Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#1771 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 141
  • Inregistrat: 23-June 07
  • Interests:Aero, Scale Aircrafts, Gliders

Postat 23 June 2007 - 10:57 PM

salut. poate ma puteti ajuta cu niste informatii. am trei motoare pentru o masina cnc despre care nu am gasit nici un fel de informatii. le-am desfacut, au trei bobine conectate in triunghi (bipolare cu trei faze, cred). imi puteti spune mai multe despre aceste motoare? eventual ceva despre electronica de comanda... multumesc mult.

Aceasta postare a fost editata de omega776: 24 June 2007 - 08:37 PM

"My wings are a thousand books."
0

#1772 Useril este offline   dandumit 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 37
  • Inregistrat: 12-March 04

Postat 24 June 2007 - 12:15 PM

sper ca nu ai scos rotorul afara !
Sigur sunt motoare pas cu pas ? invartindu=le cu mana cati pasi par sa aiba ?
daca este asa poti obtine un microstepping extrem de fin cu ele.
insa pot fi foarte bine si servomotoare...
0

#1773 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 08:37 PM

ba chiar am scos si rotorul. e pe rulmenti, totul e prins cu doua suruburi, se desface foarte usor, si se pune la loc la fel de usor. au 12-13 pasi, statorul are trei bobine. culorile firelor, rosu, albastru, negru. sunt motoare de la un telex siemens t1000. pe eticheta scrie KINEX typ KSJ 36.2.12. am tot cautat pe net informatii dar nu am gasit nimic, nicaieri. cred ca sunt foarte vechi, telexul era fabricat in ddr.
si inca o intrebare: in loc de surub cu bile, a folosit cineva tije filetate (din acelea pentru tavanele false) de grosime mare (pentru rigiditate). vreau sa fac o masina cnc cat mai ieftina, fara mari investitii, pentru taiere in plexiglass, aluminiu de 3-4 mm. multumesc.

Aceasta postare a fost editata de omega776: 24 June 2007 - 08:38 PM

0

#1774 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 08:39 PM

am descoperit cum se pun poze

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1182710370.jpg

0

#1775 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 08:48 PM

detalii

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1182710909.jpg

0

#1776 Useril este offline   icra 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 29-August 04

Postat 24 June 2007 - 09:07 PM

Eu cred ca e c.c. (servo) :)

Aceasta postare a fost editata de icra: 24 June 2007 - 09:07 PM

0

#1777 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 June 2007 - 09:31 PM

Si eu cred ca-i de CC :) Dar orice e posibil, in tehnica e greu sa fii categoric in doar 2-3 vorbe. De fapt ceva imi spune ca-i brushless, dar nu stiu ce sa zic doar din poza. Musai miezul e magnetic daca statorul nu este. Si daca nu-i nici ala magnetic atunci e un motor de C.A.
Nu stiu cine/ce impiedica alimentarea a doua fire cu tensiune si verificarea functionarii.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 June 2007 - 09:54 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#1778 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 09:34 PM

si care e diferenta? din cate stiu constructia e asemanatoare, adica unde e limita sau ce desparte un motor servo de un stepper. (am gasit asta "Midway between ordinary DC motors and stepper motors lies the realm of the brushless DC motor. Built in a fashion very similar to stepper motors, these often use a permanent magnet external rotor, three phases of driving coils, one or more Hall effect sensors to sense the position of the rotor, and the associated drive electronics. The coils are activated, one phase after the other, by the drive electronics as cued by the signals from the Hall effect sensors. ")
0

#1779 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 June 2007 - 10:04 PM

Scuze, editam mesajul anterior cand a aparut al tau.
Intre un brushless si un stepper nu-i mare diferenta.
Stepperele de cand sunt ele au fost oarecum compatibile in zona gaurilor de prindere.
Apoi destul de rar au avut diametre (de arbore) atat de mari din moment ce ele au un cuplu motor relativ mic. E rar intalnita si dantura pe arbore (dar exista!).
Daca era brushless, la variantele vechi exista si partea cu senzorii pe undeva. Din poze nu se vede nimic cum ca ar fi.
De aia am eliminat varianta brushless.
Daca e stepper poti afla alimentand fazele desi nu stiu cum ar fi configuratia pentru 3 faze bipolar, ca unipolar nu-i ca ar trebui sa aiba 4 fire.
Ramane varianta de motor de curent alternativ (caz in care era prevazut un condensator pe acolo). Nu vad nici perii si din cauza asta nu cred ca-i de curent continuu.
Adica oricum ai alimenta statorul in CC nu rotesti continuu rotorul.
Cred ca ramane varianta ca-i motor de CA.

Parerea mea e sa astepti sfaturile cuiva care lucreaza in mod curent cu motoare.

Votez pentru motor de CA si retrag afirmatiile din mesajul anterior ca ar fi de CC. S-ar parea ca m-am inselat.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 June 2007 - 10:12 PM

0

#1780 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 10:12 PM

ok, bitex, masinaria mea tot o sa o fac. mai am doua motoare, de asta data cu cinci fire, clar steppere. am gasit pe net datele lor, dar unu are 48 de pasi, si celalalt are 24 de pasi. pot face miscarea x,y cu motoare diferite?

Fisiere atasate

0

#1781 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 10:13 PM

si celalalt motor

Fisiere atasate

0

#1782 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 June 2007 - 10:15 PM

Da, nu e nici o problema la ce ai intrebat.
Dar motoarele astea sunt cam slabute pentru ce vrei sa faci.
Si apoi numarul de pasi e cam mic daca faci transmisia prin curea. Daca e cu surub trebuie surub bun ca posibil sa fie frecari si uzura mare pe acolo. Eventual folosesti reductor.
Zic sa cauti motoare mai mari sau mai puternice. Te-ai gandit cum faci mecanica?
0

#1783 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 10:24 PM

totul o sa fie mic, adica 40x30 cm. de la niste imprimante vechi am barele de culisare cu bucse, dar ma gandeam sa iau rulmenti liniari pentru ca am vazut ca sunt ieftini. ca surub, asa cum am scris, o sa folosesc initial o tija filetata de tavan casetat, pentru toate cele trei axe. freza este una de stomatologie, cu motor de mare turatie (am gasit azi freze la 7 lei bucata). nu am alte motoare si ma gandeam ca pentru un ansamblu atat de mic, puterea lor ajunge.
0

#1784 Useril este offline   icra 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 10:28 PM

omega776, la 24 Jun 2007, 22:24, a spus:

totul o sa fie mic, adica 40x30 cm. de la niste imprimante vechi am barele de culisare cu bucse, dar ma gandeam sa iau rulmenti liniari pentru ca am vazut ca sunt ieftini. ca surub, asa cum am scris, o sa folosesc initial o tija filetata de tavan casetat, pentru toate cele trei axe. freza este una de stomatologie, cu motor de mare turatie (am gasit azi freze la 7 lei bucata). nu am alte motoare si ma gandeam ca pentru un ansamblu atat de mic, puterea lor ajunge.

Merge mai ales daca faci si mici reductoare ca sa cresti momentul, la partea de electonica cred ca te pot ajuta si eu cu cateva sfaturi.
0

#1785 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 June 2007 - 10:29 PM

Merge. Se poate si mai bine dar e suficient. Sper sa te descurci cu mecanica. Electronica o sa ai ocazia si timpul s-o procuri. Doar putina rabdare... Sau citeste tot subiectul ca sunt ceva informatii adunate.
Spor la treaba!
Asteptam vesti!
0

#1786 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 June 2007 - 11:47 PM

multumesc pentru sfaturi, o sa apelez la voi cand (sigur) va fi nevoie. la electronica ma pricep destul de bine. sper ca nu vor fi probleme. am gasit pe net un controller si ma gandeam sa-l fac pe asta. ce parere aveti? http://www.piclist.com/techref/io/stepper/...istep/index.htm. motoarele au pe ax o roata dintata. cind spuneti reductoare pentru marirea momentului va ganditi sa nu cuplez direct surubul pe ax, ci printr-o alta roata dintata? sper sa va dau vesti curand :)
0

#1787 Useril este offline   icra 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 June 2007 - 09:19 AM

omega776, la 24 Jun 2007, 23:47, a spus:

cind spuneti reductoare pentru marirea momentului va ganditi sa nu cuplez direct surubul pe ax, ci printr-o alta roata dintata? sper sa va dau vesti curand http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

Da, cate rotatii pe minut are motorul, ce momen? Totul se poate calcula. Ok, si acest moment il ai in pdf in diagrame "Torque".

Numai bine.

Aceasta postare a fost editata de icra: 25 June 2007 - 09:22 AM

0

#1788 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 June 2007 - 09:30 AM

Daca motorul tau are sa zicem 48 pasi pe rotatie si surubul are pasul de 1 mm (presupunem ca-i un M6 normal) atunci o sa aiun increment liniar de 1/48 adica 0.021mm la fiecare pas facut de motor. Daca folosesti micropasire, iti creste teoretic precizia destul de mult. Dar presupun ca si un 0,02 mm e suficient.
Vezi ce anume te intereseaza la masinuta (CNC) si trage pe caracteristicile alea. Vorbesc de viteza de deplasare, rigiditate, precizie, repetebilitate, etc. Trebuie sa faci compromisuri ca nu le poti avea pe taote. Dar alege ce-ti place. Poate vrei precizie in detrimentul vitezei, poate vrei altceva. Hotaraste la inceput asta sa stii ce ai de facut. Ne spui ceva detalii despre proiect cand mai finalizezi?
Spor la treaba!
0

#1789 Useril este offline   icra 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 June 2007 - 09:39 AM

bitex, la 25 Jun 2007, 09:30, a spus:

Daca motorul tau are sa zicem 48 pasi pe rotatie si surubul are pasul de 1 mm (presupunem ca-i un M6 normal) atunci o sa aiun increment liniar de 1/48 adica 0.021mm la fiecare pas facut de motor. Daca folosesti micropasire, iti creste teoretic precizia destul de mult. Dar presupun ca si un 0,02 mm e suficient.
Vezi ce anume te intereseaza la masinuta (CNC) si trage pe caracteristicile alea. Vorbesc de viteza de deplasare, rigiditate, precizie, repetebilitate, etc. Trebuie sa faci compromisuri ca nu le poti avea pe taote. Dar alege ce-ti place. Poate vrei precizie in detrimentul vitezei, poate vrei altceva. Hotaraste la inceput asta sa stii ce ai de facut. Ne spui ceva detalii despre proiect cand mai finalizezi?
Spor la treaba!

Adica pasul surubului insemna suma dintre dimensiunea unui dinte + dimensiunea unui gol, masurate pe "cercul de divizare" adica pe la mislocul danturii. :D http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif (scuze daca eram cam offtopic)
0

#1790 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 June 2007 - 10:49 AM

hei, voi chiar sunteti pasionati de asa ceva. de trei zile tot citesc si recitesc forumul. masina asta nu e decat un prim pas in ceea ce vreau sa fac in continuare. totul a inceput de la constructia de roboti. vreau sa fac ceva in genul hexapodului de aici http://www.lynxmotio...x?CategoryID=65. poate ceva mai complex, un miriapod, de asta am nevoie de piese identice, (eu m-am gandit sa le fac din plexiglass de 5 mm). tot cautand o firma care taie plexic la masina cnc am dat de voi. si din aproape in aproape cred ca e mai util sa am eu o astfel de masina si sa-mi fac piesele singur. in concluzie, ce ma intereseaza la masinuta asta este sa pot taia in material plastic de pana la 8 mm grosime, poate si aluminiu de 2-3 mm, piese nu extrem de complexe, viteza nu ma intereseaza foarte mult, precizia se mai corecteaza la finisare, cam asta vreau. cat despre finalizare, am o masa de la aparatele de marit rusesti, de 45x30 cm ma gandeam sa fac totul pe ea, am ceva rulmenti mici, bucse, arbori de la imprimante, am luat niste blocuri de sticlotextolit pentru suporti, trebuie sa iau tijele filetate, sa le prelucrez. cred ca motoarele o sa le cuplez direct, ca nu am roti dintate. ce parere aveti de schema electronica si de microstepping? credeti ca e nevoie sau pot merge pe ceva mai simplu?

Aceasta postare a fost editata de omega776: 25 June 2007 - 10:50 AM

0

#1791 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 June 2007 - 11:04 AM

Pretul montajului electronic e cam acelasi indiferent ce varianta folosesti. O variatie de 100.000 lei in plus sau minus nu prea conteaza. Doar ca ala din schema e prea puternic pentru motorasele pe care le ai. Sper sa fie rigida!
O sa fie utila si o axa Z comandata tot prin soft.
Timp sa ai sa constriesti, ca nu-i atat de greu pe cat pare. De regula electronica se potriveste cu softul si daca mecanica exista, restul e legat de timp.
0

#1792 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 June 2007 - 04:58 PM

am gasit ceva pe net, util pentru cei ce construiesc pentru prima data o masina cnc:
http://www.majosoft.com/engraving/html/ro_...pul_de_mas.html
0

#1793 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 29 June 2007 - 04:00 PM

salut, revin cu o intrebare: am un sistem de transmisie cu curea (de fapt trei, de la imprimante) si un sistem cu surub facut dintr-o tija filetata de tavan casetat. pe care dintre acestea ar fi mai bine sa-l folosesc? sau mai exact, din experienta voastra practica, ce sistem are mai putine erori, joc mai mic, etc, surub sau curea? la sistemul cu curea am inlocuit motorul de cc cu un motor pas cu pas, am intinzatorul de curea, rolele de ghidaj, totul. la cel cu surub (manufacturat) am pus rulmenti la capete, dar totusi e cu filet obisnuit.

Aceasta postare a fost editata de omega776: 29 June 2007 - 04:00 PM

0

#1794 Useril este offline   BLANCK 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 48
  • Inregistrat: 08-July 07

Postat 08 July 2007 - 10:59 PM

cine ma ajuta si pe mine la un cnc partea electrica?id radio-blanck@yahoo.com
0

#1795 Useril este offline   BLANCK 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 July 2007 - 11:01 PM

cine ma ajuta si pe mine la un cnc partea electrica?id radio-blanck@yahoo.com
0

#1796 Useril este offline   omega776 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 July 2007 - 10:10 AM

salut blanck, eu tocmai imi fac partea electronica pentru cnc. de fapt tocmai am terminat de facut cele trei circuite imprimate. fac controllerul de aici: http://www.piclist.com/techref/io/stepper/...istep/index.htm . mai concret, de ce ai nevoie?
0

#1797 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 10 July 2007 - 12:52 AM

Va salut pe toti

Tocmai vreau sa imi fac si eu un CNC foarte mare(cam de 3/2m ca sa incapa pe el o foaie de PAL), am luat partea de contro(kit de pe un site) si acuma caut niste profile de AL de dimensiuni mari pentru sasiu, stiti careva unde pot gasi ?
0

#1798 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 10 July 2007 - 05:28 AM

La Bosch Rexroth care are reprezentanta in Romania
0

#1799 Useril este offline   BLANCK 

• Incepator
  • PipPip

Postat 11 July 2007 - 07:19 PM

mreci mult omega776 eu am gasit la un tip alta schema nu stiu cat e de buna dar i-am facut cablajul si zilele astea montez piesele din cate am vazut eu nu are nici un circuit specializat asa ca nu stiu ce rezultate va avea........ daca stii mai multe despre schema care ai facuto tu si o recomanzi
.........astept sa-mi trimiti si mie schema si cablaju
0

#1800 Useril este offline   BLANCK 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 July 2007 - 06:52 PM

vad ca nu a mai intrat nimeni pe aici .........intre timp am facut dun driver cu 3 axe dar nu stiu cum sal probez ce soft sa folosesc si cum fac macar sa vad ca se riteste motoru stanga dreapta(pt o masina de gravat)
0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Ultima »

20 useri citesc topicul
0 membri, 20 vizitatori, 0 utilizatori anonimi