CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
#2101
Postat 06 January 2008 - 08:01 PM
#2103
Postat 07 January 2008 - 02:57 PM
cres, la 6 Jan 2008, 20:01, a spus:
Cu chiu cu vai mi-au venit doua suruburi de 3m lungime.
Le-am comandat si platit din luna iunie si au ajuns in ajun de Craciun.
Imi si luasem adio de la bani.
Acum urmeaza prelucrarea si definitivarea masinii care o stii.
Numai ca aici la mine e f frig. Nu s-a putut rezolva cu caldura, asa ca astept vremuri mai calde. :)
vrajitoru.
Cuplajele lui cres sunt super.
Avantajul e ca ti le face cu gaurile care-ti trebuiesc, functie de diametrul axului motorului. Eu zic ca e un avantaj. Iar ca pret ramane sa te convinga cres :lol:.
#2104
Postat 09 January 2008 - 11:42 AM
mirciulica, la 4 Jan 2008, 21:28, a spus:
Pentru sistemul de deplasare cu şurub piuliţă avem:
- şurub cu bile central: 1 buc 1500 mm preţ aprox. 82 Euro pe 1000 mm lungime rezultă 123 Euro;
- şurub cu bile central: 1 buc 1000 mm preţ aprox. 82 Euro pe 1000 mm lungime rezultă 82 Euro;
- şurub cu bile central 1 buc 452 mm preţ aprox. 82 Euro pe 1000 mm lungime rezultă 38 Euro;
- piuliţe şuruburi 6 buc. 60 Euro bucata deci în total 360 Euro;
Pentru elementele de ghidare a mişcării avem:
- sanie de ghidare longitudinală 1600 mm preţ aprox. 121 Euro pe 1000 mm lungime rezultă 194 Euro, la care se adaugă 35 Euro * 4 buc. deci 140 Euro;
sanie de ghidare transversală 1200 mm preţ aprox. 121 Euro pe 1000 mm lungime rezultă 146 Euro, la care se adaugă 35 Euro * 4 buc. deci 140 Euro;
- sania de ghidare pe verticală 600 mm preţ aprox. 121 Euro pe 1000 mm lungime rezultă 73 Euro, la care se adaugă 35 Euro * 4 buc. deci 140 Euro;
Avem deci nevoie de:
- sania longitudinală 123+120+194+140=577 Euro;
- sania transversală 82+120+146+140=488 Euro;
- sania verticală 38+120+73+140=371 Euro.
Total 1436 Euro plus TVA. Valoarea este necesară pentru a prelucra o piesă cu volumul 1200*800*347 mm.
Scuze ca vin cu intarziere dar abia aseara am ajuns si eu acasa.
La toata lista asta, dupa cum spunea Bitex mai trebuie adaugat cate ceva: rumenti, cuplaje, motoare, si tot ce e nevoie pentru punerea lu' toate astea la un loc si sa se si potriveasca.
Mai e nevoie de instalatia pentru aspirarea impuritatilor sau racirea/ungerea sculei in timpul prelucrarii si recircularea respectivului lichid. Dupa mine, ca sa fie o mashina fiabila, cu doi ani garantie, ash mai aduga si burdufuri pentru ghidaje respectiv surubul cu bile, respectiv o instalatie de ungere pentru ghidaje, piulitza si rulmentzi....asta sa faci lucru' nemtzesc si depinde de regimul de lucru pentru mashina pe care vrei s-o faci.
Mai e masa de lucru si o groaza de maruntzisuri pentru a o face sa arate profi (nu potzi vinde ceva facut rudimentar) cum ar fi lantzuri port cabluri, prinderea cablurilor, limitarea curselor, carcase de protectie, etc...
In concluzie, din punctul meu de vedere, cu lista asta esti cam la jumatatea problemei si n-o spun cu rautate.
numa' bine celu
#2106
Postat 11 January 2008 - 04:08 AM
Eu pana la urma o sa raman la suruburi trapez de 16x4 si piulite de bronz sau chiar plastic... dar ca sa obtin viteza mare cred ca solutia e ori curea ori cremaliera
Am vrut sa atasez neste poze de la o fabrica de CNC-uri din china dar sunt prea mari si nu ma lasa forumul sa le atasez, lucreaza baietii rudimentar de tot dar marfa ce iese de acolo arata destul de binisor
:lol:
#2107
Postat 11 January 2008 - 10:18 AM
Putem presupune (sa zicem ca-i un caz fericit) ca preturile din Franta sunt aceleasi cu cele de aici, cumparand direct de la reprezentant. AU fost rare cazurile, dar s-a intamplat sa se cumpere si mai ieftin. Dar de regula e cum zici, ca la ce-i acolo se mai adauga ceva.
Spor la treaba! Incerc sa mai aflu ceva detalii si revin.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 January 2008 - 10:19 AM
Telefon: 0721 385365
#2109
Postat 11 January 2008 - 06:48 PM
Interesanta idea cu portalul cu doua suruburi. Cred insa ca nu se castiga aproape nimic. La ora actuala s-a trecut pe solutia cu sistem de ghidare si avans pe o parte si sprijin pe cealalta parte. Exista pe net mai multe astfel de solutii.
Observ insa ca se compara ca si pret si solutii variantele de utilaje de prelucrare CNC la care se doreste prelucrarea de piese cu axe de revolutie, cu cele spatiale.
In alta ordine de idei se doreste un CNC pentru prelucrari de materiale la care precizia de realizare a pieselor prelucrate nu impune precizia CNC.
Ar trebui sa va stabiliti inainte de a incepe proiectul care este precizia si ce forte de prelucrare se vor realiza prin proces. Astfel daca sunt forte mici si precizie mica se poate folosii o solutie ieftina cu curele dintate la care ansamblul roata de curea, curea si restul elementelor de fixare a curelei si ghidare a acestea nu depaseste 150 RON pe o axa. Pentru situatiile in care solicitarile sunt mari si precizia buna se recomanda solutia cu surub cu bile.
La precizie mai mica, pentru prelucrarea ornamentelor din lemn, plastic, etc se recomanda solutia cu curea sau cremaliera.
La precizie mai mica la debitarea cu plasma, flacara oxiacetilenica sau cu laser, la care oricum zona influentata termic este mare se poate utiliza fara probleme solutia cu surub trapezoidal cu doua sau mai multe inceputuri si nu cea cu surub cu bile.
Ma bucur ca in saptamana aceasta v-ati convins si voi de produsele furnizate de ISEL si trebuie sa va spun ca unele comparatii intre solutia propusa de mine pentru prelucrarea materialelor metalice cu precizie mare a fost comparata cu cea de tip portal sau cu alte solutii intalnite pe net pentru taiere plana. Deci varianta este de tip strung cu suport lateral pentru capul de frezat. Imi pare de asemenea rau ca se compara pretul unor masini care prelucraeaza prin aschiere cu suruburi metrice sau mai rar trapezoidale cu unele cu surub cu bile. Ca se compara ghidajele trapezoidale cu frecare prin alunecare cu ghidajele cilindrice cu frecare de rostogolire cu bile. Apropo ghidajele cilindrice cu bile sectionate se pot pretensiona. Numai cele cilindrice nu se pot pretensiona.
Toate cele bune si voi mai reveni cu informatii pe masura ce voi cumpara piesele.
Mirciulica from Temesvar
#2111
Postat 11 January 2008 - 08:28 PM
cred ca in cazul frezelor portal situatia optima e comanda cu 2 mot pt axa x.atunci cind se deplaseaza masa pe x iar surubul e centrat pe mijlocul ei,atunci cred ca e de ajuns doar unul
parerea mea
#2112
Postat 11 January 2008 - 10:29 PM
"Ma bucur ca in saptamana aceasta v-ati convins si voi de produsele furnizate de ISEL "
Nu stiu de ce te bucuri ca produsele ISEL n-au convins pe nimeni pana acum. Doar cine n-a vazut materiale adevarate nu stie ce-s alea.
Caracteristicile cu adevarat tehnice din catalog sunt atat de sarace incat numai un amator ar putea avea incredere in ce-i acolo. Si pana la urma am discutat despre niste preturi afisate pe o pagina straina. Nimic mai mult. Daca un joc axial de 0,1 mm intr-o rola pare OK nu prea am ca sa mai zic. Daca 0,01 pare OK la un surub cu bile inseamna ca degeaba mai muncesc. Posibil sa fie produse bune, dar cateva preturi pe o pagina n-au convins privind calitatea...
"si trebuie sa va spun ca unele comparatii intre solutia propusa de mine pentru prelucrarea materialelor metalice cu precizie mare a fost comparata cu cea de tip portal sau cu alte solutii intalnite pe net pentru taiere plana. "
Aici ai dreptate. E posibil ca nu toata lumea sa fi inteles ce ai gandit. Pana acum n-ai postat macar o schita, n-ai pus un link spre o poza de pe net care sa arate cam ce ai vrea sa faci. Sunt sigur ca gaseai daca doreai... E greu de inventat apa calda in domeniu. Pana la urma toti care au comentat ceva au observat lipsa multor repede la analiza pretului. Si asta indiferent de varianta.
"Imi pare de asemenea rau ca se compara pretul unor masini care prelucraeaza prin aschiere cu suruburi metrice sau mai rar trapezoidale cu unele cu surub cu bile. Ca se compara ghidajele trapezoidale cu frecare prin alunecare cu ghidajele cilindrice cu frecare de rostogolire cu bile."
Parerea asta de rau e nejustificata. Nimeni nu a facut astfel de comparatii. Toti am analizat aceleasi tipuri de produse: suruburi cu bile, ghidaje prismatice cu sanii cu bile sau cu role. Nimani n-a facut comparatie cu altceva.
S-au intercalat in topic cateva mesaje cu ce face fiecare dar fara legatura cu proiectul tau.
Si ca tot veni vorba, un ghidaj cu frecare de alunecare (clasica bucsa) bine facut e mai bun privind precizia, ca unul cu bile sau role de proasta calitate. Coeficientul de frecare e mai mare, poate durata de viata mai mica (nu-i obligatoriu) dar la capitolul precizie e undeva sus, in comparatie cu altele cu role sau chiar cu bile. Poate cateva citate care te-au facut sa afirmi comparatiile incorecte ar fi tare convingatoare...
"Apropo ghidajele cilindrice cu bile sectionate se pot pretensiona."
Legat de pretensionarea celor sectionate, cu bile, o spui din practica sau din teorie? Ca ti-as trimite spre testare 2 bucsi cu bile cu recirculare sa le pretensionezi si sa-mi spui ce ai rezolvat. Apoi sa le compari cu alte doua bucsi, nepretensionate, facute de alta firma. Si eventual sa le compari si cu alte doua cu frecare de alunecare.
Concluzia ar fi ca totul e relativ si ca n-o sa te bazezi pe acea pretensionare cand ai de cumparat 4000 de bucsi cu bile.
Apropo, cum realizezi fixarea unei bucsi cu bile, deschisa, intr-o carcasa? Cum sta bucsa in carcasa? Sa zicem ceva pentru diametrul barei de 12 mm ca sa fie ceva concret.
Eu tot traiesc cu speranta ca o sa revii cu acea analiza de pret ceva mai completa si ca o sa continui cu initiativa inceputa. Pana atunci, spor la treaba tuturor!
LE. Ca sa nu ramana aruncata din tren, o sa cumpar de la ISEL ce nu gasesc in alta parte dar nu neaparat din cauza calitatii. De nevoie. Nu stiu cine mai comercializeaza profil cu canale T lat de 375 mm. Noroc ca-i frezat dupa extrudare...
Un surub cu bile de regula e OK doar daca are piulita buna. Cu una singura lata de 25 mm nu vad sa fie treaba buna.
Si oricum ai intoarce-o, ce facem noi din aluminiu e prea putin legat de precizie daca nu se indeplinesc si alte conditii. Vorbim de precizie si facem mofturi pentru un 0,01 mm dar uitam cat se deformeaza toata masina la o variatie de 15 grade Celsius. Asa ca revin la ideea ca totul e relativ si se opreste la buzunar.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 January 2008 - 10:41 PM
Telefon: 0721 385365
#2114
Postat 11 January 2008 - 11:39 PM
In legatura cu produse le ISEL unele dintre acestea le-am cumparat din RO. Urmeaza si altele cere sunt minim necesare. Oricum nu ma dau banii afara din casa. Tot ceea ce am afirmat azi pe sait este legat de practica si nu de teorie deoarece am realizat deja o parte din solutia strungului cu surub trapezoidal de aproape 3 ani, o masina de gaurit de vreo 5 ani si va fi realizata si o freza, dar aceasta comandata cu calculatorul pentru varianta cu surub trapezoidal. Asa cum afirma un coleg de pe forum in atelier este frig acum, dar sa vedem. Mirciulica from Temesvar
#2115
Postat 11 January 2008 - 11:49 PM
Da este adevarat ca tot ceea ce realizez este pe structura de otel si mai putin de aluminiu. In legatura cu masa de tip cu canale T, mi se pare prea scumpa si ma voi apuca sa fac una din otel (de fapt o am dar este prea scurta, voi incerca sa gasesc o solutie, care se numeste masa cu orificii de prindere dispuse la distante egale, cu canale longitudinale inferioare pentru reducerea costurilor in prima faza dupa care voi face si solutia conventionala. De mai multe ori pe la fier vechi am gasit materiale pe care altfel as fi dat bani grei.
Deci ca sa revenim, ar fi util sa se faca distinctia intre solutia portala de masini CNC de prelucrare si cea a masinilor CNC de prelucrare mici sau conventionale cu precizie mai scazuta sau cu pretentii constructive mai scazute. Da unii ar spune dar suntem pe forumul modelistilor, da sunt de acord si tocmai de aceasta terbuie sa se aiba in vedere rolul, materialul si dimensiunea pieselor care sunt supuse procesului de prelucrare.
Mirciulica from Temesvar
#2116
Postat 12 January 2008 - 12:18 AM
Solutii de "pretensionare" stiu. In toate cataloagele sunt suporti pentru bucsi deschise. Am intrebat altceva.
Asta: "... cum realizezi fixarea unei bucsi cu bile, deschisa, intr-o carcasa? Cum sta bucsa in carcasa? Sa zicem ceva pentru diametrul barei de 12 mm ca sa fie ceva concret. "
N-am intrebat cum se face tensionarea ci cum se fixeaza o bucsa deschisa intr-o carcasa. Asta nu mai scrie in cataloage :)
LE
De ce zici asta: "ar fi util sa se faca distinctia intre solutia portala de masini CNC de prelucrare si cea a masinilor CNC de prelucrare mici sau conventionale cu precizie mai scazuta sau cu pretentii constructive mai scazute."?
La ce ar fi util? Si dupa ce facem distinctie intre ele ce facem? Printre picaturi, dezvolta ideea daca nu te-ai suparat prea tare pe mine!
Un surub cu bile e tot surub oriunde ar fi, un ghidaj bun e mai scurt sau mai lung, dar tot bun ramane. De ce sa facem distinctie intre ele? Modelistii n-au voie sa lucreze cu precizie mai buna de o sutime de mm? Sau crezi ca daca nu o obtin e ca nu stiu cum s-o faca? Toata problema ajunge la costuri. In principiu se pleaca de la o structura buna de masina si se simplifica pana ramane ceva din ea sa fie OK scopului propus. E careva care pleaca de la ideea de a construi o masina mai putin precisa din alt motiv decat cel legat de pretul materialelor?
Aceasta postare a fost editata de bitex: 12 January 2008 - 12:34 AM
Telefon: 0721 385365
#2118
Postat 12 January 2008 - 02:24 PM
Ce parere aveti despre controlerul de la hobbycnc.hu ?
#2119
Postat 12 January 2008 - 03:20 PM
...ceva de genul: PC-NC, CNCALL, Mach 2, Mach 3, CPVWin, Workout, etc...
p.s. vreau sa fie sub windows...
Aceasta postare a fost editata de g3rula: 12 January 2008 - 03:35 PM
#2120
Postat 12 January 2008 - 03:29 PM
g3rula, la 12 Jan 2008, 15:20, a spus:
Pai, ar fi TurboCNC, freeware dar lucreaza in DOS, EMC pe Linux (tot freeware) si Mach3 in Windows. Pe asta din urma il folosesc si eu. Il poti incerca gratis, pe programe de maxim 1000 linii iar licenta e doar vreo 159 USD (desi merita mult mai mult)
#2122
Postat 12 January 2008 - 10:28 PM
Cu motorul pas cu pas este in Bucuresti un furnizor de motoare si componente. Firma este din germania. Daca esti interesat in paginile anterioare a fost dezbatut subiectul despre aceasta firma.
Daca crezi ca te mai pot ajuta cu ceva intreabama raspund cu placere. Mirciulica
PS. In cursul saptamanii urmatoare voi veni si cu desene si date mai complete pentru solutia la care am dat preturi si voi continua achizitiile.
Toate cele bune.
Ca si solutie de comanda cred ca merge bine EMC 2 care se poate cobora cu CD de instalare pentru Linux si cu posibilitatea de comanda mai sigura decat sub WINDOWS. Eu merg pe aceasta varianta de comanda mai ales ca exista si sursa si se poate adapta cerintelor fiecaruia.
Aceasta postare a fost editata de mirciulica: 12 January 2008 - 10:31 PM
#2125
Postat 13 January 2008 - 09:47 PM
#2129
Postat 14 January 2008 - 09:26 PM
ORICE realizare in domeniu e de felicitat! Chiar daca nu misti axele, important e ca ai facut ceva si ca esti perseverent! Chiar daca le misti si rotind manual un surub, tot e OK. Pana si un mic CNC facut pe ghidaje din coada de matura e de apreciat. Scuze daca se intelege gresit! Rezultatul prelucrarii conteaza pana la urma, ca nu-i concurs de Miss.
Nu uitam ca ai muncit singur! Asa ca realizarea e cu atat mai mult de apreciat! Felicitari din nou ca ai facut ce ai facut si ca esti printre noi. Nu stiu daca te intereseaza, dar pentru noi conteaza sa fim cat mai multi!
Tinem legatura!
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
#2130
Postat 15 January 2008 - 12:39 AM
E un kit de la Probotix.
Culmea este c-au functionat din prima. Asa cum am zis, am facut doar partea electronica. Masina inca n-am construit-o.
Am folosit ca soft Mach3 si AceConverter.
Ca probleme am constatat ca nu pornesc motoarele din prima cand ii dau start din Mach3( bineinteles dupa comanda reset).
Se si incalzesc rau dupa cateva min. de functionare. E normal?
Chiar si inainte de pornire a programului, din motoare se aude un bazait. Dupa pornire a programului, bazaitul se schimba dar motoarele nu pornesc, chiar daca pe ecran imi apare ca axele s-ar misca. Dupa cateva incercari succesive reusesc si ele sa porneasca.
Firele si toate conexiunile le-am verificat cu schema fir cu fir.
Aceasta postare a fost editata de nimsoc: 15 January 2008 - 12:41 AM