g3rula, la 27 Apr 2008, 14:01, a spus:
Greu de raspuns. A mea are pana la 35000 rpm si tot ma lasa rece.
Sunt in general 5 parametri importanti la frezare: adancimea de frezare, avansul pe dinte, viteza de aschiere, materialul prelucrat si materialul sculei. Pe langa unghiurile de ascutire, racire, "rigiditate" a sculei si masinii...
Turatia sculei e legata prin diametrul ei de viteza tangentiala de aschiere. Asta trebuie sa fie sub o anumita valoare, data printre altele de modul de ascutire al sculei si materialele de acolo. Nu iau in calcul rigiditatea masinii.
Sunt cel putin cei 5 parametri de care ziceam mai sus care intra in calcul. Daca-mi dai valori exacte pentru 4 dintre ei ti-l pot spune exact pe ultimul ramas. Ai priceput ideea. E destul de complicat sa-i stabilesti tu pe primii 4. Ca daca o faci, reusesti sa stabilesti valoarea si pentru ultimul.
Poti freza cu turatie mica (viteza tangentiala mica) dar cu avans si/sau adancime mare, cu o freza rigida si scula groasa sau rigida.
Poti freza cu avans mare dar adancime foarte mica cu viteza foarte mare. Poti alege orice combinatie intre cei 5 factori si sunt extrem de multe posibilitati. Destul de rar gasesti tabele "3D"cu 3 parametri dar e imposibil de reprezentat grafic si simultan toti cei 5. Un regim optim pentru o freza lunga (partea activa) de 20 mm nu e corect si pentru una cu lungime de 50mm.
Un frezor bun simte la mana regimul optim si-l poate memora in timp. Rau e ca la un CNC simti oha la mana si nu rezolvi nimic. Vezi doar ca se rupe scula sau iese suprafata
De aia zic uneori ca e una e sa fii inginer si alta frezor cand te apuci de un cnc. Auzi dupa sunet, dupa cum sare spanul si dupa cum ramane suprafata, daca ce ai ales e corect.
Ca sa nu vorbesc offtopic, mergi si tu pe caracteristicile frezelor mari care abia daca ajung la 6000-10000 rpm. Dar isi adapteaza regimul la turatiile astea.
La o freza de 1mm diametru poti merge linistit la 30000 rpm pe cand la una de 8 e bine s-o lasi mai moale, nu ca nu ai face frezare buna la aceeasi turatie. Dar ai de redus ceilalti parametri. Pana la urma te intereseaza sa faci o prelucrare in timp minim cu pierderi minime, nu sa tragi spre performanta de viteza sau altceva. Incearca cu 6000 sau maxim 10.000 rpm la diametre uzuale. In functie de regim poti reduce la 4000 rpm. O picatura de "muci" la locul potrivit poate schimab totul.
Firmele mari iti pot trimite regimuri stabilite dar pentru sculele lor, in conditii concrete.
Eu zic ca n-ar strica lucrul pe o freza normala, la mana. Conteaza mult.
Spor la treaba!