Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 108 Pagini +
  • « Prima
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2461 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 27 April 2008 - 11:01 PM

g3rula, la 27 Apr 2008, 14:01, a spus:

Intrebare: Care ar fi turatzia optima pt frezare in Aluminiu? Freza mea are turatzia reglabila intre 5.000-20.000rpm!

Greu de raspuns. A mea are pana la 35000 rpm si tot ma lasa rece.
Sunt in general 5 parametri importanti la frezare: adancimea de frezare, avansul pe dinte, viteza de aschiere, materialul prelucrat si materialul sculei. Pe langa unghiurile de ascutire, racire, "rigiditate" a sculei si masinii...
Turatia sculei e legata prin diametrul ei de viteza tangentiala de aschiere. Asta trebuie sa fie sub o anumita valoare, data printre altele de modul de ascutire al sculei si materialele de acolo. Nu iau in calcul rigiditatea masinii.
Sunt cel putin cei 5 parametri de care ziceam mai sus care intra in calcul. Daca-mi dai valori exacte pentru 4 dintre ei ti-l pot spune exact pe ultimul ramas. Ai priceput ideea. E destul de complicat sa-i stabilesti tu pe primii 4. Ca daca o faci, reusesti sa stabilesti valoarea si pentru ultimul.
Poti freza cu turatie mica (viteza tangentiala mica) dar cu avans si/sau adancime mare, cu o freza rigida si scula groasa sau rigida.
Poti freza cu avans mare dar adancime foarte mica cu viteza foarte mare. Poti alege orice combinatie intre cei 5 factori si sunt extrem de multe posibilitati. Destul de rar gasesti tabele "3D"cu 3 parametri dar e imposibil de reprezentat grafic si simultan toti cei 5. Un regim optim pentru o freza lunga (partea activa) de 20 mm nu e corect si pentru una cu lungime de 50mm.
Un frezor bun simte la mana regimul optim si-l poate memora in timp. Rau e ca la un CNC simti oha la mana si nu rezolvi nimic. Vezi doar ca se rupe scula sau iese suprafata
De aia zic uneori ca e una e sa fii inginer si alta frezor cand te apuci de un cnc. Auzi dupa sunet, dupa cum sare spanul si dupa cum ramane suprafata, daca ce ai ales e corect.
Ca sa nu vorbesc offtopic, mergi si tu pe caracteristicile frezelor mari care abia daca ajung la 6000-10000 rpm. Dar isi adapteaza regimul la turatiile astea.
La o freza de 1mm diametru poti merge linistit la 30000 rpm pe cand la una de 8 e bine s-o lasi mai moale, nu ca nu ai face frezare buna la aceeasi turatie. Dar ai de redus ceilalti parametri. Pana la urma te intereseaza sa faci o prelucrare in timp minim cu pierderi minime, nu sa tragi spre performanta de viteza sau altceva. Incearca cu 6000 sau maxim 10.000 rpm la diametre uzuale. In functie de regim poti reduce la 4000 rpm. O picatura de "muci" la locul potrivit poate schimab totul.
Firmele mari iti pot trimite regimuri stabilite dar pentru sculele lor, in conditii concrete.
Eu zic ca n-ar strica lucrul pe o freza normala, la mana. Conteaza mult.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2462 Useril este offline   bogdanel 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 04-August 06

Postat 28 April 2008 - 12:01 AM

bitex, la 27 Apr 2008, 17:54, a spus:

Nici eu nu am vazut logica pana nu am venit cu 24 de fire de la motoare si senzori spre LPT (fara sa mai pun partea de motor de frezare si lumina) pe care nu le pot cositori muncitoreste de pinii conectorului DB25 si pentru care nu gasesc loc in nici un controler cumparat.
De exemplu, teoretic ar trebui ca 3 module separate sa fie echivalente cu o placa pentru 3 axe. Nu-i asa.
In toate placile cumparate nu am si traseele pentru senzori sau relee si altele. Adica nu pot aduna din 3 placi toate intrarile si iesirile din LPT.
Nici macar la o placa de 3 axe nu cred ca le am pe toate. Si daca exista toti conectorii, sigur vrei sa faci ceva ce nu incape pe acea placa.
Trebuie o placa intermediara unde se pot face schimbari, cu conectoroare din acelea cu suruburi. Stiu ca exista si pe placa asemenea conectori. Doar ca de regula placule nu au facute toate legaturile cam cum doreste utilizatorul.

Pana la urma imi este usor sa fac singur acea placa, dar e musai s-o am. Uneori schimb din soft pinii pe care trimit semnal si ori umblu la cablu sa inversez firele in DB25 (totdeauna cositorite) ori imi fac o placa de care zic acum in care lucrez cu conectori cu suruburi si schimb acolo. Daca vreau sa schimb motoarele intre ele le pot scoate si baga in noua pozitie dar pierd ordinea firelor cat timp ele sunt simultan deconectate. Alta ar fi viata daca firele ar ramane permanent "blocate" intr-un conector. Sa stau sa marchez fiecare fir nu-i simplu. Uneori iau un unipolar de la axa X si-l montez ca bipolar la Y si invers...
Daca vin cu o comanda pentru un aspirator, ventilator sau lampa ori am un singur releu pe placa ori n-am deloc, dar semnale de comanda as avea din soft. Sigur conectorul cablului e bagat in cel al controlerului si undeva intre ele as putea interveni.
Nu arata profesional dar e mai simplu pentru inceput cu o placa intermediara. E parerea mea.  
Imi fac singur ca am mai facut, dar era o intrebare. Poate are in lucru.

PS. Am amestecat eu doua probleme dar in ideea de a arata ca nu e totdeauna asa simplu de la inceput. Adica am facut legaturile si-i dau drumul la frezat.

Da, asa este cu conexiunile. Si eu am invatat asta pe pielea proprie. Adica doar la patra varianta de controler CNC am ajuns la ceva multumitor, controler cu care am echipat 5-6 masini. Ca sa ma bag si eu in seama, uite ce fac eu, deocamdata pentru motoarele bipolare in jur la 1A (sau cele unipolare de pana in 1.5A, daca se pot lega in bipolar). Microstep 8X cu regim antirezonant, tot 4 axe. Jog local, pentru fiecare axa, incet sau rapid, indicator de deplasare pentru cei pretentiosi (are nevoie de doua comutatoare si un led pe fiecare axa). Are tot rutat pe placa, se conecteaza doar o singura tensiune de halimentare, motoarele, freza si cela 4 comutatoare de sfarsit de cursa. Iar daca in tara asta ma bate careva la viteza in G00 dau ii o bere. Uite clipul de prezentare al uneia dintre ele, masinile fiind vandute pe ebayul francez:

http://video.google.com/videoplay?docid=89...135662197521879

Si aici este testul controlerului prototip. 25m/minut in G00, si 7Kgf efort maxim in G00, pana catre 5m/minut, repetabilitatea 20microni (masurat, nu copy paste din cataloage)

http://video.google.com/videoplay?docid=-8...343532212&hl=en

Iar aici poza controlerului. Iar headerul de langa conectorul DB25 este pentru indexer si test tensiuni.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1209333679.jpg

Aceasta postare a fost editata de bogdanel: 28 April 2008 - 12:06 AM

0

#2463 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 28 April 2008 - 01:57 AM

bogdanel, la 28 Apr 2008, 01:01, a spus:

Iar daca in tara asta ma bate careva la viteza in G00 dau ii o bere. Uite clipul de prezentare al uneia dintre ele, masinile fiind vandute pe ebayul francez:

http://video.google.com/videoplay?docid=89...135662197521879

Eu zic sa setez si primul meu prototip facut acum cativa ani, pentru G00 maxim si mai discutam despre bere. Nu mai vorbesc de varianta a 4-a care suporta static 3200 N si are caracteristici dinamice mai bune ca prima varianta. Doar ca nu e necesar, ba chiar e inutil. Am fost obligat sa construiesc o mecanica imensa pentru a o folosi la 1% din capacitate. Ca asa vor nemtii. Partea rea e ca nu inteleg de ce...
N-am gasit dispozitiv care sa graveze bine (nici macar LASER) la viteza pe care o poate asigura mecanica (sau electronica, depinde cum o iei...), Asa ca am fost nevoit s-o cobor la ceva accesibil.
Incerc sa postez un filmulet pe unde se poate. E un G01 la care ar putea teoretic sa lase cerneala un pen, de tip Rotring. E viteza maxima de scriere, nu viteza de deplasare maxima pe cele doua axe. Fiind setata egala pe axe, apare traiectorie curbilinie cum e si normal la axe de lungime inegala. Dar e mult sub G00. O sa incerc si un G00 in conditii optime, fara sa exagerez. In filmare cu un Canon A520 nu vezi decat capete de cursa. Mecanica si electronica pot duce foarte mult. Doar ca totul se proiecteaza cu un scop si banuiesc ca asta nu-i cel de a obtine un G00 maxim. La probleme de supradimensionare pot povesti multe ca e loc destul.
Poate zilele astea o sa fac inregistrare dupa ce poate o mecanica noua, adica o mecanica studiata 3 ani de zile. Asta daca n-am probleme cu cel care plateste :) . Sunt singurul din firma care n-a semnat nimic, asta nu inseamna ca pot sari calul...
http://video.google.com/videoplay?docid=43...026764897453322
In poza atasata ar fi pen-ul care ar trebui sa scrie dar nu poate lasa cerneala la viteza aia. Asa ca am redus-o mult. Pot veni cu detalii, dar sincer, e problema altuia cu ce setari ramane programata electronica. Eu doar fac mecanica si teste legate de partea mea. Majoritatea performantelor depind de electronica nu de mecanica, daca e sa fiu cinstit.
Vorbim.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1209340623.jpg

Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 April 2008 - 02:47 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2464 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 28 April 2008 - 02:08 AM

Ca sa fiu la fel de cinstit, ai felicitarile mele pentru controlere daca tu le-ai realizat si pot face ce-i acolo.
Ale noastre sunt facute de cineva suparat pe electronica (nu apare pe forum din lipsa de timp)... Atasez o poza dupa un MB de test. Si asta arata altfel in varianta finala (a mai suferit doua majore modificari), dar de la asa ceva am plecat. Doar oua fierte nu face...
Adevarul e ca-i la fel cu o electronica pentru o imprimanta, se instaleaza la fel si face cam aceleasi lucruri doar cu alta scula. Deci in realitate nu-i un CNC care foloseste soft hobby, uzual...
Noi comparam mere cu pere, adica masini cu performante inegale inca din tema de proiect.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1209341293.jpg

Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 April 2008 - 02:18 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2465 Useril este offline   bogdanel 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 04-August 06

Postat 28 April 2008 - 06:57 AM

Da, asta este, sunt dator cu o bere. :)

Chiar ca are viteza cat incape ploterul acela. Iar controlerul este cat se poate de frumos, profesional. Dar este pentru o masina dedicata, cu interpretorul de hpgl (presupun) onboard. Chiar ca este frumos, si ma intreb ce soi de motoare ai acolo daca reuseste astfel de performante doar cu cipuri allegro. Spun asta deoarece am testat un modul cu cipuri allegro, era vorba despre unul de la techlf, varianta mai veche, cu port paraleu. Si nu am fost defel multumit, desi era realizat frumos, in smd, cu cpld, etc.

Si mai am o nedumerire: dezvoltarea placii aia costa cateva k€ bune: design mixt, CPLD, ceva procesor mai serios, etc. Ma gandesc ca si mecanica este optimizata pentru o masa in deplasare minima, cu structura paralela echilibrata (ca si ale mele), deci s-a muncit mult, si ma gandesc ca proiectul mecanic a costat comparabil. Ma gandesc ca tu ai dimensionat componentele, si de aceea intreb de ce nu ai ales un motor de curent continuu? Oare nu era mai adecvat dinamic?

Eforturi de 320Kg pentru un plotter . :D Sunt curios de o mecanica conceputa pentru astfel de sarcini. Ma gandesc ca proiectul final bate catre ceva de prototipare rapida, ca astea vor fi ca imprimantele peste ceva vreme. Cu imprimantele A0 cu jeg de cerneala atat de ieftine, cu buffere imense, formatele si masinile vectoriale sunt pe duca. Pana si masinile de prototipare lucreaza deja in rastru.

Dar sa stii ca ma onoreaza comparatia dintre jucariile mele si sculele voastre. Uite, vin si eu din urma, asta este un modul de control cu interpretor onboard si interfata completa, USB, serie, step/dir pe paraleu, derivat din prima varianta. Iar daca cineva este curios, va gasi printre filmele uploadate pe google video testele de repetabilitate si G00 pentru noul controler, de data asta servo ;)

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1209358667.jpg

Aceasta postare a fost editata de bogdanel: 28 April 2008 - 07:00 AM

0

#2466 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 28 April 2008 - 01:43 PM

Da, e pentru ceva dedicat. Controlerul de hpgl, ai presupus bine, este onboard. Motoarele nu-s cine stie ce, sunt cu 400 pasi pe rotatie, pana in 1A pe faza (difera pe X si Y dar sub 1A), chinezesti.
Mecanica din pacate e supradimensionata dar asa am vrut. Am zis sa fie ca in gluma cu masina de cusut, oricum ai monta-o tot mitraliera sa iasa... S-a plecat acum 3 ani de la un model existent cu rulmenti pe bara de 12, incastrata la capete, si s-a ajuns la bucsa cu bile, deschisa, de 12 mm pe bara incastrata pe toata lungimea in profilul platanului si in cel al axei Y. Profilele sunt proiectate de noi si extrudate prin Germania ca a fost mai ieftin. Nu vorbesc de ce-i in pozele alea sau in filmulet. Si scuze, am gazut ca am bagat un 0 in plus, in nume. Transmisia e pe curea dintata (pas de 2 mm) cu insertie metalica, roata dintata cu 20 dinti. Si parca tin minte de micropasire serioasa. Oricum nu stiu acum pe cat a ramas setata electronica. Repetabilitatea e foarte buna, la varianta finala o s-o si masor. O bucsa cu bile de tipul folosit de noi rezista la 850N si sunt 4 pe un brat. Structura mecanica rezista destul de bine. Eu am testat ploterele urcandu-ma pe ele. Nu am 300 kg dar nici scula carata de vagon nu are mai mult de 2 kg... Asa ca e OK. Varianta din secventa de film e pe bara in aer, e slaba, faceam teste de zgomote. La 10N pe carucior se incovoaie bara. Pana la urma ar merge si asa, ca e o particularitate la ploterele astea de inscriptionat. Toata masa sculei se sprijina pe platan (pe eticheta), ghidajele au rol doar de ghidare nu si de sustinere. Adica freza sau capul laser sunt efectiv trase pe masa, alunecand pe o talpa. Dar s-a vrut altceva si ne-am luat toate rezervele posibile.
Varianta urmatoare, cu aceeasi mecanica, va fi cu motoare de CC doar DACA este necesar. Ploterul este pentru inscriptionat etichete (cerneala, gravare cu freza si laser), poate folosi doua capete simultan, isi schimba automat totul... Nimic din ce exista pana acum nu poate fi folosit la viteza atat de mare, cat duce o mecanica sau o electronica. Cerneala nu are timp sa curga pe suport, laserul nu are timp sa arda plasticul... Poate prin gravare sa faca fata, dar din cauza liniilor scurte nu ajunge niciodata la viteze mari. Si cred ca se incearca trecerea mai mult pe laser Ai zis-o bine pe aia cu rastru... Daca mai pui si doua capete chiar conteaza. Mai apare si cate o imagine pe unde e cazul... E inutil sa tragi de performantele dinamice pentru G0. Textul scris are inaltime de 1-3 mm, grosimea liniei cam de 0,1 mm. Foarte rar textul este mai mare si de regula sunt linii curbe. Cred ca la hpgl mai e de umblat pentu optimizare, din cauza dimensiunilor mici de linie. Nu stiu exact, nu-i problema mea.

N-am zis ca ce faci tu sunt jucarii! Doar ca tema noastra de proiect cred ca e putin diferita. Numai capul de frezare costa peste 1000 euro, laserul cred ca vreo 8000, toate accesoriile inca niste mii bune. Sigur nu-i produs de tinut in bucatarie. Pana in toamna poate apare pe piata si o sa pot spune mai multe. Dar ma pot lauda ca e o noua generatie... Toate (soft, electronica si mecanica) sunt facute in Bucuresti. Momentan reperele sunt produse pe unde apucam dar nu avem alta solutie.
Mai vorbim.
Revin zilele astea cu poze, dar din pacate nu pot exagera cu prezentarea... Nu inca.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2467 Useril este offline   Danieltnokia2000 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 333
  • Inregistrat: 21-October 07
  • Gender:Male
  • Location:New York
  • Interests:discussion

Postat 28 April 2008 - 07:18 PM

de unde pot sa cumpar si io niste curea dintata din romania si nu chiar scumpa? un link va rog!

Aceasta postare a fost editata de Danieltnokia2000: 28 April 2008 - 07:19 PM

0

#2468 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 28 April 2008 - 11:06 PM

Powerbelt, Meteor (are numele putin schimbat dar tot fata mare a ramas), Selftrust, Valferc...
Eu cumpar de la Valferc dar tu ia de unde vrei. Tot curele cumperi. La partea cu "nu prea scumpa" e de comentat.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2469 Useril este offline   icra 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 29-August 04

Postat 29 April 2008 - 10:05 AM

Imi poate explica cineva, cum se foloseste un controler cnc, am vazut ca majoritatea au mufa pentru portul paralel?

Asta am gasit eu pe EBAY (CNC)
0

#2470 Useril este offline   bogdanel 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 04-August 06

Postat 29 April 2008 - 03:02 PM

icra, la 29 Apr 2008, 10:05, a spus:

Imi poate explica cineva, cum se foloseste un controler cnc, am vazut ca majoritatea au mufa pentru portul paralel?

Asta am gasit eu pe EBAY (CNC)

Pai se foloseste ca interfata intre PC si motoare. Astea de le folosim noi sunt compatibile step/dir. Asta inseamna ca primesc date (impulsuri) de la PC, prin portul paraleu, si comanda motoare pas cu pas. Intr-alta ordine de idei, controlere sunt faine, dar probabil fiind fabricate cu TA8435 chinezesti, nu trec de 1A fara sa faca poc. S-ar parea ca acum pana si cipurile toshiba se fac pe vapor, nu numai tranzistorii :) Acum doua saptamani am vrut sa iau si eu o galeata de cipuri din china, n-am mai luat ca sunt contrafacute.
0

#2471 Useril este offline   icra 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 29-August 04

Postat 29 April 2008 - 05:02 PM

Sa inteleg ca conectez prin portul paralel controlerul cu pcul instalez un CAM si doar atat?
0

#2472 Useril este offline   vrajitoru 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 29 April 2008 - 05:10 PM

Depinde ce controler, la ala de pe ebay mai ai nevoie de radiatori si gata
0

#2473 Useril este offline   icra 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 29-August 04

Postat 29 April 2008 - 05:18 PM

vrajitoru, la 29 Apr 2008, 17:10, a spus:

Depinde ce controler, la ala de pe ebay mai ai nevoie de radiatori si gata

Si pentru ASTA e la fel?
0

#2474 Useril este offline   Sofian 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 20-August 06

Postat 29 April 2008 - 08:32 PM

aici este unul mai bun :)
0

#2475 Useril este offline   icra 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 29-August 04

Postat 29 April 2008 - 09:27 PM

Sofian, la 29 Apr 2008, 20:32, a spus:


:D sofian, sofian.
0

#2476 Useril este offline   vrajitoru 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 30 April 2008 - 01:12 AM

Nu ca l-as lauda(putin) dar pe ebay nu gasesti ceva asemanator ca putere si functiuni cu a lui Sofian la pret un asa de bun.

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 30 April 2008 - 03:34 PM

0

#2477 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 30 April 2008 - 03:27 PM

Revin la o discutie mai veche legata de deplasarea rapida... Am mai pus candva una din secvente.
link 1
link 2
Sunt modele tot vechi, primele noastre "generatii". Studiam sunetul si vibratiile, problemele mecanice in general, pentru diferite setari. La cel cu bara incastrata la capete, barele se incovoiau daca puneam o masa de 2-3 kg pe carucior, plus aspectul exterior neplacut. La cel cu barele incastrate pe lungime totul era OK legat de rezistenta. O sa caut secvente cu viteze mai mari de deplasare in G01. Nefiind eu responsabil cu electonica, din soft puteam seta doar in limitele prestabilite. Si electronica aia nu merge cu step/dir sa pot folosi softul clasic si codul G. Variantele mai noi de mecanica arata mai bine. Sper sa si functioneze mai bine, tot in teste sunt. Mai am un filmulet in care am pus pe carucior cam 3 kg desi sarcina reala ar fi de cateva grame, adica un "pen" cu cerneala. Chiar si asa se deplaseaza prea repede si cerneala nu ajunge pe suport.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2478 Useril este offline   bogdanel 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 30
  • Inregistrat: 04-August 06

Postat 30 April 2008 - 05:41 PM

bitex, la 30 Apr 2008, 15:27, a spus:

Revin la o discutie mai veche legata de deplasarea rapida... Am mai pus candva una din secvente.
link 1
link 2
Sunt modele tot vechi, primele noastre "generatii". Studiam sunetul si vibratiile, problemele mecanice in general, pentru diferite setari. La cel cu bara incastrata la capete, barele se incovoiau daca puneam o masa de 2-3 kg pe carucior, plus aspectul exterior neplacut. La cel cu barele incastrate pe lungime totul era OK legat de rezistenta. O sa caut secvente cu viteze mai mari de deplasare in G01. Nefiind eu responsabil cu electonica, din soft puteam seta doar in limitele prestabilite. Si electronica aia nu merge cu step/dir sa pot folosi softul clasic si codul G. Variantele mai noi de mecanica arata mai bine. Sper sa si functioneze mai bine, tot in teste sunt. Mai am un filmulet in care am pus pe carucior cam 3 kg desi sarcina reala ar fi de cateva grame, adica un "pen" cu cerneala. Chiar si asa se deplaseaza prea repede si cerneala nu ajunge pe suport.

Se misca bine de tot scula. Daca ai ceva poze mai detaliate, nu ne-am supara sa le vedem si pe alea.

Legat de zgomot, pot sa spun mai multe, caci m-am lovit direct de problema asta. Vorba aia, as a rule of thumb, zgomotul produs de motoare, mai ales armonicile superioarioare sunt indicatii clare ale neadaptarii comenzii la motor. Vorbesc nu de parametrii triviali, gen curent maxim sau tensiune de alimentare. Vorbesc de forma de unda. Nu indraznesc sa critic pe nimeni, probabil ca cel ce face electronica este constient de aceste aspecte. Mai ales ca nu am vazut decat o singura comanda gandita impecabil, la care forma de unda a curentului de excitatie a fazelor era un semnal sinus (respectiv cosinus) plus o armonica a treia, cu amplitudinea reglabila. Asta era tot intr-un ploter, generatiile mitice 72XX, vezi HP7221. Si astea erau optimizate pentru viteza, avand maximul pe la 50cm/s.

Recunosc ca de aici m-am inspirat cu driverele mele in microstep. Practic, daca vrei ca microstepul sa fie efectiv, trebuie adaptata "constelatia" de vectori de comanda (in planul curentilor de comanda) pentru fiecare motor, pentru a obtine atat un unghi de microstep constant cat si o elasticitate electromecanica dM/dTheta constanta (s-ar putea sa nu fie termenul corect). Doar atunci nu face galagie si nu sare pasi. Pentru motoarele astrosyn nema23 pe care le-am folosit, forma de unda optimizata era aprope trapezoidala. Dar in vedere ca asta nu este la indemana oricui, unele firme vand motoare special concepute pentru microstep, si le recunosti dupa cuplul de "detent" foarte redus.

O alta solutie este cea folosita intensiv in aparatura de birou: amortizoarele de vibratii, care se monteaza direct pe arborele motorului . Astea sunt fie cu ulei, fie cu cuplaj elastic cu pierderi, fie gen ambreiaj. Daca vrei pun poze, ca am de toate tipurile.

Daca apuci, sunt curios sa vad urmatorul test cu masinile voastre: o linie la aproximativ 25 de grade, la viteza mica. Sa vad daca linia serpuieste, fiindca asta era metoda de calibrare a amplitudinii armonicii a treia la ploterele HP.
0

#2479 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 30 April 2008 - 11:39 PM

Am cativa Gb de poze dar nu incalzeste asta cu nimic. Oricum nu pot arata prea multe pana nu se termina ce-i important. Ca unele lucruri sunt importante, legate de partea de electronica si soft. Legat de mecanica, nu se poate reinventa apa calda. Am prins un contract la care lucreaza o echipa pentru soft care in ultimii 15 ani si-a facut pe deplin datoria pe plan mondial (fara glume), o echipa pentru partea electronica de care sunt mandru si apoi urmeaza boul cu mecanica, adica eu. Am fost agatat din intamplare din lipsa de alti musterii in zona...
Proiectare de la zero, de la prima virgulita pana la ultima liniuta, pana la ultimul reper executat pe meleaguri straine... Fiecare lucru care din ne/fericire apare acolo are rostul sau. Recunsoc ca legat de electronica sau soft nu am nici cea mai mica idee, ei mergand pe hpgl, eu fiind pasionat de masini unelte.
Voi face teste cu ce ai zis sau macar cu ce apuc... De regula mecanica e ultima care isi rezolva problemele, ca ceilalti au argumente mai inteligente sau macar mai greu de inteles de catre altii...
Vorbim si revin cu ce am discutat.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 01 May 2008 - 12:00 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2480 Useril este offline   Motorel 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 01 May 2008 - 06:25 AM

Cine vinde bara rectificata cu un canal longitudinal care sa faca tandem cu bucse cu bile deschise?Sau in loc de canal poate cu tesitura si eventual gauri?Stiti si un pret(in mare vorbind) pentru 20-25mm?Multumesc.
0

#2481 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 01 May 2008 - 06:57 AM

Exista bara gaurita transversal, pe o generatoare. Pasul il gasesti prin cataloage. Toate firmele de lineare vand si bara din asta. Uneori am gasit valorile: 75, 120 si 150mm.
Exista si suport pentru bara cu acelasi pas intre gauri sau negaurit.
Nu stiu pret pentru bara de 20-25, dar pentru 12mm este de pe la 25 euro/metru in sus (conteaza mult numarul gaurilor).
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2482 Useril este offline   cres 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 01 May 2008 - 07:55 AM

mai vinde si cromsteel tirgoviste.bara o poti cumpara si negaurita si sa o gauresti tu.nu e mare filozofie si s-ar putea diferenta de pret sa o justifice
0

#2483 Useril este offline   Motorel 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 09-April 05

Postat 02 May 2008 - 10:05 AM

Multumesc!Vad ca cei de la Cromsteel au ce-mi trebuie dar nu stiu daca-mi foloseste.Barele au 6m si cred ca voi pierde mult timp indreptand cu ciocanul la ele dupa excursia lor catre casa.Cargusul sau Fan-ul schimba marfa de cateva ori dintr-o masina in alta pana la destinatie.Apoi,nu stiu daca astia de la Cromsteel se complica la cantitati minime.

Cum se imbina profilele de aluminiu intre ele pentru mentinerea preciziei imbinarii si pentru asigurarea repetabilitatii imbinarii?Bolturi rectificate+suruburi,suruburi bolt?
0

#2484 Useril este offline   cres 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 02 May 2008 - 10:18 AM

eu am cumparat de la cromsteel si pe linga faptul ca pot sa ti le debiteze,le si impacheteaza bine.deasemenea am vb cu o tipa roxana de la livrari si a fost draguta si s-a uitat daca nu au capete.bineinteles ca aveau si mi-a taiat numai 4 m.au ajuns ft bine e drept ca barele erau de fi 30 si 25 si erau taiate la 1.5 m.incearca sa o cauti pe tipa
0

#2485 Useril este offline   vrajitoru 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 02 May 2008 - 01:13 PM

Motorel, la 2 May 2008, 10:05, a spus:

Cum se imbina profilele de aluminiu intre ele pentru mentinerea preciziei imbinarii si pentru asigurarea repetabilitatii imbinarii?Bolturi rectificate+suruburi,suruburi bolt?

Poti sa le imbini in mai multe feluri cu suruburi speciale sau cu coltare, vezi aici http://www.isel-cnc....dyn.HTML?profil
0

#2486 Useril este offline   vrajitoru 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 04 May 2008 - 02:55 AM

bitex, la 27 Apr 2008, 17:54, a spus:

Nici eu nu am vazut logica pana nu am venit cu 24 de fire de la motoare si senzori spre LPT (fara sa mai pun partea de motor de frezare si lumina) pe care nu le pot cositori muncitoreste de pinii conectorului DB25 si pentru care nu gasesc loc in nici un controler cumparat.


Asa e bine ?

Nu mi-a luat atasamentul http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif(

http://www.suplivit.ro/izolat1.jpg

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 04 May 2008 - 02:58 AM

0

#2487 Useril este offline   misuradu 

  • Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 07-May 08

Postat 07 May 2008 - 09:26 PM

v-am urmarit o perioada pe forum si m-am hotarat sa-mi fac o freza cu portal cu CNC. cam asa arata si cam asa ceva poata sa faca (vezi foto). daca este interesat cineva de solutiile tehnice adoptate sau are alte intrebari, sa nu ezite, sa interbe

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1210188400.jpg

0

#2488 Useril este offline   misuradu 

  • Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 07-May 08

Postat 07 May 2008 - 09:28 PM

si

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1210188493.jpg

0

#2489 Useril este offline   misuradu 

  • Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 07-May 08

Postat 07 May 2008 - 09:53 PM

inca

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1210190020.jpg

0

#2490 Useril este offline   misuradu 

  • Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 07-May 08

Postat 07 May 2008 - 10:06 PM

sau

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-36-1210190769.jpg

0

Arata acest topic


  • 108 Pagini +
  • « Prima
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Ultima »

11 useri citesc topicul
0 membri, 11 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro