CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 19 December 2003 - 06:31 AM
Despre cromare : este de doua feluri . Dura si lucioasa. Cea lucioasa este doar pentru frumusete. Vezi barele de protectie a masinilor. ( se pot si nichela dar este mai putin rezistent). Aici este vorba de varianta cu cromarea dura. Aceasta se foloseste pentru segmenti si alte piese supuse la uzura si coroziune.
Postat 28 December 2003 - 01:16 AM
Urmaresc de ceva timp aceasta lista de discutii si recunosc ca am devenit interesat in realizarea unei masini comandate cu motoare pas cu pas.
Racunosc ca am facut ceva legat de motoare pas cu pas in facultate, dar am ramas cu multe nelamurir, poate si datorita faptului ca era prea mult teorie si practica deloc.
As ramane foarte indatorat daca s-ar gasi cineva sa-mi explice cum se face comanda motoarelor pas cu pas, care este diferenta intre a comanda cu circuite integrate si cu microcontroler, si care este legatura intre soft si microcontroler: se programeaza initial mocrocontrolerul, sau acesta este comandat pur si simplu de soft?
Va multumesc anticipat
Postat 28 December 2003 - 05:35 AM
Ai citit http://perso.wanadoo.fr/prouz/Otocoup/ ?
Daca dai o cautare pe Google cu "stepper motor" gasesti multe informatii.
Daca vrei ceva anume te rog sa intrebi si sper ca unul din noi sa stie.
La multi ani si sarbatori fericite tuturor.
Postat 29 December 2003 - 03:13 AM
asa ca, cei care stiu sa lucreze cu microcontrolere (si eu sint unul care inca nu stiu :) ) pot sa faca aproape orice schema mult mai inteligent si mai usor.
Postat 29 December 2003 - 05:40 AM
MPP-urile au o problema la un moment dat cu rezonanta, cind functioneaza in imprimanta sunt programate sa actioneze cu o viteza care evita exact intrarea in rezonanta, CI-urile specializate permit ori actionarea cu pasi intregi ori cu jumatati de pas, insa pentru eliminarea fenomenului de rezonanta se foloseste microsteping, eu pina acum nu am reusit sa gasesc (asta nu inseamna ca nu exista) un circuit specializat cu care sa pot actiona MPP in microstepping, de aici necesitatea de a folosi un microcontreoller.
Acum de ce ar fi deranjanta rezonanta? Pentru ca spre deosebire de imprimante unde MPP-urile functioneaza la cel mult trei viteze prestabilite, la CNC-uri plaja vitezelor la care sunt utilizate motoarele este mult mai larga, rezonanta duce in final la pierdere de pasi, ceea ce daca nu ai un feedback este de evitat.
Postat 29 December 2003 - 06:26 PM
Parerea mea e ca se incearca folosirea unor motoare cĂ¢t mai ieftine si asta presupune micropasire, lucru usor de realizat pe cale electronica, in locul folosirii motoarelor scumpe la 200 sau 400 pasi pe rotatie. Cam ce ar insemna micropasire cu 1/8 la un motor cu 200 pasi? Cam 1600 pasi pe rotatie si la un surub cu pas de 2 mm un avans de 0,000125 mm pe pas. Nici nu se poate prelucra metalul prin aschiere cu un asemenea avans.
Cred ca la masa unui CNC (in kg, grame) nu se ajunge la intrarea lui in rezonanta daca se folosesc suruburi de miscare. Un motor cu 200 pasi si un surub cu pas de 1 mm inseamna cam 0,005 mm avans la un pas. E o amplitudine mica si daca mai tinem cont ca frecventa de rezonanta a intregului CNC este variabila cred ca se trece foarte usor prin ea, fara consecinte neplacute. Toate jocurile intĂ¢lnite pe traseu, de la motoarele pas cu pas la semifabricat au rol de "amortizor". Mai degraba neplacute sunt vibratiile motorului de frezare, (ala de turatie mare) si poate la cele pentru polistiren faptul ca firul este destul de lung si subtire. Pentru asta din urma nu-s sigur, dar o sa verific cu prima ocazie.
Posibil in discutie sa fi fost vorba doar de rezonanta motorului si n-am fost atent. Oricum, daca arborele e cuplat semirigid de un surub, nu cred ca sunt probleme.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 29 December 2003 - 06:30 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 29 December 2003 - 10:55 PM
Postat 30 December 2003 - 12:21 AM
Oricum v-a multumesc tuturor pentru ajutor, am reusit s-a mai inteleg cite ceva.
Am avut probleme cu http://www.group-ob.ro/temp/
unde am inteles ca ar fi ceva schite, poze, informatii stie cineva cum se poate rezolva problema? Sint curios!
Postat 30 December 2003 - 04:41 AM
Am probleme la KCam 4 in sensul ca nu imi iese nimic la port. Eu spun ca este bine setat. La fel si la cnFraise. Singurul care merge ireprosabil este TurboCNC. In lipsa de altceva am inceput sa ma indragastesc de el. De fapt este si recomandat in Otocup. Ceva idei ?
Incredibil dar am probleme sa gasesc L297. Nici nu m-am gandit la asa ceva si am facut si cablajul pentru schema din Otocup (L297+L298).
As putea sa-l inlocuiesc cu altceva ? Dar simplu ca-i sfarsit de an si... M-am gandit la microcontroler...Dar poate ceva mai simplu ?
Am gasit niste MPP-uri interesante 0.37-1 A si 200 si 400 pasi :
- Cu 8 fire deci patru bobine independente. Le leg doua cate doua si-l fac cu 6 fire ? Sau alimentez numai doua si ignor celelalte bobine ? Am gasit ceva asemanator tot in Otocup http://perso.wanadoo.fr/prouz/Otocoup/Tech...ue.htm#_AlimPAP
-Dar am si unul cu 10 fire. Doua bobine independente cu 3 prize. Tot asa ?
-Si cel mai interesant este unul unipolar cu o singura bobina cu 7 prize. Deci are 9 fire. Asta il las pentru pensie.
Va multumesc mult si un an nou fericit.
Postat 30 December 2003 - 02:01 PM
Eu o sa am saptamina viitoare cablajele pentru controler si driveri sper sa gasesc restul pieselor.
Postat 30 December 2003 - 10:38 PM
L297 si L298 am luat de la Telezimex, bineintzeles dupa 2 saptamini.
kcam4 are posibilitatea de"view output port". acolo vezi daca itzi da semnal pe portul paralel. aaa, prima data trebuie sa setezi iesirile! probabil aici ai gresit...
si inca o chestie: cu L297 si L298 potzi sa comanzi motoare bipolare, MPP care se gasesc in toate imprimantele mai noi.
Postat 31 December 2003 - 12:43 AM
Mai poti sa incerci http://www.farnell.c...rld.html#canada, dar cred ca e biroul din anglia care iti va raspunde la cerere ceea ce inseamna ca va dura si mult si va fi si scump, mai precis http://uk.farnell.com/jsp/search/searchres...sp=Y&QText=L297
Oricum bafta si minuni, cit despre L297 poate fi inlocuit un circuit electronic alcatuit din mai multe integrate, daca chiar insisti eu pot sa caut schema dar va dura ceva, si nu prea va avea toate functiile pe care le are L297 si in nici un caz nu se va potrivi pe cablaj in locul lui L297 din pacate, deci daca ai inceput cu o schema eu zic sa continui cu ea.
Oricum bafta si La Multi Ani!
Postat 31 December 2003 - 03:23 AM
2.Am setat bine...parerea mea. Interesant ca de intrat semnale de la cei trei limitatori intra. Sa am eu sistemul prea nou ? De exemplu am vrut sa pun W98 pe un alt hard ( l-am scos pe primul ) sa vad daca am aceleasi probleme si nu a vrut sa mearga. Nu merge de cat de la Milenium in colo.
3.Pai MPP-urile cu 8 si 10 fire sunt bipolare. Nu ? Va ceream un sfat cum sa leg 8 si 10 fire la 4 iesiri. Sa fac niste incercari mai stiintifice. Va bat la cap ca si asa nu am L 297. Cei de pe aici mi-au spus ca l-au comandat dar nu stiu cand il primesc.
4.Multumesc mult dar este biroul din Anglia. Tehnic vorbind suntem aceeasi tara dar practic ne separa un ocean. Daca nu si nu il comand in state ca-i mai simplu. Daca m-as enerva tare, tare, as incerca cu un pic dar mai astept doua saptamani.
5.Multi ani fericiti, sanatosi si prosperi tuturor.
Postat 31 December 2003 - 12:24 PM
www.vitacom.ro
sper ca nu este reclama !
P.S.
"Se poate si asa" cine te-a pus sa pleci in Canada si sa nu gasesti circuitele....??? :)
Aceasta postare a fost editata de PiccoMaster: 31 December 2003 - 12:27 PM
Postat 01 January 2004 - 12:27 AM
Dodu, e o firma pe la tine pe acolo de electronice "Conselectrom"?
Am gasit ceva: Adresa: SC CONSELECTROM SRL, Piata Mihail Kogalniceanu, bl.I3, parter, Piatra Neamt, jud. Neamt.
Cunosti ceva despre firma asta? E serioasa? O sa cumpar ceva de la ei, de proba.
Indiferent de raspuns, spor la treaba!
Sarbatori fericite!
Postat 01 January 2004 - 02:51 PM
Spor la treaba!
Postat 02 January 2004 - 12:25 AM
La KCam4, intzeleg ca l-ai instalat. eu personal din start n-am incercat decit pe win98, pe un pc mai vechi (amd333, 128sdram,5g) pt. ca peste tot spuneau ca exista pericolul sa arda portul de paralel, deci implicit placa de baza si nu vreau sa verific daca e adevarat pe pc-ul meu cel bun :) si merge perfect si a mers din start. acum caut un soft demo pt. modelare 3D nu doar gravura. daca stie cineva...
daca MPP-urile tale au 8 fire inseamna ca sint sigur unipolare. si practic sint firele de la 4 bobine. la cele cu 6 fire sint tot 4 bobine dar sint ca si cum ar fi doar 2 cu o priza mediana. ce spuneam eu e ca montajul cu L297&L298 este pt. MPP bipolare. evident il potzi folosi si pt. MPP unipolare.
laMPP cu 7,9,10 fire chiar nu stiu ce inseamna...
si La Multzi Ani la toata lumea!
Postat 02 January 2004 - 12:41 AM
Ca idee, am vazut ca sunt doua moduri de realizare comenzilor MPP-urilor: step/dir sau pe fiecare faza in parte.
http://www.super-tec...m/scpinouts.asp
Am vazut si soft de DOS pentru ambele variante. E pe aceeasi pagina.
Intrebare: Daca tot am de folosit tranzistoare pentru motor (ca am motoare mai mari de 2A pe faza si circuitele nu suporta), nu pare mai ieftin sa folosesc ULN2003 (ULN2803) ca preamplificatoare si apoi apoi tranzistoare pe la 4A (BD681) si al doilea mod de conexiune? Modul asta de conexiune l-am folosit mereu, dar nu stiam pĂ¢na de curĂ¢nd ca gasesc soft pentru el.
Postat 02 January 2004 - 12:54 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 January 2004 - 12:55 AM
Postat 02 January 2004 - 01:43 AM
Multumesc Expo.Asa am crezut si eu ca este "de vina" PC-ul. Iti atasez bobinele de la motoarele cu 9 si 10 fire.
Uite ceva soft : http://www.ronchinim.../millwizard.htm Daca gasesti ceva ma intereseaza si pe mine.
Pe acesta l-ai vazut ?
http://www.rainnea.com/cnc_5axis.htm si http://www.rainnea.com/cnc_toolkit.htm
Fisiere atasate
-
MPP.dxf (28.16K)
Number of downloads: 155
Postat 02 January 2004 - 01:51 AM
Postat 02 January 2004 - 02:19 AM
Postat 02 January 2004 - 02:34 AM
Multumesc mult.
Postat 02 January 2004 - 02:39 AM