "limit switches", protectie cu fuzibil pentru fiecare IC, intrare alimentare 5V si intrari de alimentare separat pentru fiercare motor (in cazul in care nu aveti 3 motoare identice, asa cum din pacate nici eu nu am...), mufa DB25 pini (pentru conectare la LPT port) si radiator pentru IC.
IC-urile au "Thermal shutdown" pentru o protectie suplimentara.
!!! Daca sunt oameni interesati, va rog sa-mi dati email la adrian_b_s@yahoo.com in urmatoarele zile, sa stiu sa comand mai multe placi si componente "mici"!!!
Inca nu m-am gandit la un pret dar cred ca va fi max. 100 EURO + taxele de expeditie...

in curand am sa atasez si fotografii din "atelier"...

Cu respect,
Adrian
0

#2754 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 12 December 2008 - 08:47 PM

Detin un mpp cu 5 faze.
Asa scrie pe el.
Si are 5 fire.
Ce driver e necesar si cum se leaga?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Poze_0007.jpg

Aceasta postare a fost editata de znecula: 12 December 2008 - 09:01 PM

0

#2755 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 12 December 2008 - 11:38 PM

Un pic de info AICI. Din cate stiu, driverele pentru asa ceva sunt cam scumpe.
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

#2756 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2008 - 05:15 AM

Vezi postareaAdrianBS, la Dec 12 2008, 09:31 AM, a spus:

Cat despre partea de comanda, sunt aproape gata (schema, achizitie piese "mari", verificare schemei ca ajutorul unui "tatic" in electronica) cu-n controler cu 3 axe pentru motoare bipolare, controlerul suporta max. 3,5A per faza (recomandat 3A), tensiunea de alimentare min 5V - max 40V (recomandat max 36V), capabil de comnada cu Microsteps!!! si control pentru Torque (100%, 75%, 50% sau 20%) si, bineinteles, controlul curentului pentru fiecare motor. IC-ul pentru motare este de productie japoneza (TOSHIBA TB6560AHQ) puteti cauta pe net detalii. Placa va avea 2 relee 220V, intrari pentru "limit switches", protectie cu fuzibil pentru fiecare IC, intrare alimentare 5V si intrari de alimentare separat pentru fiercare motor (in cazul in care nu aveti 3 motoare identice, asa cum din pacate nici eu nu am...), mufa DB25 pini (pentru conectare la LPT port) si radiator pentru IC.
IC-urile au "Thermal shutdown" pentru o protectie suplimentara.
!!! Daca sunt oameni interesati, va rog sa-mi dati email la adrian_b_s@yahoo.com in urmatoarele zile, sa stiu sa comand mai multe placi si componente "mici"!!!
Inca nu m-am gandit la un pret dar cred ca va fi max. 100 EURO + taxele de expeditie...

in curand am sa atasez si fotografii din "atelier"...

Cu respect,
Adrian

Daca iti ies 100Euro piesele pentru 3 axe atunci e e foarte scump, cu 105 Euro iei un controler gata facut pe 4 axe mult mai puternic si nu ai batai de cap cu lipit de piese si altele. uite aici http://www.hi-end.ro/controler-cnc-pentru-...-axe-p-579.html
0

#2757 Useril este offline   AdrianBS 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 01-December 08
  • Interests:Electronica, CNC-urile si aeromodelismul.

Postat 13 December 2008 - 10:46 AM

Vezi postareavrajitoru, la Dec 13 2008, 05:15 AM, a spus:

Daca iti ies 100Euro piesele pentru 3 axe atunci e e foarte scump, cu 105 Euro iei un controler gata facut pe 4 axe mult mai puternic si nu ai batai de cap cu lipit de piese si altele. uite aici http://www.hi-end.ro/controler-cnc-pentru-...-axe-p-579.html

Cu tot respectul, nu este comparabil:
cel de pe Hi-end este pentru comanda unipolara - al meu bipolara, cel de pe Hi-end stie doar full/half step - cel care il fac eu stie si 1/4 si 1/8 steps + torque control (o mai are precizie - cea ce si am nevoie...)
nu stiu cel de Hi-end ce protectii are, dar cel pe care-l fac e bine protejat...(ca putere este adevarat Hi-end 5A, al meu 3,5A dar BIPOLAR). Controlerul este facut cu TB6560AHQ, un IC cu multe calitati.

Cat despre pret, am zis max 100 EURO pentru ca inca nu am toate pisele mici si nu stiu exact cat ma va costa cablajul...dar multumesc mult pentru ajutor, asta arata ce sunt pe forumul corect http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif unde un strigat de ajutor nu ramane neauzit...

Cu respect,
Adrian

P.S. cand este gata, am sa-ti dau un pret corect final pentru controler, daca esti interesat sa-l vinzi prin intermediul site-ului hi-end.
0

#2758 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2008 - 03:38 PM

Motoarele se comporta mult mai bine la turatie mare in mod unipolar.
In legatura cu protectia e mai buna la cel de pe hiend decat la integratul de la tosiba, am integratul si m-am jucat cu el.
Ca sa obti rezultate bune amperajul controllerului trebuie sa fie cam de 2 ori mai mare ca si amperajul motorului, eu am motoare numai de la 2,5A in sus, integratul ala duce 3A in conditii ideale de lucru si disipa 43W cu radiator infinit...

Singurul avantaj este la integrat ca are ceva microstep in rest nu ma incanta cu nimic totusi poti sa faci un kit fain si ti-l primesc la mine in bacanie dace merge bine

Te-ai jucat cu SLA7062M ? Este un integrat "eroic"

Cablajul 10/10cm dublustrat te costa cam 10Euro bucata daca faci peste 100 bucati

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 13 December 2008 - 03:53 PM

0

#2759 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 13 December 2008 - 04:16 PM

Vezi postareaAdrianBS, la Dec 13 2008, 10:46 AM, a spus:

Cu tot respectul, nu este comparabil:

Cam la asta doream sa ajung.
Ca e greu de comparat situatiile in sine. Si ca sa nu uit, bine ai venit pe piata!
Eu am luat si un modul facut in SUA si module facute in Romania. Nu le mai pun la socoteala pe cela facute de mine, din toate tipurile sau primite de pe la amici.
Pana la proba contrarie le folosesc pe cele de la hi-end pentru unipolare, mai exact modulul pentru 4 axe (desi am modulele si pentru bipolare tot de la ei).
Le gasesti pe toate si pe pickit.ro.
Am testat controler pentru 3 axe cu SLA7062M, circuit cu micropasire pana in mama lui si tot n-am fost multumit. N-are protectie termica. Orice incepator nu trece de problema asta.
Ca sa n-o mai lungesc mult, desi e nu reclama mascata ci reclama pe fata, controlerele de la hi-end (daca nu gresesc, majotitatea proveneau de pe pickit.ro) sunt efectiv si pentru incepatori, dar foarte bune ca performante. Daca le alimentezi corect, cu cat scrie in carte, nu poti sa le strici. Au tot felul de protectii. Au si functie de diagnosticare. Pe langa faptul ca nu se strica la o legare gresita a motoarelor, iti mai si semnalizeaza ce ai gresit la reglare sau legarea motoarelor. Pretul de 100 euro pentru 4 motoare in care kit-ul vine montat, testat, cu radiator pe el, si cu cablu pentru LPT, nu cred ca-i mare.
Si mai trebuie tinut cont ca cei care se ocupa de problema, apar pe piata cu module performante si din ce in ce mai ieftine. Trebuie vazuta aplicatia concreta.
Si trebuie vazut cat din facilitatile circuitului poti sa folosesti la pret rezonabil. Abia astept sa testez un circuit pomenit mai devreme pentru max. 750mA pe faza, si scos la 15 euro. Sincer, in banii astia nu stiu daca ma incadrez cu un taxi sa fac drumul pana pe Maica Domnului sa-mi cumpar niste piese.
Cred ca suntem putini si orice contributie adusa la capitolul CNC, e de apreciat. Nu vreau sa intelegi altceva. O sa cumpar cu aceeasi placere si module de la tine cum cumpar si de la alti producatori. MPP-uri am cateva sute si sigur le gasesc intrebuintare daca ies bine si cu partea de comanda. Altfel, le tin prin cutii. Treptat dar greu vad ca se rezolva cu partea de ghidaje. Mai raman in aer curelele si rotile de curea. Aici n-am gasit inca solutie pe la noi, sper sa se rezolve si asta pana iesim la pensie. Si posibil ceva mai repede sa apara distribuitor/reprezentant de firma de motoare. Adica ORICE fel de motoare (la MPP-uri ma refer).

Ca sa revin la o discutie mai veche, am trecut prin discutia legata de avansul CNC-ului. Fiecare se lauda cu cat obtinea in siguranta, pe masina. Dar cand am ajuns la partea de frezare efectiva, am ajuns la concluzia ca toti avem acelasi regim, indiferent de performantele obtinute in gol. Si ca sa deviez putin de la subiect, am motor cu 400 pasi pe rotatie, pe surub cu bile cu pas de 4 si merg cu setare de jumate de pas. Teoretic, incrementul este de 0,005 mm daca nu gresesc. Ce micropasire crezi ca mi-ar trebui sa fiu multumit de precizie? Nu este suficienta? Ca sa fiu mai explici, la ce mi-ar fi buna o electronica cu 1/32, pe surub? De asta ziceam ca totul e relativ si trebuie discutat pe situatia concreta. E loc pentru toata lumea si astept sa scoti la vanzare ce crezi ca e cazul.
Spor la treaba! Te saluta cu respect pentru tot ce faci,
Ovidiu.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 13 December 2008 - 04:28 PM

0

#2760 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2008 - 04:32 PM

bitex

Citeaza

Am testat controler pentru 3 axe cu SLA7062M, circuit cu micropasire pana in mama lui si tot n-am fost multumit. N-are protectie termica. Orice incepator nu trece de problema asta.

Dar dece nu spui csi ce radiator ai folosit ? Daca imi aduc aminte ziceai ca erau fara radiator. In conditile aste nici un circuit cu orice protectii ar avea nu trece de un incepator.
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Ultima »

36 useri citesc topicul
0 membri, 36 vizitatori, 0 utilizatori anonimi